Bocs, hogy így kezdem, de erről ezerszer volt szó. Azt a darabot ott nem hagyhatod leszorítás nélkül. Erre való a tolófa, a nagy vasaló alakú tolófa, a feather board, a vezetőre szorítózott lécdarab, meg még ezer dolog.
Ha az a darab befordul kicsit is, akkor beszorul a lap és a vezető közé. Így a felfele forgó lap megsodorja és kilövi. A lapnak sem tesz jót, meg a csapágyazásnak sem. Meg neked sem, ha eltalál.
Ismeri valaki a MakersMob oldalt, esetleg előfizetője? Egyszer valaki említette, hogy látott fizetős videókat a Samurai Carpentertől, és mivel ott is fent van, mint tutor, gondoltam, talán ott láthatta?
A kérdésem lényege, hogy van-e ott annyi extra infó, amiért érdemes legalább kipróbálni?
Ha szembe állunk a géppel, akkor a fűrészlaptól jobbra lévő részről van szó (fűrészlap és párhuzamvezető között). Amíg ez nem volt világos, eddig egy polikarbonátos felületet kilyukasztott illetve a kezemen is landolt már egy ilyen darabka. Most már óvatosabb vagyok odafigyelek, hogy merre "célzok" vágás közben. Kb. 1 cm-nél vastagabb anyagnál ez már nem jelentkezik....
Dewalt 7492 kérdés: néhány hete szépen muzsikál a gép, milliméter pontosan és párhuzamosan vág, egyszóval szuper. Egy érdekességet figyeltem meg: ha nagyon vékonyat vágok vele, kb. 1 cm-en belüli szélességet, akkor úgy hátralövi a maradék fát, mint a nyilat. Van úgy, hogy 10 méterre találom meg maradékot. Rajta van a hasítóék és a védő. Másnak is van ilyen tapasztalata?
Nem a sziget süllyed el, hanem a sziget felemelkedik a plafon felé, és az alatta levő aknában elhelyezett tárolópolcok kerülnek fel a felszín fölé. (amúgy is a négy sarkon négy oszlopban menetes orsó is már elhangzott :P)
Még azon gondolkodtam, hogy a sarkokban lévő oszlop ötletét megtartva, az alsó tároló közepére egy hidraulikus munkahengert beszerelve emelhető lenne az egész kóceráj... Persze itt is felmerül azért az, hogy a hidraulikát is vezérelni kell valamivel.
Eredetileg olyan megoldás is felmerült bennem, hogy egy (vagy több) aktuátorral mozgatnám az akna fedlapját, de olyan kicsi az akna, hogy egyszerűbb lenne, ha nem lépcsőt csinálnék meg polcokat, hanem a fenti megoldást fejlesztgetném.
"Létezik olyan nyomáskapcsoló, ahol külön állítható a ki és be kapcsolás közötti nyomásérték."
Azt írtam, hogy többségében nem állítható. Ami már önmagában is azt jelenti, hogy létezik állíthatós is. Csak ugye az nem a fűszerbolti barkácsgépek sajátossága.
Mindenesetre ezeknek az olcsó/bb/ lefújósoknak igen korlátozott az állíthatósága mégha azt is írják róla, hogy lehet állítani. 2bar környékére nem igazán lehet behozni a különbséget, de inkább 3bar amit tudnak.
Sziasztok, létezik olyan adapter, amivel a Festool gépeken lévő bajonettes elszívócsonkhoz hagyományos, 35mm átmérőjű porszívóvéget lehet csatlakoztatni? Vagy a Bosch porszívó patentes végét?
Hosszas hezitálás után a METABÓ KS55 fs kézi körfűrésze lett megvásárolva . Ára 37900 ft. Az döntött, hogy öntvénytalpas és a talpba van sűlyesztve vezetőnek hely. 1200 watt de én nem fogok gerendákat vágni. A felvastagított 36 milliméter vastag forgácslappal megbírkózott.
Az elszívó csonkját a képek elkészülte után raktam a helyére.
Tervezek hozzá egy 250 és egy 140-150 hosszú vezető sint.
Az én gagyi nyomáskapcsolómban (legalábbis ez a legolcsóbb ilyesmi) a burkolat alatt van egy csavar, alatta rugó. Azzal lehet szabályozni a bekapcsolási nyomást. Ez olcsó, de csak iterációs eljárással, vagyis kipróbálásokkal lehet beállítani a kívánt értéket.
A kimenő csövön meg szintén van egy csap műszerrel, amivel a kijövő nyomást lehet állítani.
Nekem ami kezemben volt dekopír fűrész (szúrófűrész), az 2 esetben vágott ferdén:
- eleve ferde volt a talp, ezt könnyű korrigálni, 1-2 csavar (típus függő) oldása után szépen be lehet állítani
- a fűrészlap befogó és a görgős megvezetőnek kivolt a lelke, ezek cseréjével és normásil minőségű lappal 7x7cm-es raklapanyagot is tudtam, közel tökéletes derékszögben vágni.
Rendkívül el tudja továbbá rontani a vágást még jó lapnál és jól beállított gépnél is a vastag, sok ághelyes anyag illetve a túlzott előtolás is.
Ez itt a reklám helye :)
Én többek között épp az ilyen problémák miatt veszek nem gyakori használatra Black&Decker szerszámokat, mert az utolsó csavarig lehet hozzá mindent kapni utólag.
Pl a szúrófűrészemben mikor pótolni kellett az említett alkatrészeket kb 400 Ft-ból megvolt a cseréjük :)
Ha csak az a kis U alakú fémdarab repedt el, akkor azt tűreszelővel, meg türelemmel meg lehet csinálni egy darab vasból. Egy kis dremel multi gép, vagy hasonló sokat segít a nagyolásban. Nekem a horony van kikopva benne, és olykor kicsúszik a fűrészlap belőle.
Milyan irányban ferde? Ha a gépre nem merőleges, akkor azt a talő állításával lehet korrigálni.