Azért lett szükségem rá, mert (kérés nélkül is) bukó-nyíló vasalatot szereltek az erkélyajtóra (mondanom sem kell, soha a büdös életben nem buktattuk azt a marha-nehéz ajtót).
Emiatt viszont zsanér csak a két végében van (lent és fent) - középen nuku zsanér.
Igaz, van két csúszkáló-bigyó, ami elvben behúzza az ajtó közepét is - csak azzal az a baj, hogy ha azok aktívak (rá vannak állítva) - akkor marhanehéz a kilincset mozgatni
Mert az a két bigyó pont átellenben van a kilinccsel, hosszú áttételen keresztül megy oda az erő, nagy a súrlódás, bla-bla-bla.
És azontúl, hogy kétkezesen lehet csak zárni ilyenkor a kilincset - ahhoz sincs sok kedvem, hogy idő előtt lerágassam a kilinc-fogaskerék fogsorát az állandó erőlködéssel.
Na, erre kellett nekem a középzáró - mert így ki tudom iktatni teljesen a két záró-bigyót, viszont az ajtó közepe is szépen rázár zsanér-oldalon (nem hasasodik a közepe).
Ha minden igaz ez egy aparens tokra-anslagra szerelhető típus.
Van ebből olyan, ami falcba szerelhető, rejtett középzáró, duplafalcos profiloknál használható és pl. az erkélyajtóknál megoldja, hogy ne legyen középen sarok.
Csak érintőlegesen "asztalos" - de lehet emlékeztek, hogy régebben tőletek kértem tanácsot, hogy hogy a fenébe hívják azt az egyszerű kis alkatrészt, ami becsukáskor, a zsanér-oldalon, odaszorítja az ajtót-ablakot a tokhoz.
Mint megtudtam, "középzáró" -nak hívják - és lám, ennyi idő után sikerült is kapjak egy párat
(igaz, nem üzletben, hanem egy pvc-ablakos műhelyben, ott is a "Lomok" feliratú cipősdobozból - mert már jó ideje nem használják (ezt a típust, legalábbis).
Az a jópofasága, hogy gyárilag "egyben van" a két darab - két pici stift tartja össze - ezzel nagyon megkönnyítve a szerelést.
Nem kell méregetni-passzítgatni, csak fel kell csavarozni - ám az első ajtónyitáskor a 2 stift elszakad - és immár "két-darabos" lesz az eszköz.
Ki tudja, hát ha egyszer kell ilyen másnak is - hát lám, "létezik" :-)))
Vizes kövek nagyon finomak is tudnak lenni, szerintem azért nem használt bőrszíjat utána. A te csiszolópapíros rendszered is tökéletes megoldás. Az élezés nekem olyan dolognak tűnik, mint az asztalosságban sokminden, hogy nincs egy, tökéletes megoldás, hanem egy problémát többféleképpen is meg lehet oldani és mindenki azt választja, ami a legjobban megfelel.
Szia Kedves Kolléga! Én aztán igazán nem akarok senkit elrettenteni: lehet eltúlzott áraknak nevezni amiket írtam, de a 40 fontos általad linkelt készülék csak a gyalukésekhez jó . ez valóban ennyi a vésőkhöz 85 euroért láttam, amelyik jó vésőhöz és gyalukéshez is az bizony 125 eur . ez az összeg szerintem igencsak közel van a 40e ft-hoz / bocsánat ,ha túloztam/. A fenőköveket időnként / nem is biztos, hogy ritkán/ szabályozni kell, egy ilyen ami már valóban márkás és megbizható az szintén egy 20 db ezres és legalább 2 db kell a fenőkőből db-ja 10.000 ft , ez igy szerintem nem riogatás , én ezeket az árakat látom, persze minden árnál van kisebb is , az a kérdés, meddig érdemes közelíteni a nem riogató árakhoz, mert jó az olcsóbb cucc is. Iskolai szünetekben dolgoztam egy /IKV/ asztalos műhelyben az öreg mester szerette a gyerekeket még a vállalati foci meccsekre is kijárt emlékszem egxszer sikerült gyözelemre vezetni a csapatot a gólommal és hétfőn kettőötvenes fagyit ( 5 gombóc) fizetett az öreg. Sokat tanultunk tőle , emlékszem , hogy már néhány gépet is kezelhettünk a felügyelete alatt , de a fenőkövei mintha a sajátjai lettek volna , azt nem nagyon volt szabad használni.
A hasznosságán és az ár-érték arányon lehet vitázni. :)
Én csak arra céloztam, hogy nagyon túlzó árat írt a kolléga. Ugyanez igaz a fenőkövekre is. Az is megvan a harmadából annak amit írt. Ha pedig az összárat nézzük akkor a az kb a negyede annak a százezernek amit elrettentésképp felhoz.
Nincs még semmilyen, illetve egy mezei dekopir van. Pár hete kitaláltam hogy kellene valami olcsó és egyszerű megoldás arra amikor évente 2x szükségem lenne vágni egy derékszöget valamihez. Végignéztem az összes megoldást és ennél lyukadtam ki. Lenne egy eladó merülő fűrész, csak nem tudom jó e ebbe a gervago sinbe.
Igen, túl nagy a gyári talpon a nyílás, nem lehet felfogatni. Most írtam a Makitának, megérdeklődöm, van-e ilyen, hol lehet kapni, megvárom a választ. Ha nincs, akkor jön a barkácsolás, csinálok egy másik talpat, kisebb nyílással, esztergályossal készíttetek egy központozót, és úgy felfogatom az uni-maxos másológyűrűt. Majd beszámolok a fejleményről.
Édesapámnak volt egy vizes kis fiókszerű ládája, abban ázott egy kő, aminek sajnos nem tudom a nevét, fajtáját. Mindig kézzel élezett, és nem volt bőrszíjon utánhúzás. A borotváját viszont mindig a bőrszíjon élezte. Megjegyzem, hogy a tőle örökölt ropánt késéhez még nem kellett hozzányúlnom :) Én sajnos nem vagyok elég képzett, így egy egyszerű, kb. 2000 Ft-os kínai sablont használok, és 3 csiszolópapírt: 800-1200-2000, illetve, ha erősebben kell igazítani az élet, akkor a LIDL-es gyémántos lapot. A végén pedig egyszerűen egy vizezett csempén húzom le az élet, valamint egy fenyőfa darabon, szálirányban símítom le egy húzással az esetleges, keresztirányú egyenetlenséget. A több tízezer Ft-os szerkentyűk helyett esetleg célszerűbb lenne megtanulni az élezést - mert a finomabb kövek használata sem pótolja a gyakorlatot. Nekem eddig elegendő volt ez a komoly felszereltség, lehet, hogy 'kukac a tormában' effektus ?
Huh, de jó, hogy benéztem, mostanság ritkán járok erre, sok a meló.
Szóval sajnos nem, nem sikerült. Igaz, nem is próbálkoztam vele azóta, elnapoltam a projektet. A meló miatt nullázódott az időm, így erre sem jut. De ha te bárhogyan végül sikerrel jársz, szólj, mert érdekel a hogyan.
Miért nem fogható fel a talpra, túl nagy a talpon a lyuk átmérője? Nem lehet hozzá még egy adaptert venni? Mintha emlékeznék régről, hogy lehet kapni általános adaptert, ami elvileg mindegyik maróhoz jó.
Ki milyen élező sablont és milyen fenőkövet használ? NOS jó a kérdésed. Szerintem nincs kőbevésett leirás erről a témáról. A szakképzés sem ír evvel kapcsolatban, ma is használható örökérvényű tanmenetet. A véleményem a témával kapcsolatban az , hogy , ha megjelenhetnek emberek a neten, mint akik szakértök és erről semmiféle bizonyitványuk nincs és elfogadjuk és elfogadják tekintélyes hozzászólásnak a bejegyzéseiket, akkor szabadjon nekem is elmondani a véleményemet. Lehet, hogy vannak szakemberek akik képesek egy vésőt a fenőkövön húzni vonni ill. tologatni egy állandó/konsstans/ szögben és tökéleteset alkotnak. Én ebben nem hiszek és , ezért a vezető sablonokra szavazok. Igen a VERITAS sablon ami jónak látszik. Véső és gyalúkéshez is alkalmas verzió az elég kemény magyar forint. Elkell dönteni mindenkinek, hogy megéri-e a közel 40 ezer forintos beruházás egy ilyen vacakságra? és aztán tovább kell gondolni, hogy alsóhangon , szintén 40 ezerért minimálisan 1 kombi 1000/ 6000 finomságu japán kő és egy dúrvább , mondjuk 400-as gyémánt lehúzókő , kell-e nekünk a vésők , gyalukések élezéséhez. Nos 80-100 ezer csak élezésre , hát????? Na de ez egy ilyen játék. Vagy ha úgy tetszik hobbi asztalosság. Minden gyakorlati tapasztalat nélkül én megszavazom ezt a lóvécskát. Az egy más kérdés, hogy a zsebem is bírja. Nézegetjük a csodálatos videókat és megfordul a fejünkben az is, hogy esetenként, használt szerszámok azok a borotvánál is élesebbek? szeretném tudni, hogy mások is így gondolják. Tehát akkor minőségi acél és türelmes élezés, japán módra akár órákon keresztül. Nem akarom megidealizálni a gyermekkoromat, apám egy telet szánt arra hogy tölgyfából készített egy szőlőprést. Közel 60 éves történet ez. Minden művelet kézzel történt. ebből az időből emlékszem az élezésekre és nem lepett meg amikor azt láttam hogy a japán mesterek órákig napokig éleznek egy szerszámot. elhíszem ,hogy kézben is megélezhető egy véső vagy gyalukés. ,de mi alkalmasak vagyunk erre, ? ezért választanám a sablont. A kövek tekintetében sejtésem sincs , ezért a net -re hagyatkozom és a japán köveket részesítem előnyben. Lehet túl sokat pofázok, de amikor azt olvasom , hogy nem tud a pofa olyan gyorsan fűrészelni mint a videón látott ember, akkor az jut eszembe, hogy persze, mert eszébe sem jut, hogy különlegesen megélezett szerszám van a filmen szereplő mester kezében. Na hogy a kérdésre válaszoljak----nem tudom ---mit kéne csinálni. talán az élezés egy élettapasztalat. ???????????
Ha ki bírod várni .... nemsokára ütközünk, elvehetjük a szüzességét együtt a bitangnak (Mk II), lassan pár vésőm megérik az élezésre.
Igaz, én nem gyémánt élezőket vettem hanem vizes King köveket (800-1200-4000). In progress pár durvább verzió is, nemtom megjönnek-e amíg te is, de karbantartós élezésre ezek is jók lesznek. Amíg nincs durvább csorbulás a vésőn szerintem a 800 sem rossz kiindulásnak.
Végülis tudtál hozzá szerezni másológyűrűt? Amit én szereztem be, uni-maxos, az nem fogatható fel a gyári talpra, másikat kell csinálnom, meg központosítót csináltatnom, de, ha lenne gyári, akkor nem kűzdenék a gyártással.