Ott valami más gond lehetett, régebbi 4 késes gépeken elterjedt volt ez a megoldás. Ezt a vastagolót 4 éve újítottam fel romos állapotból, hasonló a késtengely, nincs kifúrva kés. Igaz ezen nincs az a forgácstörő. Nagyon gondosan, szinte betegesen precízen szoktam kést cserélni, beállítani. Soha nem volt vele gond eddig, pedig pár tíz köbméter forgácsot termelt már.
Számos probléma lehetett:
- az a felület, amelyre felfekszik a kés, nem sík
- valami a kés alá került
(Ha meghúzod a csavarokat, feszültség keletkezik a nagyon merev anyagú késben, eltörhet)
- hibás volt a kés (be volt már repedve)
De azt hiszem, sose tudjuk meg mi okozta a késtörést.
Szebben autodidakta tanulásnak is hívják ezt... de a kísérletezés nagyon fáj néha :-((
Pl. ez most nekem elég drága gyalu lesz. Úgy néz ki, rosszul raktam össze a késtengelyt a késekkel.
Ma délután rátettem a gyalupad fél asztalát, vagy 28 cm széles, 2 méteres valami. A gép gyönyörűen vitte és szedte ki belőle a propellert. Még egyszer át akartam rajta tolni (bár nem tudom, minek), felénél kiesett az egyik kés, eltörött és kicsorbította a másik hármat.
Talán sejtem, mit rontottam el, de nehezen tudom elmagyarázni. Ez nem az ismertebb (meg tán fiatalabb) ékléces kör keresztmetszetű tengely.
A sötétszürke négyzet a tengely maga. Arra fekszik fel körbe 4 db késrögzítő (átlátszó szürke), amit 4-4 db csavar szorít a tengelyhez.
A probléma az, hogy a késrögzítők a piros késeken kívül rögzítenek még egy-egy (kék) háromszög keresztmetszetű lécet is, aminek asszem forgácstörő szerepe (is) van, illetve talán ezek is részt vesznek a kés egyenesen tartásában.
A csavarokat meghúztam amennyire lehetett, hosszú szárral, dugókulccsal, viszont ha valahogy el tud mozdulni pl a kék forgácstörő, akkor fellazulhat a kés is.
Nézegettem az összerakás előtt az Internetet, de nem találtam ilyen késtengely összerakásához tudást :-(
Kulon erdekesseg a "probak"... (pl: vannak reszek -termeszetesen kikerulheto modon- ahol izgo/mozgo/billego pallokon kell atmenni, ugy hogy alattad csak egy drothalo..)
Ja, nem tudom miért de úgy tűnt csak a fej/mozgórész érdekel.
Engem is érdekelnének mit bírnak ezek a szuperkönnyű aluprofilos szorítók. (leginkább amcsi) YT vidókon látom őket, és irigykedve nézem amikor vmi könnyű táblásítás van, hogy dobálóznak velük.
Az is érdekelne, mit szólnak pl egy 50x100x2000 x 10 db -os gőzölt bükkös fordulóhoz.
Ja, Screwfix: van naluk a napokban targyalt Triton szorito patron 14.99 posta dij nelkul -->-kisetalok a boltba.(ebayes figura azota is valaszol mo.-i postat illetoen:(()
Tuti hogy a maró tetején (ha talpra állítod a tetején) lévő fekete műanyag állító gombra gondol :)
Ha azt forgatod, forog az a kis stift is - amibe meg a kurbli végét akasztod, hogy betéten keresztül is állíthasd.
Végülis - valahol igaza van 409 kollégának, de én ettől függetlenül a kurblival állítom. A rögzítő karért már vakon lenyúlok, az állítást a kurblival szoktam meg.
Aztán ha meg megméred egy körrel mennyint állítasz, és a betétre is felrajzolsz egy skálát vagy legalábbis egy viszonyítási pontot, azért hasznos ha nem lehajolva kell az asztal alatt a skálát bámulni (a gombon is van). Szóval van előnye is a kurblinak :)
"Arra a 4-5mm- es kiálló darabra amin átmegy egy még vékonyabb stift."
Ennyire azért nem vagyok mazochista. :DD Annak a tengelynek a másik végén van egy fogantyú amivel állítani lehet. Ha jól emlékszem, még beosztás is van rajta.
Szerintem ezek a fajta szorítók nem kapohatók külön, a profilt azt hozzá adják. Azt gondolom legalábbis.
Amiről mi itt sokszor értekeztünk és többször hivatkoztunk (UM - Uni Max?) azt vascsőre szoktuk ráhúzni (a menetet rávágni). Mert ahhoz nem adják a csövet.
Az itteni szleng alapján akkor tehát van egyszer az "unis", ami félcolos cső kell:
Elég érdekes amit írsz. Lehet nem jól értem. Arra a 4-5mm- es kiálló darabra amin átmegy egy még vékonyabb stift. Ha ezt mondod akkor én maradok a kurblinál. Szerintem.