online tranzakciós díj: 1.000,-Ft. Aztán mindenhez jön még az áfa. Mi vaaan? Ezek normálisak?
Ez pont olyan, mint pár hete voltunk Alsóőrsön halászlézni egy vendéglőben - ami nem volt elrugaszkodott (1100 Ft/ korrekt adag) - de a számla végén ott volt, hogy "Szervízdíj: 10%".
Eszem megáll: mi a francra jó ez? - ha egyszer a létező összes tételre vonatkozik, tehát simán rá lehetne tenni azt a 10%-ot az árra.
Tudom, ez francia módi - ahol a számla végén írja, hogy "Compris"... vagy "Non-compris".
- Első esetben a kiszolgálás benne van az árban, a pincér fizetést kap, elvben nem kell borravalót adni
- Második esetben a pincér NEM kap fizetést, a felszolgálás nincs benne a kaja árában - ezért a vendég a saját belátása szerint fizet a számla felett - ami a pincér jövedelme valójában.
Ez 100 éves szokás ott - elvben arra ösztönzi a pincért, hogy minél faszábbul szolgáljon fel - hisz ehhez mérten kapja a felszólgálói dija (direkt nem nevezem borravalónak, mert nem az).
Na de nálunk?
Én honosítottam az eljárást - vagyis természetesen kifizettem a +10%-ot... de ezen felül egy fillér jattot sem adtam. Az aprót is visszakértem.
Egyáltalán nem tartom magam Stanley ismerőnek, de kicsit olvastam róluk. Tudásban nincs nagy különbség, talán csak annyi, hogy a #4-t nagyobb, a #3-t kisebb felületeken szokás használni. Illetve a kisebb (gyengébb) kezűeknek könnyebb a #3-al dolgozni, jobban kézre áll.
fejes.i : nem tudom ki lehet-e használni mondjuk egy No. 8-t, lehet nem véletlenül nem gyártják már jó ideje. Azt hiszem a No 6. a legnagyobb, amit a Stanley még gyárt. De ettől még lehetek gyalumániás :)
pacman : igen vettem egy kő készletet ebay-ről, csak még nem ért ide. 1000/4000 és 3000/8000 szemcseméretűek. Ja és ezeken elfér a kés, mert 6 cm szélesek.
409 : egy hely van Érden, ahol egyáltalán van megfelelő gépük. Elsőre azt mondták, persze vigyem. Másodikra, amikor aktuális lett volna már épp sok dolguk volt, meg igazából nincs is bent a főnök, satöbbi... Egyet elvágtam magam : legyalultam a két élét egyenesre, bevágtam az asztalin, amíg tudtam, a többit kézivel :)
A Stanley gyalukat jobban ismerőktől szeretném megkérdezni, hogy van-e lényegi különbség az no3. és no4 gyaluk között azon kívül, hogy a nagyobbiknak 5 mm-rel hosszabb a talpa és szélesebb a kése?
Csak egy fél mondattal visszatérve a webáruházak témájához. Most futottam bele egy számítástechnikai webboltba, ahol az árak után van egy érdekes tétel: online tranzakciós díj: 1.000,-Ft. Aztán mindenhez jön még az áfa.
a bazinagy kell pl az éleket igazán egyenesre gyalulni táblásításhoz. síkot gyalulni is hasznos. de ott figyelni kell egy csomó mindnere, nem kihagyható a vonalzózás.
"Ezt azonnal hagyjátok abba. Egy bölcsességfogam várja, hogy kivegyék :-("
Ugyanmár! Észre sem veszed, olyan gyorsan kirántják azzal a kampóval. :) Tapasztalat! Mondjuk amikor 2óra múlva elmúlt az érzéstelenítő hatása, az már nem volt annyira vidám dolog. ://
Igen, ez egy No. 6, ebay-n lőttem egy húszasért. A kést élezni kell, sajnos kicsit csorba, illetve a fa markolatokat meg kell csiszolni és lekezelni. Amúgy megvan mindene, a talp egyenes, az oldalak merőlegesek. Csak most kézhez véve tudatosult bennem, hogy ebben a szélesebb, 2 3/8"-os (60mm) kés van.
Azt hiszem gyalu mániás (is) leszek : egyszer szereznem kell egy No. 8-t is, csak hogy legyen. 60 centiméter !
Ezek össze vissza szabdalták azt a hatalmas törzset. Több a hulladék, mint amit kinyertek belőle. Ez totális szakbarbárság, ráadásul igen életveszélyes is amit csinálnak.
Ha a megfelelően előkészített, illeszkedő felületeket egyenletesen bekenem, majd időben, erősen és a megfelelő ideig összeszorítom, akkor jó lesz, igaz? :)