Nálunk meg furnéros a legtobb dolog (konyha, fürdő, nappali, ajtók stb.) Ez mondjuk nem vetemedik és marha jól néz ki. Meg vagyok róla győződve, hogy az ilyen jellegű bútoroknál a legjobb megoldás a furnéros, mert hozza az agglomerált lapok mérettartását és a fa természetes felületét. A legjobb ötvözete a két világnak.
> alsó-felső részes, működő konyhákkal - 100 ezer alatt
Ezt mondjuk még bútorlapból is nehezen tudom elképzelni.
Egyik barátom most újított fel, U alakú konyha, najó, nem volt éppen kicsi, de nagynak se mondanám, bútorlap plusz festett frontok, 1,5 milla. Gépek nélkül természetesen.
Szia TINTUS, ha megosztanál pár képet az asztali fűrész upgrade-ről, azt megköszönném. Érdekelne, hogy rögzítetted a bútorlapot a gépen, hogy tudod a fűrészlapot cserélni, illetve hogy valósítottad meg a steller mozgatást, rögzítést. Mostanában nincs időm asztaloskodni, de hasonló módosítást megpróbálnék a jövőben valamikor a Workzone gépemen.
Nálunk a konyha és az egybeépült nappali, étkező bútorai pácolt, lakkozott fából vannak. Semmi minta nincs az ajtókon sem, elég letisztult minden.
Aztán amikor először átjött hozzánk egy nálunk majd 20 évvel fiatalabb szomszédasszony, akinek a konyhája a mai szokásos fényes fehér, mit mondott a mi lakásunkra: rusztikus. Azt akarta mondani, hogy vintage, meg falusi, de diplomata volt. :))
A mai ifjúságnak már teljesen természetes, hogy fényezett vagy fóliás konyhaszekrénye van, nyilván bútorlapból, és az lóg ki a sorból, aki fából készült bútorokat használ.
Erre emlékszem, Hobbit, sr1 és a Te bekezdésed még a nicknevek feltüntetése nélkül is egyértelmű volt. Mots már GPS menetes száras megoldását is értem. :D
Én csak fával dolgozok (ár ide vagy oda), mert ezeket a bútorlapokat se nézni, se fogni nem bírom.
Azért ennyire nem kell lenézni a bútorlapot, mert nagyon sokmillió családnak lehetővé tette a gyors és elérhető áru lakás-bútorozást (elsősorban a konyhákét, de nem csak).
Mert szép dolog a fa - de ismerjük be, hogy nagyságrenddel drágább a bútorlapnál - főleg, ha figyelembe vesszük a mai élőmunka rohamos drágulását is.
Egy fiatal, kezdő családnak - akinek maga a lakás-megszerzés is roppant nagy teher - nagyon nem mindegy, hogy egy szobát 300 ezerből... vagy 3-5 millióból bútoroz be.
És ilyenkor kurvára mindegy, hogy annak a ruhásszekrénynek az oldala valódi fa-e, vagy csak fának kinéző bútorlap.
Tele vannak a hirdetések komplett (részben technikával is felszerelt), alsó-felső részes, működő konyhákkal - 100 ezer alatt.
Hol lehetne egy ilyet ennyiért előállítani fából? - munkapulttal, mindennel - fiókokkal, 10 ajtóval, mosogatóval-csapteleppel benne?
Én még emlékszem a 60-as évekre, amikor mindent gyaláztak, ami (szar)műanyagból volt. Tudnánk ma élni nélkülük? Hogy nézne ki pl. egy 130 centis lapos TV - fa kávával? Mennyibe kerülne?
Én csak fával dolgozok (ár ide vagy oda), mert ezeket a bútorlapokat se nézni, se fogni nem bírom. Mindent kidobáltunk a házból ami bútorlap volt, azóta gyakorlatilag valódi fa van mindenütt.
Szerintem sincs semmi baj a forgácslapok ilyen felhasználásával. Én a műhelyembe a régi gyerekszobai bútort szabtam át. Szerszámtárolásra, fiókoknak tökéletes, ennél olcsóbban meg nem lehetett volna beszerezni. A munkaasztal már rétegelt lemez, az másfajta erőhatásokat bír.
Akkor kis matek, ha 7 litert ker másodpercenként, akkor meddig bírja? 3 másodperc 24 literrel, de 6 is necc 50-el. Normál esetben is necces, de rárohadt csavarnál megszívja. Arról nem beszélve, hogy egyfolytában tölt a gép, ami igen gyors elhasználódást hoz, mert a kicsik nem ekkora terhelésre készültek.
1000nm meg sajnos kell, okkal keresi minden gumis a min 1000-et, épp a rohadt csavar miatt, amit a 600-as vagy megindít, vagy nem.
Aha, oké, akkor nem szóltam, pont erre gondoltam. De látom nem csak duplungoltál, hanem tényleg ott van a dupla lap a síneknél. Dehát ez nem eladásra gyártott és nem is konyhába készülő ...száras, hanem műhelylapból készülő berendezés lesz.
Nem véletlenül emeltem ki azt az egy szót :) Azt a legtöbben tudják itt, hogy nem vagyok asztalos, de azt is hogy szakmád szerint Te sem :) ... de tegye fel a kezét az ebből élő fórumtárs ("asztalos", bár lehet hogy női szabónak készült anno) akinél túlsúlyban van a nyersfából való megrendelések terén, manapság.
A Metabox esetében külön cikkszámon kell megrendelni a fióksínt/-oldalt, az előlaprögzítőt és opcionálisan a takarósapkát. Kb 3000 Ft-ra jön ki a lentebbieknek megfelelő méretű 320M550.
Sokat drágultak az utóbbi időben a Blum vasalatok. Eddig ilyen fémoldalasból mindig Metabox-ot szereltem néhány konyhába, nem is volt vele soha gond. Ezt a Harn-t most próbálom először, gyakorlatilag azonosnak érződik az osztrák eredetijével. Bizakodó vagyok, majd az évek eldöntik. Az anyagvastagság és a festék jó minőségűnek tűnik, sok minden nem romolhat el benne.
A Blum kivetőpántoknak viszont még nem találtam alternatíváját. Egyszerűen egy komoly lépéssel előtte jár az összes többinek, és ez nem csak magán a kézbefogott vasalaton érződik, látszik, hanem az átgondolt méretezésen, a hatalmas választékon és a mindenre kiterjedő dokumentáción.
Még nem találtam ki, milyen közönként kerülnek alá az osztók a felső MDF lapnak. Lehet, hogy készítek majd bele egy sor likat, aztán ahogy adja magát... megnyomkodom... bírja?... akkor itt jó lesz. :)
19 mm vastag. Nem nagyon szempont ebben az esetben a szorítók használhatósága. Lesz majd egy munkapult az ablak mellett, az konkrétan MFT jellegű lesz, ott majd kitérek rá.
Ennek a jelenlegi szekrénynek a fűrészgéptől balra-jobbra eső felületein egy szintbe süllyesztett alu C sínt fogok végigfuttatni, amiben egy marokcsavarral rögzíthető ütköző kocka fut majd.
Mióta elkezdtem hobbiasztalos pályafutásomat, folyamatosan a bútorlap és a nyersfa között félúton billegek. Szeretnék a jövőben többet foglalkozni a szó hétköznapi értelmében vett bútorkészítéssel. Ez a mostanában folyó műhelyberendezés és a nagygépeim modernizálása remélem, egy jó lendületet fog adni ehhez a tervemhez.
Köszönöm a dícsérő szavaid, jól esnek.
OFF: Az eb egy lassan 4 éves hollandjuhász-bull keverék menhelyszökevény. Bő 3 éve, amikor idekerült, éppen az előszoba aljzatát betonoztam, összegömbölyödve elfért egy cementeszsákon. Most már közel 40 kg. :) Repül az idő...
Köszi az infókat. Mondjuk elég baráti a 2k/fiók ár, valami nagyon-nagyon hasonlót tervezek már egy ideje, de első körben (pusztán az egyszerű beszerzés miatt) blum fiókokat gondoltam, plusz a festool fiók rendszerét (mondjuk ahhoz meg a korpuszszélességeket kell megerőszakolni)
Tudnál esetleg linkelni egy beszerzési forrást a fiókra ? Köszi !
Gondolom a pult ezek szerint torsion box rendszerű, 20mm-es MDF lapos cucc lesz, felteszem MFT, ha már pont ott van kéznél minden hozzá :)
Ha igen, akkor hogy tervezed az alátámasztás kiosztásokat ? Gondolom a festool kampós leszorítokat (is) akarod majd használni benne, azoknál viszont nem mindegy, hogy el tudod-e forgatni a leszorítót, vagy nem.
A fiókvasalat típusa Harn Impaz. Maláj gyártó. A Blum Metabox rendszer jó minőségű, méretpontos másolata. A készlet tartalmazza a két sínt, a két fiókoldalt, az előlap-szerelő alkatrészeket és műanyag takarósapkákat. Ebben a szekrényben a fiókok nagy része 85x550mm méretű, kb 2000 Ft-ba kerül. Természetesen a fiókalj, a hátlap és az előlap a szabászati költséghez adódik.
Nem tettem le a miter saw station tervéről. Ahogy most állnak a szekrények, csak 80 cm a magasság. A végleges munkamagasság kb 92 cm lesz.
A két vízszintes MDF-réteg között természetesen lesz még több osztó.