Keresés

Részletes keresés

szabad paraszt Creative Commons License 2024.10.02 0 0 230875

Jól értem, hogy nedves fából vágtátok és gyalultátok a deszkákat. Nem tartasz attól, hogy el fog mászni az egész, dacára a nagy nyári melegnek?

Előzmény: sujgojo (230872)
BJaca Creative Commons License 2024.10.01 -3 0 230874

Szép munka!

tfe_tng Creative Commons License 2024.10.01 0 0 230873

Grat és kitartást a maradékhoz! :)

sujgojo Creative Commons License 2024.10.01 0 15 230872

sziasztok,

talan emlekeztek, hogy a tavasszal keszultem egy nagy lamberiazasra es itt kertem tanacsot. azota a csur 80%-ban elkeszult, beszamolok rola, hatha vaélakinek meg hasznos lehet.

A vorofenyo ronkbol haver kifureszelte a 16-17mm deszkat amit aztan le is gyalult es szerencsere a marast is vallalta, sima aruhazi kezi maroval. szep lett az anyag, volt egy ket kifli alaku lamberia, de a nagyresze szep egyenes volt, gyonyoru rajzolattal. a szornyu nagy hosegben szepen meg is szaradt.

a csur lamberiazasat julius 24 kornyeken kezdtem es egy honapig csinaltam. sokat voltam szabin, ilyenkor reggeltol estig csinaltam, eleinte 8kor kezdtem, aztan a hoseg miatt egyre korabban. neha fejlampaval fejeztem be. volt, hogy dolgoztam, ilyenkor csak munkido utan csinaltam sotetig. egyik masik fiam neha segitett. 

a tenyleges lamberiazas elott megprobaltam minel jobban sikba hozni a feluletet, de ez nem mindig volt lehetseges, mert annyit kellett volna elgyalulni a szarufakbol hogy elfogyott volna. ahol melyebb volt, ott kipotoltam deszkaval es szepen eldolgoztam a szeleket. A legdomborubb tetoresz lamberiazasa kozben jottem ra, hogy minden domborulat gyakorlatilag olyan mint egy hordo, amit idealis esetben lehetetlen parhuzamos szelu deszkakkal lefedni, nem veletlenul ives a hordo donga. ezert a domboru feluletek kozepe mindig lemaradt lamberiazas kozben, es a letrejovo reseket egyre nehezebb volt feszegetessel, ekelessel eltuntetni. amikor ez mar nem volt jarhato, fel kellett darabolnom a deszkakat es igy folytatni. keserves volt. ezert a masodik teto oldalt, ami jobban is sikerult, nagyon alaposan sikoltam. ennek deszkazasa mar sokkal jobban ment. egyebkent szornyu munka volt es amikor mar 9 napja reggeltol estig lamberiaztam, beiktattam egy piheno napot. de meg messze volt a vege ezert folytatni kellett. a rosszul sikerult oldal nagyon dimbes dombos lett, ezert 60cm-kent kizsinoroztam es a mert ertekeknek megfelelo ellenleceket gyalultam, ezek aztan szepen kihoztak sikba, es a cserepezesen mar nem is latszik, milyen szar volt.

az utolso heten iszonyu hajrat nyitottam es ami belefert csinaltam, megsem keszultem el a nyaron, de csak 2 nap hianyzott a cserepezeshez. ez szeptember elso heteben jott ossze, es vegul a cserepezes is megtortent 3 fiam es 3 szomszed fiu segtisegevel.

apro szepseghiba, hogy meg mindig nincs teljesen kesz, mert nem csak az idom fogyott el, hanem a lamberia is. a hatralevo konyot lenejlonoztam, igy mar nem azik. deszkabeszerzes folyamatban, szamitasaim szerint meg 6 nap kell, hogy kesz legyek, az oszinszunetre tervezem a befejezest.

meg roviden annyit, hogy ti javasoltatok a tuszegezot, kicsit hezitaltam, de az igazsag az, hogy meg belegondolni is rossz, mi lett volna, ha nincs. tokeletesen bevalt, az 50mm szeget is siman lotte be a kemenyfaba. es mar meg van a masodik melo is, amire fogom hasznalni. nalam egyertelmuen megnyerte az "Ev szerszama" dijat.

BJaca Creative Commons License 2024.10.01 -3 0 230871

Tied a hangszóró!

Előzmény: 409 (230819)
Ricardo 007 Creative Commons License 2024.10.01 -2 0 230870

JAJJ  B+!!!   

Idegen csap = rétegeltlemezből kivágott lamellókeksz= 5mm vastag, két sorban 100mm ként, arányosan osztva a vastagságot.

De lehet három sorban is eltologatva , hogy ne legyen szimetrikus egy vonalban , mint ahogy a kisméretű téglákat rakják-falazzák

A legolcsóbb lamellózógépel ki lehet vitelezni !

Vagy kétsorban végignútolni 15mm mélyen és rétegeltlemez tetszőleges vastagságban akár 10mmm, kézikőrfűrészgéppel meg lehet röhögve becsukott szemmel csinálni.

A kantnit meg miután össze vannak illesztve , meg kell canolni ragasztás előtt, ha nincs hozzá canoló kézigyalu akkor egy vasfűrészlappal is meglehet óvatosan érdesíteni a ragasztandó éleket=kantnit.. 

Vagy 36-os csiszolópapírral steknivel=egyenesre gyalult deszkára ragasztott csiszolópapír.

Előzmény: Fricu1 (230857)
BözsiBözsi Creative Commons License 2024.09.30 0 0 230869

Hallgass Kofic-re.

Előzmény: Fricu1 (230867)
Fricu1 Creative Commons License 2024.09.30 0 0 230868
Előzmény: Fricu1 (230867)
Fricu1 Creative Commons License 2024.09.30 0 0 230867

Neves nagy gyártóknak - drágán - is van ilyen marója. Van amelyik párban árulja, külön a két félhez.

Ez valami kínai csoda.

Lényegesen nagyobb lesz a ragasztott felület, még a gyalulási hiba ellenére is. Úgy vélem legalábbis.

Egy nagy megmunkáló központtal nyilván megoldható lenne a dolog, de nincs...

Nem készül belőle több, hogy érdemes legyen felszerszámozni.

Valahogy meg kell oldanom. Azzal, ami van.

Előzmény: kofic (230865)
Fricu1 Creative Commons License 2024.09.30 0 0 230866

Nem jól érted, lehet nem jól fogalmaztam.

Tehát a gépet, a saját kis talpával és a szerszammal felfelé fogtam be.

Mintha egy asztalba lenne beépítve, csak kicsi a saját asztalkája.

De azt használod akkor is, mikor te vezeted a munkadarabon.

Ezen a kis asztalkán vezettem a próbadarabot.

Nem szabad kézből - az öngyilkosság lenne...

Előzmény: Paco155 (230864)
kofic Creative Commons License 2024.09.30 0 3 230865

Írhatnám, hogy szerintem vagy ha magamnak csinálnám.....

A mai ragasztók mellett nem tartom indokoltnak a bigéző használatát. A rossz gyalulási minőség nem váltható ki ennek a szerszámnak a használatával. 

Amit javasolnék: az élek megfelelő megmunkálása, majd lapos tipli, és szotítás. De marhatsz bele nútot is, idegnecsapos illesztéssel, ahogy tetszik. 

Van bigéző marófejem valahol,- asztali marógépbe való-előtölóm is, de így sem venném elő! Nehézkes a beállítása, ha pici eltérés van benne, soka az utómunka, és jelentős az anyagveszteség ha keskeny anyaggal dolgozol. 

Azt meg külön nem értem, ki az a barom aki egyáltalán  kézi felsőmaróban legyártotta ezt a szerszámot? 

Paco155 Creative Commons License 2024.09.30 0 0 230864

"Befogtam a felsőmarót a kinyitható munkaasztalba fejjel lefelé.

Ezért fogtam a munkadarabot, nem a gépet. Szint kitépte a kezemből, akármennyire is óvatosan adagoltam az előtolást."

Csak, hogy jól értem-e....     Befogtad a gépet fejjel lefelé, majd a munkadarabot kézben tartva a levegőben nekinyomtad?    Nos vannak akiknek semmi félelemérzetük nincs.    Viszont az nem maróasztal.  A maróasztalnál a munkadarab alulról is és a marókés felőli oldalon is meg van támasztva. 

Előzmény: Fricu1 (230862)
Fricu1 Creative Commons License 2024.09.30 0 0 230863

Igen, de nincsenek nútok, szabadon elforgatható - ezt már néztem.

Előzmény: Paco155 (230860)
Fricu1 Creative Commons License 2024.09.30 0 0 230862

A képen bemutatott puhafás kísérlet úgy készült.

Befogtam a felsőmarót a kinyitható munkaasztalba fejjel lefelé.

Ezért fogtam a munkadarabot, nem a gépet. Szint kitépte a kezemből, akármennyire is óvatosan adagoltam az előtolást.

De ez nem fog menni az asztallappal. 2m x 0,6m - vagy ötven kiló...

Még a toldó akácot (2m x 0,1m) csak rá tudom tenni a maróra, de a nagy táblát lehetetlen.

Ahhoz gyártani kellene egy hatalmas asztalt - pont azon ügyködök...

Előzmény: Paco155 (230859)
Fricu1 Creative Commons License 2024.09.30 0 0 230861

Ezt kipróbálom, köszi

Előzmény: rferi (230858)
Paco155 Creative Commons License 2024.09.30 0 0 230860

Ez gyárilag így jön. 

Előzmény: rferi (230858)
Paco155 Creative Commons License 2024.09.30 0 0 230859

Ez az egyik marófej amit NEM használunk kézből!  

Csinálj neki "maróasztalt"  nem kell túl szofisztikált legyen, akár két székre rászorítózva egy darab rétegelt lemez de ne kézben legyen a szerszám.  Az illeszkedést több módon lehet állítani, akár próbadarabokon kijátszhatod azt is hogy ellenfordítva jó legyen de ez nagyon anyagvastagság függő.  Én azt szoktam, hogy ami az egyik darabon a csúcs felső sarka, az a másikon az árok felső sarka legyen és akkor elég jól illeszkedik.  

Magánvéleményem, hogy 8 mm szárral egy ilyen maró istenkísértés, legalább 12-kellene neki.  A helyes fordulatszámot az átmérő alapján megtalálod  bármelyik fordulatszám táblázatban  (google,  router rpm table vagy router bit speed)

rferi Creative Commons License 2024.09.30 0 0 230858

Első tanácsom az, hogy a késeket ne rendezd így egy sorba, hanem a kör mentén szépen egymás után dolgozzanak. Ezzel így csak azt éred el, hogy minden fog egyszerre esik neki az anyagnak, és egyszerre kapja a tengely a lökést.

Ettől érezted azt, hogy rángat, belekap az anyagba.

Fricu1 Creative Commons License 2024.09.30 0 0 230857

Uraim,

a satuasztal (asztalos gyalupad) építés következő lépése a munkaasztalnak való konyhai munkalap toldása lenne.

Az alany egy 3,8 cm vastagságú tömör, hossz és oldalirányban is toldott bükk (talán Ikea-s) valamikori konyhai munkalap.

A szélessége 63,5 cm, de a váz eredetileg 80-as asztallapot tartott , tehát a két szélét egy-egy tíz centi széles akác deszkával szeretném toldani.

Ebbe lennének a satu rögzítő támaszai belefúrva-marva.

Bocs, ha nem szakszerű elnevezéseket használok.

A lényeg, hogy ragasztanám, de az élében nem csavaroznám egymáshoz őket, mert útban lehetnek később a csavarok.

Nincs módom a két élt egyengető gyalun végigtolni, a kétméteres munkalapot amúgy is kihívás lenne, csak kézi motoros gyaluval tudtam, és ezért pár tizedes hibái vannak.

Hogy ez ne legyen gond, és erősebb is legyen a ragasztás, vettem egy bigéző (?) marófejet 8-as szárral, hogy azzal alakítsam ki az illeszkedő profilt.

Ilyen:

Ma ki is próbáltam, de nem tetszik a dolog.

Egy Bosch felsőmaróba tettem, de ijesztően magas neki a fordulatszám. Jóval nagyobb és nehezebb ez a szerszám, mint amiket szoktam használni, a szokásos kis lapkás késekkel.

Két puhafa darabbal kipróbáltam, de félelmetes volt. Erősen rezeg, és bele-belekap az anyagba, szinte kirántja a kezemből az anyagot, 

Nekem négyszer két métert kellene ezzel végigmunkálnom - keményfában...

További kérdés a mélység beállítása, hogy az összetolt darabok teteje egy síkba kerüljön.

Ha jól értékelem a helyzetet, akkor az ellendarabokat más magassággal kell megmunkálni.

Holnap lesz egy fordulatszabályzós felsőmaróm, amiben ki tudom próbálni alacsonyabb fordulatszámon, több lépcsőben, kis fogási mélységekkel.

A végső mélységet a támasztócsapágy adja meg - gondolom.

De az ellendarabnál hova fog felütközni?

Esetleg meg kell őket fordítani? Az egyik aljához megy a másik teteje?

Szóval tanácsokat kérek a hozzáértőktől.

masterflash Creative Commons License 2024.09.30 0 0 230856

Hát persze, rozsdamentes polírozott teflonzsírral megkent szögekkel így jön szét a raklap!

Ami nálam van, az szerintem vissza van hajlítva a fában 180°-ban és olyan szakállak vannak rajta, mint a 0-ás horgon!

Kétszer ekkora szöghúzós feszítővassal tornázok rajta és inkább elszakad, vagy a feje szakad le, de nem jön ki! Hosszú nyelű harapófogóval gfogva és azt feszítővassal feszítve van esély kiszedni tök függölegesen, ha már kanyarodik egy kicsit, esélytelen, olnyanok a szögek, mint ha egy vasfúrészlap lenne megforgatva és minden irányban harapna a fában, ráadásul a szög sem az a lágy szar, inkább elpattan!

Előzmény: grabmaster (230851)
tfe_tng Creative Commons License 2024.09.30 0 0 230855

Szerintem furnér, audiofil cuccoknál (is) előszeretettel használják. 

Pl:

https://www.youtube.com/watch?v=oMuXU6ndJ2o

https://www.youtube.com/watch?v=vKFQ8B4cx64

Előzmény: PacMan123_reloaded (230846)
BJaca Creative Commons License 2024.09.30 -2 0 230854

Nekem kivezérlésmérőnek tűnik. 

Előzmény: masterflash (230853)
masterflash Creative Commons License 2024.09.30 -1 0 230853

Ez valami spéci multiméter lenne?

Egyébként, ha nekem erre fogadnom kéne, azt mondanám, hogy ez egy 3d modell amit rendereltek.

Fura a háttér rajta, túl egységes, a felirat is olyan nem valóságos, meg az egészen érezni valami mű hatást! Kínai áruházak tele vannak olyan képekkel az árukról amik a valóságban sosem léteztek abban a kinézetben!

Hangfalat én is próbálgattam renderelni, hogy lássam, milyen lesz kb a kinézete, de én csak pár órát foglalkoztam vele, meg régebbi programmal, gondolom erre egy nagymester, aki ezzel foglakozik, pár kattintással élethűséget varázsol!

masterflash Creative Commons License 2024.09.30 0 0 230852

Nem így gondoltam a ritkán kell! :):)

Azért nem jó, mert a 80x100-asban szokott a beleszakadt gondot okozni, ott meg nem fogod már érezni!

Előzmény: Paco155 (230841)
grabmaster Creative Commons License 2024.09.30 0 0 230851

Nézd meg ezt a videót, hátha még nem láttad és találsz benne jó ötletet: https://www.youtube.com/watch?v=zRjeg5hFXYw

Előzmény: masterflash (230834)
Tschaby Creative Commons License 2024.09.30 -1 0 230850

Nocsak előkerült :) :) :)

PacMan123_reloaded Creative Commons License 2024.09.30 0 0 230849

De legalább nem mondhatom azt, hogy a kutyának se hiányzok ... :D

Jack: mondjuk úgy, hogy létezek. De ezt itt inkább hagyjuk is, mert - teljesen jogosan - jön a mínuszmanó.

Előzmény: Paco155 (230848)
Paco155 Creative Commons License 2024.09.30 -1 0 230848

Hát még Mona.... :D

Előzmény: jacksly (230847)
jacksly Creative Commons License 2024.09.30 0 0 230847

Na, előkerültél András? Nagyon hiányoltunk Izsákon is...

PacMan123_reloaded Creative Commons License 2024.09.30 0 0 230846

Ez a kép több példányban van fent pinteresten, van ilyen, van olyan, van innen, van amonnan fotózva.

https://ru.pinterest.com/pin/81627811972581036/

Burled Oak-ra hivatkozik az egyik pintes link.

https://es.pinterest.com/pin/81627811972581150/

Nem is tudom ... ha a képek ha nem "AI-sak" vagy valahogyan szerkesztettek, és valóban el is készültek: akkor hogy a francba lett natúrból egyben kimarva (méretek nem tiszták). Nagyon nem látszik semmi illesztés, ha több darabból lettek pl összeillesztve. Én is inkább utólagos furnérozásra tippelnék, a "bele" meg így akár rétegelt is lehetne, mint nekem a hengercsiszolómhoz a láncvédő burkolatom.

Előzmény: Lady fantasy (230842)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!