Mielőtt mennék a magam feje után, némi tanácsot kérnék. Adott egy 20-30 éves, vacak fürdőszobai ablak. Megereszkedett, nehezen záródik, javítani kellene. Így néz ki:
Kb. 80×80-as. A zsanérjai pedig így néznek ki nagyban:
Kopottak, lötyögnek, a felső szerintem eleve is ferdén lehetett felszerelve (ismerve az előző tulaj kontárságát...)
A kérdés, hogyan érdemes és mire kicserélni egy ilyen zsanért?
Én úgy értelmezem, hogy azt írta, hogy a gyári köszörülési szög egyben 30 fok volt, és hosszasan kellett dolgoznia, hogy 25 fokos szögre átfenje amin már tudott 30 fokos élszöget csinálni.
Kicsit más területen (túrafelszerelés/technikai ruházat) már megtapasztaltam, hogy a boltnak nem éri meg a valóban jó minőségű cuccokat raktáron tartani mert rárohad, annyira nincs fizetőképes és igényes vásárlója ezeknek. Másrészt viszont, ha lenne is nagy ritkán, akkor is ruhát katalógusból -próba lehetőség nélkül- kevesen vesznek.
Obi vonalon simán el tudom képzelni, hogy megállapították: A szakemberek úgysem náluk fognak tömegesen szerszámot venni, a kisfelhasználó meg úgyis csak az árat nézné, tehát fölösleges készletezni abból ami érne is valamit.
Viszont lesz megint az Aldiban nedvességmérő 5e-ért. Ha emlékeim nem csalnak, akkor anno pozitív véleményeket olvastam itt róla, most én is beruházok majd egyre.
"Később ismét akartam venni, de sajnos a szorító szárából valamiért már kispórolták az anyagot,"
Hát ez az. Azt is elfogadom, hogy valamikor ez a "márka" elfogadható minőséget gyártott.
De ha ma kézbevennéd azt a kis racsnis-marokcsavarhúzót, amiről meséltem - hát azon már csak nevetnél.
Szerintem, ma már egy rokkantakat foglalkoztató, azerbajdzsáni tsz-melléküzemág sem adna ki a kezéből egy ilyen miliméteres játékú (mit játékú - lötyögésű) szart.
De a Lux az nyugodt szívvel kiteszi a polcra, a neve alatt - attól függetlenül, hogy erről nekem mi a véleményem .-))))
Nos a háromcsillagost nem szabad megvenni. Viszont ha sárgát nem is árul az OBI (legalábbis itt Mo-n még nem láttam), de a négycsillagos az tutira mindegyikben van. Én ugyanis régebben azt vettem, ha hirtelen kellett valami szerszám. Mostanában inkább a Bauhausba ugrom be, közelebb is van, meg szerintem jobb is a választék meg a minőség. Igaz drágább is. Bár az OBI-s festékesvödör meg az 5 méteres mérőszalag az ár/értékben verhetetlen. Szóval én inkább arra tippelek, hogy a vendégeitek beesnek az OBI-ba, és azon az alapon, hogy ne költsenek sokat egy egyszer használatos szerszámra megveszik a három csillagosat (az az olcsó, és valószínűleg nem is tudják, hogy négy csillagos is van), majd rádöbbennek, hogy az egyszerhasználatos szerszám, egyszer sem használható. :P
Ja, még annyi, hogy maga szerszám nem mindig van megszínezve csak a csomagolása (sőt néha az se nagyon), így kibontás után már nem nagyon lehet megmondani hogy melyik sorozat......
Az biztos, hogy nem a szín a fontos hanem a csillagok száma.
Én 1000-es Lux pillanatszórítokat vettem az OBI-ban 3.000 Ft-ért darabját pár éve. Nekem nagyon beváltak, véleményem szerint anyag is van bene. Később ismét akartam venni, de sajnos a szorító szárából valamiért már kispórolták az anyagot, így a keresztmetszete jelentősen lecsökkent és súlyra is észrevehető volt a változás és még drágább is lett. Volt még két 600-as szorító a régi típusból azokat meg is vettem gyorsan.
Hát igen, így már kissé (szín)árnyaltabb a kép - bár az is igaz, hogy mifelénk "a Lux-szerszám - az bizony kék" :-)))
Ebből nem is csinál nagy propaganda-hadjáratot az áruház - gondolom azért, mert már a kék-kategória is annyira túlárazott - hogy a melléállított piros (netán sárga) hasonmások árai, a köznyugalom megzavarására lennének alkalmasak.
Ha jól összeadom, én is csak egyetlen egy sárga-fekete nyelű Lux-holmit láttam - az egy műanyagnyelű kalapács volt - de más (piros-sárga) Lux-ra nem emlékszem.
És hogy önkritikát is gyakoroljak, még nekem is van egy darab (kék!) Lux-kütyüm - mégpedig egy racsnis marok-csvarhúzó.
Nem tudom mennyi lehetett az eredeti ára, de én a "túrkáló"- (értsd: mélyen leárazott) vegyes-kosárból vettem 850 Ft-ért, 6 darab (azonnal eldobandó) bitfejjel garnitúrában.
Nem tudtam kézbevenni, mert bliszter-fólia alatt volt - de otthon már csak röhögni tudtam azon, hogy egy ilyen egyszerű szerszámot is hogy tudnak ilyen ótvar, pontatlan és trehány minőségben előállítani?
Mindene lóg-lötyög - mint ha 100 éve használnák - a racsninak akkora a holtjátéke, hogy fél kört kell visszatekerni, hogy az előző fogba akadjon.
Gondolom, hogy majd egyszer, egy nagyon szűk helyen, majd eszembe fog jutni ez a beszélgetés.
De mivel hogy ezt a szerszámot rászemről minden szökőév szerdáján használom csak - vélhetően nem lesz kifogásom ellene az elkövetkezendő 4 évben :-)))
Szívesen segítettem volna megmutatni hogy nem ördöngősség.
a 2 órás fenés nem kiemelkedő. nem egy tanúlóm szerette volna a gyakorlati idejét azzal tölteni hogy szerszámot élez. (sajnos az előző oktató hagyta nekik csak azért hogy nyugta legyen ) szóval láttam már olyat hogy 2-3 órán keresztül fenték a kést.
:)
bevallom én még nem szögmérőztem a metszőszöget sem az élszögét a szerszámnak.
a páros köszörűre szoktam vékony 10-12mm vastag köszörű követ venni amit kővágóval megvágok ferdére hogy a szallagfűrész laphoz jó legyen. ha ez meg van akkor tepsiben vízüvegbe áztatom. magába szívja a vízüveget, majd hagyom hogy 1-2 napig álljon száradjon.
ujra felrakom a köszörűre és ismét megvágom az élét.
olyan kemény korongot kapok ami nem kopik, évekig bírja. lehet rajta gyalukést, vésőt, gépi gyalukést, kör és szallagfűrész fogat köszörülni.
Sikerült beszereznem egy Stanley fenő készletet (kő, olaj, kocsi) 4100-ért a Király utca Csengery utca sarkon levő üzletben. Tudom, hogy rablás és az eredeti terv a "szabadkézi" fenés volt, de annyira elkeserítő volt az eredmény, hogy kellet valami segédlet. A kocsival sikerült viszonylag normálisan megfennem a gyalukést, úgyhogy most boldog vagyok és végülis "megérte".
A penge egyébként gyárilag 30 fokra volt köszörülve, a fenőkővel vettem vissza 25-re, eltartott vagy 2 óra hosszatt...
Pont a dobokat rakosgatom már vagy tíz éve :-) A méhtelepen valami mg gépről szereltem le.Szállítószalagot vitt .Öntvény ,és az egyik oldali be van csapágyazva.
Ennyi pénzért ez ajándék! A vilanymotor és a kettő szalagdob többe kerül. Ha ekkora helyem lenne akkor, csak akkor raktam volna fényképet amikor nálam van.
Azt nem tudom, hogy 12 évvel ezelőtt mit műveltek (előfordulhat, hogy a néven kívül az égvilágon semmi köze sincs már ennek a Lux-nak - ahhoz a Luxhoz - de a most árult, (és magukhoz képest méregdrága) gagyi-szerszámok kriminális minőségűek.
Mivel Veszprémben csak OBI van (sajnos) - így nagyon sok "vasárnapi barkácsoló" akaratlanul is belefut ebbe a "márkába" (?) - innen vagyok ennyire jólinformált LUX-ügyben.
Sőt itt a kempingben, ahol egész nyáron dekkolok itt sok ember kezébe láttam ilyet - olyanokéban is, akik káromkodva kerestek fel, hogy reggel vettek ilyen-olyan Lux-holmit "a városban" (értsd: a veszprémi Obiban) és két csvar, vagy két vágás után megadta magát - ezért kölcsönkérne ezt-azt pár percre.
Nincs tapasztalatom az összes Lux termékkel, de a műhelyemben napi használatban vannak 12 éve a csavarhúzók (kicsi és nagy, - és + fejű), fogók (homlok és oldalcsípő), imbusz (1.5-12mm), és csillag-villáskulcsok (7-19mm), és eddig még egy sem ment tönkre, nem tágult ki, nem kopott rommá. Pedig nap mint nap dolgozom velük.
Tuti masina,ahogy elnézem egy pár ajtót megcsiszoltakvele. Ha megvenni most nem is tudom,de szerintem lekoppintom.Pont énis arra jutottam hogy szalagcsiszolót fa vázzal építeni nem rossz dolog.A rezgéseket elnyeli és ha pár milimétert esetleg tekeredik,nem olyan nagy tragédia mint mondjuk a körfűrésznél.Érdekes az asztalemelés hogy a két oldalt külön tekeri,gondolom egy vizilóval be lehet lőni rendesen :-)
Az árképzésről jut eszembe egy vicces dolog, épp tegnap láttam. Gondolom ismeritek ezt a fajta drótkefét:
Az Obiban ez a kefe a hegesztőcuccoknál lóg, Trakis-Hetra cimke van rajta, és 699.- az ára. Két sorral arrébb a drótkorongok, drótkefék között ugyanez(!) a kefe Lux cimkével 1299.- :-)))
Szeretnék építeni a rozoga kútborítás helyett egy újat. Van valakinek "szabásmintája"? Próbáltam visszakeresni, de a kereső a kút szót rövidnek találja.