"Időnként örültem volna egy ilyen készletnek após pincéjében....de ma már az árának jobban örülnék. :)"
400 és 500 dollár közötti áron láttam árulni. Ha így vesszük, ennyi akkus-géppel benne - éppenséggel nem egy ökör-ára, így összesen.
Egy "házhoz" kiszálló és ott dolgozó iparosnak (pl. ilyen-olyan utólagos háztartási-gép beszereléseknél, átalakításoknál, stb.) tényleg aranyat érhet, hogy viszi magával "a műhelyt".
Időnként örültem volna egy ilyen készletnek após pincéjében, ahova csak 1-2 éve vezették be az áramot, de ma már az árának jobban örülnék. :)
Azt olvastam valahol, hogy egy kiállításon maga az üzletkötő ismerte be: ezeknek az akksis fűrészeknek az egy töltéssel végrehajtható vágás hossza erősen korlátos. Bár néha biztosan jól jöhet az is.
Köszön mindenkinek a segítséget! Holnap remélem lesz időm beállítani a gérvágót és a hozzá kapott majd 4 m-es "mobil" munka asztalt. valami egyszerűen használható ütközőt kell még rá kitalálnom.
Esetleg arról van tapasztalatod, miből érdemes a hátsó oldalra -amihez a levágandó fát tolom-, betétlapot gyártani. Elég a fenyő, vagy valami keményfa illene?
Szerintem is ez a jobb hozzá, én is ezt használom.
De a gépemhez gyárilag nekem is egy pozitívat adtak, amit nagyon nem szerettem, mert tépte az anyagot, és állandóan fel is kapta. Profilléceket nagyon macerás leszorítani, kézzel meg veszélyes volt.
Ha már szám szerint akkor a negatívból 9db van pozitívból 4db. Sajnálom hogy rosszul fogalmaztam hogy gérvágókhoz ez való. Én ezt használom és szerintem ez a jó. Mindenki azt használ amit akar.
Én azóta hogy negatív homlokszögű lapot használok sokkal szebb a vágási felület kemény és puhafa esetén is. Fémet és más anyagot nem vágtam. Nem bántam meg hogy lecseréltem a hagyományos lapot erre. Lehet hogy másnak nem ez a tapasztalata.
A negatív homlokszögű lapnál a tárcsa el akarja magától tolni a vágandó anyagot, szemben a pozitív lappal, ami a szokvány körfűrészekben van. Az magára húzza.
Mondanom se kell, mekkora előny egy gérvágónál, ha a vágás maga szorítja le a munkadarabot az asztalára.
Ne akard eltüntetni a csavarfejeket, hanem inkább emeld ki!
Ne valami ronda csavart használj, hanem keress szépet, és azzal csináld. Lézerpontosan vonalban legyenek, meg az elosztásuk is legyen geometrikusan jó(pofa), szóval a csavart kvázi építőelemként, díszítésként használd!
Használj konfirmátorcsavart - nagyszerűen használható fenyőben is, előfúrva, bárki bármit mond. És tart mint állat. Annak szép a feje, nikkelezettet vegyél, az jól mutat. Imbuszkulcsos, elsőre nem is csavarnak tűnik.
Elvileg például a lambériát a nútban szegeljük, hogy ne látszódjanak a szegek.
Nos, én láttam egyszer egy olyan módon szegelt lambériát, amin a lapját telibeszegelték, mint állat! :))
Csak... és ez a lényeg, rézszegek, nagy fejjel, zsinórral kihúzva a pontos helyük, soruk, és ettől mindjárt különleges lett a dolog, nem ronda.
Azért csak érdekelt és rákerestem a gérvágó fűrészlapra. :P
Ennek az oldalnak a közepén 3 sorozatban is gérvágó fűrészlap van. Pilana csak, hogy ne az legyen, hogy nem értenek hozzá. Kettő pozitív homlokszögű és csak egy negatív. :)
Én eddig azt hittem, hogy a kívánt homlokszöget leginkább a vágandó anyag határozza meg, nem az hogy a cucc alatt vagy fölötte van a motor, de nekem mindegy. :)
Bréking nyúz: Ma reggel a Bp. Késmárk utcai ALDI-ban láttam 4 db 500W-os Workzone állványos fúrógépet. Ha igaz (be volt borulva az árcédula, de gyanítom, hogy ehhez tartozott) akkor 29.990,- -ért mérik.
Nem tudom, hogy volt-e mostanában újságban hirdetve, én nem emlékszem rá, úgyhogy meglepett.
Tulajdonképpen sok gondolkodni valóm nincs vele, mert a jelen tárgy esetében az olaj által hozzáadott "izgalom" kétesélyes, ugyanis a táblásított részeken vannak eltérő árnyalatú darabok amik így szépen harmonizálnak és ezt a viasz megőrzi, és tapintásra is sokkal kellemesebb érzete van a viaszolt darabnak.
Persze, lehet kísérletezni az olaj+viasz verzióval is, amit lehet, hogy a következő darabnál* meg is teszek, de az a jövő zenéje.
*annyi elcseszés lett benne, hogy mindenképpen fogok még legalább egyet készíteni valamikor tavasszal
Néhány kép a folyamatról:
Miközben tüzelőnek aprítottam a mogyoróbokor tavaly levágott ágait, rájöttem, hogy túl szép ez a fa ahhoz, hogy elfűtsük, legyen belőle valami kis apróság. Így indult a projekt.
Szegény ember tolóasztala, mini gatteroláshoz:
Alakultak a derékszögek:
A doboz leendő oldalai (azért 5, mert egyet sablonnak használtam a beállításokhoz, és ha azt elcseszem, még maradjon elég használható):
A tökéletes 45°:
Az elválasztó lapok helyének marásához készült egy kis segédeszköz:
Az első próba illesztés, egész jó lett:
A tető. A szél marásakor elmozdult a maró vezetője (a rezonanciától lelazult az egyik szorító) és mire észrevettem, már túl mélyen belekapott az anyagba. Akkor majdnem megütött a guta, de aztán ahogy próbáltam rendbe hozni a dolgot, csak rosszabb lett. Végül azért kijött döntetlenre, de ekkor dőlt el, hogy kell még egyet készítenem, hogy legyen egy, ami nekem is tetszik.
Az elválasztó lapok. Itt megint szerephez jutott a mini-tolóasztal. 7-8 mm-re szeletelve, majd gyaluval beállítva az 5 mm.
Későbbi képek nincsenek, azóta az elválasztó lapokat befejeztem és a doboz is össze lett ragasztva. Még a tetőre kell a "fogantyút" megcsináljam, illetve csiszolás, viaszolás van még hátra, de gyanítom, hogy ezek már csak jövőre kerülnek sorra.