Keresés

Részletes keresés

Erzsébeti Creative Commons License 2006.01.14 0 0 4165

Náluk biztos, hogy kapsz.

EDISON
Előzmény: kivi (4162)
kivi Creative Commons License 2006.01.14 0 0 4164
Mivel még nincs szalagcsiszolóm, egyelőre ez a kérdés csak elméleti. Ez a ragasztószalag megtapad a csiszolópapír szemcsés oldalán is?
Előzmény: Erzsébeti (4163)
Erzsébeti Creative Commons License 2006.01.14 0 0 4163

Lehet házilag is végteleníteni, és legalább olyan jó is lehet mint a gyári.

Ja és fugpapírral kell ragasztani. Fugpapír= barna színű enyvezett papírszalag, amit vizezéssel (nyállal) lehet nedvesíteni. Gyak ugyanaz az anyag mint amit az intarziázásnál használunk.

De egyszerűbb ha vásárolsz készen.

Előzmény: kivi (4162)
kivi Creative Commons License 2006.01.14 0 0 4162
A szalagcsiszolókhoz használatos szalag gyárilag végtelenített? Mert lehet kapni tekercsben olyan széles szalagot is, ami épp jó lehet az ilyen gépekbe, de elképzelésem sincs, hogy miképp lehetne azt házilag úgy összeragasztani, hogy kibírja a terhelést.
Erzsébeti Creative Commons License 2006.01.14 0 0 4161
Valahogy úgy... De azért egy paraszthajszálnyit nyílhat a vezető.
Előzmény: GPF (4160)
GPF Creative Commons License 2006.01.14 0 0 4160
Igen, azért is írtam, hogy az enyémben van hasítóék. Vagyis a széttartás az ék nélküli gépeken kell, az ékeseken meg nem?
Előzmény: Erzsébeti (4158)
SASFOTO Creative Commons License 2006.01.14 0 0 4159

Üdvözlöm a hobbiasztalosokat! Eddig még csak olvasóként barangoltam errefelé.

A felsőmaró állvány témához egy kis (barkács) szösszenettel szeretnék hozzájárulni. A képen látható megoldás hulladékból, fél órás munkával készült, kerítés lécek körbemarásához. Annyira bevált, hogy nem akarom leszerelni, inkább veszek egy másik felsőmarót…

Persze a végső megoldást a fűrészgépem asztallapjába történő beépítés hozza majd meg.
Erzsébeti Creative Commons License 2006.01.14 0 0 4158

Ha figyelmesebben olvasol akkor láthatod, hogy ez a "szokásjog" még abból az időből származik amikor nem volt használatban a hasítóék.

A hasítóék egyébként úgy is megvezeti az anyagot, mivel a neve is mutatja, hogy ez a hasítóék néhány tizedminiméterrel vastagabb mint a fűrésztárcsa.

Erzsébeti

Előzmény: GPF (4157)
GPF Creative Commons License 2006.01.14 0 0 4157
Hát, az én (szerintem nem gagyi) körfűrészemnek van hasítóéke és a párhuzamvezető gyárilag párhuzamosra áll be. Nincs ott széttartás.
Előzmény: Erzsébeti (4150)
artax Creative Commons License 2006.01.14 0 0 4156

Latom ez a furesz vezeto beallitas nem olyan egyszeru.

Na majd ha lesz asztali korfureszem vagy szalagfureszem itt kerek "telefonos segitseget".

De most per pillanat a felsomaro asztal ala rogzitese jobban erdekel.

artax Creative Commons License 2006.01.14 0 0 4155

Koszonom.

Ki is neztem a Metalservisen a profil. Nem is draga.

Majd veszek toluk par "vezetot" es vonalzot. :)

Előzmény: rferi (4145)
halaloszto Creative Commons License 2006.01.13 0 0 4154
korfuresznel ez a szettartas mondjuk ket reteg 80grammos fenymasolopapir vastagsag az asztal egesz szelessegere. kb.

vajk
Előzmény: kivi (4149)
Soká Creative Commons License 2006.01.13 0 0 4153
Hop, Erzsébeti megelőzött, remélem nem mondtam rosszat...
Előzmény: Soká (4151)
Erzsébeti Creative Commons License 2006.01.13 0 0 4152
A helyesírásért bocsi.. inkább a gyorsaságra fektettem a hangsúlyt:)
Soká Creative Commons License 2006.01.13 0 0 4151
Gondold végig: ha záródna, vagyis szorulna, mi történne?
Ha egy kicsit nyílik, akkor egyszerűen van egy annyi mozgástere a munkadarabnak, hogy a körfűrész "megvezethesse"
Erzsébeti Creative Commons License 2006.01.13 0 0 4150

:)

Egy fa kárt tesz egy HM fűrészlapba?:) Az már rég rossz.

Egyébként nem csak a körfűrésznél van ez a sajátosság, hanem pl a szalagfűrészt is így kell beállítani alapból! Persze egy ksi használat során ha nem éppen jól van beállítva a szalag ezt éppen fordítva kell ott megtenni, de ez szalagfűrész specialitás.:) Ez azért van ott, mert a szalag kihajtogatása ha sokat fut a keréken a szalag, és a kihajtogatott rész réfeszül a kerékre akkor ez a kihajtogatás szépel "elfekszik", és ez akár jelentős félrefutást is eredményezhet úgy, hogy a vágás "jobbra" húz! Ez akár egy nagyobb szalagfűrésznél lehet 1-2 cm is!!! az asztallap hosszába!

Ezek a "vágásnyitási" szabályok akkor lettek meghatározva amikor még nem használtunk a kőrfűrésznél a hasítóéket, ami a fűrésztárcsa mögött lévő íves lemezkét takarja, és arra szolgált, hogy az anyagba ne szorulhasson meg a fűrészlap. Gondolom ez még a tömör fa vágásakor jött elő...

Emlékszem még arra, mikor tanuló voltam '82 körül, hogy egy öreg szakival való beszélgetés során ő azt mondta:" a körfűrész arra való, hogy bútorlapokat vágjunk, de a tömörfa vágására a szalagfűrész való.

Ez nyílván régen igaz volt, de a szerszámgyártók kitettek magukért, mert pl körfűrészlapoknál jelentős fejlődés ment végbe az utóbbi 20-30 éve.

Pl már külön gyártmány van szinte minden fűrészelési feladatra!

Van olyan fűrésztárcsa ami csak keméynfa hosszírányú vágására van kihegyezve, és van olyan ami az ilyen anyag keresztirányú vágására jó...

Persze itt is magvannak az "all session" tárcsák:) Szerencsére...

Erzsébeti

kivi Creative Commons License 2006.01.13 0 0 4149
Hűha... Nem az a legjobb, ha a munkadarab mozgása párhuzamos a fűrészlappal? Ha nem párhuzamos, akkor az nem tesz kárt a fűrészben?
Előzmény: Erzsébeti (4148)
Erzsébeti Creative Commons License 2006.01.13 0 0 4148

tévedés!

Nem kell párhuzamosan állnia, SŐT éppen az a lényeg, hogy egy kicsit "nyitni" kell a vezetőnek!

Erzsébeti

Előzmény: kivi (4147)
kivi Creative Commons License 2006.01.13 0 0 4147
Ennek a vezetőnek a megfelelő pozicionálása és rögzítése viszont nem egyszerű feladat. Főleg, hogy tökéletesen párhuzamosan kell állni a fűrészlappal.
Előzmény: rferi (4145)
halaloszto Creative Commons License 2006.01.13 0 0 4146
Kepzeljetek, mut hethez kepest sokszorosara nott a gyaluk listaja a
stanley magya sitejan!

http://www.stanleyworks.hu/Term%c3%a9kek/K%c3%a9ziszersz%c3%a1mok/Term%c3%a9kcsoportok/Gyaluk/Marokgyaluk.aspx

lehet hogy a vegen meg be is hozzak ezeket?

vajk
rferi Creative Commons License 2006.01.13 0 0 4145

A marónál nincs szükség párhuzamos mozgatásra, vezetésre!

A marófej bármely irányból ugyanazt marja ki, tehát egy szimpla egyenes fadarabbal is már rendes vezetést tudsz elérni!Tök mindegy hogyan teszed fel az asztalra!

Én nagyon tudom ajánlani a SYMA profilt! (Ez az az alu profil, amiből a BNV-n a pavilonokat építik.Rettentő merev, pölö ilyen: http://www.syma.hu/catalog/syma-system_30.html )

Ebből lehet venni az alumíniumáruházban is .( http://www.metalservice.hu/kapcsolatok.htm )

Veszel egy 3-4 méteres szálat, és ha nem töröd meg, akkor végtelen ideig egyenes marad, mert a saját súlyától nem tud meggörbülni.

Remekül lehet rá vezetőlapot rögzíteni, amit egy lapszabászatban egy sima fehér lapból vágatsz,és akkor már a deszkákat akár élére állítva is stabilan vezeti az asztalon!

Ha egy deszkát kezd az ember feldolgozni, a legritkább esetben egyenes a széle.

Tehát egyenesre kell vágni.

Lehet gyalulni is, de az egyrészt elég nagy szakértelmet és gyakorlatot kíván, másrészt fárasztó és nehéz.

Viszont, ha van egy 3 méteres egyenes vonalzód ebből, amit felszorítasz a fűrészasztalra,a megfelelő távolságban a fűrészlaptól, akkor már egy 150 centi hosszú deszka széle bármilyen görbe lehet, ha két ponton érintkezik a vezetővel, akkor már végigtolva mellette tuti egyeneset fogsz vágni!

Ha készítesz két bakot, ami a syma rúd két kinyúló végét tartja, akkor lehet az már 4 méteres is, ekkor két méteresre nyújtottad a tuti egyenesre vágható anyagok hosszát, minden egyéb trükközés nélkül!

fűrészvezető

Látható, hogy ha a vezető olyan hosszú a fűrész előtt és mögött, hogy a tolás során soha nem tolod túl a vezetővel érintkező pontját a vezető végén, akkor az egyenesen fog futni, tehát a vágás nyilegyenes lesz.

Na egy ilyen vezetőléc is a nagyon fontos apróságok közé tartozik!

Előzmény: artax (4130)
Erzsébeti Creative Commons License 2006.01.13 0 0 4144

Bocsesz, ha félreérthető voltam.

Én a házikivitelezésű felsőmarókést befogni, és hajtani tudó gépre írtam azt, hogy erre nagyon oda kell figyelni, mert a felsőmarókéseket a kis szerszámkerület miatt nagy sebességgel kell forgatni ahhoz, hogy a kerületi sebesség kellő legyen. Ehhez kell a nagy precizitás, amit nem olyan könnyű kivitelezni házilag, sőt egy gépműhelyben (fémipar) is komoly tervezés után lehet hozzákezdeni.

Más.

A pillanatszorító így néz ki:

A sikattyúról nem találtam képet, de képzelj el egy kvázi kézi satut.

kb úgy néz ki mintha a két tenyered szembefordítanád egymással (úgy mintha imádkoznál) , az egymásnak simuló ujjaidat rogyaszd kicsit be. ha látod ezt a formát akkor kb az ijjaid tövébe képzelj el egy menetes, kézzel tekerhető szárat (olyan mint az asztali satu) és ezzel a tekerőszárral tudod szabályozni, hogy az ujjaid végén elképzelendő satupofák összeszorulnak.

Na kb ez a sikattyú.

Erzsébeti

citera Creative Commons License 2006.01.12 0 0 4143

Nem tudja-e valaki, hogy hol kaphatok a következó méretekkel rendelkező kúpos simítódörzsárt: A hossza 120mm, Nagy átmérő: 9mm, Kis átmérő 4mm.

Vagy ilyet csak csináltatni lehet? A hegedűhangolókulcs lyukjának a kúposítására kellene.

artax Creative Commons License 2006.01.12 0 0 4142

Koszi.

Ertem. Megha kozben kiderult is hogy a sikantyu es a pillanatszorito nem ugyan is.

De a Wolfcraft egykezese es a tekeros kozti elterest ertem.

Előzmény: Garp szerint (4135)
artax Creative Commons License 2006.01.12 0 0 4141

Szerintem ezt elnezted. Erzsébeti nem a hazi kivitelezesu vezetod ellen szolt hanem a hazi kivitelezesu marogep ellen.

Előzmény: citera (4139)
citera Creative Commons License 2006.01.12 0 0 4140

Ja, most látom, hogy ezt nem is a fa vezetőre írtad.

Persze azt én sem mondtam hogy csak úgy össze kell dobni. Ez a leírás igen felületes, oda is írtam ,hogy azt elég rendes tovább kell "képzelni".

Egyébként ilyen gépet is láttam, és már 30 éve működik. Jól kell megcsinálni.

Előzmény: Erzsébeti (4136)
citera Creative Commons License 2006.01.12 0 0 4139

A kiegyensúlyozott alatt mit értesz? Hogy tun egy vezető kiegyensúlyozott lenni?

Akkor ha egyenes, ha sima , ha fixen rögzíthető, ha pontosan beállítható?

Mert ezekkel az adottságokkal Az én megoldásom is rendelkezik, ill. nem az én megldásom, egy öreg asztalos mutatta nekem, de másnál is láttam ilyet.

Természetesen igaz, hogy nagyon óvatosnak kell lenni, pl ha nem szorítod meg rendesen a szorítót... stb...Egy nagyob gép  ilyenkor elhalyítja az egész vezetőt, ha az eltalál valakit...

Előzmény: Erzsébeti (4136)
Garp szerint Creative Commons License 2006.01.12 0 0 4138
Én ugyanarra használom, csak az egykezest szívesebben. Mitől egészen más?
Előzmény: Erzsébeti (4137)
Erzsébeti Creative Commons License 2006.01.12 0 0 4137

A pillanatszorító, és a sikattyúm az két különböző szerszám,és annyira különböző, hogy a feladat is két külön dolog amire való.

Erzsébeti

Előzmény: Garp szerint (4135)
Erzsébeti Creative Commons License 2006.01.12 0 0 4136

Hali!

Azért egy házilag kivitelezett felsőmaróról nekem mások az elképzeléseim...

Nagyon balesetverszélyes lenne ez. Ennek a marófejnek amit a felsőmarókban használunk nagy fordulaton kell tudnia azt amit elvárunk tőle!!!

Egy kézi felsőmarónak az üzemi fordulatszáma 22 000-24 000 ford/perc!!!

Ez nem piskóta szám!

Ehhez mindenképpen egy nagyon jól kiegyensúlyozott megvezetés szükséges, mert ha nem jön össze akkkor csodákat is láthat a kedves kisérletező!!

Szóval óvatosan!

Erzsébeti

Előzmény: citera (4134)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!