Egy luxmérő tényleg jó ahhoz, hogy az ember valami alapokat felállítson magának.
Ha abból indulunk ki, hogy egy irodaházban a lépcsőházban a fordulóban a talajon 150 luxnyi megvilágítás a minimális előírás, hogy orra ne essen senki, akkor én azt mondanám, hogy a műhelyben is legalább ennyinek illene lenni a padlón ott, ahol járkálunk, azért, hogy ha leesik valami szerszám, vagy odatekeredik valami drót, orra ne bukjunk benne.
Ezzel kábé be is lőttük a szórt fényű világítás mértékét.
De a munkadarabon, főleg a munkaasztalon, ahol a mindenféle trükkös és finom mívű munkákat végezzük, már kéne 800-1000 lux megvilágítás.
Igen, fogok. :) 3-4éve vettem telket és lassan kezdeni kell vele valamit. Most a télen beköttetem a villanyt aztán jövőre mehet majd tovább. 1enlőre csak ólak lesznek ott is mint a másik helyen, oda nem gondoltam még ledes világításra. Bár ki tudja.
Na igen, nem lenne rossz..... csak kérdés, hogy ezek a 10e ft-os műszerek mennyit érnek.......
Sejtettem. Azokat tokkal vonóval kihajítani, a tanyára is ledet rakj. A trafós fénycsőnek iszonyat alapzaja van, szó szerint idegtépő.
A ledeknek egyrészt röhejes a fogyasztásuk, másrészt tényleg jók, praktikusak, (mint pl. városban az agyváltós bringa a töketlen bringatárolók miatt) és nem győzöm hangsúlyozni, hogy nem törnek ha levered, leesik. A 3w-os még alig melegszik, de a 10w-os azért egy picit igen. Láttam a másik topicban, hogy drótozni fogsz :) Jó lenne egy megvilágításmérőt (luxmetert) is beszerezni, nekem sincs, csak a szverdlovszk, de az nem az igazi, a digit fényképező se túl jó a célra. A telefonokhoz is van program, de ahhoz olyan telefon is kéne, az meg nincs és persze, hogy a nyüves tabletemet se lehet erre a célra felhasználni, mert abban sem igazán működik jól, csak úgy-ahogy :(
Oké, akkor ezek is számításban maradnak ha ennyire "törhetetlenek". Az egész világítási rendszert újra akarom majd csinálni (remélhetőleg most a télen) és ezzel 1ütt jár a világítótestek cseréje és bővítése is. Nem csak azért mert kevés és rossz minőségű a világítás, hanem mert ezeknek az üzemeltetése sem a leggazdaságosabb.
Igen, a régi trafósak vannak. Ezeket innen-onnan épületbontásokból szedegettem össze. Nem azt mondom, hogy rosszak mert ha a többi fel lenne téve akkor biztos jobb fényt adnának...... de lehet, hogy hangosabbak lennének mint a köszörű. :)
A műanyagopálbúrás led lámpákat képtelenség eltörni, műhelybe valók. Kábé annyira világítanak körbe mint a rendes lámpák. A búrát még szorítóval se tudtam összereccsenteni, bevált.
"Nekem 1ik gépem köré sincs lámpa szerelve........ 1enlőre. Csak ez ugye így elég veszéyles, mert ugye a köszörű pl. sarokban van. Ha este használom akkor mivel előtte állok eléggé vakon dolgozok. "
Na ezért nem elég a szobaközepi pont emiatt. Bármit csinálsz, árnyékolsz, de kell 1 középső is, hogy megtaláld a többit.
"Egyébként meg neonok vannak. 1csöves kicsike a satupadnál (mondjuk ez 1kicsit kevéske, utólag nagyobbat raknék) a plafonon meg 4csöves armatúrák."
Az a 4 csöves szerintem pont az amit írtam. Rühellem. De az se mindegy milyen teljesítményű az egycsövesed és milyen messze van az asztallaptól. A fénycsöveid szerintem trafósak és villognak. Elektronikus gyújtóssal sokkal jobb a fényük, nincs hangjuk sem.
Tescóba vegyél próbára egy 3, 5,5, 10,5w-os opálbúrás ledet tesztelgetni. becsavarod a rendes foglalatba és kész, azonnal van fénye nem úgy mint a cfl-nek és a hidegre se allergiásak.
A műhelyben a belmagasság olyan 230-240 körül van, a házban viszont ua mint neked, 260-265 körüli. A plafon, sőt a falak is mindenhol fehérre vannak festve és ablak is van, műhelyben 3 falon is van ablak + a nagy ajtó. Ha mondjuk azt kinyitom elég világos lesz minden, lámpa nem kell napközben.
A szemem egész jó még köszi :) a látásommal még nincs baj. Legalábbis tudtommal. Csak a neont nem nagyon szereti ha sokat vagyok bent 1idő után elkezd égni, viszketni stb.....
Elek a logó bigyók ilyen tartósak? Én eddig azért nem mertem venni mert nagyon lelóg aztán ha valami nekiütődik -ami elég valószínű nálam- akkor annyi is neki.
Nekem 1ik gépem köré sincs lámpa szerelve........ 1enlőre. Csak ez ugye így elég veszéyles, mert ugye a köszörű pl. sarokban van. Ha este használom akkor mivel előtte állok eléggé vakon dolgozok.
Egyébként meg neonok vannak. 1csöves kicsike a satupadnál (mondjuk ez 1kicsit kevéske, utólag nagyobbat raknék) a plafonon meg 4csöves armatúrák. A tanyára úgy is kell majd világítást csinálni...... oda gondoltam kivinni a neonokat, a műhelyben pedig újratervezni az egész világítás témát.
Ezek a kis reflektorok amiket Repülőgépépítő használ, tetszenek.......
Milyen a műhelyed? (fal, belmag, ablak) Milyen a szemed?
Tevős-vevős balesetveszélyes helyen szórt fénynek kell lennie, és ne verje ki a szemedet sem. Ezért alap a fehérre festett plafon amit meg kell világítani lehetőleg fénycsővel, azonos színhőmérsékletűekkel. DE az a fajta aminek tükrös fényvetője van, és álmennyezetekbe is előszeretettel rakosgatták az rohadtul nem jó, mert az nem fogja a plafont beborítani neked, és sötétet fogsz érezni, mint amikor spotlámpát raknak a nagyszoba közepére.
Nagyon tudom ajánlani a melegfehér opálbúrás led lámpák lelógatását is, csak úgy kopaszon. Ha véletlenül hozzáversz egy gerendát, semmi baja nem lesz, csak belibben, de a büdös életbe nem fog eltörni, és elég jól bevilágolja a plafont is.
A minap vettem egy eglo rondo 252562-őt igaz szobába. A 260-as belmag miatt persze teljesen le kell rövidíteni a drótját, de a 25cm-es búrás tökéletes lett. Istenkirály szórt fényt produkál a nagy mattbúra, abszolút nincsenek éles árnyékok, bevilágítja a plafont nem úgy mint az ufólámpa és még a légy se tud beledögleni (nem úgy mint az ufólámpába) Ugyanaz a 10,5w-os ledizzó van benne, mégis egészen más a fényérzet.
De meg kell világítani mindig a műhelyasztalt egy állítós munkalámpával, a dekopírt ugye egy éles árnyékot adóval stb.
A lidlis dekopíromnak gyárilag azért el.aszott a lámpája, mert a géptesthez van csavarozva és úgy beleng mint a hinta. Ez szar marketingmegoldás, le is szereltem, és egy masinától független lámpával világolok.
A műhelybe nekem 2 db neoncsöves armatúrák voltak összesen 6 db csővel (2*3 csöves), a másik részen egy energiatakarékos kompakt fénycső . Ez utóbbi egy kisebb részt világít meg a mennyezet közepéről lógva, elég jó fényt ad, de kell neki kb 1 perc mire bemelegszik és teljes fényerővel ég. A műhely nagyobbik részén lévő 2 db neoncsöves armatúra elég kevés fényt adott, ezért oda vásároltam 4 db 20W-os hidegfényű led reflektort és így szereltem fel a neonok mellé.
A 4 reflektor nagyon jól kiegészíti a neoncsövek fényét, tökéletes nappali világosság lett a műhelyben ezáltal.
A kis szalagfűrészre egy 3 ledes elemes, kapcsolós irányfény lámpát raktam fel ami közvetlenül a vágási részt világítja meg. Évente 1 garnitúra elemet használ el nálam, így szuper takarékos.
A nagy szalagfűrészre egy fúszerbolti 1 neoncsöves lámpát raktam, ez a gép teljes asztalát megvilágítja. Ez a felső kerék dobozának alján van. Ez szintén csak akkor van bekapcsolva ha fűrészelek a géppel.
Több világításra nincs is szükségem bent a műhelyben mert így már nappali világosság van. A ledes refrektorok nagyon jó választás lett, főleg, hogy nem egy nagyot vettem, hanem 4 db kisebb, 20W-ost így a műhelyt árnyékmentesen tudom bevilágítani. Videó készítéshez és fényképezéshez is bőségesen elég a fény.
Gondolkodom azon is, hogy a nagy neon armatúrákat is lecserélem majd ledes refrektorokra, de azokból már csak melegfényűt vennék oda, mert a meglévő reflektrok hidegfényűek, és nekem túl sok is már a hideg fény, jobb lenne kevert fényt csinálnom.
Oldalanként 5 oszlop volt, amiből 2-2 darabot kivettem. Ezekből 1-1 darabot középen a szelemenekhez csavaroztam átmenőkkel erősítésként. Persze előtte kikértem az építész cimborám véleményét. A bejárati oldalhoz közelebb eső egyik oszlop látszik a 2. képen, a hátsó 2-2 oszlopot elrejtettem a fürdő, illetve a tároló falában. Nem haladok túl kapkodósan : 2009 szeptemberében kezdtem a melót a tetőablakok beépítésével :)
A "szinesfémesnél" vannak különböző profilok aluból, réz, bronz rudak csövek, bakelit, sárga műanyag, szóval nagy kincsesbánya. Mindenből vág méretre, mindent meglehet tapogatni.
Bocs, csak most keveredtem vissza, de látom, mástól már kaptál választ a kérdésedre. Nagyjából a zsibpiac/nagybani piac/autópiac/stb. Mindszenti körúti bejáratával szemközt vannak.
Szerintem érdemes őket megnézni. Nem tudom, a többiekhez képest milyenek az áraik. Tavaly szabattam le velük egy polcos szekrény darabjait. A vállalt határidőre elkészültek vele. A méretek milliméterre pontosak voltak, és az egyes darabok mintájának a száliránya is stimmelt a rajzomon megadottakkal. Szerelési anyagokat is lehet náluk venni, a konfirmátor csavartól a fióksínig sok mindent.
A szomszéd sarkon van az említett alumíniumos cég, de náluk még nem jártam. A kiírásuk szerint épületgépészeti alkatrészeket gyártanak, de lehet, hogy van náluk más is.
Kösz de az Obi anyagbeszerzésre 3-5 hetet mondott és ha megjöttek a táblák akkor lehet a szabászokkal egyeztetni. Most ők is nagyon elvannak foglalva és 3-5 hét átfutást mondtak. Nem csináltak igaz semmit de nem érnek rá. A mindszentieket megnézem. Azokról nem is tudtam. Vejkónak volt valami kapcsolata ahonnan hozta ha kellett de eladták a céget és íz új tulaj még nem döntött a szbászokról.