Keresés

Részletes keresés

LyPapa Creative Commons License 2018.04.15 0 0 157039

Hol vagy helyileg ? Ha sürgős lenne, tudok egy készletet nélkülözni, amíg megjön a tied. Ha Árpádföld útba esik, egyeztethetünk :)

Nekem ez a készletem van:

https://www.banggood.com/2Pcs-6_35mm-8mm-Collet-Chucks-Engraving-Trimming-Machine-Electric-Router-p-1192037.html?currency=EUR&utm_source=criteo&utm_medium=cpc&utm_content=all&utm_campaign=electronics-EU-English&cur_warehouse=CN

Én is bosszankodtam rendesen, mert megjöttek a felső, valamint alsó-felső csapágyas, 1/4 collos szárú maróim de nem tudtam őket használni, mert a patron késett.

Üdv:LyPapa

Előzmény: BözsiBözsi (157033)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.15 -1 0 157038

"~1000 ft lesz"

Ez az alis free shippinges mókától is olcsóbb, nem kicsivel. És eredeti maki patron? Nem semmi ...

Generátoros-Zoli, olvasod ezt? :D

Előzmény: feketefelhoo (157034)
LyPapa Creative Commons License 2018.04.15 0 0 157037

Nem vagy ezzel egyedül :) Tehát: van két patronom -  mindkettő 8mm-est fogadó tengelyvégre illeszkedik. Az egyik patron valóban 8mm-es szárat fogad, a másik viszont 1/4 collost, miközben a maró tengelyen kialakított fészek 8mm-es patronhoz való. Tehát, a második patronnak mindössze a marószár vezető furata tér el egy szokásos, 8 mm -es szárat fogadó patronétól, külmérete nem.

Üdv:LyPapa

Előzmény: generátoros (157020)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.15 0 0 157036

Ezt a fogast sokkal nehezebb kivitelezni, mint ahogy első látásra tűnik. 

Elöszőr el kell késziteni a fix rácsot, csapolással, az alsó és a felső kötésbe (egy csapolt keret, benne a csapolt függőleges lécek). 

Előtte ki kell fúrni a függőleges elemeket, és talán perselyezni is kell, két persellyel, amit benyomsz a furatba, kétoldalról.

A kifúrt léceket fel kell fűzni acél tengelyekre (amit betolsz a fix függőleges rácsba), a léceket is perselyezni kell, hogy finoman működjenek (a peselyeknek van egy pici válla is, az határozza meg a rések szélességét a lécek és a fix függőleges elemek között). Elég pontosan kell dolgozni, hogy a lécek ne álljanak össze- vissza a falon. A legkisebb pontatlanság is meglátszik, mert a léc eldöl egy picit. A lécek fúrására sablont kell késziteni, vagy megcsináltani egy CNC-vel. 

A keret hátára fel kell szerelni egy 4mm rétegelt lemezt, az kimerevíti és megállítja a kifordított léceket. 

Amúgy elegáns megoldás.   

Perselyeket biztos lehet kapni lemezből sajtólva, vagy műanyagból.  

Előzmény: halaloszto (157035)
halaloszto Creative Commons License 2018.04.15 0 0 157035

Ahhoz, hogy mind a nyitott, mind a csukott állapot stabil egyensúly legyen, annyi kell, hogy a fadarab tömegközéppontja a tengelytől a fal fele essen, de csak annyival, hogy nyitott állapotban meg a tengelytől kifele. 

Legegyszerűbb, ha a tengely kicsit eltolva van belefúrva, a kabát fele. Vagy a fal felőli oldalába felül kell egy vakfurat, és abba egy hatos anya.

Vajk

Előzmény: Törölt nick (157028)
feketefelhoo Creative Commons License 2018.04.15 0 0 157034

Jól értem-e, hogy a Maki RT700-ba keresel 1/4" patront ?

Én Budaörsön bementem a szerszámboltba és megrendeltem, elvileg már ott van csak még nem tudtam érte menni, ~1000 Ft lesz

763608-8 a cikkszáma

Előzmény: BözsiBözsi (157033)
BözsiBözsi Creative Commons License 2018.04.15 0 0 157033

Ehh én is pont ezzel szenvedek..

Rendeltem már mindent kínából.. a tojásfőzőtől a ragtapaszig mindenféle szír-szart...

De ezt az alkatrészt amit én is a felsőmarómhoz rendeltem valami kínai titkosszolgálati csapat felügyelheti... (pontosabban egy szűkítőről van szó ami 8-mm-ről 6,4-mmre szűkíti a patron belméretét).

Még október végén rendeltem egy párost (mivel párban adjak, és kb a páros volt 500 ft)

Mikor lejárt az ideje akkor reklamáltam, és a pénz vissza a számlámra...

Most kb 2 hónapja szintén rendeltem egy ilyen párost, de most másik kereskedőtől.

Háát azóta megjött már minden másom, de ez a két lófasznyi kis hülye csövecském csak nem akar ideérni...

Baszki, már szinte fél éve hajtok rá... Röhejes 500 ft körüli tételben.

Előzmény: Törölt nick (157029)
rferi Creative Commons License 2018.04.15 0 0 157032

Rendszeresen esztergálok melóhelyen, és el kell mondjam, annyira azért nem triviális ilyen patronszűkítő létrehozása. Még egy mm vastag sincs a fala, van benne talán kúpos rész is, kicsik a méretek, belső átmérőzés ilyen kis méreten macerás.

Nem azt mondom, hogy nem megoldható, de fel kell rá készülni szerszámmal, viszonylag időigényes megcsinálni,  emiatt ez tipikusan olyan cucc, ami a "nem megéri fusizni" kategória.

Előzmény: siletto (157021)
mezcalito Creative Commons License 2018.04.15 0 0 157031

ez pedig lemaradt: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=1598052673577560&set=gm.10155379173717517&type=3&theater&ifg=1

18 órája adták fel a hirdetést és már kérdezgetik, ha jó állapotú akkor ennyi pénzért el kell vinni, én vinném ha nem lenne Makita LB1200F szalagfűrészem.

Előzmény: mezcalito (157030)
mezcalito Creative Commons License 2018.04.15 0 0 157030

facebook jó ajánlatnak tűnik: "Eladó egy a képen látható típusú Metabo BAS216SWIFT szalagfűrész.Fűrész lapokkal,és egy ráfabrikált fa állványzattal.Helyileg Gyulán tekinthető meg.Ára pedig 50.000 ft czakumpak.Kommentbe,vagy üzenetbe várom az érdeklődőket."

Anna Tamás Árpádné itt van: Faipariszerszám -Tamás Árpád   Asztalosok - szakmai csoport .

Előzmény: Törölt nick (157029)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.15 0 0 157029

Zoli, Aliról vehető a "3 slicces", $12.90, free shipping, csak győzd kivárni (nekem még mindig úton vannak a negyedcolos marószáraim, márc 8 rendelés, ápr 2. óta elvileg itthon van, azóta "On it's way for delivery") 

https://www.aliexpress.com/item/Collet-Cone-Nut-for-MAKITA-763637-1-763636-3-1-4-6-35mm-763615-1/32845322365.html

Vagy persze jó bele a "klón" 1/4 colosa is. Egy hibája van: meg köll venned a klónt is :-) 

Akkor eldőlt hogy Maki lesz és nem DeWalt? (meg nem Maki klón).

Törölt nick Creative Commons License 2018.04.15 0 0 157028

"az a szép ha síkban van és sehova nem döntöm, nekem úgy nem tetszene"

Jogos, és fontos szempont :) Akkor mágnes. Infós vagy, rossz vinyókból mágneseket kukázni nem lehet akadály. Arról tuti nem fog lepattanni :D Bár valszeg bőven elég lehet egy akármilyen kicsi, kevésbé erős mágnes is.

Vállfákra így nagy hirtelen, sokat nem gondolkozva és egy vállfát elő sem véve ez jutott eszembe. 

A kerekítés szemből nyilván a vállfa miatt, a bevágás hogy rá tudd akasztani. Szöget/mélységet nyilván kitalálni jól, hogy nagyon ki se álljon de a vállfa is ráakasztható legyen. Sztem kellően vastag (mondjuk 5 cm) anyagból plusz kellően erős és vastag rúdnál (mondjuk tömör 10mm rúd) sokat az erőkaron sem kell gondolkoznod, elbírna mindent, legalábbis kabátügyben. A kerekítés sem biztos hogy kell, ha szemből nézve elég keskeny a léc, hogy a vállfa akasztója ráférjen. Kezdi basztatni a fantáziámat ez az egész akasztó sztori. Holnap satuösszeszerelést, meg elszívó motoromban kondicserét terveztem, de ha marad időm megnézem neked is, meg magamnak is hogy hogy nézne ki ez a vállfás edition, jól.  

Előzmény: Garfield007 (157017)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.15 0 0 157027

Már most szeretem, pedig sokat még nem használtam :) A távolban senyvedő Stanley-m hiányában a többi, már pontosnak ítélt derékszögeimmel hasonlítottam össze. Pontosabban most kettővel. Van egy kicsi Veritas, ami nem talpas de mindkéz szára vonalzó is. Meg egy nemcsak pontos, de még szép is Incra "Guaranteed" Square (köszönöm Stolaz!). Ő nem vonalzós viszont tud talpas is, meg nem talpas is lenni. Akármelyiket tettem akármelyikbe, a felfekvő élek között - ahogy Egy griff mondta volt - egy árva foton sem jutott át. Ez mondjuk az elvárható minimum, de jó volt látni is.

Még egy dolog feltűnt a Starrett-et tesztelgetve: a szorítócsavar. Valahogy jobban eltalálták. A Stanley csavarja is rovátkolt, de esetenként nehéz fellazítani. A Starrett csavarjának palástja inkább 2 vékonyabb sáv , és azok vannak berovátkolva. Egy kézzel fogva valahogy könnyebb ezt szorítani-kiengedni mint a Stanley-t.

De visszatérve a kérdésedre, hogy hányadiknak rangsorolom: őszintén szólva ha egy derékszög derékszög, nálam már nyert. A derékszög mérete, kialakítása mondja meg, melyiket vegyem kézbe, és a ransorban éppen akkor az az első - hiszen tudom hogy derékszög :-) Kombiderékszögként meg majd úgy illik minősítenem, ha a Stanley-vel rakom össze, élőben. De az eddigi tapasztalat alapján azért egyértelmű, hogy ha a kettő közül egyet kellene választanom, melyik lenne az. Viszont ettől még nem fogom utálni a Stanley-t sem, mert a régi tesztemnél, ezzel a Móricka módszerrel nézve pontosnak tűnt:

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=142388049&t=9104263

A készítős videóra viszatérve: engem tökre meglepett, hogy nem felmarják rá a skálát meg a számokat, oszt' akkor az már pontos. Hanem megteszik ezt olyan "durván pontosan", de maga a vonalzó a 0-nál kicsit hosszabbra van hagyva, majd kézi-gépi módszerrel köszörülik le a pontos 0-ig, a referencia 1 inchtől nézve:

https://youtu.be/Wh4Pbntn0Yw?t=80

Előzmény: generátoros (157019)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.15 0 0 157026

Pedig beleflexeli, csak tényleg nem ügyes kézzel hanem géppel :D

https://youtu.be/Yke2rkKkvzE?t=231

Mondjuk azt nem látom, az egymáshoz képesti szöget, hogy egyforma legyen mivel méri ki és állítja be.

Basszus, nem is gondoltam volna hogy erről a témáról is mennyi videó van,

https://www.youtube.com/results?search_query=how+it%27s+made+collet

jó sokan csinálnak meguknak collet chuck-ot (patron befogó?) de magáról a patron készítéséről keveset találtam, az egyik ezé a elvtársé.

De az első találaton sem kézimunkának tűnik a felhasítás:

https://youtu.be/fGaLNMUVRxA?t=68

Szóval abban egyetértek veled, hogy én sem a comcéd Józsibácsira bíznám, hogy kétsöré' csapjon nekem össze egy ilyen patront. Nem is feltétlen azért, mert nem tud pontosan 6,35mm-es furatot készíteni. De végignézve pár videót a jól működő patron nem csak ennyiből áll.

Előzmény: generátoros (157024)
generátoros Creative Commons License 2018.04.15 0 0 157025

Szia! Azért nem hiszem ezt el mert félek. Egy felsőmaró forog 20-30 ezret, ami nem játék.  Szakértője a témának nem vagyok, de feltételezem, hogy ezeket a patronokat nem esztergagépen készítik. A kúpos és befogófelületek köszörülve vannak, sejtésem szerint.

generátoros Creative Commons License 2018.04.14 0 0 157024

a méret sem egyszerű, ebben igazad van, de mivel hasítja fel ?---ne mán , hogy flex. Nekem nem jön be az ügyes kéz , az van nekem is de precíz gép ami ehhez kell a sufniműhelyben nincs.

Előzmény: 409 (157023)
409 Creative Commons License 2018.04.14 0 0 157023

Azért 6.35mm-es lyukat esztergálni nem annyira triviális dolog. (szerintem!)

409 Creative Commons License 2018.04.14 0 0 157022

Elsőre nekem erről az összecsukhatós klímatartó konzol ugrott be. Akár fejjel lefelé.... De fából is el tudom képzelni, csak akkor kicsit bumfordibb lesz.

Előzmény: Garfield007 (156996)
siletto Creative Commons License 2018.04.14 0 0 157021

Üdv! Volt szó itt a megtérül-nem megtérül dolgokról nemrég. Egy ügyes esztergályos, akár otthon fusizó "papa" szerintem simán tud ilyet csinálni. Mármint az eredeti 8as patronba illő, 1/4-re szűkítő hüvelyt. 

generátoros Creative Commons License 2018.04.14 0 0 157020

Szia! a linked alapján nem igazán értem, ezeket a méreteket. Nekem az jön le , hogy van két patronod, az egyik 8mm-es a másik 6.35mm-es szárat tud fogadni. A 8-ról 6.35-re szűkítés nekem kérdőjeles. Na csak azért kérdezem mert a linkelt áron engem is érdekelne egy 3 slicces 6.35-ös patron ami a makita rto 700 élmaróba jó.

Előzmény: LyPapa (156977)
generátoros Creative Commons License 2018.04.14 0 0 157019

Szerintem nagyon fogod szeretni ezt a derékszöget, ilyen van nekem is. A videót nem ismertem, de van egy hazai forgalmazó akinek a honlapján a pontozókról és karctűkről olyan rajzot mellékel amit , akár tervdokumentációnak is nevezhetnénk. Akkor szerettem bele a márkába amikor megláttam ezeket a rajzokat. Kíváncsi leszek a véleményedre-----hányadik lesz a rangsorban----ha felállítható ilyen. Zárójelben mondom csak, hogy nálam pl a pedagógia vezet, ha a tudományokat kellene sorba állítani.

Előzmény: Törölt nick (156928)
generátoros Creative Commons License 2018.04.14 0 0 157018

Szerintem nagyon faszául néz ki az asztalod. A csőváz nem újkeletű, de nekem pl bejön.

Előzmény: feketefelhoo (157011)
Garfield007 Creative Commons License 2018.04.14 0 0 157017

Dehogy vetettem el, csak nekem konkrét példák kellenek, hívószavakkal nem tudok mit kezdeni.

Ebben pont az a szép ha síkban van és sehova nem döntöm, nekem úgy nem tetszene, kintebb rakhatom a furatot, de nekem a vállfák miatt pont, hogy a vízszintes felé kell csalogatnom a kinyiló szálat és ezzel még jobban korlátozom a kihajlást, ha jól sejtem, de majd modellezek.(mert ugye ha lentebb rakom és kintebb a furatot, akkor működhet, de akkor megint nő a felső erőkar, ha most eljátszom a gondolattal...)

Előzmény: Törölt nick (157014)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.14 0 0 157016

/ez mekkora sz*r, minden hibaüzi nélkül sehol a posztom. ráfrissít 1x2x3x, semmi. újra megír -> 2x van ott :D/

Előzmény: Törölt nick (157015)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.14 0 0 157015

Az is, vagy az emlegetett mágnes vagy a szintén emlegetett és ingyen rendelkezésreálló gravitáció+geometria is jó lehet, amit valamiért Garfield elvetett (?)  ... vagy nemtom :-)

Ingyen van kicsit kijebb vinni a forgáspontot (nagyobb súly esik a fal felé) meg nem a fallal párhuzamosan megállítani, hanem 1-2-3 fokkal hátradönteni. Max földrengéskor billenne vissza.

Előzmény: Kamelot (157013)
Törölt nick Creative Commons License 2018.04.14 0 0 157014

Az is, vagy az emlegetett mágnes, vagy a szintén emlegetett és ingyen rendelkezésreálló geometria+gravitáció, amit Garfield vmiért elvetett (?) vagy nem gondolt át. Vagynemtom :-)

Merthát valljuk be, az ingyen van hogy a középvonaltól kicsivel kijebb tenni a forgáspontot (nagyobb súly esik a fal felé), meg nem derékszögben (fallal párhuzamosan), hanem 2-3 fokban hátradönteni. Így együtt max földrengéskor billenne vissza. De elég lehet az utóbbi is.

Előzmény: Kamelot (157013)
Kamelot Creative Commons License 2018.04.14 0 0 157013

Cső helyett lehet menetes szár utánhúzási lehetőséggel.

Előzmény: Garfield007 (157012)
Garfield007 Creative Commons License 2018.04.14 0 0 157012

Köszönöm!

A második videó végén látszik is mitől félek, már ragasztás közben kibillent az egyik. 

De az ötlet jó, nekem ilyen kell majd csak hosszabb tartókkal(és mágnessel :-) ), hogy egy vagy két vállfát is rá lehessen akasztani kényelmesen.

Előzmény: Kamelot (157010)
feketefelhoo Creative Commons License 2018.04.14 0 0 157011

Na! Visszatértem a száműzetésből : nyomorult indexes moderátorok nem bírják a kritikát :)

Szóval az íróasztal 120 x 80 cm, szerintem nekem elég lesz. A mostani 140x90 és tele van nem odavaló kacattal. A formatervet ezek az asztalok ihlették. Amiatt (is) nézhet ki furán, hogy a merevítők magasságát nem vágtam le a lábakból - még, de ezt könnyű orvosolni. Most ~80 cm magas, ami azért sok egy asztalnak.

Kamelot Creative Commons License 2018.04.14 0 0 157010
Előzmény: Garfield007 (157001)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!