Nagyapám csak felakasztotta egy vonókés számára készült polcra. Ez egy sima polc, csak a két oldalán kicsit lefelé volt egy bevágás. A nyele a polcon kívülre lógott. Nálam két szögön lógnak most azok a vonókések. A pengét akarod védeni, vagy a kezedet?
Igen, bár szerintem semmi jelentősége, hogy a Szent Ember mit használ.
Más: vonókésre ki milyen pengevédelmet használ? A Gränsfors ad egy ilyen patentolható bőr izét, nem vagyok hajlandó elhinni hogy ebből nincs valami általános modell, ami minden márkához jó (pedig nem találtam).
Mondjuk halkan megjegyzem, hogy a linkelt cucc egész konkrétan minden fillérjét megéri az árának. Aki egyszer kipróbálta, annak más nem kell. Ebben a kategóriában egyszerűen verhetetlen.
Hát nézd, ha angliában hobbiasztalos az ember, és keres havonta x ezer fontot, akkor nem egy nagy tétel, illetve elmondhatja magáról, hogy támogatta az egyik tartalomgyártót. Rá se nézz a patreonra, hogy emberek mennyi pénzt fizetnek rendszeresen egy-egy tartalomgyártónak. (Burbon Moth patreonon van cirka 100k/hó tier is, gondolom arra is előfizetnek páran)
Szóval az, hogy valami nem a mi pénztárcánkhoz van méretezve, még lehet működő üzleti modell.
A fémből készültek sem a filigrán termetükről híresek, kell egy megfelelő anyagvastagság ahhoz, hogy rendesen meg tudd fogni. Azt a két-három centiméternyi vastagságú, 10-15 cm átmérőjű korongot meg simán el lehet készíteni egy megfelelő fából (akár egy tömbből is ki lehet faragni). Ha én csinálnám gyertyán jönne szóba vagy hickory (persze csak ha ez utóbbit lehetne kapni), vagy valamilyen hasonlóan tömör és egyben rugalmas egzóta. Hasonlóra mint a csavarmarkolatok, tömör* vagy lyuggatott belső résszel és hullámos peremmel az ujjaknak.
*esztergán kialakítva, a belső rész egy cm vastag, a külső fogóperem meg mondjuk 3.
Eddig nem ismertem ezt a pofát, bocsi ha megmertem kérdezni. kicsit furcsa nekem egy ilyenért közel 40.000 ft-ot kiadni, főleg egy igen ólcsó penge+nyél kombóért.
Köszi a meglátásokat.Valójában attól tartottam, hogy az a fórumkonszenzus, hogy nemcsak drágább, de sokkal rosszabb is a kerék valami általam észre nem vett szempontból. Még ha egyes pontokkal tudnék is vitatkozni, a konklúziót abszolút elfogadom. Műszaki szempontból. Az esztétikum más kérdés :)
A kerék bármelyik állásban megáll úgy, hogy nem akadályoz téged a mozgásban, hozzáférésban. A nyomaték és szabályozása csak átmérő kérdése. A kereket nehezebb véletlenül meglazítani. Igen, a quick release az segíti a karost de az meg a kerekesre is tehető (tisztább ha a szerkezetet nem vesszük figyelembe hanem csak a tengelyvégtől feléd eső dolgokat).
Szóval szerintem a kerekes tisztább szárazabb érzés, de annyit nem ér meg amennyibe kerül.
Matt Bestlea jelőlő kése mitől 80-90 font? A "2 ft-os2" pengével? Amúgy a stanley penge nem rossz nekem 50 db + a nyél hozzá 4000 forint volt kb 5 éve.
Kőris. Másfél éve megvettem a faanyagot, hogy gyorsan összedobom :) Fél m3-t vettem, most vágtam le az alkatrészeket, kb harmada megmaradt érintetlenül. Ez a Roubo design iszonyú ro(u)busztus, valószínűleg jól használható darabot lehetne sokkal filigránabbat is csinálni, jóval kevesebb anyagból.
Ha nekem kellene neki ugornék és valószínűleg abból készíteném, amit találok, a szerelvényeket is, menetesszárat használnék, mégha annak menet profilja nem is erre a legjobb ... de megtenné
Elnézve a bükkfa meg a szerelvények árait, nem sokkal jöttem volna ki olcsóbban. Meg aztán jobban szeretek olyan dolgokkal tökörészni, amiket nem lehet készen kapni.
Igen, én is néztem, van köztük néhány kimondottan csúnya is. Mintha "itt nem számít, úgysincs szem előtt" alapon dolgoztak volna. Viszont a munkalap furatai hibátlanok, és elég masszív az egész. Ja, meg a mellcsavar szárazon érkezett, majd bekenem valamivel ami nem cseszi össze a fát (PTFE).
Nem mostanában fogom tudni összerakni, de jónak látszik. Egy dolog nem tetszik: a mellcsavar rúdjai nagyon szét vannak tolva, függőlegesen rögzített munkadarabnál lehet szívás lesz. Majd kipróbálom.
Szerintem mindkettőnek van előnye-hátránya. A kar a hosszabb erőkar miatt finomabban szabályozható. Illetve az esztétikum mellett nem is tudom, mi még a kerék nagy előnye. Kicsit gyorsabb talán. De a rudasból van quick release.