Ha az előző hozzászólásomban lévő linken nem volt egyértelmű a Parkside X20V széria gyártójának kiléte, a Te kedvedért itt egy újabb fotó és egy link, most a Kompernass után egy másik megrendelő köntösébe bújtatva..
Bemutatom a "Draper Storm Force 20V" termékcsaládot. Más matrica, más szín.
10. Megfentem a kis marokgyalut, aminek állítható a forgácsrése. Szépen beállítottam, tiszta élvezet és egy perc egyenesre hozni a 30x40cm lapot. Így utánna nem kell sokat csiszolni.
11. Megvan a négy belső oldal. Egy lapot korbevágtam derékszögre, méretre, de már nem akarok zajongani. Innentől nagyon kell vigyázni az élére.
Van egy hs 105 körfűrészem. Kicsivel jobb, mint az aldi vagy Lidl termékek. A motort már tekercseltettem, kapott lágyindítót. A motorfék hol működik, hol nem.
A motor felfogatása és emelése nem a legjobb, meg tud billenni a lap induláskor. De egy jó körfűrészlap csodákra képes.
Vagy egy kicsi hms 850-es gyalum. Kompromisszumokkal használható. Kapott új stellert, a vastagoló asztal egy nagyobbítást.
Raktam bele egy master-slave elektronikát, és egy aljzatot, ami indítja a forgácselszívót is.
ha van egy jó pászítófűrészed, akkor vágd be 5 cm-ként víszintesen, vésd ki, egy széles vésővel óvatosan tisztitsd le szép símára, tedd be a szárítót, aztán vágj be egy lécet a vésésbe (enyvezd be és gyaluld le), fagitt, alapozó és festék. A léc két végét ék alakba kell bepászitani a kitisztitott vágásba.
Egy ilyen javítással 2.5 órát vesződik egy profi asztalos, hogy ne látszodjon, a festés nélkül.
A számítógép csatlakozó kicsúszi könnyen. Van belőle klipszes is, de szerelhetőt abból nem láttam. És olyan aljzat is kell hozzá. QSC és JBL aktív hangfalaknál találkoztam velük.
A speakon helyett a powercon csatlakozót ajánlanám, azt pont erre találták ki. A speakon vagy 2-4-8 pólus, a powercon 3.
Ragadd meg a remek alkalmat és verjed ki onnan azt az ajtót! Tegyél be egy legalább 70 centiset. Mármint a végleges állapotában a szabad nyílás legyen 70 centi, de inkább szélesebb. Vagy az asszony szeret kínlódni?
vettünk egy szárítógépet, ezt majd a mosógép tetejére fogjuk feltenni
a gond az, hogy a mosógép a mosókonyhában van (ugye cipőt a cipőboltból!)
a mosókonyha azóta már leszerelt ajtajának a nyílása 59 cm
a szárítógép pedig 60cm széles (64 mély, és 85 magas)
tehát ezen az ajtónyíláson nem fér be, ebben a formában
elkezdtem késsel faragni az ajtónyílást 90cm magasságban, de nagyon nem haladós a dolog, ezért most tanácstalan vagyok mi lenne a működő megoldás
a keretet teljesen nem szeretném kivenni, mert akkor hívhatjuk vissza az aranykezű festőt
(az aranykéz főleg az árára vonatkozik)
felmerült hogy kisflexszel levágok 1-2 centit az egyik oldalról, vagy marad a faragás stratégia, de valamilyen komolyabb szerszámmal, pl obis 22mm-es kézi gyaluval (a 39mm-est nagyon lepontozták )
vagy valamilyen kézi favésővel, vagy fúrókalapácsba fogható vésőfejjel ha van ilyen
"A Kompernass ugyanúgy megrendeli egy kínai tucatgyártó termékpalettáját Parkside matricával"
Bocs, de vitatkozom kicsit ezzel a matricázós dologgal. Én éppen azért írtam, hogy a Kompernass "saját" mert, mert kétségtelen, hogy ez is egy echte kínai termék, de szerintem a Kompernass létező műszaki tartalomra (motor, akkumulátorok) saját formatervezést húz rá. lehet, hogy használat szempontjából ez másodlagos dolog, de azért ezt valakinek meg kellett terveznie, le kellett gyártani a fröccsöntő szerszámokat. ha megnézed a régi gépeiken valóban matrica volt a márkanév, a mostaniak viszont plasztikus betűk a burkolaton.
De ha tudsz szóról-szóra ugyanolyat csak más néven, más színben, akkor vátloztatok világrengető nézeteimen. :)
Az is megkülönbözteti ám a különböző keményfémlapkákat, hogy mennyire lehet élesre élezni.
Nem triviális ez ám!
Például nekem vannak olyan - hatalmas - lapkáim, amiket talajfúró élének készítettek, és vagy 20 éve fillérekért vettem a Hajós utcai kis szerszámosnál, afféle szóróanyag volt a pulton.
Na azt nem _lehet_ egyáltalán élesre köszörülni. A legfinomabb gyémánt-gumi koronggal sem!
Az a keverék arra való, hogy durva ütéseket is bírjon a földben, annyira meg nem is kell élesnek lennie.
Ellenben egy Sandwik Coromant hántoló lapka (3mm vastag, kb 18x25mm, darabja 15 000 körül) egy gyémánt gumin élezve olyan, hogy az acélt hántolja (kézzel tolva) olyan éllel, aminek a szöge kb. 130-140 fok! Tehát még csak nem is az a klasszik "él", mert tompaszögben tolja!
És bizony az áruk tükrözi ezt. A jó élesre fenhető lapkák jóval drágábbak, na azokból kerül a profi, drága fűrészlapokra.
Kérdeztem korábban a lidl trapéz egyenes fogú fűrészlapról. Most volt időm megnézni. Keresnem kellett, úgy elsüllyedt a műhelyben :D
A felső az a nullkilóméteres lidl, az alsó a sokatlátott CMT. Látszik, hogy a lidl-ösnek kisebbek a lapkái, de nem is olyan sokkal. Viszont az a zöldes trutymó az nem jött le nitróval, szóval esélyes hogy az maga a forraszanyag.
Viszont ennél a képnél elment e kedvem teljesen. A felső lap a nullkilóméteres. És szépen fénylik a lapka minden éle. Ami azt jelenti, hogy rádiusz van rajta, nem éles!! Az alsó lap az utolsó élezés óta dolgozott már egy csomót, és annak mégsem fénylik az éle. Egyszerűen nem volt kedvem feltenni a gépre.
Kerestem egy kézi körfűrészt, aminek a 90fokos vágó mélysége legalább 100mm. A legnagyobb Bosch-nak 97mm.
Létezik egy Makita - 5143R, aminek a lapja 355-30mm és 130mm a vágómélysége, 2200W-os, 14.5 kiló, lágy inidtással.
Rendeltem egy munkára 20x25-ös keresztmetszetű gerendákat és megváltoztatuk a megoldást, gondoltam elvágjuk hosszába és valamire használni lehetne egy másik tetőn, de a munkatelepi asztali köfűrészre nem lehet feltenni a 6 méters gerendát, mert felborítja.
Lehet, hogy ezzel a kézi fűrésszel csapolni is nagyon pontosan lehet majd, rendeltem egyet.
Hát sajnos ilyen világot élünk. A múltkor 1990-ben a Holz-Her vitte a pálmát, de sajnos már nem gyártják. E-bay-en felkerül 1-1 darab, de nagyon ritka. Ára 1000-3000 Euro. Ő volt akézi körfűrészek királya, szerintem.
Holz-Her HKS 2145 E
Sajnos nem tudok linkelni értelmes képet, de talán ez működik:
7. felvágtam még két oszlopot. Megvastagoltam, hogy a két felület, ami a bázis a fűrészen, mindenképp parallel legyen. Így is van benne lépcső, csak kisebb. Egy pici fogással megegyengettem minden vágás előtt, de most 13 lap jött ki egy oszlopból.
8. csináltam belőlük terítékeket, összejelölgettem, négy és fél csík fog kelleni egy oldalhoz. Az elsőt kicsit kézigyaluval megigazítottam, és már ragasztottam is. 12es rétegeltre. A másodikhoz csináltam setupot, hogy felsőmaróval egyenesre marjam. Kicsit jobb lett az illesztés. Talán. A harmadik egész jó lett. A negyediknél valamit bénáztam a maróval, és rosszabb lett. Ezek lesznek a doboz belső oldalai, tkp egyik sem látszik.
9. kettő lapot már felcsiszoltam. Baromi sokat kell csiszolni, 60as papírral excenterrel kezdtem. Van benne szűk fél mm lépcső a fűrészelésből, mert az egyengetett szép felületek mennek a ragasztóba. A szép új papírnak megeszi az élét hamar. Az elején ette rendesen, de kezdett olyan végtelen történetnek tűnni. Megceruzáztam, és hoppá, nem szedi le a ceruzát. Egy új papír már igen.
Most felcsiszolom a másik kettőt, és akkor lehet méretre szabni, összerakni a dobozt. Majd ha egyben lesz, akkor furnérozom a külsejét.
Hihi! Én még most is egy ilyen kis sarokcsiszolót nyúzok. Iszonyat sokat használtam, használom. Néha szinte órákig kínzom, sokszor olyan meleg, hogy a kezem alig állja, de bírja a gyűrődést. Munka közben még soha nem csúszott ki a kábel belőle...
A múltkor már néztem "utódját" vagy inkább társát, de nem igazán tetszett a helyi választék. Meglepett egy Einhell Bravia 500W-os a lágyindítóval. Mi a francnak 500W-hoz lágyindítás?
Megvettem volna a láncfűrész feltéthez, de olyan szörnyű "daráló" hangja volt, hogy még azt a 3000 pénzt is sajnáltam érte. Pedig új volt, bolti, egy év garival, de akkor is. Féltem volna beindítani, mert esetleg rögtön szétrepül az egész... :)
Szarkasztikus volt a kijelentésem, tudom hogy van manapság is ilyen. Nálunk pl a konyha, nappali, fürdő is furnéros, beltéri ajtók is.
Nem volt olcsó, de úgy voltunk vele, hogy ezek azok a bútorok, amit legtöbbet használunk, legtöbbet nézegetünk, legyenek szépek. Egyébként szinte biztos vagyok benne, hogy tömörfából még sokkal drágább lett volna, és nem lenne annyira alaktartó, mint ez a megoldás.
Nekem van egy kompresszorom tőlük, kb. fél éve rendben működik, van egy oszcillációs csiszolóm, az is rendben van, illetve egy Tiger 2500 köszörű (igaz ezt ritkán használom).
Erre csinálsz 3mm-es rétegeltből egy dobozt, és kész a brutál faágy :) Ja, kell bele egy betonkocka, mint a mosógépekbe, hogy ne másszon arréb rendeltetés szerű használat közben :)
A gépeik egy része (a kézi gépek), többnyire "saját" gyártmány, a Kompernass készíti.
A Kompernass ugyanúgy megrendeli egy kínai tucatgyártó termékpalettáját Parkside matricával, mint az Einhell, Güde, Scheppach, Extol, B+D, és társai a saját matricájukkal. A különbség csak annyi, hogy egyszer egy jobb, egyszer egy rosszabb minőségű termékre alkudják ki a lehető legalacsonyabb árat.
Mégiscsak jobban tetszik a vásárlónak, ha a dobozon a Kompernass név szerepel (német = minőségi), mintha azt írnák rá nagy betűvel, hogy Ningbo Liangye...
Hogy konkrétumot is mutassak, a Parkside X20V akkus sorozat gépei, amik között vannak ár-érték arányban elfogadható típusok is, az alábbi linken megtekinthetőek a gyártó honlapján.