Keresés

Részletes keresés

gdzsozy Creative Commons License 2012.12.21 0 0 49587

Nem attól függ hogy ácstok-e hogy régen készült. hanem attól ácstok hogy hogyan van összeépítve és főleg miből.

Az ácstok leginkább gerenda tok.

10x10 vagy vastagabb gerendából összerótt össze csapolt tokszerkezet amelynél nem követelmény az átmenő csapolás, inkább a stabilitás, vagy tehertartás néha ezek az áthidalók is pl pincéknél borházaknál.

lehetnek 15x 7,5 pallóból is.

ilyenkor a tok szerkezetre egy burkolás kerül ezzel lényegében beburkoljuk a ácstokot és kialakítjuk a ajtót fogadó szerkezetet,

pl:

Pallótokos szerkezetről akkor beszélünk ha a tok mag egy 36-60mm vastag és legalább 7.5-20cm széles pallóból készül, két oldaláról deszkaborítással.

pl ez egy tipikus pallótok.

gerébtokos a OBI, Praktiker stb helyeken kapható modern hőszigetelt ajtók tokszerkezetevagy a hőszigetelt ablakok tokszerkezete.

az alsó rajz (sajnos fektetve került föl.) kapcsolt gerébtokos szerkezet, a hagyományos régi ablakrendszerek tipikus példája

Előzmény: mlipee (49583)
gdzsozy Creative Commons License 2012.12.21 0 0 49586

egy ajtó pontos csapolásához a minimum: derékszög, ceruza, 10,14-es véső kalapács, rókafarkú fűrész, és illesztőfűrész. ja és mérőszallag.

ha ki van gyalulva az anyag akkor ezekkel már össze lehet rakni egy ajtót.

Kazincbarcikán középiskolában voltam szakoktató. Ajtókat kellett gyártani az iskolának.

kéziszerszában nem volt hiány.

faipari gépek is megvoltak, csak az volt a baj hogy

1/ nem volt olyan terem ahol asztalos műhelyt lehetett volna üzemeltetni.

2/ nem volt olyan villamos hálózat ami az ipari gépeket árammal látta volna el

3/ a gyalugépek gyári csomagolásban az egyik raktárban, a szallagfűrész egy garázsban, láncmaró egy másik garázsban, marógép a harmadikban.

na így csinálj valamit.

A kollégám elment betegre, nehogy számonkérjék, én meg az elsős srácokkal akik kb 3hónapja kezdtek el gyakorolni, nekiálltunk ajtókat gyártani.

dekopír, körfűrész, csiszológép, fúrógép. ez volt amit használhattunk. + kézi szerszám

Előzmény: drRamaty (49580)
Soká Creative Commons License 2012.12.21 0 0 49585

Bár én csak a fogadatlan prókátor szerepét töltöm be ebben a témában, mert többre nem futja az időmből sajnos, de talán olvasd el, hogy legutóbb mi született ebben a témában.

Itt kezdődött.

Itt végződött.

A kettő között volt némi eszmecsere.

Véleményem szerint a kritikákkal kapcsolatos "balhé" réme nem igazán életszerű. Ha a leendő tartalom egy fórum jellegű közösségi cselekvés, amiből nem érződik valakinek a személyes hitelrontó igyekezete, akkor nem lesz a dolog sem horderejében sem tartalmában olyan, hogy az ellen jogilag akarjon fellépni valaki. Az elmúlt tíz évben itt elég sok kritika hangzott el, nem emlékszem egyetlen olyan esetre sem, amikor az érintett cég képviselője szükségét érezte volna, hogy helyreigazítson, árnyaljon, magyarázkodjon, stb. Más fórumokon már találkoztam ilyesmivel. És persze van egy stiláris része a dolognak: ha valaki kritikát fogalmaz meg valamivel szemben, azt tegye úgy, hogy érveket is használ a vaskos, nyomdafestéket nem tűrő jelzők helyett. Érvek mellé ellenérveket lehet felsorakoztatni, anyázás mellé tényleg csak pert.

Sok sikert!

Előzmény: Battlebowler (49584)
Battlebowler Creative Commons License 2012.12.21 0 0 49584

Köszönöm a választ!

Bocsánat, hogy eddig nem válaszoltam, de egy babaházat építek és Karácsonyra kész kell lennie.

Blogról tényleg nem tudtam. Az ilyen esetekre vonatkozó térvényeknek még jobban utána kell néznem. De remélem, azért van valamilyen lehetőség arra, hogy az emberek elmondhassák a véleményüket egy helyen. Elvégre ez nem lenne sokkal több, mint amik különböző online boltoknál a termékértékelés. Csak itt átláthatóbb lenne, mert minden egy helyen megtalálható, könnyen rálehetne keresi és magyarul lenne. Boltok értékelését akár lehet ejteni is, hogy ne legyen balhé belőle.  Minden esetre elkezdem megtervezni az oldalt, hogy lássam megtudom-e egyáltalán valósítani. És elsőnek csak az általam használt szerszámok kerülnének fel és majd meglátjuk, hogy mi lesz (ráharaptok vagy sem, lesz-e belőle balhé stb.)

Egy évnyi költségét és karbantartását biztosan tudom vállalni. Ha nem válik be és ti jobbnak tartjátok a blogot vagy a Facebookos megoldást legfeljebb másra használom a tárhelyet. :)

Köszönöm a válaszokat antal_laszlo-nak  és SGabo28-nak is!

Előzmény: Törölt nick (49496)
mlipee Creative Commons License 2012.12.21 0 0 49583

Csakhogy megkavarjalak egy kicsit, ha elég régen készült, akkor inkább ácstok. Akkor is, ha pallóból készült. Jellemzően a felújítás során, ha cserélni kellett a tokot is, került pallótok a helyére.

Előzmény: drRamaty (49582)
drRamaty Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49582

Mélybéléses betétes pallótok. Most már nagyon okos vagyok én is :-) Még asztalosabban: mélybéléses fílungos pallótok :-) Vagy mégse?

Előzmény: Törölt nick (49581)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49581

Na ennyi tok nevet nem gondoltam volna :) 

Annaka toknak mi a neve ami hasonlóan az első képen lévőhöz nagyon mély, a fal síkjáig kiér a belső része és kívül van a takaró perem körbe, valamint a tok oldalán és a tetején berakásos úgy mint egy régi konyhaszekrény ajtó.

Előzmény: gdzsozy (49574)
drRamaty Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49580

Igen erre gondoltam: mélybéléses tok, köszönöm. A belső ajtókat nem fogom újra gyártani akkor, ahogy írtad az alapanyag árakat. Mint írtam jó állapotban vannak,leszedem a régi festéket, kijavítgatom és jó lesz az. Viszont a mélybéléseket megcsinálom, ahhoz van anyagom, kazettásra, amilyenek a régiek itt. Na meg gépeim is, azért egy ajtó pontos csapolásához az a láncmaród meg a nagy marógéped a minimum. Nekem ilyenek nincsenek.

Előzmény: gdzsozy (49574)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49579

Ok köszi előre is, marhára érdekel :)

Előzmény: gdzsozy (49573)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49578

:)

Előzmény: MN 3100 (49571)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49577

Milyen is lenne, ha nekem megterveznék a napomat, mikor mit csináljak, mikor menjek csicsikálni, meg tornázni, no meg nem ehetek meg 15 tojásból rántottát egy kg vöröshagymával, csak 2 fürjtojást 3 dkg párizsival. Nagyon hamar elküldeném a búsba a gerontológust :))))))))))

Előzmény: MN 3100 (49568)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49576

Ez jó vétel volt. :)

Előzmény: drRamaty (49561)
gdzsozy Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49575

A fűrészlapot nem szeretem. egyrészt ez a mélység szerintem mély a fűrésznek. másrészt biztonságosabb ez a kés mint a fűrészlap. ez erre lett kitalálva, kicentírozva.

a fűrészlap jobban vibrál. ezt beállítom és ott forg azon a magasságon.

Én tudom hogy lenne az ajtó gyártás gyorsabb és jobb...

be is mutatnám de kéne hozzá még vagy 20milla.

:)) vagy inkább 50.

igeeen. az 50 az szép kerek szám.

imádkozzatok értem, hétvégén veszek egy lottót ha megnyerem a tutit, a fórum törzsközönségének ígérem hogy mindenki kap tőlem egy gépekből álló ajándék csomagot, és nem tesco gazdaságost.

Előzmény: Erzsébeti (49555)
gdzsozy Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49574

Tok fajták: geréb tok, ács tok- gerenda tok, pallótok, kapcsolt gerébtok, és mélybéléses pallótok.

ami téged érdekel az a mélybéléses tok.

valahogy így néz ki, illetve lehet a tok betétes is.

Másik kérdésed: sokba került-e... szerintem nem. 1 ajtónak az anyag ára. 60-100cm között

kb ha 18mm-es betét megy bele 35-40000ft ha dupla réteg a betét akkor 55-65ezer forint.

én a nyáron készítettem 2db betétes ajtót szerintem olcsón.

175.000ft volt a 2 ajtó tokostól, bontással és beépítéssel felületkezeléssel.

és ilyen volt.

gdzsozy Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49573

régebben használtam a gép másik oldalán a csapozó asztalt, de itt ha felteszem az asztalt akkor nem férek el mással.

így az asztal le és kikerült. a gépre mindig fel van rakva az a bükk színű 18mm-es bútorlap.

minden főbb munkához ott vannak már rajta a jelzések, lyukak.

amikor ilyen csapozás jön  (mert álltalában csak a rugdosót vagy az ablakokat csapozom ezzel a tárcsával) akkor már megvan a helye az ütközőnek és a szorítónak. ez a 2m x 60cm-es bútorlap alkotja a csapozókocsit. van alatta egy ütköző ami csak egy bizonyos távolságig engedi tolni az anyagot, és az a keresztben feltett ütköző bőven elég a anyag fékezésére. inkább arra kell ügyelni hogy ne húzza be az anyagot a burkolat alá.

itt őszintén szólva elfelejtettem feltenni azt a vékony lemezt aminek nekiütköztetem a stellernél.

a leszorító és egy plusz pillanatszorító elég erőt képvisel a helyben tartásra.

a marógépen 2 sebesség van a nagy tárcsát az alacsonyabb sebességen forgatom.

kis átmérőt pedig nagyobb sebességen.

holnap falcolni fogom az ajtót, úgyhogy azt lefotózom neked ahogy a múltkor megigértem.

Előzmény: Törölt nick (49553)
Alex Raps Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49572

:)))

Előzmény: MN 3100 (49568)
MN 3100 Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49571

Bár ezt a témát kicsit korábban hoztad elő, azért hozzá szólnék.

(Sajnos nem minden nap tudom olvasni a fórumot)

Én olajos kezű autószerelőként kezdtem és

talán elmondhatom, hogy ebben a szakmában magas

végzettségre tettem szert, mint kék köpenyes mérnök.

Az idők során sok egyéb dolgot kitanultam és elvégeztem

jól-rosszul sokféle munkát.

De a manualitás, a kézzel végzett munka öröme, nem pótolható mással.

Sokszor a megszerzett siker, akár munkadarab formájában, akár

megjavított gép alakjában, teljesen kielégíti az alkotási vágyamat.

A hobbi asztalosság azért jó a számomra, mert szép, hasznos, érdekes

tárgyakat tudok ezáltal készíteni, mit ne mondjak, alkotni.

Drága, jó anyám ezekben a dolgokban csak segíteni tudott és nagyon

örült minden apró sikernek. Biztos szeretettel néz le rám most is.

Péter

Előzmény: gdzsozy (49450)
drRamaty Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49570

Igazad van, az lesz! Tudsz valami jó márkát esetleg?

Előzmény: Paco155 (49567)
MN 3100 Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49569

Szervusz!

Figyelek ám! Ez most nekem a téli alapozó edzés, fejben.

Köszi a fényképeket.

Péter

Előzmény: gdzsozy (49551)
MN 3100 Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49568

Látom megnyílt a gerontológiai részleg.

Akkor is én nyertem! :))

Péter

Előzmény: Alex Raps (49513)
Paco155 Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49567

"Három ezekből folyosóra nyíló külső ajtó lesz, nem igazán tudom mivel kellene festeni, ami azért véd. Víz nem éri, mivel a folyosó két méter széles, de azért a pára igen. Valami lazúr féle kellene, mert igen szép a fája, jó lenne ha látszana."

Selyemmatt lakk?

Előzmény: drRamaty (49566)
drRamaty Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49566

Igen, át fogom csiszolni az ajtókat, aztán majd valamivel kezelni is kellene. Három ezekből folyosóra nyíló külső ajtó lesz, nem igazán tudom mivel kellene festeni, ami azért véd. Víz nem éri, mivel a folyosó két méter széles, de azért a pára igen. Valami lazúr féle kellene, mert igen szép a fája, jó lenne ha látszana. A széles tokokkal egyelőre nem tudom mit csinálok, mert azok csak 39 cm szélesek, ide meg 51,5 cm-es kell (olyan a régi). Azokat újakat csinálok, csak könnyebb már, mint komplett ajtóval együtt. Így is lesz még meló, mert a folyosóra nyíló három ajtó dupla, a belsők félig üvegesek. Azok nagyon jó állapotban vannak, lehet hogy csak egy felújítás lesz belőle. Végül is csak kíváncsi lennék rá, mennyiért csinálnak egy ilyen ajtót, mert azért van itt olyan is a topikon, aki nem csak olyan hibbiasztalos, mint én.

Előzmény: Alex Raps (49562)
rferi Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49565

"háromnak meg olyan betétes része, ami a falnyílásba megy (nem tudom mi a neve)."

Az is tok, csak ott a fal olyan vastag, hogy ekkora a tok! :)

És mivel ekkora a tok, ezért betétes az is.

Alex Raps Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49564

"Ha a tiedéből is hiányzott akkor feltételezem, hogy szándékosan hagyták ki, megspórolva ezzel 100Ft-ot gépenként."

...és az ilyen módon előidézett gyors avulással biztosítva a fogyasztói társadalom további működését. :)

Előzmény: Törölt nick (49539)
Alex Raps Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49563

Várgyá'. :D Csak most látom hogy amit göcsös frízes' ajtólapnak néztem az fülung betétes mélytok és az ajtólapok frízeiben pedig nem látok csúnya göcsöket. Szerintem ezek egész jók. Van még velük meló, de az alapok - így a fotóról nézve - jónak ítélhetőek. :)  

Előzmény: Alex Raps (49562)
Alex Raps Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49562

A frizeket nem göcsmentes anyagból csinálták így sajnálatosan tervezhető problémának látszik a vincseftség. Amúgy szép ajtók és mivel nyilvánvalóan benne van a jó zsíros borovi anyag ezért sokáig is fognak szolgálni. A szükséges ékelést követően megérné szépen megcsiszolni és felületkezelni őket. 

"háromnak meg olyan betétes része, ami a falnyílásba megy"

Lehet hogy fülungbetétes mélytokról van szó?

drRamaty Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49561

Kíváncsi vagyok a véleményetekre, főleg a tiedre. Vettem nem rég 5 db ajtót, kettőnek van tokja is, háromnak meg olyan betétes része, ami a falnyílásba megy (nem tudom mi a neve). Az ajtók szinte hibátlanok, tele borovi fenyő, dög nehezek. Az ajtók nem szabvány méretűek, de nekem pontosan ilyen méretűek kellenek egy régi házra, +- 1-2 cm eltérés van a régi ajtók és az újak között. Az ajtók mérete kb.100x200 cm. Az egészet 80 ezerért vettem. Szerintem nagyon megérte, nem igazán ismerem az árakat, mennyiért csinálnak most egy ilyen ajtót kb. ? Én azt gondolom, még az anyagot sem kapnám meg ennyiért. Nem hossztoldott anyagból van, még a betét sem!

Előzmény: gdzsozy (49551)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49560

"Jó jó, hogy működik, de mi hajcsa" :-)

Hát a füst! Ha kijön belőle akkor már nem hajcsa :-)

Előzmény: Sunny65 (49557)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49559

Szeretném megkérdezni, hogy miben különbözik a hosszvágásra kiképzett körfűrésztárcsa a sima vídiástól?

Azt tudom, hogy a kevesebb fogszámúval kell hosszvágást csinálni, én a 24 fogú 250-es vídiás tárcsát használom erre. A 48 fogú vidiást pedig keresztvágásra. Keményfánál milyen fogszámút és kiképzésű lapot szoktál használni hossz illetve keresztvágásra?

Előzmény: Erzsébeti (49555)
halaloszto Creative Commons License 2012.12.20 0 0 49558

A ket helyen megvezetett cucc mindenfele kockazatokat rejt. Ha nem tokeletesen azonos a ket vezeto tavolsaga a talpban meg a ket persely a testben, akkor valahol szorulni fog. Mennyivel elegansabb egyszeruen csak egy oldalon megvezetni, a masik meg csak azert van hogy ne forduljon elo. Tuti duplara terveztek, aztan a tures szelen levo darabokkal voltak problemak, es az lett a megoldas, hogy kihagyjak az egyik perselyt es kesz.

Vajk

Előzmény: Sunny65 (49557)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!