A dewalt, metabo, makita gépeknél a márkanevet kell megfizetned, semmivel nem kapsz többet a pénzedést. Az einhell is jól használható gép, de ez is drága kegyetlenül. Nekem is einhell kombinált gyalugépem van a kék szériából, a kezdeti hibáinak kijavítása óta tökéletesen működik.
Remélhetőleg a piros szériában már nincs benne ez a hiba, de ez majd úgyis csak később derül ki.
A workzone gyalugép is ugyanez a kategória, szintén einhell licensz alapján készül, csak olcsóbb. Itt most találtam is egy eladó darabot egy forgácselszívóval. Anélkül úgysem tudod ezeket a gépeket használni, mindenképpen kell hozzájuk a nagyobb légszállítású forgácselszívó
Lehet olyat is csinálni, hogy van a Fischernek olyan ragasztója ami nem igényel szitahüvelyt hanem közvetlenül a menetes szárat kell beletolni. Mélységméretek 4x-20 x csavarátmérő között. 6x40-es 8.8-as csavarról levágva a fejet pont megfelelő méretet kapunk csak kell még alacsony profilú anyát is venni. A fúrási mélység ez esetben 25-30 mm. Furat kifúr, portalaní, ragasztó belenyom, majd meneteszár (levágott csavar) belenyom, 15 perc kötés (de legyen 30 addig megisznak egy kávét) és szerelhető a polc.
A FIS EB a kisebb teljesítményű, az repedésmentes betonben centinként csak 1 kN húzóerőt tud 6-os csavar esetén. Azaz 25 mm-re legyen 250 kg/csavar. Az erősebbik FIS EM 25%-al többet tehát legyen 300 kg/csavar. ;)
Ha az általad vett 1:10 arányt nézzük akkor mondjuk 100-125 kilogrammal terhelhető a polc legkülső széle. Szóval még a kiccsaj is lóghat rajta ha akar.
És mielőtt szóbajönne, magamtól is írom a költségeket.
- A FIS EM 390 ml-es tubus ára 9250 ft. EB-re hirtelen nem találtam árat de az sem olcsóbb 8000-nél. ;) A négy csavarhoz kevesebb mint 50 ml-re lesz szükség. De lehet hogy 20 sem kell.
Szóval megoldás mindig van, a kérdés, hogy mennyire költséghatékony.
Azért nem biztos hogy kuka attól hogy állt pár hónapot. Kollégám telkén vágtam fel több mint egy éve kivágott diófát és semmi.baja sem volt pedig ott feküdt a földön az ég alatt végig.
Kéne vennem egy vastagoló(egyengető) gyalugépet. Tudom, hogy a DeWalt 733, a Metabo és a Makita hasonló gépei jók, csak drágák. Eggyel olcsóbb kategóriában kinéztem ezt:
A dió nagyon érzékeny anyag. Kéregben szabadon hagyva esőben-hidegben-napsütésben stb elég hamar "befülled" az anyag. Ez gombafertőzés. Onnantól nem alkalmas asztalos alapanyagnak, mert nem igazán lehet belőle kikergetni a gombát.
Ha tető alatt szárad, pláne lekérgezve, akkor jó. Valóban, inkább olyant szeretne mindenki, mint frisset.
Meg lehet próbálni felvágni,, hátha szerencséd van, de sok esély nincs rá, hogy egészséges maradt.
26 cm "széles" polc, max 15 centi hasznos felfekvő felülettel. Hálistennek sokat nem tud, és nem is akar rá pakolni. Kisebb virágcserép, egy db per polc.
Belecsimpaszkodni meg ... csak nem fog :)
Én asszem bevállalom ezt a kis dübelt, ha konyhába szekrénynek jó, tán erre a kis polcra is jó lesz. Gondolom Gábor nem ajánlaná, ha nem tudná mit bír - neki az esetenként sokba kerülhet.
Nekem meg .... ha vmit elba**ok: inkább szóljon hogy lóg a falból, mint gletteljem/fessem az egész hálószobáját - a fal túlodalán.
Kihuzas 65kilo. 5cm vastag polc, kihuzasra 2.5cm erokar. Polc 33cm mely, onsuly, szelere pakolnak viragot, belekapaszkodnak. A karok miatt van egy tizes szorzo, negy csavar. Szoval 30kilo felett mar tul van terhelve
Hááát, nem tudom. A satura azért nem rossz, ha rá lehet "feküdni", ha erőt is kell közvetíteni, míg a köszörűnél ez nem jellemző.
Ennek ellenére, a gyári állványos köszörű tengelymagassága 98cm, (nekem alacsony) míg a jelzett satuszabály nekem 108cm-re jön ki, ami magas, ha erőből kell a satuba fogott anyagon dolgozni. Persze ez is olyan, hogy nekem nem jó, másnak meg még rosszabb... :P :)
Majdnem kérdeztem még (a képen látható vasalatról), de akkor a lényegi rész a rézdűbel az M6 hatlapfejűvel, és akkor ezt használjam a meglévő vasalathoz.
És akkor azt mondod, ennyi is elég egy pár kilónyi súly (polc maga kb 1-2, virágcserép további max 4-5) megtartásához.
Vasangyal pont van Miskolcon is, elmegyek feléjük.
Én hatlapfejű M6x20 vagy M6x25 méretben 8.8-as keménységű metrikus csavarral, alátéttel használom (alátét szükség szerin 1-2 db)
Furat készítése 25 mm hosszban készül 6 mm -es háromélű fúróval (Rawplug) és utána bővítem 8 mm-es fúróval. mivel a vasbeton eléggé vékony 4 cm így a furat felétől visszaeresztett és lassú fordulaton fúrom. Igazából ott garantált az átfúrás ahol már valami furat volt előzőleg.
Nálad nem lehet olyan nagy gond, ha 6 cm a fal.
Csavarozni meg behajtóba fogott dugókulcs segítségével végzem az nincs a fotón bocsánat.
1x a "szamurájtól" láttam, hogy a gyalult felületeket még ragasztás előtt is felcsiszolja:
Pont ugyanazt magyarázta amit te, hogy a gyalu szinte polírozza a felületet de egyben elzárja a pórusokat. Ő 80-assal csiszolta ugyan meg, de ez ragasztandó felület.