Keresés

Részletes keresés

motor-os Creative Commons License 2017.03.10 0 0 135002

Pakolgató

Oly nagy a szekrény,
és csupa holmi!
Marha nehéz azt
mind kipakolni.

(Varró Dániel: Pakolgató – részlet)

Törölt nick Creative Commons License 2017.03.10 0 0 135001

De várj ... azok a parketták még "nyersek"?

 

 

Ha már kezelve voltak, hmm .. szerintem ritkán vannak "food safe" anyaggal beeresztve. Nem tudom akarnám-e ha így van :) Bár lehetne gyalulni is éppen a felső réteget, de ki tudja milyen mélyre van beivódva a ki tudja milyen olaj/pác/stb.

Előzmény: UgyanPityu (134995)
feketefelhoo Creative Commons License 2017.03.10 0 0 135000

Kösz!

Előzmény: Paco155 (134997)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134999

 Hasonló tulajdonsággal bír sok más fafaj mellett a bükk, a gyertyán és a juhar is. Bükköt nem is termelünk tavaszi-nyári időszakban, mivel a fa nedvességtartalmának olyan szintre kell csökkennie mire beköszönt a jó idő, hogy a gomba már ne találja kedvező élettérnek.

 

Én csak a fenyőt ismerem. 

Úgy tudom, hogy kb. 18% rel. nedvességtartalom alatt eltűnik a gombásodás veszélye.

De még a téli döntést is minnél hamarabb fel kell vágni, szélezni és kásztázni, hiszen jön a tavasz.  

A mostani kemény tél kedvezett a fakitermelésnek.

Nálunk dél-kelet Erdélybe, akkor a hó volt 1ooo méter felett (és a teteje fagyott a nagy hideg miatt), hogy alig tudtak a gépek mozogni. Ez fenyőerdő.  Mindenesetre olyan szép fenyő pallót kaptam egy gáternél február végén, amilyent rég nem láttam. 

 

Előzmény: wtman (134990)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134998

Azt mondják pl tölgyfából nem jó, a csersav tartalma miatt.

Én legutóbb bükkből csináltam, nem "bütüset".  Illetve a meggörbült de végül kiegyenesedett bütüset, bükk- cseresznye- és merbau -ból.

 

 

Előzmény: UgyanPityu (134995)
Paco155 Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134997

Van.

Előzmény: feketefelhoo (134993)
motor-os Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134996

Vágódeszkát nyárfából.

Előzmény: UgyanPityu (134995)
UgyanPityu Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134995

Sziasztok, van egy adag felesleges parkettám, lehet ebből vágódeszkát csinálni? Nem a technikára gondoltam, hanem élelmiszer-biztonsági szempontból van-e olyan fafaj amit nem célszerű erre használni?

csjoco74 Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134994

csak egy infó, 20% kedvezmény van a Praktikerben a Nők lapja kuponnal, lehet valakinek érdekes...

feketefelhoo Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134993

Polgárok

 

Tudjátok esetleg, hogy van-e a Bauhaus-ban 10mm vastag plexi lemez ? 4 milist már vettem ott, de megfakultak a emlékeim

Tschaby Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134992

Mondjuk számomra a kérgezés annyi volt, hogy a felpöndörödő végű kérget "lehúztam" a deszkáról.

Ha nem akart jönni akkor vésővel alányúlva biztattam egy kicsit. 

A legtöbbről egy darabban lejött a kéreg.

 

De ez már szárítás után volt ...

 

Előzmény: wtman (134990)
wtman Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134991

Az biza cincérlaárva!

Előzmény: Tschaby (134986)
wtman Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134990

Szia!

 

Itt reagálok a többiek eddigi hozzászólásaira is, nézzed el nekem!

 

Szerintem egyszerűbb lesz kérgezni a felvágás után. Nem kell forgatnod a rönköt, valamint kevésbé elmozogni ahogy húzód a kérgezőkést és nem kell annyit igazgatni igazgatni. A deszkát egy asztallaphoz szorítóval teljesen stabilan fel tudod erősíteni.

 

A királydió (Juglans regia) a szórt likacsú fafajok közé tartozik és emiatt jellegzetesen hajlamos a fülledésre, ami egyféle korhadás (egészen pontosan fehérkorhadás, a gombafaj(ok) a sejtfal lignin tartalmát is lebontja és egy teljesen fehér korhadt anyag marad utána). Hasonló tulajdonsággal bír sok más fafaj mellett a bükk, a gyertyán és a juhar is. Bükköt nem is termelünk tavaszi-nyári időszakban, mivel a fa nedvességtartalmának olyan szintre kell csökkennie mire beköszönt a jó idő, hogy a gomba már ne találja kedvező élettérnek. Ebből kifolyólag én erdőmérnökként arra biztatnálak, hogy amilyen gyorsan tudod vágasd fel és szellős helyen hézagléceken tárold. Természetesen miután a kérget eltávolítottad!

Előzmény: krotosz (134965)
Tschaby Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134989

"imádják az ízét szerintem"

Meg tudom érteni őket :)

Mondjuk kóstolni még nem kóstoltam :), de kérgezéskor levágtam az ág csonkokat, hogy szorosabban össze tudjam rakni, és akkor éreztem a jó illatát.

Feleségem is megjegyezte amikor belépett a műhelybe, hogy milyen illat ez? Mert jó.

 

A fából még nem csináltam semmit, de már várom mikor majd feldolgozom...

Előzmény: rferi (134987)
Tschaby Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134988

Alapvetően jó.

Az a 15 perc alapján amíg használtam.

Viszont jobban rázza a kezem, mint a Maki rezgő.

De az kicsit többe is volt.
Tehát részemről megérte a pénzét.

Előzmény: adam654321 (134984)
rferi Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134987

igen-igen

a dióban mindig van féreg

imádják az ízét szerintem

azonnal kérgezni kell. Az enyémet olyan szinten rágták szét az egyik rönköt egy év alatt, mintha a natgeo vagy a spektrum tévé műsorára készültünk volna: a rönk kívülről olyan lett mint a szita, milliárdnyi lukkal a kérgen, lehántás után belül pedig nem volt fa egyáltalán, csak por. Összeállt, kemény, faformájú por.

MÉG ELÉGETNI SEM TUDTAM, mert nem fogta a tűz!!!!

Előzmény: Tschaby (134986)
Tschaby Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134986

MIvel tavaly én is érintett voltam - szerencsére - egy kis dió anyagban...

 

A szárításra azt mondták nekem, hogy padláson szárítás nem jó, mert a külső réteg megszárad, és a pórusok bezárnak, a belseje nem tud kiszáradni.

 

Itt írta valaki, hogy régen fűrészpor alá temetve szárították.
Szintén itt írta valaki, hogy félbe kell vágni a rönköt, és egy év után deszkára szelni.

 

Én "hivatalos" fűrészessel vágattam és száríttattam ki. 

A szárított anyagot lekérgeztem.

És találtam ilyen kis kedveseket...

Szép mintát készítettek a kéreg alatt:

A 40deszka, és 8 pallóban volt 4 kukac, és kb 6 rágott darab. Egyik sem ment még mélyen be a fába. Levéstem a rágott részeket.

Júniusban volt vágva, júliusban fűrészelve, egy hónapot pihent, 6 hétig a szárítóban volt. Ezek a képek most januárban készültek.

Előzmény: rferi (134981)
Tschaby Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134985

De pedig igenis, hogy de :)

Ha billeg az asztal akkor egy bonyolult gépészeti elemet kell tervezni, és gyártani.

Az nem gépesítés? :)

 

Ha sablont vágok a papírvágáshoz - ami szalagfűrésszel egyszerű lenne de az még nincs - az meg már a gépesítés felsőbb szintje :)

 

Mint mondtam, nem volt égető szükség. A géppel kapott papírok kitartottak.

Most meg lesz lehetőség a pót beszerzésére. Úgyis megyek zsemléért, meg répaléért a gyerekeknek...

Előzmény: Törölt nick (134978)
adam654321 Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134984

És magáról a csiszológépről mi a tapasztalatod?

Előzmény: Tschaby (134973)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134983

A diófáról, kivágásról, felhasználásról mindenféle.. :  http://www.dioskonyv.hu/25-01/1.htm

 

Érdekes dolgok vannak benne, de hosszú. És ellent mond az előző cikknek, mert itt azonnali feldolgozást írnak.

Előzmény: krotosz (134965)
Paco155 Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134982

:)

Előzmény: drBubo69 (134979)
rferi Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134981

Dió esetében ennek én ellentmondanék....

Nekem a dióimat mind megette a féreg fél év alatt, mert nem voltak kérgezve!

 

Szerintem azonnal kérgezze le, imádják a dögök a fáját

Előzmény: Mindenváró Ádám (134980)
Mindenváró Ádám Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134980

http://favedelem.hu/a-fa-kitermelese/

 

 

"A tölgy- és diófát egy évvel a raktározás után dolgozzák fel, amikor a kérge a rönkről könnyen leválik. A bükk-, a kőris- és az égerfát azonnal fel kell dolgozni, mert száradáskor összerepedezik. A juhart nem lehet raktározni, mert elszíneződik. Az erdei- és jegenyefenyőt raktározáskor könnyen kék erezés támadja meg, ezért csak különösen száraz és szellős helyen szabad tárolni."

 

Szóval ezek szerint száraz, szellős helyen tárold legalább egy évet, utána kérgezd és fűrészeltesd.

Előzmény: krotosz (134965)
drBubo69 Creative Commons License 2017.03.10 0 1 134979

Ezt most olvasom 3x-a. Nem igaz a hir, de a lényeg, hogy az okos, igaz románok nem igy csinálják, csak a gaz, tehetségtelen, buta magyar az ahol ez lehetséges. Mindjárt megirja, hogy erröl is Mészáros L. tehet, föleg miota a megyében felvásárolta az összes gumismmühelyt.

 

Utána jön a szemléletes párbeszéd:

 

-minek ennyi féle súly? 

- lörinc uram, ki kell tudjunk egyen súlyozni ám minden fajta kereket

- ez bajnai alatt igy volt, de ezeknek a parasztoknak az a lényeg, hogy gyors legyen és olcsó

- akkor maradjon a 20g -os súly és kész

-kerekitsetek mindent 10g-ra, igy csak késöbb veszi észre, hogy nem jó, amikor már modhatjuk, hogy nálunk még jó volt

-és a hitelesítés?

-a papír nem probléma.

 

Na, valahogy igy

.

Előzmény: 409 (134977)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134978

Öööö, azért 1 perc az életedből (amíg legyártasz 1 papírt) még nem gépépítés :-) 

 

Nem azt mondom hogy reggeli bevásárlás közben ne dobj de egy csomaggal a kosárba, de ha hirtelen kell ... a sablon legyártása is beletelik vagy 10 percbe, egy leesett darabból, és csak egyszer köll elkészíteni. De amúgy még sablon sem kellene feltétlenül, csak a lukasztás miatt gondoltam azzal egyszerűbb.

 

De ahogy gondolod, csak egy tipp volt.

Előzmény: Tschaby (134975)
409 Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134977

"..hogy mondjuk 10 gramm alatt kerekítsen nullára."

 

Nem lehet ilyet beállítani.

 5grammon belül kerekítenek, de azt sem nullára, hanem pl. a 4grammot 5-re, a kettőt pedig nullára. Ergo 2-3grammon belül marad, és az gyakorlatilag elhanyagolható. (és félévente hitelesíttetni kell a gépeket)

Előzmény: GPS (134976)
GPS Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134976

 

Van ennek egy vízmérték-verziója is.

 

Az olyan, hogy mindegy milyen felületre teszed a vízmértéket, benne a libella ki-vízszintezi saját magát és így mindig vízszintest mutat, mindegy mennyire ferde amit mérnek.

 

Remek kis műszerek ezek - kb. olyanok, mint a tróger gumiszerelők centírozó gépe.

 

Ott szoftverből be lehet állítani, hogy mondjuk 10 gramm alatt kerekítsen nullára.

Így ha ott is áll a nyájas kuncsaft a gép mellett, az azt látja, hogy két pörgetésből és egy darab rádobott súlytól - a kereke kívül-belül azonnal nullás lett - mert akkora nagy maesztro a gumisa.

 

Ja... hogy az így centírozott kerék 90-nél elkezdi rángatni a kormány... de 130 felett talán elhagyja... ez vélhetően az autó hibája. Vagy a benziné, amit tankolt - mert hát nagy gazemberek a kutasok, ugyebár?

.

Előzmény: LyPapa (134971)
Tschaby Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134975

Nem arról van szó, hogy ha megerőltetném magam ne tudnék gyártani hozzá. Ha sürgős lett volna biztos kivágok-lyukasztok párat. De volt idő kivárni a következő akciót :)

 

De ez ugyanaz, mint az EH gyalum bajai, meg az EH fűrész, meg a....

 

Ha valamit csinálni akarok - gyalulni, fűrészelni - akkor előbb javítsam meg, állítsam be, csapágyazzam meg a gépet, és aztán hobbizhatok ....

 

Neked a gépépítés a hobbid :P, de nekem nem ...

 

Előzmény: Törölt nick (134974)
Törölt nick Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134974

Én egyszer tesóm "fein" multicuccához vágtam ki nagyobb tépőzáras korongból kis darabokat, mert tudtam hogy sok kell és nem akartam a hozzáadottat elhasználni.

 

Szerintem ehhez se lehet nagy cucc pl. rétegelt lemezből egy sablont csinálni, venni tépőzáras alapanyagot és mehet  a deltacsiszolópapír-sorozatgyártás.

Előzmény: Tschaby (134973)
Tschaby Creative Commons License 2017.03.10 0 0 134973

Én a múltkor vettem a csiszolót, és rossz csomag papírt dobtam be hozzá.

Azóta sem találtam olyan papírt.

Most megyek bevásárolok belőle.

Előzmény: adam654321 (134969)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!