Ja és még annyit az árról, hogy ugyan ennyiért, 100-ért vettem kb 2 éve, lehet, hogy már 3. Szóval ennek nem változott az ára itthon az infláció ellenére tartották ezt.
Ha csak ács minőségben kell dolgozni vagy valamit darabolni, nagyolni stb, ahhoz jó lehet, de precizen nem lehet vele dolgozni.
Egyrészt a vezető sín, aka steller lötyög. Ha meg van feszítve, már nem, de alapból nem fut párhuzamosan a lappal, rengeteg méricskélés meg állítgatás a megfelelő pozíció beállítása. DW sokkal jobb ebből a szempontból.
Másik hibája, hogy túl puha fémből van. Előbb-utóbb hasa lesz és nem tudsz vele egyenesen vágni. Fa lapot persze lehet rá eszkábálni, de az meg milyen már...
A lapot se lehet megfelőlen rögzíteni. Az egész ház be tud lengeni. Nincsen megfelelő sín vagy támaszték neki, főleg a hátsó végén. Elég, ha rádugod a porszívót máris állítottál rajta.
Az asztal mélyedései nem a szabványt követik. Kisebbek. Nem tudsz csak úgy rendelni hozzá semmit még a temuról sem. Pl ilyen T fejű csavart vagy ilyesmi. Legtöbb dolgot magadnak kell farikcsálni hozzá.
Nincs lágyindítás. Ezt utólag kell hozzá beszerezni vagy ráépíteni.
Nincs hozzá alacsony hasító ék. Szóval ha nem akarod teljesen átvágni az anyagot, akkor midig ki kell szerelni és anélkül használni a gépet.
Zero clearance insert kötelező, a gyári rés hatalmas, mindenféle cucc bele tud eseni.
Az elszívás sem a legjobb, de mondjuk ez még el is megy. Ha van porszívó, akkor nem vészes.
Semmi esetre sem venném meg még egyszer. Igazából alig várom, hogy lecserélhessem, csak nincs helyem se meg pénzem se sajnos. Valami toló asztalos kisiparit néznék, ha most lenne itt az idő. 300-400 körül már jók vannak szerintem.
Igen, ez nagyon fontos. Korábban nekem is jó véleményem volt a DW-t szervizelő Rotel Kft-ről (bár csak alkatrészt rendeltem tőlük) , de sajna végleg bezártak.
Most ránéztem a DW honlapra és Írországban ad fel legközelebb szervízt :)
Jut eszembe, van valami értelmezhető DW szervíz kis hazánkban?
És ráadásul a szervíz is jó ;-) már ha szükség van rá.
Van egy zöld excenterem és úgy a 3-4 év környékén besz@rt a kapcsolója. Nagy mázlimra, regisztráltam a gépet és így belefért a 2+3 évbe. Küldtek futárt, majd javítás után jött vissza. 0 Ft ktg bár 2 hétig nem tudtam csiszolni ;-)
Kék mérőkerék, itt a számláló adta be a kulcsot - de tologatni lehetett volna - szervíz igény bejelent online, csomagért küldtek futárt, most meg levél érkezett, hogy viszik újrahasznosítani" (a csatolmányt igazolásként is használhatnám) és a központ küldi az új "gépet"
Lehet, hogy nagy szívás mikor bedöglik egy Bosch (vagy bármi) de könnyű a kommunikáció és a folyamat velük. Gondolom valami nagy értékű ipari gépnél akár cseregép is lehetséges a javítás idejére.
Pont ilyenből még nem, de vagy hármat már összedobtam kisebb projektekhez, mint asztallap meg ilyesmi.
Nem akarlak lebeszélni róla, de kérlek gondold át, hogy valóban lineáris sínből akarod-e építeni. Először is az a tapasztalat, hogy nem kell úgy siklania hogy kisujjal meglököd és elszalad a másik végéig. Egy nagyságrenddel nagyobb erő kell majd a maráshoz az mellett elhanyagolható amit pluszban a csúszásra fordítasz. Viszont a merevség nagyon sokat számít. Rengeteget. Százszor annyit minthogy milyen szépen siklik.
Ezenkívül az építésnél, és a használatnál előjönnek majd olyan apróságok amikre nem is figyelsz amikor az elsőt csinálod. Ezek miatt át kell tervezni egy csomó dolgot, vagy csak kompromisszummal használhatod. Éppen ezért ne tegyél bele nagyon sok pénzt építsd meg bútorlapból, és ha már van gyakorlatod megcsinálhatod a végleges verziódat drága anyagból.
Szintén felmerülő kérdés, hogy egy projektre kell, vagy ezzel akarsz szakmányban síkot képezni négyzetméterszámra. Ha az első akkor akarsz-e húsz-harmincezer-csillagoség forintot elkölteni egy egyszer használatos segédeszközre miközben az egész projekt költsége hatvanezer forint?
Száz szónak is egy a vége én először egyszerűbb kivitellel, és olcsóbb anyagokkal gyakorolnék.
Csatlakoznék Kamelothoz, nem számottevő a különbség.
De ha egyszer ezen múlna a boldogság, hát tartasz pár kocka mondjuk 15-ös rétegelt lemez darabot, az anyag és asztal közé teszed, és meg van oldva az emelés. Ha 4.5 kg a maró, akkor én minimum 20-as tengelyben gondolkodnék. Még az SBR25-öst sem tartanám elvetendőnek, ha tényleg csak a sínek lesznek az áthidalók. Árban százalékosan jelentős a különség, de összegszerűen talán nem vészes ... nem tudom mennyire költségérzékeny a projekt.
De én elgondolkodnék a helyedben azon, hogy az áthidalást felülről megmerevített vezetővel oldjam meg, és csak a másik irányban használnék lineáris sínt/csapágyat. 1m fesztávon is bőven jó lenne neked a 4.5 kilós maróra egy ilyen megoldás, értelmezhető behajlást tuti nem mérnél rajta (ebben a videóban részletesebben is megmutatom, áttekerve a fordulatszámmérős tökölődést: https://youtu.be/1cWRxHpctAY?t=321):
Ha hozzájutsz olcsón csúszásmentes (illetve egyik oldala annak pont jó csúszós) rétegelthez, azon úgy repülne a maród, felülről ráragasztva/csavarozva 2x15mm -nyi merevítést, mint a képen: kizárt hogy ne tartaná a síkot. De ha sak sima van, csónaklakk a csúszófelületre, oszt csókolom.
Amit én építettem, azon sem az "előre-hátra" tologatás a nagy meló, nem onnan hiányzik a sín/csapágy páros, hanem mikor oldalra "lépteted", na ott jól jönne. Anélkül is működik persze.
Gondolkodtam talpas sínen, de azt csak a két oldalsónak.
Amire a felsőmarót szerelném, az jó lenne nem a talpas sínre, mert akkor magasabbra kerül a maró, és nem elég sima lemezre szerelni, valahogy "le kell engedni" az anyaghoz.