Nos, köszönöm a sok hozzászólást és véleményt, megpróbálom összefoglalni amit írtatok:
- rossz (kicsi, keskeny) sablon: világos. Nyúljon túl a belépési ponton és legyen elég mély hátra is a biztos fogáshoz. Volt az okok között olyan, hogy anyagspórolás, én elsőkörben emiatt vágtam "méretre". De értettem, akkor ezen nem spórolok.
- rossz belépési pont: tudom utólag szerecsenmosdatás, de félve közelítettem én ahhoz a marószárhoz. De gondoltam "alacsony" a fordulat, nagy baj nem lehet. (mint kiderült, az is volt az egyik baj).
- alacsony fordulatszám: hogy őszinte legyek ezt megpróbáltam végiggondolni, de akkor rossz volt a logika. Azt hittem hogy a magas anyag miatt kellene relatíve alacsony fordulaton nekimenni. De akkor fel kell tekernem, mert az átmérő nem nagy, kisebb erőhatás lép fel amikor anyagot fog, meg talán szebb is a maráskép (bár a jól sikerült darabon éppen így se csúnya). Akkor kap egy 4-est holnap.
- támasztó tüske. Van ám. Gyárilag megvan a furata is, meg adtak tüskét is. Visszanéztem a régebbi videóimat és találtam egyet amit lehet hogy nem véletlenül raktam nem publikusra ... de akkor elrettentésül íme. Egyrészt majdnem a saroknál kezdem a marást (így akár ez a darab is repülhetett volna), másrészt ha jól értem a tüske szerepét, először a tüskének kellene nekivezetnem és úgy a marószárnak. A videón - ahogy én "használom" - mintha csak dísznek meredezne szegény.
Egy pár konkrét válasz:
Feketefelhoo: a kés tuti éles :-) Tényleg csak egyszer használtam, fenyőben, egy tesztmarásra. Mondjuk a kezdeti ujjtartásomért Paco jól lecseszett (igaza volt) - de mint látod, a kis sablonnal is el tudom törölni a helyes ujjtartást :-) "Szállal szembeni vágás lehetett a hiba" namost ezt azért kiemelve, mert ... régebbi itteni hozzászólások alapján úgy emlékszem, hogy száliránnyal szemben gyalulunk (mondjuk ehhez nem árt a szálirány helyes megállapítása, ami nálam, khmmm ... még nincs meg mindig). Gondoltam ez marásra is igaz. Javítson ki valaki ha nem jól tudom.
Paco: sajna szokásommal ellentétben most nem videóztam, de kb pontosan leírtad mit műveltem! Azért ha már így esett, feltöltöm a kütyü akksiját, letörlöm a memóriakártyát és holnap videózok is egyet. Hátha lesz még ezek után is mit csiszolni a technikán - de legalábbis remélem, lesz MIVEL csiszolnom.
Józsibácsi: "Ne is almodj rola,hogy te azt majd visszatartod". Jelentem már nem álmodozok :-) Ez az eset kitűnő volt ébresztőnek. Illetve lásd az elrettentő videómat. Amúgy ha hiszed ha nem, az ujjaim után megszámoltam a golyóimat is :D Bár az asztal mellé állva, ők alatta vannak, de az alhasamba se biztos hogy szeretnék egy tölgydarabot. (no fatökű Pinokkió rulez). De minden világos amit írtál. Illetve csak ezen gondolkodtam el: "..mert mire te is elkezdesz butykolni,lemegy a nap"
Farontó: "a kétoldalas ragasztó nem a legjobb az kissé rugalmas". Nos eddig azt gondoltam, hogy EZ a kétoldalas ragasztó tökjó. Vékony (nincs fél mm) és eddig elég erősnek is bizonyult. Van ám vastag és rugalmas és nagyon ragaszkodó kétoldalasom is (kínai százforintosban vettem), de az tényleg vastag, azt ilyenre nem használnám. Amikor a Triton beépítést videóztam, meg is említettem. De akkor azt mondod, inkább rögzítsem biztosabban? Akkor én arra szavaznék, hogy levegős szegbelövővel rögzítem pár helyen. Az alig látható nyomot hagy a fában. Plusz rakhatom a szegelt oldalt belülre-hátulra ahol sosem látszik, plusz kis tölgyfa csiszolatpor+kis ragasztóval be is tömhetem.
Mr.Gabson: "Én raktam-volna egy ilyesmi (be)vezetőt fix pontot" - Arra a benyúló, szorítóval rögzített hegyesedő fadarabra gondolsz a képen? Mint a többiek által említett támasztó tüske? Kvázi hommade tüske?
Tehát köszönöm még egyszer mindenkinek a segítségét, holnap remélem két formás bortartó talppal leszek beljebb. És ha már a forma - azért a sablon sem sikerült szép ívűre, szóval előveszem a jó kis Bosch marómat (asztal alól nincs kedvem kiműteni a nagytesót) , meg összeütök egy körmaró sablont, mert akárhogy is szabályos a rajzolt ív, a szalagfűrész+csiszoló kombóval sem sikerült szépen az ívet szépen lekövetnem. De egy ilyesmi segédeszköz nem hazudik majd.