Ha már kezelve voltak, hmm .. szerintem ritkán vannak "food safe" anyaggal beeresztve. Nem tudom akarnám-e ha így van :) Bár lehetne gyalulni is éppen a felső réteget, de ki tudja milyen mélyre van beivódva a ki tudja milyen olaj/pác/stb.
Hasonló tulajdonsággal bír sok más fafaj mellett a bükk, a gyertyán és a juhar is. Bükköt nem is termelünk tavaszi-nyári időszakban, mivel a fa nedvességtartalmának olyan szintre kell csökkennie mire beköszönt a jó idő, hogy a gomba már ne találja kedvező élettérnek.
Én csak a fenyőt ismerem.
Úgy tudom, hogy kb. 18% rel. nedvességtartalom alatt eltűnik a gombásodás veszélye.
De még a téli döntést is minnél hamarabb fel kell vágni, szélezni és kásztázni, hiszen jön a tavasz.
A mostani kemény tél kedvezett a fakitermelésnek.
Nálunk dél-kelet Erdélybe, akkor a hó volt 1ooo méter felett (és a teteje fagyott a nagy hideg miatt), hogy alig tudtak a gépek mozogni. Ez fenyőerdő. Mindenesetre olyan szép fenyő pallót kaptam egy gáternél február végén, amilyent rég nem láttam.
Sziasztok, van egy adag felesleges parkettám, lehet ebből vágódeszkát csinálni? Nem a technikára gondoltam, hanem élelmiszer-biztonsági szempontból van-e olyan fafaj amit nem célszerű erre használni?
Itt reagálok a többiek eddigi hozzászólásaira is, nézzed el nekem!
Szerintem egyszerűbb lesz kérgezni a felvágás után. Nem kell forgatnod a rönköt, valamint kevésbé elmozogni ahogy húzód a kérgezőkést és nem kell annyit igazgatni igazgatni. A deszkát egy asztallaphoz szorítóval teljesen stabilan fel tudod erősíteni.
A királydió (Juglans regia) a szórt likacsú fafajok közé tartozik és emiatt jellegzetesen hajlamos a fülledésre, ami egyféle korhadás (egészen pontosan fehérkorhadás, a gombafaj(ok) a sejtfal lignin tartalmát is lebontja és egy teljesen fehér korhadt anyag marad utána). Hasonló tulajdonsággal bír sok más fafaj mellett a bükk, a gyertyán és a juhar is. Bükköt nem is termelünk tavaszi-nyári időszakban, mivel a fa nedvességtartalmának olyan szintre kell csökkennie mire beköszönt a jó idő, hogy a gomba már ne találja kedvező élettérnek. Ebből kifolyólag én erdőmérnökként arra biztatnálak, hogy amilyen gyorsan tudod vágasd fel és szellős helyen hézagléceken tárold. Természetesen miután a kérget eltávolítottad!
azonnal kérgezni kell. Az enyémet olyan szinten rágták szét az egyik rönköt egy év alatt, mintha a natgeo vagy a spektrum tévé műsorára készültünk volna: a rönk kívülről olyan lett mint a szita, milliárdnyi lukkal a kérgen, lehántás után belül pedig nem volt fa egyáltalán, csak por. Összeállt, kemény, faformájú por.
MIvel tavaly én is érintett voltam - szerencsére - egy kis dió anyagban...
A szárításra azt mondták nekem, hogy padláson szárítás nem jó, mert a külső réteg megszárad, és a pórusok bezárnak, a belseje nem tud kiszáradni.
Itt írta valaki, hogy régen fűrészpor alá temetve szárították. Szintén itt írta valaki, hogy félbe kell vágni a rönköt, és egy év után deszkára szelni.
Én "hivatalos" fűrészessel vágattam és száríttattam ki.
A szárított anyagot lekérgeztem.
És találtam ilyen kis kedveseket...
Szép mintát készítettek a kéreg alatt:
A 40deszka, és 8 pallóban volt 4 kukac, és kb 6 rágott darab. Egyik sem ment még mélyen be a fába. Levéstem a rágott részeket.
Júniusban volt vágva, júliusban fűrészelve, egy hónapot pihent, 6 hétig a szárítóban volt. Ezek a képek most januárban készültek.
"A tölgy- és diófát egy évvel a raktározás után dolgozzák fel, amikor a kérge a rönkről könnyen leválik. A bükk-, a kőris- és az égerfát azonnal fel kell dolgozni, mert száradáskor összerepedezik. A juhart nem lehet raktározni, mert elszíneződik. Az erdei- és jegenyefenyőt raktározáskor könnyen kék erezés támadja meg, ezért csak különösen száraz és szellős helyen szabad tárolni."
Szóval ezek szerint száraz, szellős helyen tárold legalább egy évet, utána kérgezd és fűrészeltesd.
Ezt most olvasom 3x-a. Nem igaz a hir, de a lényeg, hogy az okos, igaz románok nem igy csinálják, csak a gaz, tehetségtelen, buta magyar az ahol ez lehetséges. Mindjárt megirja, hogy erröl is Mészáros L. tehet, föleg miota a megyében felvásárolta az összes gumismmühelyt.
Utána jön a szemléletes párbeszéd:
-minek ennyi féle súly?
- lörinc uram, ki kell tudjunk egyen súlyozni ám minden fajta kereket
- ez bajnai alatt igy volt, de ezeknek a parasztoknak az a lényeg, hogy gyors legyen és olcsó
- akkor maradjon a 20g -os súly és kész
-kerekitsetek mindent 10g-ra, igy csak késöbb veszi észre, hogy nem jó, amikor már modhatjuk, hogy nálunk még jó volt
Öööö, azért 1 perc az életedből (amíg legyártasz 1 papírt) még nem gépépítés :-)
Nem azt mondom hogy reggeli bevásárlás közben ne dobj de egy csomaggal a kosárba, de ha hirtelen kell ... a sablon legyártása is beletelik vagy 10 percbe, egy leesett darabból, és csak egyszer köll elkészíteni. De amúgy még sablon sem kellene feltétlenül, csak a lukasztás miatt gondoltam azzal egyszerűbb.
"..hogy mondjuk 10 gramm alatt kerekítsen nullára."
Nem lehet ilyet beállítani.
5grammon belül kerekítenek, de azt sem nullára, hanem pl. a 4grammot 5-re, a kettőt pedig nullára. Ergo 2-3grammon belül marad, és az gyakorlatilag elhanyagolható. (és félévente hitelesíttetni kell a gépeket)
Az olyan, hogy mindegy milyen felületre teszed a vízmértéket, benne a libella ki-vízszintezi saját magát és így mindig vízszintest mutat, mindegy mennyire ferde amit mérnek.
Remek kis műszerek ezek - kb. olyanok, mint a tróger gumiszerelők centírozó gépe.
Ott szoftverből be lehet állítani, hogy mondjuk 10 gramm alatt kerekítsen nullára.
Így ha ott is áll a nyájas kuncsaft a gép mellett, az azt látja, hogy két pörgetésből és egy darab rádobott súlytól - a kereke kívül-belül azonnal nullás lett - mert akkora nagy maesztro a gumisa.
Ja... hogy az így centírozott kerék 90-nél elkezdi rángatni a kormány... de 130 felett talán elhagyja... ez vélhetően az autó hibája. Vagy a benziné, amit tankolt - mert hát nagy gazemberek a kutasok, ugyebár?
Nem arról van szó, hogy ha megerőltetném magam ne tudnék gyártani hozzá. Ha sürgős lett volna biztos kivágok-lyukasztok párat. De volt idő kivárni a következő akciót :)
De ez ugyanaz, mint az EH gyalum bajai, meg az EH fűrész, meg a....
Ha valamit csinálni akarok - gyalulni, fűrészelni - akkor előbb javítsam meg, állítsam be, csapágyazzam meg a gépet, és aztán hobbizhatok ....
Én egyszer tesóm "fein" multicuccához vágtam ki nagyobb tépőzáras korongból kis darabokat, mert tudtam hogy sok kell és nem akartam a hozzáadottat elhasználni.
Szerintem ehhez se lehet nagy cucc pl. rétegelt lemezből egy sablont csinálni, venni tépőzáras alapanyagot és mehet a deltacsiszolópapír-sorozatgyártás.