Pár napja feltettem egy kérdést itt a fórumon, hogy milyen bútortervező programokat használtok. A google skechup-on kívül semmit sem javasoltatok, így nekiálltam keresni asztalos programokat. Egy jópárat kipróbáltam és elkeserítő a tapasztalatom a programok minőségével, használhatóságával kapcsolatban.
Asztalos inas 2.0 program, nagyon régi, talán 10-12 éve írhatták, azt a stílust követi. Eszméetlen bugyuta az egész program, a használhatóságára 2-es osztályzatot adnék. A program fizetős, valami 45.200-et kérnek érte. Egy fillért nem adnék érte.
Lapszabász 2.0 és lapszabász Extra programok ugyanattól a fejlesztőtől, ugyanabban a stílusban elkészített programok, annyira használhatatlanok, hogy az 1-es is sok ha leosztályom őket. A program fizetős, kb 49,600-at kérnek érte. Egy fillért nem adnék érte.
Bútorrajz 2D program szintén a ugyanaz a cég árulja 42.000-ért, de ki a fene fog ma már csak 2D-ben tervezni egy bútort. Osztályzata 1-es. egy fillért sem adnék érte.
Msbutor 3.2 program egy bútor tervező program, de csak vonalas tervezésre van mód benne, csak azokkal az lőlapokkal hajlandó dolgozni amik az adatbázisában benne vannak, importálni nem lehet bele korpuszt sem. A 3D megjelenítése siralmas, lassú. 3D-ben nem lehet semmit módosítani rajta csak a vonalas módban. Aza adatbázisának a bővítésére nem jöttem rá, hogyan lehet, így csak a szűkös adatbázisából tudtam próbálgatni. 2-esre osztályoznám. A program ingyenes.
Alno konyha tervező program csak angolul tud, elég sokoldalú a tudása de bútort importálni ebbe se lehet, se korpuszt. A 3d nézetben a bútor mozgatás is megy benne, azaz lehet módosítani dolgokat benne, de például nagyon kell vigyázni mert a mozgatás során a bútor a 3D-s nézetben lebeghet a föld felett vagy bele is tudod nyomni a földbe. A 3D nézete nem járható körbe, azaz csak 2 falra tud bútort rakni, a másik két falra hiába teszel fel 2D-ben bútort az a 3D-ben nem jelenik meg. 3-asra osztályoznám. A program ingyenes.
Leszabo 2.0-ás program szintén nagyon régi, az Erdért árusítja 40.000 + áfa-ért, ki sem próbáltam mivel xp-n vagy újabb oprendszeren már nem fut. Osztályzata 1-es.
Wood Cad Cam egy igazi autcadre épülő program, a megtanulása éveket vesz igénybe. CNC megmunkáló gépekhez készült, nem a mi kategóriánk. Kipróbálni nem volt lehetőségem így osztályozni sem tudom.
Faipari lapszabászati program, 20.000 Ft-ért árulják, még kipróbálni sem lehet, mert soros portos hardwer kulcsot kér. A vicc az, hogy a jófogáson 25.000-et kérnek ezért a programért hardverkulcs nélkül. Osztályzata 1-es.
KickenDraw 6.0-ás program demója nagyon jól használható programot takar, csa sajnos 20 óra használat ngyenes utána pedig óránként 2 euró a használati dja, ha nem fizeted, letilt. Így ez a program csak nagy cégeknek éri meg akik meg tudják fizetni a folyamatos használatát. A program nagyon sokat tud, de emiatt a megtanulása sem fér bele a 20 órába. 4-re osztályoznám.
Sweet home 3D program ingyenes, JAVA alapú magyar nyelvű program, ez egy lakberendező-épület tervező program, bútort tervezni nem lehet vele. Eszméletlen sokat tud a program, csak ajánlani tudom mindenkinek akinek erre van szüksége. Lehet bele importálni is bútorokat.
Az osztályzata 4-es de csak azért mert bútort nem lehet vele tervezni, különben 5-öst adnék rá.
Ikea konyhatervező program teljesen ingyenes, nagyon profin elkészített program, sajnos ebbe sem tudtam korpuszokat importálni, de ettől függetlenül nagyon könnyen használható program. Színte percek alatt meg lehet tanulni a használatát. 2D-ben és 3D-ben is lehet módosítani mindent, tökéletes látványtervet lehet vele készíteni. Még a fényeket is be lehet állítani, hogy merről süt be az ablakon a nap, vagy esti lámpa fénynél hogy fog kinézni a bútor. Sajnos az adatbázisában csak az ikeában forgalmazott bútorok és azok elemei vannak, de akár a rugdosó lécet vagy az ajtó gombokat is kiválaszthatod hogy milyen legyen. Eddig ez volt a legjobban használható program amit kipróbáltam, így az osztályzata 4.5-re lőném be, mert nem lehet importálni bele más bútorokat vagy korpuszokat. Ha ez is működne akkor a csillagos 5-öst kapná.
Egy csomó egyébb faipari tervező programba is belefutottam amiket nem lehetett kipróbálni sem mert a letöltésük már nem működik, vagy ha le is lehet tölteni az csak régi chrome böngészőbe hajlandó feltelepülni. Akinek meg naprakész friss chorem böngészője van az nem tudja telepíteni a programot mert a chrome letíltotta az idegen honlapról való kiegészítő installálását. Csak a saját áruházából enged kiegészítőket telepíteni az új chrome.