Keresés

Részletes keresés

halaloszto Creative Commons License 2022.11.09 0 0 218448

Lehet venni 3M csiszolóvliest, ami tépőzáras ls felmegy a hogyvan magyarul a random orbit sander?-re. wd40 és a csiszológéppel nagyon szépre meg lehet csinálni pár perc alatt.

Előzmény: tfe_tng (218433)
halaloszto Creative Commons License 2022.11.09 0 1 218447

A képen látszik hogy csinál mutatóba három aprófát 10sec alatt. Ennél sámlin ülve egy kisbaltával is gyorsabb vagyok. 

Viszont sokkal fontosabb: a kesztyűs keze a csiga vonalában mögötte van a fának. Ha a fa hirtelen nyílik, a kesztyűvel pont belenyúl a csiga hegyébe, és úgy feltekeri a kezét hogy ihajj. Sose csináljatok ilyet!!!

Előzmény: Törölt nick (218434)
halaloszto Creative Commons License 2022.11.09 0 0 218446

A párátlanító egy olyan klíma, aminek a kültérije is beltérben van. Pont ugyanannyi áramot zabál mint a klíma, csak a hőt nem lapátolja ki a lakásból.

A mostani viszonylag meleg de párás időben szellőztetéssel nem lehet levinni a lakás páratartalmát. Viszont mivel kint sincs nagyon hideg, nem penészedsz azonnal a 80%tól sem. Ha mindenáron 60%ot akarsz mint én, muszáj a párátlanító.

Előzmény: tfe_tng (218444)
BJaca Creative Commons License 2022.11.09 0 0 218445

A klímával rosszabbul jársz. Az hűti a levegőt párátlanításkor, és kiviszi a meleget. A kompresszoros párátlanító az hűt, de fűt is, így nincs elveszett hő, viszont hatékonyabb, mint a klíma (utóbbival van tapasztalatom). 

Előzmény: tfe_tng (218444)
tfe_tng Creative Commons License 2022.11.09 -1 0 218444

A párátlanítót már rég elengedtem, elképesztő mennyiségű áramot zabál. 

A klíma érdekesebb lenne, csak nem tudom hova tudnám rakni a kültérit, hogy kultúráltan nézzen ki :(

Előzmény: Paco155 (218443)
Paco155 Creative Commons License 2022.11.09 -2 0 218443

"Szóval ha van ötletetek a páratartalom regulációjára, azt örömmel hallgatom :)"

Van, de pénzbe kerül (a beépítés kevésbé, az üzemeltetés inkább). 

20-100 ezer között lehet mindenféle párátlanítő készülékekket kapni viszont azok üzemeltetése áramot igényel. Viszont én az ilyen 50W környéki himihumi készülékekben nem hiszek, a fél liter meg 3 deci /nap teljesítmények szerintem nem elegendőek még egy szobába sem, nem hogy egy garázsba.  Marad az, hogy felszerelsz egy klímát és a páramentesítő funkcióját használod.  Az viszont eszi az áramot rendesen. 

Előzmény: tfe_tng (218442)
tfe_tng Creative Commons License 2022.11.09 0 0 218442

Na igen, de hogyan ? :)

A garázs funkcióját nem tudom/nem akarom megszűntetni, a helyiség pedig eleve nem fűtött (mondjuk félig a földben van, 15 fok alá nemigen megy a hőmérséklet még a legnagyobb hidegekben sem). Az csak hab a tortán, hogy egy építkezési "apró" hiba folytán van némi vízszigetelési probléma is, ami megoldható, de idén nem volt "kedvem" hozzá.

(a hátsó rész fölött egy félig nyitott terasz van, amire "elfelejtettek" vízszigetelést tenni, szóval csak harmincpár négyzetméter járólapot kell felvésni, meg kb ugyanennyi térkövet visszaszedni, hogy le lehessen szigetelni, és visszarakni. Egyszerű és olcsó játék lesz)

Szóval ha van ötletetek a páratartalom regulációjára, azt örömmel hallgatom :)

Előzmény: adam654321 (218439)
VargaRoland Creative Commons License 2022.11.09 0 0 218441

Adom, ez működik nálam is :D

Előzmény: Paco155 (218440)
Paco155 Creative Commons License 2022.11.09 -1 1 218440

Az az ellenszer, hogy te magad pakolsz rá mindent hogy, ne legyen rajta üres hely. :) 

Előzmény: tfe_tng (218438)
adam654321 Creative Commons License 2022.11.09 0 0 218439

A hőmérsékletre és a páratartalomra figyelj a garázsban! Eső után beállsz az autóval, lefolyik róla 5 liter víz, kicsit hidegebbek az éjszakák már, gondolom, csókkented a rezsit is...

Előzmény: tfe_tng (218437)
tfe_tng Creative Commons License 2022.11.09 0 0 218438

Na, lehet itt rontom el, mert nem szoktam egy napig rajta hagyni, hanem befúj wd40-el, törölget, dörzsöl (éppen ami a kezemben van, papír, rongy, semmi abrazív) és várom a csodát. Mondjuk nagyjából működik a dolog. Száradás után meg silbergleit.

Közben eszembe jutott, hogy a körfűrész asztalt kezeltem már többször silbergleit-el, a gyalu talán csak egyszer lett lekenve. Ahhoz képest egészen jól húzta... A körfűrész asztallal is csak az a baj, hogy túlságosan jó helyen van, a család hajlamos asztalnak nézni, és minden szart rápakolni. Több beszélgetésem volt már velük az öntöttvas rozsdásodási folyamatáról, illetve, hogy ez apa cucca, ne piszkáld :)

Előzmény: Paco155 (218436)
tfe_tng Creative Commons License 2022.11.09 0 0 218437

Értem én, hogy ez még csak gyerek rozsda, de ha nem csinálok vele valamit, akkor felnő, nem ? :)

Igen, mint az időmilliomosok klubjának az elnöke, ég is a pofám, hogy nem használom többet :)

Előzmény: VargaRoland (218435)
Paco155 Creative Commons License 2022.11.09 -2 0 218436

WD40 jellegű.    Sőt konkrétan wd40.

Fújd le vele, hagyd rajta egy napig majd erősen dörzsöld át szálirányban egy erősebb vászonnal.  Később meg használat után egyszerűen fújd vékonyan le, kend el rajta és amikor legközelebb használnád csak töröld le róla.  Ez a WD40 elsődleges feladata, erre fejlesztették ki. (Water Discipliner formula 40)     

VargaRoland Creative Commons License 2022.11.09 0 0 218435

Ez csak felületi kezdemény, nem kell megijedni :) Ha nagyon zavar, akkor ezen szerintem egy kis WD40-dörzsi szivacs páros segít, csiszolóvászonnal én nem esnék neki.

Amúgy meg tessék gyakrabban/többet használni a masinát (az asztal teljes felületén) kedveském, az megoldja ezt a kérdést :)

Törölt nick Creative Commons License 2022.11.08 0 0 218434

És tfe-nek is ("Illetve ez nagyolásra való, finom hasításokat ránézésre nehéz csinálni vele." )  Ahogy kofic mondaná: itt most kicsit fejben szexelés folyik :) Naszóval, lehet olyat azzal is. Ez itt pont olyan paraméterű gép amit Győző is írt, 1F, 2,2kW, jó nagy áttétellel, oda tekertem ahol pont az aprólék gyártását mutatja:

https://youtu.be/_ARuRgb6KnM?t=65

Persze ügyesen, az ilyen finom daraboláshoz már tuti alkalmaznék vmi plusz támasztékot hátulról. De a nagy kuglikat felhasgatni egyáltalán nem vészes ("nem biztos hogy kézből akarnék ellentartani egy 2kW-os motornak"), nagyon nem úgy kell elképzelni hogy odatartod és rászalad és véged mint a botnak...

Az más kérdés hogy csak gyújtós készítésére ágyúval verébre, de Apafejnek sztem nem lenne rossz egy ilyen szerkentyű, egyszer. Persze nyilván nem erőszak, ha nem akarja megépíteni.

Győző: "Kell hozzá egy hasítókúpot ásárolni, kb 5000 ft .... Kb 50-60 ezerből meg is van ha mindent vásárolsz hozzá" - nagy általánosságban egyetértek a hasítókúpos posztoddal, de ... mennyiből?? :O Én az agrosat-tól a 110/250-es kúpot, cserélhető heggyel, plusz pótheggyel, 30-as furattal  26e+száll, azaz 28990-ért rendeltem.

Így azért a végső 50e Ftos ár már nehezen tartható. Max akkor ha tényleg "kétsöré" jutsz hozzá motorhoz, nagy lendkerékhez (ékszíjtárcsához). Hát én nem annyiért. A motor megvolt már korábbról (1F, 2.2kW, 1450 rpm), egy másik gépemből, így arra nekem már nem kellett költeni (persze az se ingyen volt, champlextől 2019ben 80e + szállítás)  sőt, magát a gépvázat és egyéb szerkezeti elemeit is használtam (használom) fel az építéshez, de a meglévő cuccokon felül 50e-nél többet költöttem csak a kúpra, 30-as tengelyre, és nagy ékszíjtárcsára. 

Az más kérdés, hogy ahogy megrendeltem a kúpot (okt eleje) , az meg is jött, de 2 napra rá meg beállítottak a fával is (amit novemberre ígértek) ... a nagy ékszíjtárcsa még sehol ... így kényszerpályán mozogtunk. Mert 5 erdei m3-t egyikünk (fater + én) sem tudott volna komolyabb derék-károsodás nélkül felhasgatni, utcán láncossal felkugliztam, kuglik goto pince. De ott sem állhattak volna hetekig. Így napi 8e Ft-ért béreltünk egy álló 7 tonnás hidraulikus hasgatót, azzal 2 nap alatt kényelmesen lezúztuk a bükk kuglikat. A kúpost meg majd befejezem, egyelőre még nagyon béta 0.1-es verzióban van.

Előzmény: halaloszto (218427)
tfe_tng Creative Commons License 2022.11.08 0 0 218433

Másik téma.

Ez sajnos a gyalum öntöttvas asztala:

A karcolások fogalmam nincs mitől keletkeztek (de nem jelentősek, csak a fényben látszanak, nem érzékelhetőek a felületen), a fehér foltok sima baba szappantól vannak, de a vörös részek azok sajnos felületi rozsdák.

Az asztal - fene tudja hogy mondják - de ilyen apró hornyok vannak rajta, "recés". Nyilván precízen síkba van munkálva. De mi a bánatot lehet kezdeni ezzel a rozsdával ? 

PS: Február óta van meg, azóta kb 3x kentem le silbergleit-el, aztán mégis. Csiszolni nem merem, mondjatok valami okosat. Gépész kollégák, ez WD40 vagy duct tape jellegű probléma ? :)

tfe_tng Creative Commons License 2022.11.08 0 5 218432

Hétvégi beszerzés:

Wenge, illetve Lati.

Délutáni projekt:

A kisasszony elég komolyan tolja a sakkot, gondoltam pont frankó projekt lesz a hobbiasztalos apukának, ha csinál neki egy sakktáblát. Természetesen fele ennyi lett volna, ha megveszem a boltban, de abban mi a hozzáadott érték ? :)

Najó, a bolti az hétszentség, hogy nem wenge-ből van, vagy ha igen, akkor nem fele ennyi. Meglátjuk mit tudok kihozni belőle :)

tfe_tng Creative Commons License 2022.11.08 0 0 218431

Huh, munkavédelmileg kicsit izé :)

Előzmény: halaloszto (218429)
tfe_tng Creative Commons License 2022.11.08 0 0 218430

Fene tudja, nem biztos hogy kézből akarnék ellentartani egy 2kW-os motornak. Illetve ez nagyolásra való, finom hasításokat ránézésre nehéz csinálni vele. 

Előzmény: Hobbiasztalos.blog.hu (218426)
halaloszto Creative Commons License 2022.11.08 0 0 218429

Javasolnám ezt elkészíteni akkormár: https://www.youtube.com/shorts/S-ZFOWn58ak

Előzmény: apaf3j (218428)
apaf3j Creative Commons License 2022.11.08 0 0 218428

Persze, teljesen igazad van, de a rozoga vasasztalhoz azért hely is kell, amiben nem bővelkedek, a gépépítés meg nem jutott az eszembe (de valószínűleg akkor sem álltam volna neki, ha eszembe jut), és mint Halálosztó is írja, a gyújtósaprítás is szempont. Nem állítottam, hogy egyedül üdvözítő megoldás, csak azt mutattam meg, hogy van ilyen lehetőség. (Amúgy egyszer régen bedőltem ám a hasítókúpnak, amikor videókon erősebb fúrógépbe fogva használták, aztán jó nagyot csalódtam. Száraz fenyőre talán jó így, de egyébként biztosan kell az általad említett gépezet.)   

halaloszto Creative Commons License 2022.11.08 0 0 218427

Ezzel a hasítókúppal hogyan csinálsz gyujtós aprófát? Mert a kérdés az volt.

Hobbiasztalos.blog.hu Creative Commons License 2022.11.08 -2 0 218426

Én ezt nem ettem volna meg. Te is mondtad, hogy drága volt. Viszont ezzel is erőt kell kifejteni, a tuskót belerakni, a kalapácsot emelgetni, és még zajos is. Én ilyen esetben biztos, hogy a hasítókúp megoldásban gondolkodnék. Kell hozzá egy hasítókúpot ásárolni, kb 5000 ft, kell hozzá egy 2 kW agy afeletti teljesítményű motor, ami akár lehet használt is. Kell még két ékszíjtárcsa, egy jó nagy lassító áttételhez, és egy rozoga vasasztal. Kb 50-60 ezerből meg is van ha mindent vásárolsz hozzá. Ezzel gyakorlatilag csak akkor kell erőt kifejtened, ha felteszed az asztalra a tuskót. A többit elvégzi a kúp.

http://www.hasitokup.hu/videok.html

Előzmény: apaf3j (218424)
Paco155 Creative Commons License 2022.11.08 -2 1 218425

A képen levő eszköz nem öntött cucc hanem süllyesztékben kovácsolt acél (azaz erősebb és rugalmasabb mint az öntöttvas), a linkeden lévő pedig különböző lemezekből és csövekből van összehegesztve.  A két termék összehasonlíthatatlan....

Előzmény: apaf3j (218424)
apaf3j Creative Commons License 2022.11.08 0 3 218424

Sziasztok!

Féloff, mert fa, de nem asztalos. De hátha hasznos lesz valakinek.

Szóval már több mint 20 éve van kandallónk, évente 10-15 mázsa fát szoktunk elhasználni. A rendelt fát mindig tovább kell hasogatni, mert azért nem éppen apróra vágják, meg gyújtós is kell, stb., a derekam pedig egyre vacakabb, sajnos. Évek óta szemeztem a Kindling Cracker nevű cuccal, de az ára jobban fájt volna a derekamnál. Mostanra sajnos megfordult a helyzet, úgyhogy rendeltem egyet a német Amazonról, és nagyon bejött.

Az eszköz lényegében egy élével felfelé álló hasítófejsze, masszív keretben (az egész egybeöntöttnek tűnik, de mondjuk nem értek hozzá). Felcsavaroztam egy kb, 40 centi magas tuskóra, így most kényelmesen egyenes háttal állva tudom hasogatni vele a fát, sokkal könnyebben megy, mint fejszével/baltával. Kell hozzá egy nehéz (1,5 kg + az ajánlott) kalapács is, amivel rákalapálod a fahasábokat. Száraz, egyenes szálú fánál gyakran egy ütés is elég. Biztonságos, könnyen használható, időtállónak tűnik (... és k*** drága, de azt mondom, nekem megérte, mert tavaly minden favágós alkalom után egy hétig úgy tartottam magam, hogy a család csak Quasimodónak nevezett).

Ha netán valaki kedvet kap hozzá, az vigyázzon: először tavaly, egy kínai oldalról (talán Banggood?) rendeltem, ahol az eredeti termék képével reklámozták, de az árának a töredékéért. Szerencsére valamit elszúrtak, és mivel sokáig nem jött meg, visszafizették a pénzt, aztán mégis megjött... de az egy nagyon gyönge utánzat és használhatatlan vacak volt (pont ilyen, csak ennél is jóval olcsóbb). Szóval ebből nem biztos, hogy az olcsóval jobban jár az ember.)   

mr.York Creative Commons License 2022.11.06 0 0 218423

Szep lett :)

Előzmény: Pillanatragasz (218422)
Pillanatragasz Creative Commons License 2022.11.06 0 10 218422

Kész is van . :)

Előzmény: Pillanatragasz (218420)
Hobbiasztalos.blog.hu Creative Commons License 2022.11.06 0 0 218421

Feltörték a youtube oldalát. Sajnos a régi csatornája még nem működik, Elmondása szerint sok videója sikerült visszaszereznie a csatornát, a videói nagyrésze is megmaradt, de volt amit töröltek. Most egy másik csatornán jelentkezett be.

Előzmény: Kákettődéemdé (218417)
Pillanatragasz Creative Commons License 2022.11.06 0 1 218420

Kisautóknak készült egy polc  .   Plexi ajtó lcsed világítás is lesz benne .  Csíszolás festés  maradt amit már nem én csinálok.   Majd mikor küldenek képet a kész polcról megmutatom . Most már én is kiváncsi vagyok.

409 Creative Commons License 2022.11.05 -1 1 218419

El. :(

Előzmény: Kákettődéemdé (218417)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!