Keresés

Részletes keresés

torony78 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82031

Na, ez még nagyobb fejtörés lesz, hogyan férek el a lób*szó nagy körzőmmel a kiskecóban.. :) Kérek Karácsonyra egy műhelyt Jézuskától.

Előzmény: Paco155 (82029)
kukucs33 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82030

Na, az ilyen finomságokat nem tudja igazán átérezni a fehérnép, mikor megkérdi, hogy: És mikor lesz kész? :-)))

Előzmény: Paco155 (82029)
Paco155 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82029

Nekem konkrétan akkora volt, hogy 4 méteres lambériát használtam körzőnek. :)  (90 széles asztal végének hordó alakra lekerekítése).   Én csak a végén martam bele a likat kb egy méter hosszan, hogy megfelelő helyre tudjam tenni a középpontot.  Utána úgy ahogy  Pali is írta.

Előzmény: kukucs33 (82024)
torony78 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82028

Valami olyasmi kezd most körvonalazódni, hogy a hosszanti lyuk kimarása helyett furatsorozatot fogok inkább készíteni. Az nem finomhangolható annyira, de talán nem is szükséges.

Előzmény: kukucs33 (82024)
halaloszto Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82027

a te idomod nem lefolyócső. hanem ragasztható vízvezetékcső. cpvc cső. 

https://www.google.hu/search?q=cpvc+idomok&espv=2&biw=1455&bih=705&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=cRWIVKqGL8n4UIS-g9AL&ved=0CAYQ_AUoAQ#tbm=isch&q=cpvc+45+fok

Nem túl elterjedt, de rendes szakboltban kapsz.

Vajk

Előzmény: plusssuni (82025)
pali923 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82026

Én egy 5 mm vastag lapot kifúrtam, amibe belemegy a körző közepe. Ezt a lapot szoktam a középpont helyére ragasztani kétoldalas ragasztóval, és akkor a körző középpontjának a helye is sértetlen marad. Ehhez persze a marógépet is meg kell emelni azzal az 5 mm-rel.

Előzmény: Paco155 (82021)
plusssuni Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82025

A lefolyocsoveknek nincs ilyen gazdag idomvalaszteka mondjuk, mint az otodik sor bal oldali kepe.

Előzmény: kukucs33 (82010)
kukucs33 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82024

A videoból ez a része nekem sem volt világos, de itt az elkészítése, képekben: http://www.ibuildit.ca/Workshop%20Projects/Jigs/circle-jig-1.html

Csak halkan mondom, hogy egy ágy esetében szerintem akkora lesz a sugár, hogy bazi nagy céleszköz kell majd hozzá.

Előzmény: torony78 (82022)
pali923 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82023

Nézd meg azt a linket, amit Repépítő ajánlott a 82002-ben. Én is olyan sablont csináltam, tökéletesen működik, és nem nehéz összerakni.  

Előzmény: torony78 (82018)
torony78 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82022

Ha fix sugarúra csinálom ezt a merev körzőt, akkor világos a középpont rögzítése. Úgy, ahogy írod.

Viszont, amit Paco javasolt, meg Repépítő is linkelt, abban olyan körző van, aminek állíthatod egy csúszkán (középvonalban kimart hosszanti lyukban) a körív középpontját. Meglesem azt a videót még egyszer, hátha benne van a válasz abban is.

Előzmény: kukucs33 (82019)
Paco155 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82021

Ahol a középpontot akarod ott a lyukba keresztbe felülről odacsavarozol egy darab fát amibe beleütsz egy szeget, átcsavarozol egy facsavart, stb.

Pont oda ahol a középpontot elképzeled vagy kell lennie. :)  A cucc  előnye, hogy mindkét irányba merev, nem csak kifelé nem engedi elmozdulni a marót/dekopírt hanem befelé sem. A drót viszont.... :P 

torony78 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82020

Igen, ezt az elmászást már tapasztaltam sokszor, főleg görbe vonalak vágásakor hajlamos rá, de én egyenes vágáskor is el tudom hajlítani :)

Előzmény: 409 (82016)
kukucs33 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82019

Ne direktben szögeld, hanem a lécen fúrj elő a szögnek/csavarnak az átmérőjével egyező furatot. Akkor nem fog túl erősen szorulni.

Ha maróval véglegesíted, szerintem érdemes dekopírral egy-két mm ráhagyással kivágni előtte, akkor a maró könnyebben tud dolgozni. A fűrészeléskor "leeső" darabbal pedig meg tudod támasztani a maró másik oldalát lebillenés ellen - bár, ha lécet használsz a körző szárának, akkor olyan nagyon nem billenhet, de így azért sokkal stabilabb lesz.

torony78 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82018

Na, akkor ezt újragondolom :)

Ez sem hangzik rosszul. Köszi, Paco!

Hogyan rögzíted úgy a középpontot, hogy ne csúszkáljon (ne változzon a körív sugara), mégis könnyen forduljon a szerkezet?

Előzmény: Paco155 (82015)
409 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82017

Lemaradt.

A felsőmaró viszont pontosan vezethető így, de én inkább merev rögzítéssel csinálnám, nem dróttal/madzaggal, akkor nem fog belekapni sem.

Előzmény: 409 (82016)
409 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82016

Azért a dekopir kikötésénél ajánlatos megrajzolni és figyelni a körívet, mert a dekopirnak hajlamos a fűrészlapja kóvályogni oldalra.

Előzmény: torony78 (82013)
Paco155 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82015

Ne spilázd túl. :P 

Fogj egy darab 5-8cmx150cm es rétegeltlemez vagy lamináltpadló darabot, a középvonalát mard ki, hogy legyen benne egy hosszú lyuk. A végére mag csavarozd rá a marót a talpánál fogva. Oda tolod a középpontot ahova akarod. :) 

Előzmény: torony78 (82013)
halaloszto Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82014

értettem. ha az üvegszálas poliamid egy kemény és stabil dolog, akkor a kínai asztali fúrögép tengelye stabil mint a beton!

Vajk

Előzmény: GPS (82005)
torony78 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82013

Idő, és anyagigény szempontjából ez a zsinóros, körzős megoldás tűnik leghatékonyabbnak. Van otthon még vagy két méter drótbeles teregető zsinór. Azt hiszem úgy fogom csinálni, hogy vágok belőle hét hosszabb (pl 2m) darabot, az egyik végüket a dekopírhoz, vagy maróhoz rögzítem (még nem döntöttem el melyikhez) úgy, hogy a köríven tolás közben még véletlenül se rotálódjanak a gépek a függőlegeshez képest, másik végüket, úgy hogy egyforma hosszúak legyenek egy megfelelő távolságban rögzített szöghöz, csavarhoz kötöm. Ha szép lesz, lefényképezem, és teszem fel :)

Köszi kukucs!

Előzmény: kukucs33 (82007)
torony78 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82012

A vékonyított/keskenyített lapot felírtam a bevásárló listára.

A szabadkezes vágást inkább majd valami kevésbé "fontos" bútoron gyakorlom, és ha nem sikerül úgy, ahogy szeretném, akkor nem fog bosszantani.

Köszönet!

Előzmény: GPS (82004)
torony78 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82011

Hosszú távra mindenképpen érdemes lesz csinálnom egy ilyen apparátust. Ez egy külön kis projekt lesz. Köszi a tippet!

Előzmény: Törölt nick (82002)
kukucs33 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82010

Barkácsáruház, vagy vízvezeték szerelvény bolt. Pl.: http://www.szerelvenymester.hu/index.php/hu/csorendszerek

Előzmény: plusssuni (82008)
GPS Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82009

Egyszer az Obiban láttam ilyet - régebben. Egy kosár tele volt velük, vélhetően egységáron árulták, darabra.

Ugyanilyen fehérek voltak.

.

Előzmény: plusssuni (82008)
plusssuni Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82008

Tudom, hogy semmi koze a kerdesemnek az asztaloskodashoz, de ebben a topikban rengeteg jo otlet es tanacs van. Hatha valaki tud segiteni.

Itt ez a par fajta pvc cso idom. Magyarorszagon lehet ilyeneket venni valahol?

Elore is koszi.

kukucs33 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82007

A gyereknek készítettem babaágyat, annak a támlája köríves. Én dekopírral csináltam. Körzővel megrajzoltam és direkt ív vágáshoz való lappal vágtam. Lassan, de egyenletesen tolva a gépet. Annyira jó lett, hogy kis kézi csiszolás után kész is volt.

Ha megvan a körív középpontja*, akkor oda beütsz egy szeget, megfelelő hosszú dróttal, vagy spárgával hozzákötöd a fűrész talpát (lehetőleg a fűrészlappal minél inkább egybe essen a drót vonala) és kész a fűrész-körződ.

*Ha ez a lapon kívül esik, akkor egy darab deszkával ideiglenesen meg kell toldani a munkadarabot és akkor nem is csúfítja el a szög helye. Ha belülre esik (de ez kevéssé valószínű), akkor egy kis korongot kell odafogni szorítóval és a koronghoz kötni a gépet.

Előzmény: torony78 (81998)
kukucs33 Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82006

Jelen esetben egy holland gyártású Skil a fúrógép, ami oldalra érzékelhetően nem kotyog, viszont, mivel ütvefúró (is), a furat mélysége nem egy egzakt módon meghatározható - beállítható érték. De ez nem is szokott zavarni. Eddig két féle állványban használtam. Az egyik a Wolfcraft mobil állványa, ezzel a merőleges, vagy akár a szögben fúrás is megoldható és pontos végeredményt adott, a furatok kör keresztmetszetűek lettek. A pontos szög-beállításra fordított időt most nagyvonalúan ne vegyük figyelembe, mert párszor azért szívem szerint a falhoz vágtam volna, tehát itt van igény az előrelépésre.

A másik a klasszik karos állvány, amivel a furat merőleges volt ugyan, de gyakorlatilag képtelen voltam kör alakú lyukat fúrni, mert az előtolás során az állványnak a fúrógépet tartó része kitért oldalra. Némi gyakorlással ezt elég jól ki lehetett küszöbölni, de mindig para volt, hogy éppen aktuálisan mennyire sikerül, úgyhogy ez a készülék már nem foglalja a helyet nálunk.

Számomra tehát a két fő szempont egy állványos fúró vagy fúróállvány esetében, hogy kör alakú lyukat lehessen vele fúrni és olyan szögben amit beállítok. Nyilván van bennem tolerancia, de egy 4 mm átmérőjű fúrószárral ütött lyuk sehol se legyen 4,5 mm vagy több.

Mivel árban kb. ugyanott van ez a Workzone gép és a Wolfcraft állvány, ha azt mondjátok, hogy ez a kotyogás belül van az elviselhetőség határain (nyilván fában nem is tized mm-re tervezek, fémmel meg nincs dolgom) akkor azért inkább a gépet venném, mert mégiscsak valamivel több opciót biztosít.

Előzmény: halaloszto (81987)
GPS Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82005

"az a műanyag nem lötyög hanem nyúlik. nincs értelme pontosságáról beszélni, mert nem szilárd."

Hát én nem tudom milyen műanyag gép-házaid vannak neked - de az enyém olyan kemény és stabil, mint a bakelit.

Nem is síma, fröccsöntött műanyagok ezek, hanem kompozitok - az anyagukban van valami szálszerkezet, ami a formatartást garantálja.

Ezt kell is - hisz a mozgó szerkezet belső geometriáját a ház határozza meg - pl. a fogaskerekek távolságát, csapágyak helyzetét, stb. - ezekkel nagy gebasz lenne, ha a ház anyaga nyúlna mint a takony.

A varrógép-projektemhez szétvágtam egy dekopírt (a motorról levagdaltam a nyelet, az elejét, stb) - és akkor tapasztaltam a szál-struktúrát az anyagban

Vagyis hogy bizony nem olyan az a műanyag, mint amiből egy nájlonvedret, vagy egy vibrátort fröccsöntenek.

.

Előzmény: halaloszto (81989)
GPS Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82004

"Dekopírfűrész adná magát, de azzal elég ökörhugyozás, amit művelek."

Dehogy ökörhúgy az, torony barátom.

Rajzolj pontosan, vékony vonallal, toldd lassan, nagy odafigyeléssel - és olyan szép ívet vágsz, hogy utána már csak átmész rajta egy kis papírral és olyan mint a gyári.

FONTOS: Ív-vágáshoz egyébként vegyél vékonyított (pontosabban: keskenyített) dekopír-lapot - azzal sokkal könnyebben tudod követni az ívet.

Ugyanott megveheted és ugyanannyiba, (vagy pár forinttal drágában) lehet kapni, mint a normált.

(Részemről, személyszerint, az ilyen műveletre felteszem a nagyítószemüveget és így nem erőlködök pontosan a karc mellett haladni a vágással.

Pont a múlt héten vágtam ki 2 darab,  85 centi átmérőjű kört - körpolcnak, konyhabútorba.

Fotóm is van hogy csináltam, de nem teszem fel, mert itt már mindenki látta és unja is már piszkosul)

.

Előzmény: torony78 (81998)
Schnitt Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82003

Még azt is kiválaszthatod, milyen színű legyen a nyele, mert vasárnaptól a lidl is árulja, persze más színben :)

Előzmény: Törölt nick (81995)
Törölt nick Creative Commons License 2014.12.10 0 0 82002

egy ilyesmire gondoltam :

Körkivágó sablon felsőmaróhoz

Néha előfordul, hogy egy szabályos köralakot szeretnénk kivágni vagy kimarni például egy kör alakú tükör hátlapjához. Ilyenkor nagy segítség egy olyan sablon amivel tökélet kör alakot tudunk elkészíteni könnyedén. A sablont felhasználhatjuk ívek elkészítésére is.  [...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Előzmény: Törölt nick (82000)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!