Pedig elvileg a bal oldalon a nulla, jobb oldalon a fázis. De szerintem Amadeussal ugyanabba a suliba jártunk, nálam is az összes konnektorban bal oldalon van a fázis. Mondjuk pl a Type E-nél már asszem van előírás, és ott is a bal oldalra teszik a nullát.
PS: Kezdem magam a villanyszerelő topicban érezni :)
A C-t engedjük el, az földeletlen, tipikus kettős szigetelésű eszközök konnektora, azoknak pont teljesen mindegy. (na nem mintha az egyéb 1f gépeknek 99%-ban nem lenne mindegy :)
A rajzon pedig a világoskéket is kiveheted a buliból nyugodtan, mert az fázishelyes (Type E, az a fajta schuko, amiben a föld kiáll a konnektorból). A maradék sötétkék terület nagy része pedig (ha már területarányosan nézzük), akkor oroszország meg grönland. Nem az a baromi sűrűn lakott vidék :)
Szóval ja, megkockáztatom, hogy a fázishelyes konnektorok száma nagyobb a világban, mint a megfordíthatóaké. Más kérdés, hogy nekünk ez a megszokott. (mondjuk a schuko egy jóval elegánsabb csatlakozó, mint pl az angol vagy az amcsi böszmeteg dugaljak. Szerintem legalábbis)
Nincs amúgy előírás arról, hogy a Type F konnektorban hová kell kötni a fázist, még a VDE sem rendelkezik erről. A tesztberendezések gyártói döntöttek úgy, hogy a bal oldal lesz a helyes.
Meg aztán, nem is olyan kicsi az a rész ahol a "C" típusú csatlakozót használni tudod (nincs fázis elhelyezés megkötve). Még azt is megkockáztatnám, hogy talán nagyobb mint a piros (nehéz szemre eldönteni).
"Mind1 igazából, a lényeg, hogy a schuko a kivétel, a világ legnagyobb részén olyan konnektorokat használnak,"
Amelyek nagy részben mind különbőznek egymástól. Más van Franciaországban más az Angoloknál más Usában, és más Kínában.... Ami minket érdekelhet az egyrészt Magyarország, hiszen az itthoni fali csatlakozókról beszélünk, másrészt a közvetlen környezetünk európa... És itt azért ez az általános.
Ugyanonnan amit linkeltél:
In addition to Germany, it is used in Albania, Austria, Belarus, Bosnia and Herzegovina, Bulgaria, Chile, Croatia, Denmark, Estonia, Finland, Georgia, Greece, Hungary, Iceland, Indonesia, Iran, Italy (standard CEI 23-50), Kazakhstan, Latvia, Lithuania, Luxembourg, North Macedonia, Moldova, the Netherlands, Norway, Pakistan, Peru,[5] Portugal, Romania, Russia,[6] Serbia, Slovenia, South Korea, Spain, Sweden, Turkey, Ukraine, and Uruguay.
Igen, mert ami nálunk használatos, az a Type F, de van E is a franciáknál, azt pl nem tudod fordítva bedugni. A schuko az eredeti német szabvány, ebből lett a bővebb (IEEE talán?) szabvány, ami már az E-t és az E/F típust (meg az összes földelés nélküli, de mechanikailag kompatibilis) dugót is tartalmazza.
Mind1 igazából, a lényeg, hogy a schuko a kivétel, a világ legnagyobb részén olyan konnektorokat használnak, amik elvileg polaritáshelyesek (ami egy kurva rossz szóhasználat, mert váltóáramnál sok értelme nincs a polaritásnak)
Amúgy amit linkeltél, a nálunk szokásos háztartási cucchoz az van írva, hogy : The Schuko connection system is symmetrical and unpolarised in its design, allowing line and neutral to be reversed.
Itt elhangzott sokminden egy doboz furnérozásáról.:)
Létezik furnérozott MDF és forgácslap, ott ahol megvetted a furnért. Úgy össze van zecolva, hogy nem látod a toldást- a furnér zecolása egy mesterség.
És hozzá 22 mm élkantni, ragasztós, vasalóval rá lehet húzni. Amilyen szar helyzet van most a piacon, eladnak egy táblát is és talán fel is szabják.
Vagy egy jól vágó asztali fűrésszel felszabod, ha marad belőle, elteszed, majd jó lesz még valamire.. Kantnit felragasztod és éles vésővel lehúzod, egy picit meg kell húzni az éleket 180-as papírral.
Köldökcsapok, hajókák, mi van kéznél. Kész a doboz.
Én azt a párat amit csináltam, keresztben ragasztottam az 50mm széles festőszalaggal. És nem csak az illesztésnél, hanem teljes szélességében, a ragasztót megnyújtva, hogy rendesen húzza összefele őket.
Ha a 'kiskapcsoló' az adott elosztó aljzat melletti, akkor lásd az előbbi hozzászólásomat. Ha azonban az elosztó főkapcsolója, akkor mindkét szálat megszakítja - fázist és nullát is - így annak kikapcsolt állapotában a fali dugasztól csak és kizárólag a védőföld vezetéke van galvanikus kapcsolatban az elosztó aljzataival.
Ehhez képest ha jól körülnézel, sok helyen kapható. Én anno a Tesco-ban vettem, de ha jól emlékszem, legutóbb pl. az Auchan polcán láttam. Amit írtál, majdnem úgy van: ha nem fázishelyes a fali dugő pozíciója, akkor igaz, ha fáztishelyes, akkor teljesen jó. Kikapcsolt kiskapcsoló esetén nincs fázis a hozzátartozó aljzatban. Kimértem, nem viccelek.