"Biztos mert nincs összehasonlítási alapom, de eddig jól elvoltam a kőris gyalulásával. :)"
Hááát..... Én habos kőrisből csináltam a konyhaasztalomat, az azért nem az a könnyen gyalulható anyag. Ha tudsz válogatni egyenes szálúakat akkor más a leányzó fekvése. Viszont a habos az nagyságrendekkel szebb.
"Viszont a vörösfenyőt szívesen kipróbálnám, mennyire munkálható meg."
Könnyen, szépen. Csak sokat kell tisztítani a pengéket mert marhára gyantás. Csiszolásnál is nagyon hamar eltömíti a papírt.
"Egyébként szeretek kézzel gyalulni, ezért merült fel bennem az egész cucc kézzel kigyalulásának lehetősége, csak nem akarom megutálni. :)"
Ha szeretsz és nem időre kell hanem lehet szöszölni vele, akkor én kézzel gyalulnám. Lehetőleg úgy hogy néha az egyik-másik lány is ott legyen, és lássa hogy hogyan készül kifejezetten nekik valami apa saját kezével.
"Csepeli vagyok, Bp-en belül még elmennék, de persze jobban örülnék a déli felének, kiegészülve esetleg a délre eső peremvárosokkal."
Nézd meg Diósdon a Bohács-barkácsot, általában szép anyagaik vannak, és általában nincsenek elszállva az árakkal, jó közepes.
Szép kőrist anno Dunakeszin vettem, olcsó ,akciós vörösfenyőt pedig Gödöllőn.
A rövid oldal 20 db araszos termopán csavarral és 16 tiplivel D 4 es ragasztóval van összerakva. A hossza tipli ragasztó és a matractartó léc két vége rámegy a lábakra átfúrva kapupántcsavar fogja össze az egészet. Ez is hosszan ragasztva csavarozva.
Ha szétszedhető kell legyen akkor a hosszu oldalán elmarad a ragasztás de ekkor belül fém sarokidomok tevődnek. Nyilván ez esetben dugni nem lehet benne lábujjhegyen hisz elkezd nyikorogni.
Hogyan oldod meg a keret összeállítást? Csak csavarokkal, vagy van más is mellette? Csak azért kérdezem, mert nekünk van két fenyő ágyunk és ahogy mozdulsz rajta, az úgy recseg-ropog. Szinte használhatatlan. Nem tudsz rajta aludni, mert minden mozdulatnál felébredsz.
Segítségeteket szeretném kérni. Van egy szép nagy diófa törzsem. Hogy lenne érdemes felvágatni, mármint milyen méretű deszkákat vágassak belőle? Hogy tároljam, hogy minél kevesebbet görbüljön? Előre is köszönöm.
Tök mindegy, hogy szélezetlen-e az anyag, azt nem kell megvenni. Legalábbis deszkánál nem mérik bele az árba.
Most egy létrapolcot gyártok, amin 5 db polc lesz, ezeket én táblásítottam borovi szélezetlen deszkából. Olyan 30% lesz a veszteség, de csak azért ilyen sok, mert a 15,20,25,30,35 centis polc miatt hosszában is le kellett vágni az anyagból.
Egyébként meg nekem ez volt a matek: egy 4 méteres 20 centi széles szélezetlen borovi deszka 80.000 Ft-os m3 árral számolva bruttó 1600 Ft, ami veszteség nélkül táblásítva 2000 Ft / m2-re jön ki. Egy 'B' minőségű toldásmentes 18-as táblásított borovi 5000 Ft / m2 körül van. Ennyi veszteséget esélytelen kitermelni, vagyis a házi táblásítás sokkal olcsóbb (meg persze egy csomó meló, aminek az árát nem számoltam bele hobbiasztalos módra :) ).
Több szétszedhető ágyat csináltam már e emeletest is . Ha méretek érdekelnek csak szólj. Persze egyszer megveszed a két matracot onnan indulj ki. Ezt az ágyat feyőből csináltam ,egy négy méteres széles deszkából . Mégegyszer mondom egy szál deszkából .
Ha megvan a gyalult alapanyag, akkor szeretném csapolva és ragasztva összerögzíteni a fejhez és lábhoz eső végeket (a rövid oldalakat az oszlopokkal). Külön összecsapolni/ragasztani a két-két hosszanti deszkát a fekvőfelületet alkotó lécekkel és a támlarészt. Ezt a négy csapolt-ragasztott összeállítást pedig csapolva és oldható kötéssel összekötni. Ez a terv, aztán majd meglátjuk.
hogy mechanikailag, statikailag szétugrálják, attól ne félj. ha nem 18mm vastag anyagból csinálod és nincs benne nagy göcs, akkor nincs probléma. a fenyő hátránya, hogy a felülete idővel tele lesz benyomódással, sérüléssel. nem bírja a strapát.
"Becslésem szerint kb. fél köbméter anyag alsó hangon kelleni fog."
Inkább felső hangon a fele. Fél m3 az iszonyatos mennyiség.
Becsültem csak, a tiszta anyagszükséglet meglesz, ha bemodelleztem, megterveztem az ágyat. Én csak örülnék, ha tényleg megállna negyed köbméternél! :)
"Kőrissel iszonyatosan fogsz szívni akár te gyalulod, akár más. Ha javasolhatom akkor már inkább a vörösfenyő."
Biztos mert nincs összehasonlítási alapom, de eddig jól elvoltam a kőris gyalulásával. :) Viszont a vörösfenyőt szívesen kipróbálnám, mennyire munkálható meg.
Egyébként szeretek kézzel gyalulni, ezért merült fel bennem az egész cucc kézzel kigyalulásának lehetősége, csak nem akarom megutálni. :)
"Ehhez mondjuk nem ártana definiálnod honnan mérendő az az elérhető távolság, és mekkora távolság ameddig hajlandó vagy elmenni."
Nem hajlandóság kérdése, hanem hogy kölcsönautóra lennék szorulva, amit nem szeretek, ezért nem mennék vele messzire. Csepeli vagyok, Bp-en belül még elmennék, de persze jobban örülnék a déli felének, kiegészülve esetleg a délre eső peremvárosokkal.
Igen, Zatikot én is néztem, aztán kerestem tovább az egyszeri ember számára vállalható megoldást...
(Nem vörös) Fenyőtől azért félek, mert ismerve lányaim (főleg a kisebbik) természetét attól tartok, hogy idővel szétugrálják... Persze lehet, hogy ettől feleslegesen félek, mert a borovi is bírná...
A szélezetlen juhar összes maradékát félretettem (hintaló). Abból meg tudom majd mondani, bár az elég spéci projekt ... és nem is túl sok anyag (számlát megnéztem, 0,0320 m3-t vettem)
Viszont ha már hulladéknál járunk ... na mindegy ezzel nem akartam eldicsekedni mert nincs mivel. De azért leírom tanulságul, kicsit hosszabb leírás de majd az olvassa akit érdekel :)
Naszóval: sikerült gyártanom a szélezetlen bükkből (meg Bari cseresznyéjéből, meg a trópusi merbau-ból) egy jó adag hulladékot ... a vágódeszka projekt folytatásaként.
Mit mondjak, remekül alakul a deszka ... szó szerint :D
Tegnap este összeragasztva egyenesen raktam le, ma estére ez lett belőle. Mondom ez meg miaf... Leültem, cigi elszív, sört felbont ... aztán végiggondoltam mit is csináltam. Nagyjából sejtem hol került hajszál a levesbe. De azért ha valakinek más ötlete is van, ne kíméljen.
Szóval az történt hogy sietni akartam és siettem is, holnap megy vissza hugi mondom hadd vigye magával. Igaz, jön január végén is de akkor is, nehogymá' könnyű legyen a kézipoggyásza :D
Ezért tegnap este a szálirányú ragasztás/gyalulás után még egyszer felcsíkoztam, most keresztbe hogy elforgatás után bütüvel felfelé nézzen . Csíkozás szépen is sikerült, egyforma széles, egyenes, derékszög aminek annak kell lennie. Nosza ragasszuk össze hogy ma este folytatni tudjam a szélek egyenesre vágásával, végső gyalulás/csiszolás/stb. Ragasztás kész, ugyan sajna kicsit vízszintes irányban elmozdultak a csíkok, de ez még csak esztétikai hiba (én barom csak a síkra koncentráltam, és mire észrevettem úgy összeszorítottam a csíkokat hogy ... de mondom hagyjuk most már így, V 1.0-ás hiba, ettől még vágódeszka lesz, legközelebb ezeket is szorító közé rakom, nemcsak a síkot). Letörölgettem nedves szivaccsal a kinyomódott ragasztót, ami mindenhol szépen egyenletesen jött ki, (ettől jól meg is nyugodtam) majd kb. másfél óra múlva leszedtem a szorítóról és letettem egy sík felületre (ld fent a képet) még teljesen sík állapotban (minimális gyalulás lett volna rajta) ... majd ma este így találtam rá o.O
Egyes számú elbaszás: szerintem ezt a szorítóról leszedést talán nem kellett volna erőltetni. De (kettes számú elbaszás) főleg nem kellett volna a bütün keresztül jó nedves vágódeszkát letenni egy sík felületre, hadd ne tudjon száradni csak az egyik felülete.... Vagy főleg hagyni kellett volna a kitüremkedett ragasztót a francba, risszrossz véső, plusz egyenget/vastagol/csiszol (ami amúgy is lett volna)
Onnan gondolom hogy ezek voltak a legfőbb bajok, mert a nyersanyag nedvességét (most már) megmértem, mindegyik 8-12% között mozog, bütü felől mérve. De ez a bánat vágódeszka a nem tocsogó szivacsból is felszívott annyit (nyilván, bütün keresztül lehet is) hogy mostani mérés szerint az alja, ami felfeküdt a csiszoló asztalára és nem tudott ugye levegőzni 20%-ot mutatott, a teteje aminek volt helye száradni az is 15% környékén volt. Plusz még ugye a ragasztóból is felszívott valamennyi nedvességet. Azt gondolom szorítón kellett volna tartani 1-2-3 napig, és mindenképpen úgy hogy jól tudjon szellőzni, száradni. Másrészt onnan is gondolom hogy ez a baj, hogy a 2. felcsíkozásból maradt vékonyka bütüs csík tökegyenes maradt, amit szintén letettem egy sík felületre, ezen csak kipróbáltam hogy fog kinézni olajozás/viaszozás után.
Csak ugye ezt nem "áztattam" el vizes szivaccsal, plusz ő csak egyszer volt ragasztva (még szálirányban) így onnan sem kapott plusz nedvességet.
Nos így jártam :D De nem érdekel, mire jön megint januárban hugi addigra ha fél köbméter gőzölt bükköt is alakítok tüzelőnek, akkor is csinálok neki egy deszkát. Csak nem rohanva, hanem kicsit jobban átgondolva. Meg mondjuk megkérdezhettem volna Barit topiktársunkat is az összes részletről, aki tizenx vágódeszkán tuti túl van, és meg is fogdostam őket, és mind gyönyörű .. de nehogymá ne találjam én ki mit hogy kell :D Adott ő amúgy 1-2 jó tanácsot, de erre ő sem gondolt hogy ekkora balfék leszek, főleg a vége felé...
Bocsi a hosszú lé miatt de gondoltam ne csak azt tegyem fel ami relatíve jól sikerül, hanem az ilyenből is tanulható valami. Én legalábbis tuti fogok belőle :-)
Bár nem közvetlenül asztalos téma, de fa, mint alapanyag. December elején adtam el tölgy rönköt, darabonkénti ajánlattétellel. Volt több olyan rönk, amelyiket 666 EUR/m3 árra minősített a nyertes vevő. A parti átlagára is 420 EUR-ra jött ki. Ennek vajon mi lehet az ára fajlagosan Ft/m3, mire eljut a végfelhasználóhoz?
Kőris svédpadlóm van. Rönköt vettem munkáltattam meg. Megkérdeztem milyen kihozatallal számolhatok ? Mondták, hogy 20-25%, ha nagyon jó a rönk esetleg 30. Igazuk volt.