Keresés

Részletes keresés

kofic Creative Commons License 2021.02.22 0 0 202540

Egger: először 4 hét majd 8 de lehet, hogy 10. És árat nem tudnak mondani. Akkor hogyan készítsek árajánlatot és mit rendeljek meg? ( nem egy sarki szabászat)

Blum: Ami nem 500-as, az rendelős. Még várok a rendelésre egy hetet, ha nem jön meg lemondom, és beszerzem online picit drágábban onnan ahol jelenleg is van készleten. 

Előzmény: BözsiBözsi (202466)
TINTUS Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202539

Szabadna kérdezni mivel olajoztad?

Előzmény: tfe_tng (202521)
tfe_tng Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202538

Leírtam, hogy fusion-t és sketchup-ot használtam. Egyszerűbb csapolásokat pillanatok alatt meg tudsz rajzolni mindkettőben, bármi extra támogatás nélkül. Ha japán templomot építesz, akkor nyilván nem lesz egyszerű a dolgod :)

De nem javaslok semmit, nem vagyok éppen egy CAD guru. A solidworks egy marha jó cucc, csak nem éppen hobbistákat célozza, ennek megfelelően is van árazva. Nem tudom mit értesz "reális" ár alatt, ha kifizeted a SolidWorks árát, biztosan nem fogsz csalódni benne.

A nagyon speckó asztalos CAD programoknak általában az a baja, hogy nehéz egyedi dolgokat modellezni velük (van pl egy magyar fejlesztésű cucc, az bútorlapos korpuszokat tervez, de nagyon limitált az eszközkészlete, viszont gyönyörű látványképeket tud csinálni), ha pedig túl általános, akkor nehéz vele gyorsan dolgozni (pl autocad, de ismerek profi asztalost, aki ebben dolgozik) A kettő között kell megtalálni azt, ami neked kézreáll. Nekem ez a sketchup, minden hibája ellenére. 

Egyébként muszáj modellezned a csapolásokat ? Nem elég, ha a komponensek megvannak, és esetleg odaírod hogy milyen csapolást raksz rá ? Jelentősen egyszerűsíti a történetet (szerintem)

Előzmény: Törölt nick (202536)
tfe_tng Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202537

Mi most vettünk egy automotive fejlesztő szoftvert, talán 1-2 pluginnel, nem vittük túlzásba. 14000EUR volt. Ez egy single seat licensz, hardverkulccsal. 

Előzmény: Törölt nick (202535)
Törölt nick Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202536

Hát figy, porsche 911 turbo alatt nem érdemes semmivel próbálkozni, minden más szarabb !

Rendben. Te mit javasolsz helyette?

Apropó, nem azt mondtad, hogy nem lenne baj, ha nem 4-5000EUR lenne ? 

De, azt mondtam. Kicsit szájbarágósabban: ha reális az ára, szívesen fizetek is érte.

Előzmény: tfe_tng (202534)
Törölt nick Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202535

Solidworks már jött szembe velem is de sosem használtam.

Na kíváncsi leszek milyen áron kínálják (ha nem a "torrent edition"-re gondolsz).

Árat csak kontakt után adnak, a "magyar oldalon" is.

Itt egy tavaly októberi cikk a lehetséges árakról. Ez alapján ... esse2filléres cumó:

https://www.engineeringclicks.com/solidworks-price-guide/

Azt figyeltem meg, hogy semmi sem olcsó ami valami különlegeset is tud. Én az utóbbi 1-2 évben kezdtem kicsit CNC-zni (először venni egy "játék" cnc-t, aztán építeni, stb). Ennek kapcsán ugye az ember automatikusan kénytelen nem kevesed CAD-ezni is. Meg CAM-ezni. Nekem az egyik mániám lesz az ún V-Carve technológia. Na ennek kapcsán kutakodtam célszoftverek után, és .. ugyanez. Ami használható, ami kicsit is többet tud, ami kicsit is jobban segít, amihez kicsit is több ilyenolyan library van - ház az egyik sem olcsó cucc. Végül az Vectric VCarve Desktopja mellett kötöttem ki, most januárban vettem meg. 420 ojró, de - k. jó :) Mellé a Mach3 licensz 175 dodóért szinte "ingyen" volt.

Előzmény: Törölt nick (202533)
tfe_tng Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202534

Izé. SolidWorks ? Igéretesnek tűnik ? :)

"Figyumá, kellene valami közlekedési eszköz, ami elvisz itthonról a bótig, mit ajánlasz ? Hát figy, porsche 911 turbo alatt nem érdemes semmivel próbálkozni, minden más szarabb !"

Ebben ugye sok az igazság, de talán egy hangyányit ágyúval verébre kategória. Apropó, nem azt mondtad, hogy nem lenne baj, ha nem 4-5000EUR lenne ? Nem ismerem az aktuális árakat, de solidworks-ből ez még talán a beugróra is kevés, ha jól emlékszem :)

Előzmény: Törölt nick (202533)
Törölt nick Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202533

A Hettich vasalat libraryje csak arra volt példa, hogy nagyon is léteznek CAD szoftverek asztalos célokra.

A problémám inkább a túl nagy választék. Ez egész ígéretes:

https://www.youtube.com/watch?v=W6bm0QKyq5k

Előzmény: Törölt nick (202531)
Paco155 Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202532

6500 K  azért nem nappali fény. :P  Inkább mint amikor a régi típusú fénycsövet kapcsolod fel. A nappali az sokkal sárgább.

Előzmény: hobbiasztalos.com (202530)
Törölt nick Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202531

Hátöö ... csapolásokat írtál, ez a cucc ilyet tud. Hogy pont egy bonyolultról találtam példa videót, na istenem :) Gondolom megvannak benne a klasszik, egyszerű csapolások.

Aztán meg azt írtad: CAD szoftver. Amit meg linkeltél az nem CAD szoftver. De hasonlót, ami bemutatja a csapolásokat találtam neked, relaítve olcsóért, de ez sem CAD szoftver:

https://www.focuseducational.com/product/design-technology-wood-joints/36

De akor itt az ideje h pontosítsd, mit szeretnél - mert a csapolások kapcsán a hettich (vagy akármilyen) vasalatokal jól megzavartál, mikor példaként hoztad. Úgy gondolom nem egy CAD szoftver ismeri az adott (vasalat) gyártót, hanem az adott gyártó csinálja meg a libraryt az adott CAD szoftver alá.

Előzmény: Törölt nick (202529)
hobbiasztalos.com Creative Commons License 2021.02.21 0 1 202530

Ma fejlesztettem a műhely világítását. A hátsó sötétebb részen már 2 db 3 csöves neon almatúra és 4 db ledes refrektor van a mennyezeten, ott elég már a fény. A műhely elülső részében van egy nagy ablak, de ennek ellenére nem volt elég a fény, mert csak szórt fény jut be az ablakon, kivétel délután kb  2-3 óráig amikor kicsit besüt. 
Ide vettem ma egy új mennyezeti lámpát. 25* 8 db led van rajta, és 60 W teljesítmény, nagyon hideg fehér fényt ad. Brutál jó lett vele a megvilágítás, este  a sötétben amikor felkapcsoltam akkor szinte nappali fény van a műhelyben. 

Azért mással is megleptem magam :) Rettentő élesek, meg is lepődtem rajta rendesen.

Törölt nick Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202529

Nem feltétlenül a tsugite az, amivel kezdeni szeretnék :)

Amúgy arra speciel pont van ingyen szoftver:

http://ma-la.com/tsugite.html

Előzmény: Törölt nick (202526)
Törölt nick Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202528

Csomó asztalosmunkákra specializálódott CAD szoftver van. Ez csak azoknak a listája, amik a Hettich sínjeit és zsanérjait ismerik:

https://web.hettich.com/fileadmin/Company_website/Fairs/Files/Uebersicht_CAD-Partner2019.pdf

Gondoltam, hátha van valami bevált cucc. (Az se baj, ha nem kerül 4-5000 euróba.)

Előzmény: tfe_tng (202524)
hobbiasztalos.com Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202527

Ahhoz hogy síkot csinálj egy kézi gyalugéppel egy nagy deszkán, elég kicsi az esélye. Sima lesz a felület, arra jó, de nem alkalmas sík gyalulásra. Esetleg majd ha már 5 éve használod rendszeresen akkor eljutsz arra a szintre, hogy meg tudd vele csinálni. De igazából a kézi gyalugép nem erre való.

Előzmény: BJaca (202438)
Törölt nick Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202526

Hogyne lenne ... jó pénzért. Mondjuk ingyen ebeéd ebben a témában nemigen van.

Autodesk Inventor plusz a Woodwork for Inventor "plugin".

Japanese joint példavideó:

https://www.youtube.com/watch?v=w99-Nv2cuVk

De meg ne kérdezd hányféle csapolás van benne :) Gőzöm sincs csak tudom hogy van ilyen cucc. Van trial, tölsd le, próbáld ki. Mármint miután megvan az Autodesk Inventor is.

Előzmény: Törölt nick (202522)
Paco155 Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202525

Azért egy egyszerű lecsapatót mindenképp érdemes betenned közvetlenül a kompresszor mögé. A kompresszorból vízpára és olajpára tartalmú levegő jön ki. A fényezést totálisan elszabja akár csak egy kevés is ezekből a festékben vagy lakkban. ( itt most bútorlakkról is beszélek nem csak autóipari festékről).  Én az aldiban időnként kaphatót használom, annál csak drágábbat láttam eddig ami elviselhető volt. Abból is a második készletet, az elsőt valamihez odacsaptam és eltörött a műanyag mint 409-nek.  De szükséges, hogy a fix csöved és a tömlőd ha csak lehet már páramentes legyen, mert minden ami pára az előbb utóbb kicsapódik, és vagy dugulást okoz vagy rozsdásodást. Az elején kell megfogni.

A nyomás a legegyszerűbb, az nem is probléma. A fali fix csövedet fújd fel a legnagyobb nyomásra amit csak tudsz. Így van esélyed, hogy a túlvégen mindig legyen elegendő. És ráérsz szabályozni közvetlenül a szerszám előtt amennyiben szükséges, mondjuk egy ilyennel, vagy hasonlóval : https://www.emag.hu/szoropisztoly-szabalyozo-1-4-mr-2/pd/DTJRR6BBM/

De pl a lefúvópisztoly meg az autógumi szelep elé ez sem kell.

Előzmény: tfe_tng (202523)
tfe_tng Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202524

Nem tudok ilyenről. Fusion-t próbáltam, de a sketchup-ot használom, mondjuk ez utóbbihoz annyi extension van, hogy elképesztő, szóval nincs kizárva. Nyilván mindkettőben modellezhető, de macerás.

Előzmény: Törölt nick (202522)
tfe_tng Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202523

Köszi az infókat. 

Nem tervezek irgalmatlan mennyiségű levegős gépet, a csiszolóról a múltkor meggyőztetek, hogy nem jó ötlet, mert a mögöttes infrastruktúra árából kocsit lehet venni, szóval simán elengedtem. Majd veszek egy villanyos finisher csiszolót egyszer. 

Szóval marad a lefújás, a szögbelövő illetve előbb-utóbb kipróbálom a fújást is. De kb ennyi amit levegővel tervezek. 

Kezdem belátni, hogy ez külön világ, és ha az ember komolyan gondolja, akkor komoly befektetést igényel. 

Előzmény: raklapjúzer (202511)
Törölt nick Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202522

Asztalosmunkákhoz van olyan CAD, amiben pl. a csapolások benne vannak library formájában?

tfe_tng Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202521

Jaja, ismerős érzés :)

Csináltam 4 fűrészbakot, az első kettő nyers pallóból van (najó, csiszoltam). A második kettő gyalulva, ezek közül az elsőt csak durván csiszoltam, a másodikat rendesen. Mindkét gyalult darab olajozva, két rétegben. Nagyon sokat tanultam ez alatt az egyszerű projekt alatt... 

Előzmény: BJaca (202517)
tfe_tng Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202520

Persze hogy érdekes, köszi szépen !

Előzmény: Egy griff (202514)
mr.York Creative Commons License 2021.02.21 -1 0 202519

Szerencsere nem pince helyseg. Par eve a kulso fal kapot vizzaro szigetelest, igy mar oldalrol nem vesz be vizet a fal csak letrol.

A vakolat nagy reszet is az utca feloli faltol kiindulva lett leverve a belso falakrol csak minimalisan kellett leverni a vakolatot.

Ket belso fal "pince" fal, az utcai fal az kb. 1-1,2m magasagtol csokken a foldben levo resze., a negyedik falnak nincs fold kapcsolata, 2 lepcsovel van a foldszint alatt.

Ilyenkor akar polosan is lehet lent dolgozni, vagy egy vekonyabb pulcsiban, nyaron meg kellemes huvos. A pincenk sokkal huvosebb es parasabb.

Felujitas elott furtam par helyen a falat mindenhol szaraz por jott a falbol (kb. 10-15cm melyen), eleinte ez nem volt jellemzo.

Előzmény: raklapjúzer (202454)
Pillanatragasz Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202518

Húsz évvel ezelőtt a Főnix Ligno (ausvitz 2) nevű asztalos profilú gyárban dolgoztam . Ott a levegő vastag  vascsöveken jött.  Gépeket  leporolni . 

Aztán a srác levágta a hüvelyk ujját ,a váltásom . 

Másnap felmondtam .

Előzmény: Egy griff (202514)
BJaca Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202517

Köszi! Meg kell adni a módját, na meg gyakorlásnak is jó. A vésőt majd mágnes tartja a helyén, hogy a falra is fel lehessen akasztani. 

Előzmény: tfe_tng (202505)
Pillanatragasz Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202516

Nekem is fűszerbolti van  lidl es igaz még sose használtam .

Bicikli kereket felpumpálni s szögbelövőhöz nem kellett.

Előzmény: 409 (202502)
tfe_tng Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202515

Van. Ez lett végül:

https://www.abacbolt.hu/index.php?id=235&abac_montecarlo_os20p

Mondjuk az "extracsendes" kategóriáról más fogalmai vannak az ABAC-nak, mint nekem :)

Előzmény: 409 (202513)
Egy griff Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202514

Ismerős asztalosnál a presses 5rétegű fűtéscsőből és idomaiból van a léghálózat. Elvileg nem szabályos, de működik neki régóta.

Én is azzal csináltam (illetve csináltattam haver fűtésszerelővel).

Nekem a műhely mögött van a helye tavasztól ősz végéig a kompresszornak, onnan megy pár méter fehér ötrétegű "vizes" cső. Csináltunk 3 kiállást, bárhova csatlakozhatok hirtelen felindulásból!

Amire viszont ügyeltem, hogy van egy külön festésre használt csövem, ami előtt van egy olaj és vízleválasztó. Ez mindig azon a csövön van, nekem nem fix. Ezt kötöm rá a csatlakozóra ha fújni támad kedvem. Esetleg holnap lefényképezem. (mármint tfe_tng-nek ha érdekes lehet)

Előzmény: halaloszto (202501)
409 Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202513

Nagyjából igen, de azért egy nyomásszabályozó az nem árt ha van. (a szögbelövőhöz mindenképpen) Bár valószínűleg az van a kompresszoron.

Előzmény: tfe_tng (202506)
409 Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202512

Azon engedi le a nyomást a nyomáskapcsoló a visszacsapószelep és a kompresszor között amikor leáll. (tehermentesítő)

Előzmény: halaloszto (202507)
raklapjúzer Creative Commons License 2021.02.21 0 0 202511

" párakicsapó/levegőelőkészítő "

A levegőelőkészítők leginkább a gerincnyomást stabilizáló és a kiszolgált berendezést kenő szerepre valók. A jellemző ipari rendszer alapnyomása7-8 bar, a levegőelőkészítő kimenő nyomása általában 6 bar, utána lehet egy olajozó egység. Ez a cucc nem alkalmas a párakicsapásra! A levegőrendszerben keringő már kicsapódott vizet, egyéb koszokat leválasztja, de a levegő ettől még nem lesz száraz! Ha száraz levegőt akarsz pl. festéshez, akkor a megoldás a hűtve szárító. Ha több helyen akarod használni, akkor az elosztásra alkalmas az olcsón elérhető KPE cső is. Lényeg az hogy a gerinc ne legyen kis keresztmetszetű. Na meg nem árt egy pár száz literes puffertartály sem. :-))

Előzmény: tfe_tng (202497)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!