A lényeg, hogy gondold ki, hogyan lesz elhelyezve a csatorna. A bitumenről a cseppentőlemezre, a cseppentőlemezről meg a csatornába kellene folyni az esővíznek. Az, hogy a cseppentőlemez visszahajtott éle 1 vagy 5 cm-t lóg túl az OSB-n, mindegy.
Szintén ezt nyűvöm már pár éve. Itt ódákat zengenek a többiek a merülőfűrészekről, de még soha nem próbáltam! :-) Meg vagyok elégedve a kis KS55-el, és még nem éreztem akkora szükségét egy merülőnek. Vagy csak az a bizonyos bogár nem járt még erre? :-)
Ha jól van beállítva a gép, akkor nem szabadna leszaladnia róla. Sok otthoni barkács szalagfűrészen csak sima parafabandázs van, semmi domborúság, (pl a fateré is ilyen) de nem fut le róla a szalag.
Szia! Köszönöm! Pontosan erre a kilapítás-jelenségre gondoltam, csak nem írtam végül oda. Én a magam részéről feltételeztem, hogy a gyárilag kapható bandázs keresztmetszete szabályos téglalap, a felülete nem hordós. Nem sokat láttam még újszerű állapotban élőben, így vonatkoztatási alapom sem volt ehhez. :D
Ha a bandázs felülete is "sík", akkor igen. Ha domború, akkor a domború ív közepén érjen túl. Igen, valójában az a cél, hogy a bandázs ne lapítsa ki a kihajtogatott fogakat.
Nekem így mondták itt, de lehet van szebb magyarázat is.
Sziasztok! Jól gondolom, hogy egy egyenes palástúra esztergált szalagfűrészkeréken úgy kell futnia a lapnak, hogy a fogak túlérjenek a kerék szélén, és a levegőben fussanak? Köszi a tippeket!
Segítségeteket szeretném kérni. Kerti pavilont (fillagóriát) készítek, sátortetőst. 18 mm vastag OSB -vel fedtem. Erre pedig bitumenes zsindelyt fogok rakni, alátétfólia is lesz alatta. Az ereszre csepegtető szegélyt (aluminium) akarok rakni, de nem tudom hogy mennyire kell kilógatni az OSB lapon túl.
Meg tudná valaki mondani hogy hány cm-t kell túllógatni?
Régen, mielőtt a mostani dobozformájúak lettek a felsőmarók, gyakorlatilag csak a motor volt egy burkolatban és kivehetőek voltak a talpból. Az én állványom pl. leánykorában egy Ferm géphez tartozott.
Ezzel a megoldással ketté vált a kategória és marómotor néven árulják talp nélkül a peremes gépeket.
Légyszi írjatok már egy olyan típust, aminek 43mm a nyaka. Valahogy nem tudom elképzelni, pedig most keresgéltem is. Ilyen pici marógép? Vagy valamit nem értek. :-(
"Egy ilyen talpba be lehet tenni egy fúrógépet..."
Amikor ezt az ötletet itt feldobtam évekkel ezelőtt, le lettem oltva, hogy úgy sem lesz jó. Megcsináltam, jó lett, bár én a szárakat hosszabbra cseréltem.
Megfelelő felületkezeléssel és egy kefés porszívófejjel szerintem simán megoldható. Nyilván macerásabb, mint pl. porronggyal bútorlapot törölni, de azért nem vállalhatatlan. Speciel én függőleges elhelyezésben gondolkodom, ott pedig eleve kevésbé ül bele a por.
Hobbiasztalos pályafutásom kezdetén volt egymás után 3 db kézi körfűrészem. Kezdődött egy lemeztalpas teszkóssal, volt Lidli Parkside (nem merülő) meg volt egy OBI-s LUX. Utóbbi kettő öntvénytalpas volt. A Parkside-ot 2 hét után visszavittem, annyira kotyogott a perselyben a géptest, hogy nem lehetett kulturáltan használni. Az OBI-ssal elégedett voltam. Volt benne erő és lehetett vele pontosan is vágni. Sajnos aztán egyszercsak leégett, cserélték, a második meg ledarálta a kihajtáson a fogakat. Addigra lejárt a garancia, ment a süllyesztőbe...
Az hozzá tartozik, hogy akkoriban bútorlappal nagyon keveset dolgoztam, inkább kezdetleges műhely/garázspolcokat stb. készítettem. A fűrészek legnagyobb részt viszont ácsmunkákban vettek részt. És a lényeg ez, a "sima" körfűrész a hagyományos ácsmunkák során előforduló vágásokra alkalmasabb, mint a merülő.
Az utóbbi 1-2 évben az ácsmunkák kezdenek elfogyni, és elég sok táblás anyagból készült bútort készítettem. Nagyjából akkor, amikor a LUX végleg tönkrement, vettem egy kézi körfűrészt (Bosch GKS 55+ GCE) és egy merülőfűrészt is (Bosch GKT 55 GCE). Azóta egy-két alkalomtól eltekintve mindig a merülőért nyúlok. Ha munkadarab megfelelően meg/alá van támasztva és a vezetősín stabilan ráfektethető, nem is kérdés a választás.
Ahogy más is írta, el kell dönteni, mire kell. Lentebb írod, hogy főleg "bútorlapos melók" vannak, illetve táblás anyagot vágnál vele, ami nem fér az asztali fűrészre. Látom, hogy egy kicsit elment a beszélgetés a hagyományos kézi körfűrészek irányába, pedig a táblás anyagokkal végzendő feladatokra kifejezetten a merülőfűrész az indikált!
Jól (és sokáig) használható merülőfűrészt viszont nem fogsz 40 ezerért kapni. Ahogy lentebb valaki már írta, én is óva intenélek a Parkside és hasonló kategóriás merülőktől.
Bár a kereteden bőven túllép, de azért ajánlanám a fentebb említett Bosch merülőt, amit éppen néhány napja hirdettem meg.
Milesinek van saját tapasza folyékony fa néven, több színben. Tubusos cucc, korrektül kenhető, de ha vastagon kell használni, akkor több rétegben kell felvinni, kivárva a száradást.
Én eddig borovi fenyőhöz használtam (erdei fenyő színűt, sötét -bár pont nem Milesi- lazúrral), az jó lett.
Mint írtam más gépeim vannak a Makitól (akkus fúró, ütvecsavarozó, akkus kekszmaró, stb) Ezekre írtam, hogy elégedett vagyok. Fűrészgépem az nincs tőlük, csak az üzletben néztem meg, és meglepődtem az "innováción" Úgy emlékeztem, hogy régebben a Makiták is öntvénytalpasok voltak.