A másik OBI-s "márka", az ELLIX-ek a nyomába sem érnek (mondjuk abból is van elég, de azokat nem "mázsás" szorításra használom). Pl. a méteres fesztávú 3kHUF környékén szerintem sem rossz vétel, és elég masszívok is (az árukhoz képest).
Én multivágót vettem. Brutál jó.....:) A tartozékok ára töredéke, mint a hárombetűsben.
A barkács asztal gyanús, sok éve vettem (nem ott, de ránézésre tök ilyen), de papír a munkalap. Nem vicc! Még csak nem is gyantás: vizet kapott és kétszeresére duzzadt...
Van itt a topikon egy pasas, aki egyszer egy román bútorlapos spinéről mesélt, nála még ennél is olcsóbb lehet. Csak már elfelejtettem mi volt a vége :-)
Naszóval ez Stolaz válasza. Mrteonak meg az a helyzet, hogy a 18mm fenyő táblásított az az obiban 4000/m2 körül olcsónak számít, persze nem is tökéletes minőség. A bohács barkácsnak vannak jó árai szép ilyen anyagokra, de olcsóbb nem lesz.
én az összekötőket közé raktam, ilyen háromfokú létrákat csináltam. oldalról az oszlop végig van perforálva nyolcassal, és a polcot 4db 8-as tipli tartja. 80centi a polc, és sosem volt gond. az összekötőket én csapoztam, a lukat faragtam vésővel szögletesre, nem nagyobb szívás mint az átjelölő pucukákkal jelölgetni a tiplik helyeit.
Igen ... Mondjuk ha "szépnek" kell lenni, akkor ez a "lapjára a kereszttartót" nem az igazi. De mivel ez a pincébe vezető lépcsőfordulóban van, a szépség kevésbé volt szempont.
Meg mondjuk, bütü felől felfogatni - ezt majd a szakértőbbek megmondják - de nem biztos hogy jó ötlet (legalábbis nem facsavarral ahogy én csináltam). Lehet hogy neked sem, még ha tiplivel is. 60 centi nem sok, de nem is kevés ha nagy terhet kell elviselni.
- Mi a terv, mi lesz a polcon?
- A kereszttartó lecet nem írtad, milyen széles/vastag.
Érdeklődnék, hogy van-e valakinek tapasztalata a mostani akciós Lidl-s készülékekkel? Mindkét fűrész felkeltette az érdeklődésemet, de nem tudom hogy a 3 év garancia ellenére milyen minőséget képviselnek ezek a gépek.
Igen, ez jó, csak én belülről szeretném az összekötőket, nema stafni két oldalára ahogy Te csináltad. Bár elgondolkozok ezen is. Az OSB lapok élét mivel fedted be?
Még annyit az előzőhöz, hogy ezek a polcok tavaly decemberben készültek az ősöknél, gyak. "kamraként" funkcionálva.
Fesztáv 2 oszlop között 1m. Mivel hagyták magukat az öregek OSB anyagra rábeszélni az OBIban, meg mert az "óccó", ezért kénytelen voltam egy vízszintes merevítőt is közbeiktatni (az OSB ilyen fesztávon magától is behajlott, és a befőttek még sehol ....)
De a vízszintes tartók sincsenek ragasztva, csak 2-2 facsavarral a fenyőoszlopokra csavarozva. Ha te ragasztasz, a tipli nem számít majd, a ragsztó viszi a terhet - az meg ld Árvai Zoli polcán - azt tudja :-)
Esetleg fészket marok a két függőleges stafniba, és bedugom a keresztlécet. Csak ott meg az a gond, hogy a fészek lekerekített téglalap keresztmetszetű lesz a marás miatt, a lécek meg "igazi" téglalapok. Be is tudnám éppen faragni, ha egyről lenne szó, de kb. 100 db lécről van szó...
1 felekeppen: Keresztbe nutolod a stafnikat lecvastagsagura ,es beragasztod .Eleg akar 3 mm melyen is(ha vekonyabb a lec)+ odafurod egy 8-as tiplivel ,osz joeccakat.
Már azzal is probléma van, hogy rendes gyalult és csiszolt anyagot egyáltalán bárhol találjon az ember!
AZ általam eddig megtekintett műintézményekben a faanyagok szabási pontossága a totális kudarc, kritikán aluli, a nulla szintet sem üti meg.
20x20 anyag 18x23, vagy 22x22, vagy valami hasonló, és ráadásul nincs két egyforma a rakatban.
Csomósak, görbék, repedtek.
a legutóbb vett 40x80-as anyag 43x80 volt!
Ha otthon nem tudod pontos méretre igazítani gyaluval, akkor javaslom hogy mindent egyszerre vegyél meg, akkor talán egyformák lesznek egymáshoz (mondjuk a névleges mérethez nem fognak passzolni így sem), és vegyél többet, mert ha csak egy darab kell pótlásnak, az már nem lesz nyomokban se azonos méret, és bajban leszel.
Szóval ha nem "szárazton" akarod a csapokkal ott tartani a leceket, hanem a csapokat és a felfekvő felületeket ragasztod, akkor nem a tipli lesz a kérdés.
Szerencsére annyi időm nincs, hogy sokszor betévedjek.
Annyiszor terveztem, hogy veszek rétegeltet, de mindig elrettent az ár, mert annyiból mennyi jó osb-t lehet venni :D
Tudom, rétegelt tartósabb, könnyebben használható, nem szálkásodik és millió előnnyel bír, de akkor sem kevés. Ez a nyavajás sváb vér, ááá :D
Nekem meg le a garázsba kéne egy pár szekrényhez, ezért gondoltam arra lécek közé az osb, oda bőven jó az is, lécbe nútmarás oszt annyi. Konyhaszekrényt nem csinálnék osb-ből, bár láttam azokból is pár érdekeset, ahogy nem csinálnám :D Vagy mnimum takaróléceket tennék az élre és beül vékony lécre ragasztanám vagy szögelném/csavarnám.
Pl ez az asztal nem tudom meddig fog szépen állni:
6mm, 8mm, 10mm bordázott bükk. Milyen ezeknek a teherbírása? Hogy kalkuláljak, ha egy polcot tartó "lécet" akarok két stafni fa közé facsappal rögzíteni? A két függőleges stafni fa 45x45mm-es, egymástól 60cm-re áll. Ezeket akarom összekötni lécekkel, mint egy létra, úgy nézne ki. Mennyi függőleges terhelést bírnak ki ezek a csapok?