Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2008.10.19 0 0 21731
Ez a régi salakfal. Belvárosban és a Vekerle telepen találkoztam vele...
Tiplit nagyon nem szereti. Próbálkozhatsz Y-tong-hoz való dübellel, vagy hagyományos fa tiplivel. Óvatosan, mert sok esetben a válaszfalak 5-6 cm "vastagok". Másik nem kellemes tulajdonsága, hogy a vakolat sem nagyon marad meg rajta, így könnyen lehet, hogy a túloldat lepotyog...
Előzmény: Yooha (21700)
pincebogar Creative Commons License 2008.10.19 0 0 21730

GPS!

Én mint fával is foglakozó szobrász, rövid tapasztalatom során, azt tudnám ajánlani, hogy higítsd a lenolajat úgy könyebben és mélyebbre hatol a fa szerkezetébe és nem lesz nyúlós félig megszáradt réteg a tetején, mert akkor nem tudod lelakkozni, mert leválik a lakk róla.

Bár én sosem hallottam ilyet, hogy a lenolajal lekezelik a fát mielött lelakkozzák, de attól még működhet, ha hozzáköt a fa felső rétegéhez, de ahhoz tényleg vissza kell törölni higítóval a felületet átkenés után.

Amúgy én is akartam mondani hogy a rétegeltlemez, az vetemedik meg minden baja lesz a víztől, ezek a maiak nem vízállóak ám!

Totóbácsi akkor ezeket a D4-es termékeket nem lehet barkácsboltokban beszerezni?

Mert akkor lehet, hogy igénbevenném a segítségét ha nem tudom elintészni magam.

üdvözlettel: pincebogár

GPS Creative Commons License 2008.10.19 0 0 21729

Fiúk, kössz a kimerítő magyarázatokat lenolaj-kence ügyben...gondolom, hogy ezek hasznosak voltak a "read-only" kollegáinknak is.

Világos tehát, hogy mindenképp készre-kevert kencét kell vegyek - és abból is a jobbfajtát - hisz (egyelőre) csak 0,3 nm anaygot kell lekezeljek.

Pontosabban 0,6-ot + az éleket :-)))
.
Előzmény: kofic (21727)
GPS Creative Commons License 2008.10.19 0 0 21728
Hát ha már voltál olyan kedves említést tenni rólam - butor-akasztás ügyben....akkor a vasárnapra való tekintettel én ezt az eszközt ajánlanám.

Szerintem ha minden korpusz alá tesz két darab ilyet, akkor valószinuleg nagy baleset nem érheti - még egy kifejezetten alacson szilárdságú fal esetén sem.

Külön felhivnám a figyelmet a felső talp artikulációjára - ugyanis az a csukló tökéletes alátámasztást biztosít még nagyon ferdén (vízmérték nélkül) felfúrt korpuszok esetén is.

Érdemes átlapozni a katalógust - mert több színben és hosszban kapható - így a konhya hangulatához a legmegfelelőbbet is ki lehet választani.
.
Előzmény: kofic (21724)
kofic Creative Commons License 2008.10.19 0 0 21727
" AURO - összetevők

Lenolaj
Német: Leinöl
a festékgyártásban leggyakrabban használt és legismertebb növényi olaj. A len (Linium usitatissimum) magjából hideg és/vagy meleg sajtolással (extrahációval) nyert zsíros, száradó olaj. Értékes kötőanyag alkotó, a felhasználásával készült festéknek rugalmasságot és jó terülő képességet biztosít. A lenolaj önmagában nagyon lassan szárad (3-8 nap), és erősen besárgul. Minőségét a préselés után víztelenítéssel, nyálkátlanítással, fehérítéssel és savtalanítással javítják. Szárítóadalék hozzáadásával pedig a száradási idő 1/5-1/8-ára csökkenthető. Ez a javított, finomított minőségű anyag a lenolajkence vagy firnisz. "
csoty Creative Commons License 2008.10.19 0 0 21726
A lenolajkence az általában fémoxidokkal együtt főzött lenolaj. A 4-5 nap helyett egy nap alatt szárad a vékony réteg.
Előzmény: GPS (21723)
kofic Creative Commons License 2008.10.19 0 0 21725
"Visszatérve a len-kencére: Mi a különbség a tiszta lenolaj és a lenolaj-kence között?"

Ha a tiszta lenolajhoz szikkativot adnak a gyorsabb szaradas erdekeben akkor azt lenolaj -kencenek hivjak .
Előzmény: GPS (21723)
kofic Creative Commons License 2008.10.19 0 0 21724
A 18432 . hozzaszolas kornyeken mar esett szo az albafalrol - ha a "gipszperlit " az .
Van egy sinre akaszthato rendszer ,de a kerdes ,hogy a konyhaszekrenyek ezzlel keszultek -e . Ha igen ,akkor a sint ,az atlagostol elteroen tobb csavarral is rogzitheted .

Tudom GPS, az csak egy vacak szappantato :)

GPS Creative Commons License 2008.10.19 0 0 21723

Minden tanácsot szívesen veszek - mert életemben előszőr vízhatlanítok fát - így hát nekem "minden vicc új" a témában :-)))

Az anyagról fogalmam sincs, hogy vízhatlannal ragasztották-e...oder nein - bár "parasztilag" én úgy gondolom, hogy ha alaposan vízzárósítva lett a felülete (meg az élei is)...akkor nem nagyon van hogy "elbeszélgessenek" egymással a víz meg a ragasztó.

Ha meg már ott tartunk, hogy a ragasztónál van a víz...hát szerintem akkor már régen rossz annak a rétegeltlemeznek.

Visszatérve a len-kencére: Mi a különbség a tiszta lenolaj és a lenolaj-kence között?

Én arra gondoltam, hogy a 40-50 fokra felmelegített tiszta lenolajjal fogom megkínálni a lemezt...bár könnyen lehet, hogy ez így soha nem fog megszáradni - lakkozásra.

Jaa: azért melegíteném fel a lenolajos-dolgot, mert akkor vélhetően hígabb lesz és könyebben és mélyeben tud behatolni a rostokba.

Vagy rosszúl okoskodok?
.
Előzmény: Totobacsi (21722)
Totobacsi Creative Commons License 2008.10.19 0 0 21722
gps a rétegelt lemez csak abban az esetben megfelelő, ha a rétegeket vízálló ragasztóval ragasztották össze egyébként szét fog nyílni, bárhogy is kezeled, -ne felejtsd el impregnálni, mielőtt lakkozol ezerféle kapható én lenolaj kencét használok 3-4 rétegben kenés után 1-2 óra múlva vissza törlöm az első sor erősen hígítva a tökéletes száradás akár két-három hét is lehet, -esetleg kezelheted az impregnálás előtt még gombaölővel... Bár valószínű tisztában is vagy ezekkel

Előzmény: GPS (21712)
Totobacsi Creative Commons License 2008.10.19 0 0 21721
Sajnos nem ilyen egyszerű a beszerzés, -a Milesi központja Szigetszentmiklóson van, ha telefonon keresed őket segítőkészek és postáznak is, a Henkel Ponal ragasztóihoz csak akkor juthatsz hozzá, ha megszerzed a Ponal klubtagságit vagy egy Klubtagon, keresztül vásárolsz -ebben tudok segíteni, tag vagyok-a 3M hivatalos képviselete csak egy céget  hajlandó kiszolgálni a MARINE termékeivel Magyarországon ez a  Ricky Sport Bt. Keszthely 06/83/314-270, ők is postáznak, -/csak az a bosszantó hogy egy 3-4 ezer forintos dolog 1800-ért jut el hozzád, -és ezért nem a Postát szidom inkább a 3M képviseletét/ -van egy másik cég aki forgalmazza a termékeket  úgy emlékszem Veszprémi de ő is a Ricky-től vásárol…

Előzmény: pincebogar (21697)
GPS Creative Commons License 2008.10.19 0 0 21720

Huhhh, lehet hogy páratlan számú a réteg - nem nagyítóval számoltam...holott, az ilyesmihez nekem már igencsak elkél az "optikai segédeszköz" :-))))
Előzmény: PETYUS (21718)
GPS Creative Commons License 2008.10.19 0 0 21719

Öregem - én rólad nem is feltételezem, hogy összegányolnád a hajódat.

Hidd el nekem, hogy azok a szaktársak, akikről kritikus hangvételben írogatok - azok soha az életbe nem fognak idejönni a topikba - tanácsot kérni.

Sőt, ezek annyira nem fognak szaktanácsot kérni - hogy már attól is idegesek lesznek, ha mást látnak rendesen dolgozni egy hajón.

Oh, de hányszor megkaptam én hogy "mi a lófasznak kell tolómérce egy hajó-javításhoz", meg pláne, hogy "mi a rákért fúrok én elő egy-egy nagyobb luknak - hisz eltakarja az alátét, még ha 13 szögletű is az a luk."
Előzmény: pincebogar (21717)
PETYUS Creative Commons License 2008.10.19 0 0 21718
> (10 belső rétegű + 2 borítórétegű) rétegelt-lemez...

Valahol azt olvastam, hogy a rétegelt lemez mindig páratlan számú rétegből készül.
Ezexerint vannak kivételek?
pincebogar Creative Commons License 2008.10.19 0 0 21717

Oké GPS!

De ne feledd el én nem gányolok! Majd rakok fel képeket is. Meglátjuk melyik válik be jobban. Ami miatt még amelett döntöttem hogy a kormánylapát, és a svert is hófehér műgyantaréteget kap, az az volt hogy nem paszolna a lakkozott rétegeltlemez a mahagóni faelemekhez ;)

Üdv: pincebogár

Totobacsi Creative Commons License 2008.10.19 0 0 21716
GPS! Én alapvetően a Budalakk-Neptun Vízálló Színtelen lakkját használom, 1700-1800.-Ft/0,75liter árért, -ha az őregeknek megfelelt akkor nekem is- ill. a Milesi által forgalmazott Clou yachtlakk valamint az Intermational lakkjai...
Előzmény: GPS (21693)
rferi Creative Commons License 2008.10.19 0 0 21715

Ja értem!

Akkor félre voltam értelmeződve !:))))

(jókimagyarfejeztem magamat!)

Előzmény: PETYUS (21707)
rferi Creative Commons License 2008.10.19 0 0 21714

87 január elején kezdődött.

Nem 97!

Előzmény: Soká (21699)
GPS Creative Commons License 2008.10.19 0 0 21713

Hát ez az, ami cseppet sem "természetes", susujka kollega:

"Természetesen minden évad elején újra kell lakkozni."

Az előző hajóm az idén volt kereken 30 éves. Ennek a fa-alkatrészeit garanáltan senki nem lakkozta újra az elmúlt 3 évtizedben....de azokon nem hogy repedés - de még kopás jelei sem mutatkoznak.

A több mint 1 méter hosszú ülőpadok és a svert a mai napig nyílegyenesek (pedig kaptak azok vízet, napsütést, ütés-verést, mindent), de tök-egészségesek és eszük ágában sincs új lakkozásért kiáltani :-))))

Én már azzal megelégednék, ha amit én csinálok, az ennek csak a felét...mondjuk úgy 15 évet kibírna ilyen állapotban :-)))
.
Előzmény: susujka (21711)
GPS Creative Commons License 2008.10.19 0 0 21712

Tudod, bogár - a fene megette már, ha a védőburkolat adja meg valaminek a szilárdságát.
A darab mérete - amiről szó van - az 1000 x 300 mm ebből 40 centi van "bent", 60 centi a szabad rész.

Az anyag - amihez rferi kollega szívességéből hozzájutottam - az 18 -as vastagságú, (10 belső rétegű + 2 borítórétegű) rétegelt-lemez...ezt 30 centi szélességben eltőrni még akkor sem tudnám - ha a 60 centis kiálló részre simán ráállnék...és nem a vízben, hanem szárazföldön.

Nekem az a véleményem, hogy ha ezt az anyagot szakszerüen vízállóvá teszi valaki...akkor a gyakorlat nem produkálhat olyan szitut, hogy "recccccs" legyen a vége.

Ott a parton - ahol órabérben gányolják a hajókat - bizony én rengeteg megrepedt, vízaláfutásos lakkozást láttam...főként az ész nélkül, fél centi vastagon felhordott förmedvényeknél.

Ezzel szemben, a csak vékonyan védő-lakkozott kormányrudam még évtizedek múltán is újszerű, hibátlan állapotban van.
Na látod, valami ilyesmit szeretnék elérni én is.
.
Előzmény: pincebogar (21702)
susujka Creative Commons License 2008.10.19 0 0 21711
Valamikor a Rezisztán kétkomponensű parketta lakkot használtuk erre a célra.

Természetesen minden évad elején újra kell lakkozni.
Előzmény: GPS (21701)
Soká Creative Commons License 2008.10.18 0 0 21710
OFF
Olyan ösmerős a megboldogult(?) musica-l fórumból...
Előzmény: PETYUS (21708)
Teaway Creative Commons License 2008.10.18 0 0 21709
Hát ez fafúvós.
Előzmény: PETYUS (21708)
PETYUS Creative Commons License 2008.10.18 0 0 21708
Akkor bemutatok egy rézfúvós hangszert.
Én csináltam fából.
cink
Előzmény: GPS (21682)
PETYUS Creative Commons License 2008.10.18 0 0 21707
> Most akkor hülyeséget mondtam, vagy nem?

Részben. A szaxofon valóban nyelvsíp, viszont a trombita nem ajaksíp. A félreértést az okozza, hogy valóban az ajak rezgése kelti a hangot, de sajnos az ajaksíp nem azt jelenti.
Előzmény: rferi (21695)
Soká Creative Commons License 2008.10.18 0 0 21706
Bár nem tudom pontosan, hogy mi az a gipszperlit, de a tiplinek érdemes 1mm-rel kisebb furatot készíteni, vagyis, hogy szoruljon rendesen, nehogy megforduljon a csavarral együtt. A csavart pedig érdemes megkenni, hogy könnyebb legyen behajtani.
(ezek csak saját tapasztalataim, nem szentírás!) Mielőtt végigfúrod az egészet, próbáld ki az elsőt, működik-e?
PETYUS Creative Commons License 2008.10.18 0 0 21705
> a fogástechnika a fuvolára...

de méginkább az oboára hajaz.
Előzmény: Bubi504 (21692)
AzHofi Creative Commons License 2008.10.18 0 0 21704
Mit csodálkozol ezen? :-) A kórházban mindent ragtapasszal javítanak, mindenhol az elérhető anyagokkal, tudod szegény ember vízzel főz, sötétben alszik, és saját maga csinálja a gyerekeit :-)
Kamelot Creative Commons License 2008.10.18 0 0 21703
Szerintem 60-80mm hosszú tipli jó kapaszkodó bordákkal.
A csavar behajtására rendesen terpeszkedjen. Ennyi.
pincebogar Creative Commons License 2008.10.18 0 0 21702

Én is rühellem de strapabíró anyag ha jól csinálod nemiszem hogy megreped. Csak holmi lakra nembíznám a dolgot. Főleg hogy ha borulok fel is kell állítani a vitorlást és arra a svert a legmegfelelöbb.

De te tudod!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!