betontéglában, kettősméretű sok lyukú téglában, mészhomoktéglában. a b30 sem olyan hártya belül.
ráadásul a csavar amit kapsz colos méretű, 6.35mm furathoz van tervezve. de itthon csak 6-os fúrót kapsz. téglába elmegy, de betonba muszáj volt 6.5-ös lukat fúrni neki.
Láttam agy videót. A mester behozott egy öreg gerendát, feltette az asztalra majd elővett valmi ingához hasonló madzagon lógó valamit és elkezdte óvatosan pásztázni a gerendát. Időnként rajzolt egy kört és páztázott tovább. Végül rájöttem, szöget-vasat keres a fába. Volt is jó adag amit ki kellett szedni gyalulás előtt. De ránézésre nem lehetett látni, hol is van a szög. Jajj lett volna szegény gyaugépnek ha a kés összetalálkozik azokkal a rozsdás szegekkel.
OSB: láttam élőben, képeken is, hogy így épülnek a könnyűszerlezetes házak, gyakorlatilag OSBből.. :) Erre megy még majd hőszigetelés, meg vmi dekor kő-tégla burkolat :)
Ha van elég hely, akkor a 24-es vésőt (nekem az a legnagyobb) szépen rá lehet fektetni a felületre és úgy azért kicsi az esély, hogy a fába is belekapjon. Persze, érzéssel kell tolni akkor is. A bankkártyát meg azért szeretem mert elég merev és éles az ilyesmihez, ráadásul bármikor a kívánt formára lehet faragni. Bár gyanítom, hogy a szlogen (miszerint "minden másra ott a maszterkard") kiötlője, nem igazán erre a felhasználási módra gondolt :-)
+1 a vésőnek. mondjuk azzal ugye csak óvatosan, ha nagyon nem akarsz már gyalulni, könnyen beleszaladhatsz a fába. de én is azzal "szoktam". de valaki beküldte a spaklit is mint eszközt, azzal is kapirgáltam már.
"...hogy kell egy 4 vagy 4.5 simító, egy ropánt, egy block plane, két scraper - egy egyenes és egy domború. Minimum. Aztán efölött határ a csillagos ég. "
Ehhez képest nekem van 2-2 db hagyományos fa gyalum+ 1 ropánt.
De azt is hozzá kell tenni, hogy utoljára kb. 8 éve voltak a kezemben...
Nem mindegy, hogy hangszereket hobbizol, székeket, vagy ajtót-ablakot.
Mivel ideális hobbiasztalos műhelyről beszélünk én azt mondanám, hogy kell egy 4 vagy 4.5 simító, egy ropánt, egy block plane, két scraper - egy egyenes és egy domború. Minimum. Aztán efölött határ a csillagos ég.