Természetesen lesz majd kép, hisz ez a minimum ennyi jó ötlet után, de erre még 2-3 hetet várni kell. Mint írtam csak előzetesen kértem ötleteket, hisz még a kutat sem fúratták meg és a "tájba illő" rönköt sem választotta ki a delikvens. (Remélem nem valami göcsörtös tuskót fog kiválasztani erre a célra a tűzifarakásból...) :)
Mindenkinek köszönöm az akácrönk kifúrása ügyében írott értékes hozzászólását!
Azt hiszem maradok a széthasítás és a kifűrészelés, kimarás, majd az összeragasztás mellett, hisz a leírtak alapján ez tűnik a legegyszerűbb és legolcsóbb megoldásnak. (A megrendelőnek úgyis csak a végeredményről kell tudni, a készítés módját elég ha csak én tudom.)
A teraszunkon a korlát fából van és eléggé elkorhadt már. A két szélén gerenda vastagságú (talán 10x10cm), fent és lent kicsit vékonyabb, középen X alakban van két fa léc (kb. ilyen). Ebből az elemből van olyan 5-6 egymás mellett. Szépen megmunkált asztalos munka.
Elgondolkodtam rajta, hogy esetleg én csinálnék ilyet. Nézegettem a szerkezetét, egy megoldástól eltekintve azt hiszem tudom, mit hogyan lehetne. Sosem dolgoztam fával, de érdekelne hobbi szinten. Szerintetek van értelme belevágni? Kellene pár gépet vennem, ez biztos. (Gérvágót, vagy körfűrészt; gyalut, vagy szalagcsiszolót; ill. felsőmarót az ívekhez - úgy tűnik ezek kellenének, de javítsatok ki nyugodtan!)
Anyagilag nem érné meg, tiszta sor, de ha megcsináltam ezt, más, egyszerűbb dolgokat is tudnék itthonra gyártani.
Mi a véleményetek? A fenti szerszámok mellett kellene még más? Időben szerintetek mennyibe kerülne nagyságrendileg?
mire kell? barkácsolni :) viszont nem szeretek rossz kompromisszumot kötni, ill olyat venni amit megbánok mert tönkre megy vagy nem dolgozik megfelelően
Most jöhetne a szokott, attól függ, hogy mire akarod használni kérdés.
De azt hiszem, itt most te válaszokat vársz.
Én szerintem tudok neked segíteni :))
Nekem volt mind a kettő egyszerre, az az isten áldása, a egyengető gyaluval kiegyengeted az egyik oldalát az anyagnak a vastagolóval pedig egyforma vastagságúra tolod.
Igen de két gépnek nagyon nagy a helyigény, és én ezt nem tudtam megoldani, ezért a vastagolót eladtam.
Ha tanácsot kell adnom akkor mindenképpen a metabót vedd meg mert nagyon sokszor kel gyalulásnál ez egyik oldalt egyengetni és csak utána lehet vastagolni.
Az átszerelés egyengetőről vastagolóra vagy éppen fordítva egy kicsit idegesítő de nem annyira vészes.
Viszont a Makitával lehet elszívó nélkül dolgozni, de a metabóval nagyon körülményes.
Visszatérve a JET-GÜDE összahasonlításra: lehet hogy szinte csavarra megegyeznek és csak a kapcsolójuk/lemezborításuk más, de az is lehet hogy tök más tipushibájuk lesz mindkettőnek. Igazából a tényleges, használati tapsztalat az ami segíthet a döntésben.
Én azért óvatos lennék egy JET gép megvásárlásakor. Különösen manapság, amikor cégek és nevek jönnek-mennek, eltűnnek és átalakulnak. Az a meglátásom, hogy ami úgy néz ki, mint egy kacsa, és hápog, az kacsa. Ami úgy néz ki, mint egy Güde, és pont annyira gagyi, az annyit is ér, mint egy Güde, még ha JET is van ráírva. Vagyis látatlanban biztosan nem merném megvenni.
Ez a JET név egyébként is rejtélyes számomra. Minden fórumon feltettem a kérdést: ki használ(t), vagy látott egyáltalán már közelről ilyen gépet. Még senkit nem találtam ilyet. Ha az ember jól körülnéz a neten, akkor amerikai oldalakon vannak ilyen gépek, amiket ránézésre is meg mernék venni. Ezeket viszont itthon nem lehet megvenni.
Ugyanakkor van európai vonal is, ami bizonyos pletykák szerint kínai kézben van, és a minősége egészen más, kb. megegyezik a Holzman/Bernardo minőséggel, amiről sok jót nem hallottam még. Viszont ezek az információk mind csak hallomásból jönnek, az igazság valahol odaát van alighanem, mert senki nem tud semmit.
Egyébként meg alapszabály: jó és olcsó gép nincs. Legfeljebb arra tudunk törekedni, hogy jó leygen egy gépnek az ár/érték aránya, csodák nincsenek gépvásárláskor sem.
Még egy megjegyzés a Paliszanderről: még nem vettem tőlük semmit, de már többször érdeklődtem náluk telefonon és emailben is. A válaszaik minősége alapján nem volt kedvem vásárolni. Ezekről a JET gépekről is kb. annyit tudnak, mint mi mindnyájan. Közelről még ők sem láttak ilyet, majd hoznak, ha rendelsz. Sajnos ez elég általános, és ez elég szomorú.
Pedig nem lenne nagy kunszt a várakozni tilost átnevezni parkolni tilosra, s máris emészthető lenne az emberek 80%-nak, maradék 20 meg úgyis telibeszrja :D
ez a tudósok pótcselekvése. valamiben jobbak kell legyenek, és egy részük nem a szakmára helyezi a hangsúlyt, hanem az ilyen baromságokra. ebben legalább okosabb tud lenni mint pl a diákjai.
mondhatnám pl a kreszben a várakozni tilos meg megállni tilos táblákat. 100ból 98 embernek értelmezhetetlenek ezek a fogalmak, de azért erőltetjük mert szakmailag az úgy helyes.