Köszi. Esztergáltam délelőtt egyet (sima hengerest), de az utolsó két menetet alig tudtam behajtani. Igaz, festékes is a menet rendesen. De így akkor jó lesz. A maradék hetet estig megcsinálom.
Az ujjmaró az nem lesz jó erre a célra mert nem hordja ki a forgácsot illetve alul is hiányzik a keresztél. Az ideális erre a célra az az upcut bit amit tőlem is kaptál. Van belőle nyolcas is.
Illetve lehet olyan tisztítómarót kapni nyolcasban aminek van alul keresztéle. "Double flute straight bit" néven keresd, de nézd meg jól a képet van-e alul kersztél, vagy csak a két oldal.
Milyet lehet akkor venni kishazánkban? Szögletes fejűvel személyesen még soha nem találkoztam. A konfirmátorokban hatszög van, torx-ot pedig betoncsavarban láttam. Összes többi philips vagy pozidrive, vagy sima "egyenes" illetve háromszög, na abból tényleg v an olyan amit csak becsavarni lehet, telefontöltőkön szinte csak ez volt, ha nem összeragasztott.
A négyszögletesben az lehet még a jó, hogy talán nem fordul le a csavarhúzó végéről, egyenesen lehet betolni nem úgy mint csillagosékat, bár ha a pontosan passzoló pozidrive vagy philips kulcsméretet használom, azért az is beleül a helyére, minden más kiugrik.
Nem is igazán értem, hogy miért terjedt itt el ez a "csillag" fej. Eredetileg Mr. Phillips arra találta ki, hogy direkt kiforduljon belőle a szerszám, így akadályozva meg a csavar beszakadását. Nagyüzemi sorozatgyártáskor egyfajta nyomatékhatárolásra.
Egy, igen az, hogy tuti merőleges lesz. Kettő az, hogy a maróhoz adott sínre ültetve a marót, nagyon pontosan be tudom lőni a deszka szélétől a távolságot (pl. 73mm). Ezt a Wolcraft nem tudja.
Köszi reggel felhívom azt a piros oldalt, amit linkeltél. Remélem nyitva lesz szombaton, mert nagyon kéne...
Nekem tört már bele vagy 4-5 ilyen, amikor a kis Maki ütvecsavarozóval küldtem be. De sima csavarozóval is sikerült. Előfúrva ... annyira már nem szeretem ezt a szettet.
Hol lehet nagyobb választékban kapni ujjmarókat? Most nézegetem Google urat, de nem igazán látok. Normál 8mm-es fatiplinek szeretnék felsőmaróval előfúrni, és nem találok. Beletettem egy 8-as fafúrószárat a marógépbe, a legalacsonyabb fordulaton kipróbáltam. Alig haladt, de füstölt, mint a vizes papír.
Ezzel a rejtettcsavar témával jól megszivattam magam anno. Vettem egy doboz 25-ös széles fejű csavart, 500-as pakk. Annyi hogy nem csekkoltam le milyen széles a "sipkája" - túl széles lett :D
Így pl az OBI-ban is kapható kis "gombafejű" (?) csavart választottam, aminek nem olyan széles de legaláb lapos a felfekvő felülete. Olyasmit mint a videóban 01:41-nél a jobbszélső:
Az önmetszős rész hiánya eddig nem zavart - mert eddig csak rétegelt lemezt illesztettem így. De lehet hogy tömör fánál már érdekesebb lehet, hogy ne repessze szét.
"ott valamiért a tök idétlen négyszögkulcsos-fejűek vannak használatban."
Az amerikaiak időtlen idők óta használják, robertson fejnek hívják. Szerintem sokkal értelmesebb mint az itteni folyton kifordulós csillag, meg imbusz sz@rságok.
Pont most van úton a megrendelt Wolfcraft-os cucc. De a Kreg-el szemben sztem abban sima, 4-es süllyesztett forgácslap csavarok vannak! (Legalábbis a képen annak látom.)
Simák és nem önmetszők, PZ2 bithez.
Ezek nem tudom, hogy jobbak/rosszabbak, mint a Kreg-hez való washer head (mi a magyar neve ennek a csavarfejnek?) csavarok.
Gondolom ilyen csavarokat kapok csavarboltban, itthon is!?
Egyedül a csavar a kérdéses, ott valamiért a tök idétlen négyszögkulcsos-fejűek vannak használatban. Okát nem lelem, így marad a jogdíj-termékvédelem stb magyarázata, a lencsefej természetesen érthető, de a négyszögkulcs nem igazán.