Akkor még érdekelt a steller pontossága, az elől-hátul vezetett stabilitása - ez az Incra óta nem szempont többé, a hasítóék egy mozdulattal való kivétele, a fűrészlap párhuzamos állíthatósága a nútokhoz, a nút szabvány szélessége. (PTS10-hez viszonyítva!) Ezek voltak az objektív szempontjaim, de voltak szubjektívek is: A DeWalt szerszámokat gyárt... Mosógépet, autóelektronikát, habverőt nem. De ezt a szempontot ne vedd figyelembe, nem akarok vitát szítani, mindenkinek van kedvenc márkája. A profi Bosch cuccok biztosan jók, nem ismerem őket, nem is nyilatkozok róluk. Csak a PTS10-el volt tapasztalatom.
Veszek akkor egy 32 fogas tárcsát. Az esetek 90%-ában fenyőt deszkát vágok és rétegelt lemezt. Ezek vastagsága a 3 centit nem jellemző, hogy meghaladja.
A tegnapi körfűrészmotorok-alumínium-tekercselés témájában köszönöm mindenki hozzászólását! Egyenként nem reagálnék de azért ez nekem újabb szempont volt a gépek értékeléséhez. Tényleg csak a poén kedvéért mesélem el, ma felhívtam az Einhell szervizét és feltettem a nagy kérdést, hogy árulnak-e olyan asztali körfűrészt, amiben a motor nem alumíniummal tekercselt? Az első válasz az volt, hogy mindegyik az. Erre visszakérdeztem, hogy ez az úgynevezett formatizáló körfűrészre is igaz, amiben tudomásom szerint nem kefés motor van? Ezzel már megakasztottam a delikvenst és a főnökéhez fordult. Itt a beszélgetésünk meg is szakadt, mert hiába tartottam a kagylót vagy 10 percig. Később újrapróbálkoztam egy másik számon, akkor már az volt a válasz, hogy ők ezt honnan tudhatnák? Próbáltam utalást tenni arra, hogy a szervizükben már biztosan találkoztak leégett motorral... végül úgy tettem fel neki a kérdést, hogy milyen Einhell asztali körfűrészt ajánl, ha a feltételem az, hogy rézzel legyen tekercselve? Erre a jóember elkérte a telefonszámomat és kisvártatva visszahívott és bemondta a TC-TS 2025 típusszámot, hogy az tuti, hogy réz.
Na, most szerintetek csak le akartak rázni valamivel vagy elképzelhető, hogy a kínálatban van réz is, alumínium is vegyesen? Tényleg kíváncsi lennék az igazságra... A kétkedésem oka az, hogy nem a drágább gépek közül ajánlt egyet. Ugyanakkor diplomatikus volt, mert a mondandójából nem derült ki, hogy a többiben réz vagy alumínium van-e.
Ez olyan mint a "4 évszakos" autógumi .. :-) Létezik, de azért ...
Ha csak egyre van most keret, én 40 fog felé nem mennék. Már 40 fog is meg tudja kapni a keményfát, ha ha hosszvágás közben megállsz egy pillanatra (és néha az ember megáll) főleg ha vastag. De még nagyon vastagnak sem kell lennie. Ld alant. 24 fog vs 40 fog. Igaz, az Optiline nem 0km-es volt, de addig nem sok méternyi vágáson volt túl, leginkább egy kevés fenyőn .... szóval az életlenséget kizárnám:
Zero0 kolléga: a "holnappal" több probléma is akadt, tegnap este jutottam el oda hogy lebontsam az egyik delikvens tartályát.
Nos, nem huppant úgy ki a tartályból mint NZ Woodturnernek, de ezt a türelmetlenségem rovására is írhatom asszem:
Ez egy 250Ft-os műanyag tároló, annyira nem sajnáltam.
Viszont úgy néz ki ez a gyanta jóféle lesz, ha esztergálni is hagyja magát akkor megvan az egyik befutó. Ahogy azt látni lehet (és ahogy az várható is volt) a teteje "buborékos" lett, de a test nagy része szépen kitöltődött. Így megint csak NZ Woodturner megoldását használva, le fogom fűrészelni a tetejét szalagfűrészzel, összecsiszolom őket és úgy lesz megesztergálva. Most már nagyon kíváncsi vagyok.
Szerintem otthoni, barkács, esetleg kisipari használatra jobb egy minőségi, de kisebb teljesítményű és akkufeszültségű gépet venni, mint egy ócska 18V-osat.
A fúró motorja hibátlanul teszi a dolgát. A tokmány jól zár, bár egy kicsit érzésre többet kell rajta "tekerni", mint a többin. A fény sajnos semmit sem ér rajta, jobb lett volna, ha az akku környékér helyezik el a LED-et.
A csavarozó hibátlan és kiváló a fénye.
Két német dognak csináltam kétszobás kutyaházat (OSB, Bramac léc keret, OSB) és egyszer sem töltöttem az akkukat.
"vagy egy jó éles lapos gyaluval meg lehet kézigyalulni."
Fene tudja, nekem nem sikerült így a bütüt "kisimogatni" gyaluval, pedig az csak egy tuja volt, ez meg 3 egybenőttnek kinéző szilvafa. Bizonyára bennem a hiba, de itt annyi különböző keménységű réteg van, hogy igen nagy gyakorlat kellene hozzá.
rferinek igaza van.Te tologatod,de a rezges altal blemesz az anyagba1tized barmilyen eltees,hiba,egyenetlenseg,billenes,mar latszik..Probld ki.Toljal rajta,ugy,hogy nem nyomod le a gepet.Majd egy menetet ,hogy ranyomod.Latni fogod,hogy az a kis elteres mennyt jelent.Mivel vacakolsz? Erre legjobb a minel nagyobb keruletu szerszam.Szinelomaro akar 30 mm-es.A kesek alul vannakNutmaro is jo,csak tobbet kell csiszolni,vacakolni utana.
Azért csíkos, mert a maród egy hajszálnyit bedől a merőlegestől, hiszen féloldalas terhelése van? ott jobban terhelődik, ahol mar, mint a másik oldalon.
Fémipari maró is csíkoz pont így.
Ki kell csiszolni, másképp nem tűnik el. Arra ne számíts, hogy tudsz bármit is csinálni, hogy a maró már ne hagyjon csíkokat
Én az okot próbáltam kitalálni, nem azt hogyan javítható tovább a felület.
Amikor ugyanezzel a módszerrel az asztallapomat csináltam akkor a kétcolos marófej azért szintkülönbséget is csinált, és kicsit fűrészfogas lett. Én simán nekiestem a 150-es csiszolóval, és elsimítottam. A lényeg, a sík és párhuzamos felület már megvolt.
de ez az egész marás azért van, hogy egyengessük, nem?
utánna a felület kialakítása egy másik sztori. fel lehet csiszolni 80assal, kétlem hogy a csíkok megmaradnának. vagy egy jó éles lapos gyaluval meg lehet kézigyalulni.
A milwauke is profi szerkentyu,mar ami a leirt tapasztalatokat illeti.Nemtudok rola mit mondani,mer nem hasznaltam.Alitolag a makitanak az aksijai jobbak ,mint a dewalte.De ez is csak olyan hallotta,hogy mondtak ,hogy hallottak.Maragyunk annyiba,hogy sohanemvegetero versenges ez csak.Hitachik is jok. Abbol egy vesokalapacsrol tudok elsokezbol jot mondani.
Norbi!
Latom,hogy valami kulfoldi oldalon tokolodsz.!Ha ajanlhatok valamit,akkor nezd meg az Amazont.
Neked jo valasztas lehet egy szett is,amibe van utvefuro meg utvecsavarzo.A szetek mindig olcsobra jonnek ki.Valaki irta,hogy van akku nelkul is.Erre figyelni.Aku nelkul olcsobbnak tunik,de nem az,mert a toltot,aksit megveve,mar em olcsobb.(Nem fontos nagy A/h- akku,mert nehezebb,mert ugyis 2-ot kapsz(folyamatos munkavegzes),mert joval dragabb.)Azert van igy,hogy magad valassz akkut hozza,vagy mer van geped akuval.Kozbe kivancsisagbol megneztem ezen a vacak telefononA makitanak van itt a nemet amazonon 239 sekelert "hazkoruli kofferja".A dewaltnal 39-el dragabb,de ket gep!!Haza is szallitanak mostmar 30sekel folott ingyen.
Szerintem a csíkok attól vannak, hogy a forgó marókés széle ellentétes irányba "fésüli" a fa rostjait és így más a fénytörés rajta. (A csíkosra nyírt focipályához hasonló jelenség - kicsiben.) Ha csak fél késátmérőnyi az "előtolás", akkor szerintem nem lenne ennyire csíkos, cserébe dupla időbe telne a munka.
Vagy kb 1 mm-t kellene lecsiszolni, de akkor majdnem felesleges a síkba marás...
gondoltam hogy átbaszás lesz. le is írtam , kifejtettem hogy vki a google-ról összekukázott képeket és feldobta a netre, a képek angol környezetben készültek, semmi közük nem volt Szenteshez. sok szerencsét