Keresés

Részletes keresés

pali923 Creative Commons License 2022.08.10 0 0 217136

Nem asztalos kérdés, de van köze a fához, ezért itt kérdezek:

ha jól számoltam, 4. alkalommal ázott be a parkettánk a nappaliban a mosogató csap hibái miatt (egybetér, olyan amerikai konyhás). Illetve mindenféle csatlakozó idomok, vezetékek durrantak el már többször is. Ma reggel megint arra ébredtem, hogy sziszeg a vezeték, és a parketta alá befolyt a víz. Annyira nem tűnt veszélyesnek a helyzet. Elkezdtem szárítani a parkettát villanyos melegítő fújókkal. Aztán egy helyen elkezdett emelkedni a talaj, most éppen van egy hosszú púp a nappali közepén.

Az a kérdés merült fel bennem, hogy rosszat tettem-e a melegítő fújással? Valamikor délután kezdett emelkedni igazán, és akkor le is állítottam a melegítést. Jobb lett volna, ha nem szárítok? Mikor kezd el jobban dagadni a fa? Ha lassan kiszárad, vagy ha gyorsabban kap meleget?

pali923 Creative Commons License 2022.08.10 0 0 217135

Érdekes ez a Parkside tűzőgép. Én is vettem jó régen egy levegőst, nekem tökéletesen működik. Láttunk már ebből a márkából olyat, hogy egyes sorozatok nem olyanok, mint a másik. Griff sem tudta használni a PS tűzőgépét.

Villanyosból meg megvettem (én is némi előzetes kanyarok után) egy itt melegen ajánlott Novus gépet a profibarkácsról, és nem bántam meg.

Előzmény: szabad paraszt (217132)
tfe_tng Creative Commons License 2022.08.10 0 0 217134

Pedig vettél rendes Bostich framing nailert is, ha jól emlékszem :)

Apropó, nem is írtad, a gyalu végül megjött ? 

Előzmény: szabad paraszt (217132)
BJaca Creative Commons License 2022.08.10 0 0 217133

Ja, hogy ezeken kívül más is tud rossz lenni rajta :) Viszont van rajta fordulatszámszabályzó, szerintem első osztályú festékesdoboz felrázót lehetne belőle készíteni. 

Előzmény: szabad paraszt (217131)
szabad paraszt Creative Commons License 2022.08.10 0 0 217132

sajnos az evek soran vettem egy levegos parkside szegezot, majd meg egyet (hatha az jobb lesz - pont akkor kellett egy projekthez, amikor volt), ezek utan vettem egy elektromosat is (nem akkus).. . szoval tiszta hulye voltam, mivel utana vettem egy rendes levegoset a parksideokat meg leadtam veszelyes hulladekkent. szoval, mint a mondas, az vesz dragan, aki ketszer vesz ...

Előzmény: jacksly (217126)
szabad paraszt Creative Commons License 2022.08.10 0 0 217131

az dontheto talp, mindig kirazodik, kilazul ... elkepesztoen rossz szerintem! Tulajdonkeppen a fogyasztovedelemnek buntetni kellene ... :)

Előzmény: BJaca (217125)
halaloszto Creative Commons License 2022.08.10 0 0 217130

Ha tudsz hagyni, akkor nagyon jó. Van rá esélyed, hogy a keret keveset mozog, mert az mind hosszába van.

Előzmény: feketefelhoo (217129)
feketefelhoo Creative Commons License 2022.08.10 0 0 217129

180cm az ajtó teljes magassága.  Ebből lejön az alsó és felső keret, 2x12cm. Tehát a lambériás rész 156 cm. De majd hagyok hézagot

Előzmény: halaloszto (217127)
BJaca Creative Commons License 2022.08.10 0 0 217128

A tábla hátuljára cscsavarozol egy léckeretet, ami belefér a zártszelvény keretbe, körbe maradjon 3mm minden oldalról. Valami rugalmas anyaggal kitöltöd, ami középre húzza, de tud mozogni. A lécre belülről felcsavarozod a belső borítást, ez nem engedi előrefelé kiesni, de az egész tud benne úszni. 

Előzmény: feketefelhoo (217117)
halaloszto Creative Commons License 2022.08.10 -1 0 217127

Ha ebben 2m magasan vannak a deszkák egymáson, azaz kb 16db, annak a pakknak a magassága évszakosan simán fog fél centit változni. 

A keretbe szokás középen fix osztást csinálni, akár kettőt is, és a 2-3 panel így külön-külön mozog.

Előzmény: feketefelhoo (217117)
jacksly Creative Commons License 2022.08.10 0 0 217126

Nekem ParkSide PET 25 C3-om van már jópár éve, de abba nekem eddig egyszer sem szorultak vagy csavarodtak bele a szegek. Szóval fosnak egyáltalán nem mondanám, persze túl jónak sem. Nyilván nem egy pneumatikus szegező minőség, de az ára sem annyi...

Előzmény: szabad paraszt (217124)
BJaca Creative Commons License 2022.08.10 0 0 217125

Szia!
A szúrófűrészükkel mi bajod, azon kívül hogy nem lehet vele egyenesen és függőlegesen vágni, és kényelmetlen a fogása? :)

Előzmény: szabad paraszt (217124)
szabad paraszt Creative Commons License 2022.08.10 0 0 217124

Szia,

szerintem arra sem. Nekem nehany alkalmi hasznalat utan a szegek allandoan beszorultak, bele csavarodtak a belso uto szerkezetbe.

Egy fos, kb. annyira, mint a szurofureszuk. De oszinten kivanom, hogy ne ugyanaz legyen a tapasztalatunk.

Előzmény: BJaca (217108)
jcsapo Creative Commons License 2022.08.10 0 0 217123

Köszönöm az infókat. Nálam 72x20 mm a gyalult léc keresztmetszete és M6-os kapupánt csavarokkal lesz rögzítve. Már vagy 4 hónapja megvannak a lécek, száraz hűvös helyen tárolva, de azért néhány léc kicsit elvetemedett. Nem is igazán hosszú a kerítésem, de még így is majdnem 100 darab lécet kell lefestenem és felfurkálnom, ami sok idő és jelenleg abból van a legkevesebb.

Előzmény: VargaRoland (217121)
409 Creative Commons License 2022.08.10 -3 0 217122

Senki sem érti, de ez már évek óta így van. ://

Előzmény: rferi (217118)
VargaRoland Creative Commons License 2022.08.10 0 0 217121

Ja!

Nekem szintén ilyen kerítésem van, (szélezetlen) akác deszkák, csak nem zártszelvényen, hanem "szögvason". M8-as kapupánt csavarokkal szereltem fel, 2-4 darab/deszka (szélességtől függően). Az M8-as csavar indokolatlan, de felülmúlhatatlan előnye volt az, hogy ingyen lett... :)

8-as furatok vannak a fém vázon. Amelyik deszka akart, az meghajlott, de repedésnek, törésnek, bárminemű roncsolódásnak jele sincs.

Ahogy az akác képes hajolni, arra nehéz holmi furat nagyobbítással készülni, jobb szerintem bőven túlméretes csavarral szerelni, amit nem fog elszakítani, és mivel nyilván nem fog az összes deszka egyformán görbülni, így ha egy-egy mozgásnak is indul, a szomszédait nem fogja tudni magával húzni.

Persze mindez magánvéleményem :)

Előzmény: jcsapo (217119)
VargaRoland Creative Commons License 2022.08.10 0 0 217120

Igen, nem :)

A hőtágulásról fa esetében elhanyagolható mértékben beszélhetünk, ahogy tudom, hiszen épp hő hatására fog nedvességet veszíteni, azaz egyúttal zsugorodik.

Itt a legnagyobb veszélyt az jelenti, hogy ha extra száraz állapotban kerül felcsavarozásra, 0 mozgástérrel. Szerencsétlen helyzetben húrirányban ha ismereteim helyesek, akkor 6-10%-ot képes dagadni, azaz a 20mm-es deszka 1,2-2mm-t, ami egy önfúró vagy facsavar fejét akár le is szakíthatja, ahogyan az meg is történt.

De ebbe nyilván számtalan egyéb körülmény is beleszólhat pozitív és negatív irányba is.

Előzmény: jcsapo (217119)
jcsapo Creative Commons License 2022.08.10 0 0 217119

Ha semmi nedvességet sem vesz fel a fa, akkor is van alakváltozás a hőtágulásból adódóan.

Ráadásul fánál a hőtágulás mértéke irányfüggő, legkisebb szálirányban. Abban viszont teljesen igazad van, hogy ez fafajtánként nagyon eltérő lehet.

Én is számolgatok, mert most készítek egy kerítést, függőleges akác lécekkel, amik vízszintes zártszelvényben lesznek kapupánt csavarral rögzítve és a zártszelvényből hegesztett kapukban is ilyen lécek lesznek. A lécek rögzítésénél mindenképpen valamilyen szabadságfokot fogok biztosítani a zártszelvénybe fúrt nagyobb furatokkal, csak még nem döntöttem el, hogy mennyivel nagyobbak legyenek a furatok.

Előzmény: VargaRoland (217107)
rferi Creative Commons License 2022.08.10 -3 0 217118

Amikor ilyen, és hasonló mondatok vannak leírva, hogy:
"Készíts a zártszelvényt két 7-es furatot és M6-os menetesszárral csavar rá két 2x5-ös profilt"

akkor azt csak én nem értem?

feketefelhoo Creative Commons License 2022.08.10 0 0 217117

Itt a keresztmetszeti rajz, hogy jobban érthető legyen.

A fa borítás kerete 12 x 2 cm  luc deszkából lesz, a sarkoknál köldökcsapokkal ragasztva. Gondolom ez elég, mivel nem a fa borítás fogadja a terhelést.

A keretbe hátulról 1x1 cm falcot marok, ebbe "ülnek" majd hátulról a szintén falcolt lambéria elemek, ragasztva és/vagy csavarozva. A képen ez nincs berajzolva.

A tev szerint összeállítom mindkét borítást, majd egyben teszem fel a zártszelvény keretre, miután beállítottam.

Felületkezelésre vastaglazúrt gondoltam, de ebben is elfogadok tanácsot. Az ajtó felett előtető van, így eső tulajdonképp nem éri.

Viszont dél-nyugatra néz a homlokzat, napfény bőven éri.

A zártszelvény közé fogok szigetelést tenni.

Paco155 Creative Commons License 2022.08.10 -1 0 217116

De értsd már meg, hogy nem lesz belső lambéria....

Előzmény: sr1 (217113)
BJaca Creative Commons License 2022.08.10 0 0 217115

Skicceld le egy papírra, és a fényképét dobd fel. Neked a szemed előtt van, hogy kell kinéznie, nekünk viszont ehhez hiányzik a vizuális infó.

Előzmény: sr1 (217113)
feketefelhoo Creative Commons License 2022.08.10 0 0 217114

Én ebből egy árva szót sem értek :)

Előzmény: sr1 (217110)
sr1 Creative Commons License 2022.08.10 -1 0 217113

Készíts a zártszelvényt két 7-es furatot és M6-os menetesszárral csavar rá két 2x5-ös profilt. A belső lambériát tűzd fel 2x5 profilokra és a külső deszkát rögzíts facsavarokkal, 4x60-al, nem végig menetessel, előfúrással a lambérián és a 2x5-ös profilon keresztül.  Minden deszkába eressz be két csavart.

Kb. nagy sok kaput csináltunk, ami fémvázra mind a két oldalról be volt burkolva falcos deszkával, mindenféle méretben. A fémszerkezettel együtt. 

Aztán meguntam az a keskeny bevésőzárat vésegetni a fémbe és terveztem egy kaput fából. Ezek a bevésőzárak elég gyenge minőségűek. Keskenyek és a rugók rövidek. 

Előzmény: Paco155 (217111)
VargaRoland Creative Commons License 2022.08.10 0 0 217112

Nem hiszem, hogy viccelek :) Amit leírtam, azt helyénvalónak gondolom, de meghallgatlak miért nem értünk egyet :)

Előzmény: halaloszto (217109)
Paco155 Creative Commons License 2022.08.10 -2 1 217111

Ez  mind nagyon szép, de neki egy meghatározott méretben kell, csak külső borítás a már megkévő szerkezetre, és kívülről nem szabad látszódnia a csavarnak/csavarfejnek. Szóval a hozzászólásodnak semmi köze a problémához, és semmit sem segített. 

Előzmény: sr1 (217110)
sr1 Creative Commons License 2022.08.10 -2 0 217110

Készíts a zártszelvényt két 7-es furatot és M6-os menetesszárral csavar rá két 2x5-ös profilt. A belső lambériát tűzd fel 2x5 profilokra és a külső deszkát rögzíts facsavarokkal, 4x60-al, nem végig menetessel, előfúrással a lambérián és a 2x5-ös profilon keresztül.  Minden deszkába eressz be két csavart.

Kb. nagy sok kaput csináltunk, ami fémvázra mind a két oldalról be volt burkolva falcos deszkával, mindenféle méretben. A fémszerkezettel együtt. 

Aztán meguntam az a keskeny bevésőzárat vésegetni a fémbe és terveztem egy kaput fából. Ezek a bevésőzárak elég gyenge minőségűek. Keskenyek és a rugók rövidek. 

Aztán terveztem egy kaput fából. 

Van láncmarónk, azzal gyorsan össze lehet csapolni egy keretet, a frízek 68mmm  a csapok 37 mm vastagok, van andrásolás is. Így kivül és belül is rá lehet rögzíteni egy 15mm vastag falcos deszkát, úgy hogy nem látszik csavar rajta. Ki van találva. Tokozat 80x100 és ki van facolva. Az oszlopok 100x100x6-os zártszelvény, az alapnál vasbetonnal összekötve, fa tokozat rárögzítve, a két látszó lap beburkolva, a tetején egy fa kalap. 

Kaptam 160 kiló zsanérokat a Simonsweknél (be kell marni a 3mm, jó nagy, a luft 4mm), falc nélküli belső ajtóra, abból kettő megbír egy 2x2.4-as nyilót (ami max. 100kiló, boroviból). Általában van egy gyalogkapu és egy autónak való. A 160 kilós zsanér a 110 cm széles ajtóra van méretezve és minden plusz 10 cm rá kell számolni 6% a terhelhetőségét. A kapuszárnyak alá a fém botlasztónál szerelek egy vas éket, becsukott állapotba a kapuk ráterhelnek.    

A kapura felteszek egy külső ajtó bevésőzárat 45-ös dormasal, karmos zárópontokkal és egy bejárati ajtó kilincset, az autós kapura felteszek két 500mm hosszú részelős tolózárat, vagy a motorokat az oszlopkra és a karokat a nyilókra. A kapukra tetejére szerelek egy U alakú 0.7mm horganylemezből készült csepegtetőt, a oszlopok tetejére egy kalapot lemezből. Ha nem folyik be a strucokba a víz, nagyon sokat tart a kapu.    

Előzmény: feketefelhoo (217080)
halaloszto Creative Commons License 2022.08.09 0 0 217109

Kültéren??? Te most viccelsz velem? Komolyan nem tudom mi lelt.

Előzmény: VargaRoland (217107)
BJaca Creative Commons License 2022.08.09 0 0 217108

Nem bírtam ellenállni a kísértésnek, lett egy Parkside elektromos (230VAC) tűzőgépem.

https://parksidegepek.hu/tuzogep/pet-25-c2

Néhány gyors lövés, a keményfába gond nékül belelőtte a hozzá kapott hosszú u-szöget. Az első benyomásom jó róla, összehasonlítási alapom csak a kézi tűzőgéphez van. ALkalomszerű használatra szerintem meg fog felelni.

VargaRoland Creative Commons License 2022.08.09 0 0 217107

Az alapvetően felületkezelési kérdés, hogy mennyi nedvességet lesz képes a fa felvenni, erről pedig a kolléga nem tett említést, ahogyan a felhasználni kívánt faanyagról sem.

Szóval ezt így kijelenteni szerintem egyelőre a kapott infók alapján nem lehet.

Előzmény: halaloszto (217103)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!