Tééényleg? Csaaaakugyan? Nemonddd! Nahááát! Ezt nem gondoltam volna!
Na jó, komolyra fordítva a dolgot:
amit mondasz szerintem lehet tiszteletre méltó cél, de igazából marhaság. Ugyanis az, hogy a tényleges munka helyett azzal a szaros gombbal kell törődjön az ember több bajt okoz a figyelem megosztása miatt, mint amennyit "segít"hetne. Ha az ember ésszel él és a marót fában használja, megfelelő szerszámot tesz bele és a munkadarabot is megfelelően rögzíti, a legnagyobb baj, ami történhet annyi lesz, hogy elrontja a munkadarabot (mert pl. az a göcs "megugrasztja" a szerszámot). Én is félve vettem a kezembe a marót, és először egy darab fán tréningeztem vele vagy egy óra hosszat, míg neki mertem kezdeni vele a valódi munkának, de ezt a legtöbben így csinálják minden új szerszámmal. Ja, és azért is igazi marhaság ez a nem reteszelhető gomb, mert a maró forog akár 10000-t is simán (többet is) és gomb ide-vagy-oda: mire az leáll, nem egy pillanat. Tehát ha valaki nagyot bénázna vele, akkor így is meg tudja tenni, sajnos. Ugyanez a téma a gyalu is, de ott a nem reteszelhető gombnak a kézi gyalunál van értelme, mert működés közben nem teszed le, ha letennéd "elszaladna". Ráadásul a gyalu irányitása sokkal egyszerűbb, mint a maróé.
A jet-skinél a normál használat része, hogy az ember időnként leesik a gépről, ez egy marónál nem normális dolog. Azért kétkezes szerszám, hogy stabilan meg lehessen fogni és ugyanakkor még csak esélye se legyen az embernek arra, hogy a "szabad" kezével a szerszám útjába kerül. A megugrás pedig csökkenthető a megfelelő beállítással, megvezetéssel és a jó élű szerszám megfelelő fordulatszámú használatával. Oda kell figyelni az "előtolás" sebességére, valamint a fogásmélységre és még arra is, hogy a gép forgásirányához képest merről merre halad az ember. És feltétlenül kell a szemet védő eszköz is (szemüveg, maszk, ilyesmi), mert a maró iszonyatos sebességgel lövi ki és szórja maga körül a (fordulatszám-függő) különböző durvaságú faforgácsot.
a nem reteszelhető marók biztonsági okok miatt vannak. a maró ugyanis nagyon veszélyes szerszám, ha bereteszelve elszáll, kiesik a kézből, kidobja egy nagyobb görcs, stb, akkor jó, ha leáll. mert ugyebár nemcsak profik használják. olyan dolog, mint a jet-skinél a kioldózsinór (vagy mi)
Hat igen...azert egy Makita nem egy Ferm...de elsonek szerintem megteszi egy Ferm is. Tudod gyakorlo idoszakra. Aztan ha majd nem tudom felsomaro nelkul letezni akkor veszek egy Makita-t, vagy Metabo-t, vagy DeWalt-ot.
reteszelés ügyben: az én Makita 3612C(1800W) gépemen sem lehet reteszelni, de ezt nem is bánom túlzottan, egyfajta biztonságot ad, hogy csak akkor pörög ha én nyomom. Persze én is használom reteszelve, már nem is tudom minek a kiegészítője az a műanyag izéke, amit a kapcsolóra szoktam rászorítani...
Más. Nagyon egyetértek azzal, aki a felsőmaró "túlméretezését" javasolta. Nem mondom, elég fárasztó ezt a marha nehéz Makitát tartani és emelgetni, de az a jóérzés, hogy nem nyafog keményfában sem (és használni tudom a 12-es szárú marókat is) mindenért kárpótol.
En sem ertem mire jo. Az erdekes az hogy leszedtem a 1050-es hasznalatiajat. Es abbol ugy tunik hogy reteszelheto, de amit en neztem ma egy barkacs aruhazban annak nem sikerult sehogysem reteszelni a gombjat. Mondjuk bemutato peldany volt..lehet mar tonkre tettek. Neked a 850-es van vagy a 1050-es?
Hat az a halal az az, hogy egyszercsak azt veszed eszre, hogy furan elment az ereje, es lassabban forog mint kellene. Par masodperc mulva budos is lesz. Ilyenkor jobb kihuzni a konnektorbol es kidobni mielott fustolni kezd. A forgoreszen a rezgestol vagy mastol lekopik valahol a drotrol a szigeteles, es ott is osszeer ahol nem kellene. Ujratekercseltetni dragabb mint a gep ujkoraban.
Mindamellett masok tapasztalatai alapjan ugy tunik hogy ez nem tipikus egy ferm cucctol.
Nekem (talán nekem is) van Ferm maróm, a mai napig kiválóan teszi a dolgát, remélem ez nem kivételes teljesítmény. :) Szerintem az olyan maró, aminek NEM reteszelhető a gombja nem jó. Ha az ember azon van, hogy mindent jól csináljon, még nem hiányzik extra gondként az, hogy a gombot is nyomja. Komolyan, nem is értem, miért jó, ha nem reteszelhető.
rferi-ek szolt a kerdes. A hozzaszolas elejen ott is van. De nem baj ha tobb velemenyt hallok. Lehet buta kerdes de mi az a menetzarlatos hirtelen halal?
Ezek ellenere menyire vagy elegedett vele?
Szivem szerint a nagyobbat vennem. De annak NEM reteszelheto a kapcsoloja...igy elegge kiesett.
Nemtudom nekem szolt-e. En hasznaltam egy 850-es ferm marot, es igen, reteszelheto a kapcsoloja. De csak volt. Kozepes mennyisegu hasznalat utan 3 eves koraban erte a menetzarlatos hirtelen halal.
Nagyabol atragtam magam az osszes eddigi hozzaszolason. Nem mondom hogy kis feladat volt. De sok embertol, sokat tanultam. Kiemelnem: rferi-t,Erzsébeti-t,halaloszto-t,czebemarci-t,mdk-t,SaGa-t...meg meg voltatok paran, de mar nem emlekszem minden nevre.
mi legalább 4-et tervezünk, tehát ki lesz használva, nemn 1-2 évig:) reméljük! a művi díszítésről: ha már csináltam a háttámlát, nem tartott semeddig belefűrészelni egy bajuszt, és egész más így, mintha egyenes lenne. a költségekről pedig: a bolti árakat nézve nagyon megérte rászánni egy délutánt, főleg, ha a bolti cuccok minőségét is nézem. ez meg ráadásul ingyenből van.
Einhell gépeket használnak a cégünknél - más okból kifolyólag -, de az a meglátásom, hogy "egynyári" gépek sajnos. Persze ha egyvalamit akarsz megcsinálni, aztán többet semmit, akkor annyit kibír. Ha többmindent is akarsz csinálni, akkor érdmes jobbat venni, pl akár Black & Deckert, akár zöld Bosch-t, akár Skil-t, azokkal már lehet évekig is működni otthon.
Felsőmaróban arra célszerű figyelni, hogy ne olyat vegyél, ami 6-os tengelyű szerszám befogására képes, mert egyrészt abból igen kevés van, másrészt nagyon gyenge és nem tudsz bele megfelelő átmérőjű marót tenni, mert nem fogja elbírni a gép a kerületi sebesség miatt. Felsőmaróban amúgy is célszerű eggyel jobb minőséget venni, mint a többi gépből :-)
Akár ajánlhattam én is... Szerintem - mint minden könyv esetében - olvasni kell a sorok között is, de nem rossz könyv. Azt hiszem nem született még olyan asztalos aki az összes csapolási fajtát művelte volna, ami megtalálható benne. Szóval tudni kell választani fontos és kevésbé fontos dolog között. A könyv végén látható csináld magad példák elég használhatatlanok, igaz nekem soha nem jutott eszembe, hogy lemásoljak ilyesmit.
Nekem is van ilyen vonalzós, de nemigen használom semmire sem. Arra jó, hogy néhány lyukkal elt.köljön az ember, másra szerintem nem. A jó megoldás, ha csináltatsz egy sablont - igaz egyfajta vastagságra jó csak - vasból. Na azzal haladni is lehet :-)) Amit én csináltattam, az vagy 3 rugó volt.
Mondjuk én nem csavarozok szinte sose, de ha mégis, akkor simán megfúrom arról az oldalról kezdve, ahol fontosabb a pontos középen elhelyezkedés, aztán annyi :-)