Keresés

Részletes keresés

Karger Creative Commons License 2013.04.20 0 0 55446

Igaz, nem nekem írtad, de ne oktass, és vond kétségbe a tudását másoknak, csak adj tanácsot!

Ez a fórum nem egy verseny hogy ki tud okosabbat mondani, és kinek van oklevele, mestervizsgája.

Erre a kommentre ne válaszolj, ha kérhetem.

Előzmény: Ropánt46 (55437)
Karger Creative Commons License 2013.04.20 0 0 55445

Na srácok!!!

Beruháztam, és vettem egy kanna woodfixet, hát nem tudom milyen lessz a hatása, de kiváncsian várom.

Amit csináltam vörösfenyő balkonládákat, na azokat kentem le vele, vagy már 5 ször, de még tud felvenni anyagot talán. Holnap még egy kenet, és kész.

A woodfix-ről annyit, hogy egy citromsárgás  áttetsző anyag, és a halmazállapota olyan folyós vízszerű anyag.

A száraz fa könnyen beissza, bár nem olyan könnyen mint a vizet.

Egy óra száradás után, fogásra viaszos a felülete, és olyan is marad.

Egyenlőre ennyi,  majd kiderűl, hogy hogyan szuperál .

gdzsozy Creative Commons License 2013.04.20 0 0 55444

Szervusz.

Azt nem tudom hogy ez a hozzászólás milyen indokból fakadt.

jelen pillanatban túl vagyok egy hetes munkán, túl vagyok a mai munkámon, és még egy 5 órás tanfolyami alkalmon is, ( a mai nap volt 5órás nem a tanfolyam) tehát nem szeretném másnak értékelni a hozzászólásod mint ami.

ezt úgyis te tudod hogy milyen lelkülettel írtad, ha jó szándékúan akkor köszönöm, ha nem akkor se leszek tőle rosszul.

A kedves kérdező kb annyit írt hogy lakkozott fílungos tölgyfa ajtót akar lekaparni.

nem mondta hogy mélybéléses, vagy hogy pince vagy bejárati esetleg konyhaszekrény ajtó-e a szóban fogó műdarab. mi meg ugye válaszoltunk.

kérlek szépen, nem kell egy festék boltot megvenni, mint mondtam az első kaparásnál már elválik... legalábbis bizonyára neked. mert mi ugye nem vagyunk eléggé izé...szakmaiak.

így képes vagyok arra hogy elővegyem Mick Allen : fafelületek kezelése c. könyvet és belenézek hogy mit is kell csinálni. de én nem titkolom ez van, valamit nem tudni nem szégyen.

tényleg nem láttam az ajtót, de te sem, így lehet hogy lehetőség van arra hogy kivegye a betétet. és lehet hogy nincs.

Ha egy kicsit is figyelted volna az eseményeket akkor észrevehető volt hogy időközben egy konyhaszekrény is elkészült... konkrétan ugyanide ehhez a házhoz. az hogy egy munka meg mikorra készül el, ne a te gondod legyen. tudod.. nálam készül.

Amugy szívesen megmutatom a mestervizsgám oklevelét is, sőt kikérheted a helyi Bokikból is a másolatát..

De azt hiszem nem nekem van szükségem a bizonyításra, rólam elhiszi szerintem mindenki hogy megtudom csinálni amit vállalok.

Ellenben rólad Ropánt csak azt tudjuk hogy mindenhez értesz... tudod: messziről jött ember azt ír amit akar. De ettől függetlenül az álatlad felrakott ablak képe szép, és az ajtóé is, és lényegében mindegy hogy

- nálad készült valamelyik ügyes kezű asztalos által,

-vagy másnál készült valahová, amit sikerült lefotóznod,

- és persze készülheted nálad is általad is, de ezt manapság úgy csináljuk hogy a termék bizonyítható legyen, nem csak elkészültekor fotózzuk hanem akkor is amikor részleteiben van. mert tudod..a fotók a netről lophatók. és bárki mondhatja azt hogy én megtudom csinálni, vagy ilyet vagy olyat csináltam...de nem mindenkinek van meg a gyártás közben készült fotója.

Én nem bánom ha másolják a képem...legalább dolgozik azon amig a kusza kábeleket, a műhelyemet és a lomokat retusálja a képről. Ha meg odáig jut hogy engedély nélkül lemásolja és sajátként mutogatja sajnálom, ettől nem lesz jobb vagy ügyesebb.

mestervizsga menete: felmentem a munkaügyre és bejelentettem hogy mestervizsgára jelentkezem, ott beirták a Bokik címét (BORSODI KÉZMŰVES IPAR KAMARA), és feljegyezték hogy milyen tanfolyamra adtam le az igényem, illetve kiállítottak egy igazolást arról hogy a cégnél dolgozom 7 éve asztalosként. Majd bementem az iparkamarába és jelentkeztem igazolva a szakmában eltöltött 5 évemet.

Kb 1 éven keresztül minden kedden és Csütörtökön bementem tanfolyamra, Vállakozásismeretek, Pedagógia, Faipari szakmai ismeretek témakörben, közben otthon elkellett készíteni először egy tervet a mesterremekről, ennek minden műszaki dokumentációjával együtt, tehát anyagmennyiség, felhasznált anyagok, ezek leírása, műszaki rajz, és a termék műszaki leírása, termék elkészítésének lépései, és termék Ára, és a gyártás időpontja és helye. Ezt leadtuk és ezt ezt elbírálták.

amikor engedélyezés megtörtént kijöttek az anyagokat leellenőrizték, majd leellenőrizték azt is amikor már készült. Végül az egész mester remeket be kellett vinni az iparkamarába kiállítani.

a gyakorlati vizsga ezután volt, majd az elméleti vizsga.

elég ennyi?

Előzmény: Ropánt46 (55437)
mosogep-szerelo Creative Commons License 2013.04.20 0 0 55443

Üdv az Uraknak!

Lambériát szeretnék kültérre, a legolcsóbb félét, gondolom fenyő, áztatva szeretném impregnálni, mivel tegyem? Lenolaj+lakkbenzin, xilamon+xiladekor, stb? Kerítésburkolat lesz!

Köszönöm a válaszokaT!

sanyooo

Törölt nick Creative Commons License 2013.04.20 0 0 55442

Köszi, persze azért a jótékony távolság elfed egy-két apróságot.

Az a baj, hogy a madarak az évek során úgy odaszoktak a régi itatóhoz, hogy egyelőre inkább kockáztatják a kutyám terrorját, mint hogy felfedezzék ezt a jelenleg még furcsa idegen tárgyat.

Tető nélkül már napok óta ott volt a tál, de hiába lestem, úszóleckét vevő rovarokon kívül mást még nem láttam benne.

Előzmény: drRamaty (55431)
peti970 Creative Commons License 2013.04.20 0 0 55441

Ezek valami gyári tölgy bútorajtók.Nem hinném hogy csónaklakkal fújták le,mert hogy fújva van az biztos mindenesetre ma kipróbálom nitro higítóval mert csak a marásokat nem tudom géppel csiszolni a többi sima felületen megy a csiszológéppel.

Előzmény: Törölt nick (55439)
Ropánt46 Creative Commons License 2013.04.20 0 0 55440

üdv, kedves kérdező ha érdekel a roló javítása részletesen leírom , minden részletét.

Előzmény: Laci/Zápolya (55425)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.20 0 0 55439

Ha csónaklakk volt a felületre kenve legelőször akkor az nagyon mélyen beleszívódott a fába. Csak jelentős anyag eltávolítással tudod majd teljesen eltüntetni a lakkozott réteget. Hiába kensz majd rá bármilyen új festék réteget, 1-2 év alatt le fog peredni róla. Én így jártam az ablakaimmal. Már vagy 2-3 mm anyagréteget lecsiszoltam a fából, nem is látszódott már hogy lakkos lenne belül, mégis lepergett róla a festék. Ezt a lecsiszolom, lemarom, újrafestem játékot évek óta ismételgetem. Már ott tartok, hogy hagyom a fenébe az egészet, inkább kívülről ráteszek egy vékony, új lécekből készített borítást. 

Előzmény: peti970 (55428)
Ropánt46 Creative Commons License 2013.04.20 0 0 55438

üdv. a fa rolót  a következő módszerel lehet megjavitani. a felső részt amely általában 12-16 dból áll, ebben roló gurtni van belefüzve, ez két a szallagfürész lapot egy nyélben összefogva egy nyélel lehet behúzni, természetes a lapfogait le kell köszörülni.

A lamellák helyére most már lehet kapni rozsdamentes kapcsokat és ezzel össze akasztani , nos ez meg örökös mint a szegénység. He nem tudtok hozzájutni akkor marad a hagyományos lamella, de ez csak időleges mert a csavar rozsdásodott helyére másikat vastagabbat becsavarni csak időleges megoldás.

Előzmény: Törölt nick (55436)
Ropánt46 Creative Commons License 2013.04.20 0 0 55437

üdv. kedves  mester úr, azt hiszem sok okoságot leírtál, most azért válaszolok, hogy hétvégén legyen egy kis élet itt , egy kis jó balhé az nem árt,  agytekervényeket frissiti.

Jó, megvetetnéd a szegény kérdezővel a z egész festék boltot, hogy ki próbálja , hogy mely oldószer oldja, elhiszem, hogy ismered?-no de ne mond ezt neki és azt sem , hogy vegye ki a filungot   /ajtó betétet/. egy új ajtónál kétségtelen igaz szerelés vagy össze állítás előtt pácolni mert szárad. Mivel nem látad  az ajtót,és azt csak a kérdező, így lehet, hogy egy régi mélybéléses greffelt ajtóról van szó, gondolom ilyet szériában csináltál.  Mert ha igen, akkor tudnod kell, hogy annak nem beszegezett a profilja./ki tudja, hogy mikor készült/

Azt is látom a fotókon, hogy szépen neki álltál íves ajtót készíteni, megitélésem szerint  ezek a munkák ügye felárasak??-mert ha nem akkor a sajnos nagyon ráfizetésel dolgozól, ahogy mondani szokták nagyon sok időt vesz igénybe, és az idő az múlik és a pi.....  meg nyúlik. az, hogy nem hagytál forkopott /toknyulványt szorításhoz / az előfordul, de nem gond, ez sem nálad.

Kérdezem  leirtad, hogy asztalos mester vagy, a mestervizsga folyamatát ha itt leírnád, hogy miből áll, gondolom elmélet gyakorlat stb megköszönöm.

Olvastam, hogy voltál munka ügyben, sajnálom, javaslom, hogy olyat kell csinálni amit más nem , és szériában lehet. Tokajban van egy kedves barátom kádár mester ő nagyon sok hordót készít, nagyon keresika pálinkás hordókat, főleg eperfából, egy kicsit megfaragod és viszik minta cukrot.

Elköszönök, nos urak lehet cikizni, és a nagy kritikárt elővezetni.

Előzmény: gdzsozy (55429)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.20 0 0 55436

Ok utána érdeklődök. Bár emlékeim szerint amikor 3 db hatalmas méretű redőnyt újítottam fel akkor csak léccserével tudtam megoldani ott ahol széttört már a fa, ahol meg kiszopósodott a csavar helye a fában ott meg vastagabb csavar került bele felfúrás után, illetve műgyantával beragasztottam a lyukat és száradás után újra kifúrtam az eredeti méretre. Nekem főleg az elrozsdált lamellákat kellett cserélnem, meg a sok száz réteg szakszerütlenül felkent festéket kellett leszednem a redőnyökről, majd tükörsimára csizolás után újrafestés volt. Persze új gurtni, új reteszelő a tokba stb..

Előzmény: Laci/Zápolya (55425)
Ropánt46 Creative Commons License 2013.04.20 0 0 55435

üdv, nem kivántam megszólalni, de tegnap szegeden az OBI-ban a festő részlegnél láttam kromofágot és superben. Van még egy módszer ami itt nem hangzott el, de az veszélyes és az egy erre szakosodott műhelyben végzik, ha érdekel leírom.

Előzmény: peti970 (55432)
Karger Creative Commons License 2013.04.19 0 0 55434

Hali!

Klassz kis madáritató lett, bár a sötét tető nem túl előnyös, viszont jól néz ki.

Előzmény: Törölt nick (55426)
drRamaty Creative Commons License 2013.04.19 0 0 55433

Nincs már kromofág, a múltkor akartam venni. Betiltották, valami eus baromság miatt, pedig néha jó volt. Épp úgy, mint a gyárilag bekevert, fújható AURO sellakkot. Nem volt olcsó, valami 8 ezer volt egy liter, de hihetetlen minőségű volt, és a legfontosabb, hogy fújni is lehetett. A 30-as években készült rádióim káváját azzal fújtam le, gyönyörű lett.

Előzmény: peti970 (55432)
peti970 Creative Commons License 2013.04.19 0 0 55432

Kösz a gyors választ!Ezekszerint jobban járok ha csak higítóval próbálkozok és nem kromofággal.Valószínű ha be is issza valamennyire a higítót az ki fog párologni belőle,míg a kromofágról ezt is azt is hallottam.Holnap kipróbálom nitro higítóval mert valószínüleg valami gyorsan száradó lakkal lehet lefújva mert igen vékony kemény és sima pormentes a felület.Bár ez lehet akkor is ha jó pormentes helyen fújták le.

Előzmény: gdzsozy (55429)
drRamaty Creative Commons License 2013.04.19 0 0 55431

Ez ötcsillagos :-) Aztán majd kérünk fotót, ahogy isznak a madarak, mint a gödény. Csak nehogy úgy járj, mint én a Maci kutyámnak készített, kisebb garzonlakás méretű kutyaóllal. Egy hétig csináltam, de Maci inkább a málnásban vackolt, vagy az utánfutó alatt :-)

Előzmény: Törölt nick (55426)
gdzsozy Creative Commons License 2013.04.19 0 0 55430

Ajtóbetétnél ha lehet én kiszedném a betétet a helyéről.

ha te most pácolni is akarod akkor szép lesz de az első száradásnál kivirít körbe az a rész ahol nem érte se pác se lakk.

ezért kell pácolni legalább 1 de inkább 2rétegben összerakás előtt a betétet.

persze ez lehet hogy nem túl szakmai... viszont legalább működik.

gdzsozy Creative Commons License 2013.04.19 0 0 55429

én azt ajánlanám hogy először vizsgáld meg hogy mivel volt lakkozva az ajtó.

ehhez meg kell kaparni a felületet.

ha erőteljes forgács válik le a fedőanyagról akkor lakk pl csónak, vagy parketa lakk.

ha finom porszerű akkor szintetikus anyag vagyis ilyen hígítóval próbálozhatsz.

de kezdheted ezzel is, észter, szintetikus és nitró lakk, mindegyikkel megpróbálod hogy oldódik e tőle a felület... amelyiknél igen azt kell használni.

amelyik megoldja a felületet azt ecsettel felviszed a lakkra, ha meglágyult akkor le kell kaparni,és ezt még egy párszor eljátszani mert a lakk elsőre nem jön le.

vannak gélek is, és spray-ok is ilyen célra... legalább is a fa felületek kezelése c. könyv ezt írja.

peti970 Creative Commons License 2013.04.19 0 0 55428
Üdv Urak! Új vagyok itt még nem irtam soha de rendszeresen olvasom a fórumot.Hozzáértőktől kérdezném fillungos lakkozott tölgy ajtókról szeretném a régi lakkot
leszedni és újralakkozni.Elsősorban a hullámos felületekre várnék tanácsot (marások).A sima részeken tökéletesen meg tudom oldani csiszológéppel csak a marások problémásak.Kemény és vékony a lakkréteg ami most van rajta melegítve se jó mert a fa is rögtön megég.Kromofág esetleg valaki próbálta már?Előre is köszönöm a segítséget.
Sz Peti
gdzsozy Creative Commons License 2013.04.19 0 0 55427

Nálunk a jó fizetés se divat. sőt a munkahely sem. ma voltam interjún, azért hogy mestervizsgával, csökkent munkanélküliek (szellemi vagy testi fogyatékkal élőkről van szó) munkáját felügyeljem, segítsem és irányítsam valamint ebből a munkából még árbevételt is generáljunk... tudod mi az ajánlat?

114.000 ft bruttó

Előzmény: Törölt nick (55424)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.19 0 0 55426

Elkészült a madár-spa/restaurant.

Még kell rá egy réteg lazúr, de azt már a helyén, szétszedés nélkül kapja meg, és a tetőn is van még munka, a kerületét körbe kell kenni, meg a ragasztási vonalakat is vékonyan, maszkolva átkenem, szigetelés (vízálló ragasztó, de biztos ami biztos) és esztétika okán.

A tető levehető, hogy ha gyümölcsszedéskor nagyon útban lenne a cucc, ne kelljen az egészet egyben hurcolni.

Négy csap tartja a lábak alját, amelyekből az egyik felnyitható, hogy a tálat (agyag cserépalátét) ki lehessen venni takarítani.

Laci/Zápolya Creative Commons License 2013.04.19 0 0 55425

Bocsánat, hogy belszólok! Fa redőny javitásról információt nagyon keveset lehet találni. Kérlek, hogy kérdezd meg a kollégádat, hogy szerinte lehetséges-e a meglévő redőny lamelláinak áthelyezése. Már potyognak a csavarok, annyira ki van kopva/száradva a fa. Esetleg még azt, hogy szerinte meg lehet-e csinálni az ablakon, vagy mindenképpen ki kell venni a tokból? (Már vettem ki pár lécet, mert szétört a használatban, vagy úgy el volt deformálódva.)

Előzmény: Törölt nick (55424)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.19 0 0 55424

Nagyon rákaptál a boltíves tárgyakra. :) 

Nálatok nem divat a fa vagy műanyag redőny az ablakra? Ezt csak azért kérdem, mert az egyik kollegám másodállásban redőnyöket szokott felszerelni, elég sok munkája is van. Tegnap nézegette a redőnyök alkatrészeinek nagyker árait, és el volt szörnyülködve, hogy a fa redőny lécei milyen négyzetméter árban van nyersen összeszerelés nélkül. Már azon gondolkozik, hogy rá fog állni a lécek gyártására is, mert piszok drágák. Az igényesebb vevők meg azt keresik, persze a többség a sima hőszigetelt műanyag redőnyt kéri amikor megtudja, mibe kerül 1 m2 a fából. Redőnyök javításával is foglalkozik a srác, az apróbb hibákat ingyen szokta javítani, így a reklámozásra sem kell kölltenie, mert futótűzként adják át egymásnak az ügyfelek a hírt, hogy itt van egy normális redőnyös. Ezzel a taktikával 2-3 év alatt eljutott oda, hogy tavasztól őszig folyamatosan van megrendelése. Persze csak szigorúan másodállás szerüen. Lehet, hogy ha főállásban szeretne ebből megélni akkor kevés lenne a megrendelés, de ezt pontosan nem tudom.

Előzmény: gdzsozy (55422)
gdzsozy Creative Commons License 2013.04.18 0 0 55423

Ma kicsit kutakodtam a kazánházba és ráleltem az első gyalugépemhez kapott tartalék késekre.

nem is kések hanem bárdok.

az akkus fúró csak viszonyítási alapnak van mellettük.

250-es kocka keresztmetszetű késtengely volt benne. Bevonúlásom előtt 2 héttel vettem a gyalugépet egy a haláloságyán lévő asztalostól.

nem sok úja volt az öregnek.

én a gépet be sem indítottam, Leszerelésem után 1.5 évvel eladtam egy kollégámnak, ahol máig üzemel, de kör keresztmetszetű késtengellyel

gdzsozy Creative Commons License 2013.04.18 0 0 55422

Tegnap írtam hogy kicsit megszívattam magam mert eltértem a megszokott és bevált technikától.

ma megint előadta magát egy dolog.

A sablonra felvett ajtótok íve nem szerkeszthető mert a asztalos aki készítette annakidején a tokot, nem használt körzőt hanem csak valamilyen bizonytalan módon vette fel a boltívet.

így kénytelen voltam az ívnél belülről kifelé haladni a szerkesztési vonalakkal. de amikor a ívet összeragasztottam rá kellett jönni hogy ehhez még plusz falc vastagság jön hozzá és annak az ívét is fel kell venni.

szerencsére eszembe jutott hogy a nagy ablakoknál zsírpapír szerű tervező ívekre vettünk fel görbületeket, gyorsan hoztam indigót és zsarpapírt és előbb minden lényeges vonalat felrajzoltam a sablonra, majd erről a zsírpapírokra, aztán az ívet összecsavaroztam a elkészült nyers boltívvel, és már csak az volt hátra hogy a kontroll vonalak és pontokhoz igazodva felrakjam a zsarpapírokat és azokról átrajzoljam a íveket a munkadarabra.

csomagolás..

3db papír csíkra felkerült a rajz.

szerintem jól sikerült.

először az üvegbeszorító léc lett kifűrészelve.

később a külső ív. de ezt nem fotóztam le mert ez igen szigorúan vett ipari titok és ennek a menetét nem árulnám el egyenlőre. sőt azt sem hogy milyen faipari gépet használtam hozzá.

egyteles mv Creative Commons License 2013.04.18 0 0 55421

Üdv!

Nézd meg,hogy a felni külső-belső felén nincs-e sár felrakódva.Az utóbbi időben a téli nekem is rázott,mióta nyárira cseréltem nincs gond.A felni belső felére egy félmaréknyi sár volt rászáradva!

Gyula

Előzmény: halaloszto (55400)
GPS Creative Commons License 2013.04.18 0 0 55420

Megpróbáltam elolvasni, de az volt az érzésem, hogy ezek a dolgok csak akkor érvényesek, ha valaki a nonstopgumi.hu- hoz fordul (lehetőleg személyesen Súcs Tamás ügyvezetőhöz).

(Bár ezutábn a cikk után nem hinném hogy akad még olyan józan ember az országban - aki más céghez fordulna lecserélni a téligumiját-tavaszira..... illetve az őszigumit-télire)

Na de mi lesz azokkal a felnikkel, amelyeket nem ehhez a gumis céghez visznek?

.

Előzmény: Pote01 (55419)
Pote01 Creative Commons License 2013.04.18 0 0 55419
Előzmény: halaloszto (55400)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.17 0 0 55418

Sajnos ezt a tipust nem ismerem így nem akarok hülyeséget írni. 

Előzmény: stukov1 (55416)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.17 0 0 55417

Érdekes, mert az én körfűrészem is einhell klón, de annak a szögvezetője jó, nincs vele semmi problémám. Sőt még a skálája is pontos amennyire kell aztalos munkánál.

Előzmény: halaloszto (55412)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!