Sikerült beszereznem egy Stanley fenő készletet (kő, olaj, kocsi) 4100-ért a Király utca Csengery utca sarkon levő üzletben. Tudom, hogy rablás és az eredeti terv a "szabadkézi" fenés volt, de annyira elkeserítő volt az eredmény, hogy kellet valami segédlet. A kocsival sikerült viszonylag normálisan megfennem a gyalukést, úgyhogy most boldog vagyok és végülis "megérte".
A penge egyébként gyárilag 30 fokra volt köszörülve, a fenőkővel vettem vissza 25-re, eltartott vagy 2 óra hosszatt...
Pont a dobokat rakosgatom már vagy tíz éve :-) A méhtelepen valami mg gépről szereltem le.Szállítószalagot vitt .Öntvény ,és az egyik oldali be van csapágyazva.
Ennyi pénzért ez ajándék! A vilanymotor és a kettő szalagdob többe kerül. Ha ekkora helyem lenne akkor, csak akkor raktam volna fényképet amikor nálam van.
Azt nem tudom, hogy 12 évvel ezelőtt mit műveltek (előfordulhat, hogy a néven kívül az égvilágon semmi köze sincs már ennek a Lux-nak - ahhoz a Luxhoz - de a most árult, (és magukhoz képest méregdrága) gagyi-szerszámok kriminális minőségűek.
Mivel Veszprémben csak OBI van (sajnos) - így nagyon sok "vasárnapi barkácsoló" akaratlanul is belefut ebbe a "márkába" (?) - innen vagyok ennyire jólinformált LUX-ügyben.
Sőt itt a kempingben, ahol egész nyáron dekkolok itt sok ember kezébe láttam ilyet - olyanokéban is, akik káromkodva kerestek fel, hogy reggel vettek ilyen-olyan Lux-holmit "a városban" (értsd: a veszprémi Obiban) és két csvar, vagy két vágás után megadta magát - ezért kölcsönkérne ezt-azt pár percre.
Nincs tapasztalatom az összes Lux termékkel, de a műhelyemben napi használatban vannak 12 éve a csavarhúzók (kicsi és nagy, - és + fejű), fogók (homlok és oldalcsípő), imbusz (1.5-12mm), és csillag-villáskulcsok (7-19mm), és eddig még egy sem ment tönkre, nem tágult ki, nem kopott rommá. Pedig nap mint nap dolgozom velük.
Tuti masina,ahogy elnézem egy pár ajtót megcsiszoltakvele. Ha megvenni most nem is tudom,de szerintem lekoppintom.Pont énis arra jutottam hogy szalagcsiszolót fa vázzal építeni nem rossz dolog.A rezgéseket elnyeli és ha pár milimétert esetleg tekeredik,nem olyan nagy tragédia mint mondjuk a körfűrésznél.Érdekes az asztalemelés hogy a két oldalt külön tekeri,gondolom egy vizilóval be lehet lőni rendesen :-)
Az árképzésről jut eszembe egy vicces dolog, épp tegnap láttam. Gondolom ismeritek ezt a fajta drótkefét:
Az Obiban ez a kefe a hegesztőcuccoknál lóg, Trakis-Hetra cimke van rajta, és 699.- az ára. Két sorral arrébb a drótkorongok, drótkefék között ugyanez(!) a kefe Lux cimkével 1299.- :-)))
Szeretnék építeni a rozoga kútborítás helyett egy újat. Van valakinek "szabásmintája"? Próbáltam visszakeresni, de a kereső a kút szót rövidnek találja.
Azért ha végiggondolod akkor nem olyan drága és nem is olyan olcsó :) Az elemek túlnyomó része vagy öntött AL amit gyakorlatilag fillérekért tudják előállítani hulladék újrahasznosításból, vagy préselt lemez, ami drágább előállítani mint az öntött AL alkarészeket. A préseléshez a szerszám előállítása nagyon sokba kerül, csak akkor éri meg gazdaságilag, ha sok százezer darabot tudnak vele nagyon gyorsan legyártani. Az öntésnél viszont ma már csak egy újrahasznosítható anyagú viasz ősminta kell és öntőhomok ami a préseléshez képest sokkal olcsóbb de kevésbé termelékeny.
A multi gépnél gyakorlatilag egy hosszított tengelyű gyenge motor kell csak, azzal meg tudják hajtani az egész gépet, kevés újabb tengelyre van szükség ahova az olcsó gagyi kinai csapágyat is el lehet sütni. Igencsak primitív szerkezet mindegyik. Mivel egyik gépet sem a kézben tartva használjuk, ezért bele lehet rakni a leggyengébb bili acélt, hulladék spiátert, jó nagy anyagvastagsággal, hogy mégse essen szét az első bekapcsoláskor. Ezért nem spórolnak az anyaggal az ilyen gépeknél. A mai öntési technikák már ott tartanak, hogy az öntőcsöcs eltávolításán kívül csak akkor kell még további megmunkálása az öntvénynek, ha nagyon nagy pontosságot akarnak elérni, ami egy ilyen csiszológép esetén nemigen szükséges.
A faék egyszerüségű kézi gép pld a dekopir fűrész is, egy közepes minőségért már elkérnek ennyit mint itt a legdrágább csiszolóért. A dekopir fűrésznél viszont már számít a súly, kicsi, könnyű és mégis erős motor kell hozzá, kemény kopásálló acél a belső részekhez ahol nemigen lehet büntetlenül beletenni a leggagyibb anyagokat. A bronz megvezető sem két fillér ami az aretáló részt vezeti, az aretálót is köszörüléssel teszik simává a préselés után, szóval elég igényes és sokrétű megmunkálás kell pár belső alkatrésznél.
Az árképzésben az is benne van szerintem, hogy míg az álványos csiszológépekból eladnak 1 darabot, addig a dekopir fűrészből legalább 10 darabot. Így azon lehet sokat keresni ami jobban fogy.
Ha ezeket végiggondolom, akkor már érthető miért ilyen relatív olcsó a csiszológép és miért drága relatív a kézi barkácsgép.
Ez az unimaxos az első ilyen kombi csiszoló, ami tetszik, ebből talán már ki lehet hozni valamit.
Persze nincsenek kételyeim, hogy én ezt is azonnal ízekre szedném, és befejezném a gyártást rajta: tuti mindenhol sorjás, meg rossz csapágyakkal szerelt, meg zsírtalan, stb. De elég jó alapnak néz ki, hogy a végén egy elfogadható masina legyen belőle.
Nem tudom miért, de nekem ezek a kombinált csiszológépek - a műszaki tartalmukat tekintve - relatíve !!! meglepően olcsónak tűnnek.
Mondom ezt azért, mert egy-egy ilyen-olyan, kézi, kisgép esetében csak úgy repkednek a tízezrek... erre fel ezek meg 30-ért egy marhanagy vasat adnak - amibe szorul azért némi technika, megmunkálás és még némi elektromosság is.... ha jobban megnézzük.
Azért nehéz összehasonlítani például egy pöttöm, faék-egyszerüségű, kézi multi-gépet - amiért szintén úgy elkérik a közel 30-at mint a sicc - egy ilyen szögbe-dönthető asztalú, 2 munkafrontos műhelygéppel.
És nem is a Fein-multiról beszélek - mert annak az árából 2 ilyen gépet lehet venni.
Fura egy árképzés, minden esetre - amire még az sem magyarázat, hogy "Jahh, de a darabszám" - mert vélhetően sokkal többen (alkalmi amatőrök is) vesznek ilyen-olyan kézi kisgépet... szemben egy ilyen, kifejezetten műhelybe való werkkel.
Még 1 mait elfelejtettem. Elszívó csonk nélkül nem érnek semmit ezek a gépek, annyira porolnak. Fél perc csiszolás a korongon elszívó nélkül, már nem is fogod látni a forgó korongot a sűrű portol amit belélegezni sem igazán egészséges.
Ha volna elég pénzem én az utolsó kombinált gépet választanám. A tépőzáras kivitel nem hátrány. Ha nagyon nem szeretnéd megvenni a relatív drága tépőzáras papírokat akkor egyszerüen leszedheted egy hőlégfújó segítségével a gépről a horgos tépőzárat és már ragaszthatod fel helyére az olyan papírt amilyet csak akarsz.
Én pár hónapja készítettem egy 300-as homlokcsiszolót, tépőzárasra alakítottam ki, kb 6 db tépőzáras papírt vettem hozzá, de eddig csak 1 db-ot kellett cserélnem, de azt sem kellett volna még mert elkopott volna. Azért csréltem mert túl finom volt, most egy durvább van a gépen és ha újra finom kell akkor ezt fogom visszatenni elsőnek. Szóval nem zabálja annyira a papírt a 300-as gép. A kisebb átmérőjűeknél értelemszerüen sűrübben kell cserélni a papírt. Minnél kisebb annál sűrübben.
Viszont a szallagcsiszoló sok terhet levesz a korongról, így az utolsó kombi gépnél ellensúlyozza a szallag a korong kopását és megkíméli.
Annak feltétlenül nézz utána, hogy a Güde és a Ferm nem ugyanaz a konstrukció-e? Mert erre jó az esély. A Güdére összevissza teljesítményeket, súlyt írnak, érdemes utánajárni.
Az első linked jó gép, de ha nem csak korongcsiszolóra van szükséged, hanem szalagcsiszolóra is, akkor venned kell majd külön egy szalagcsiszolót is - számolj utána. Az utolsó linked abban az esetben lehet jó választás, ha a korongcsiszoló mérete megfelel, szalagcsiszoló gyanánt pedig nem elég egy hátára fektetett kézi szalagcsiszológép. A kis gépek korongcsiszolója (150mm) szerintem sokkal korlátosabb méretű, mint maga a szalagcsiszoló része. Az öntapadós csiszolópapírral ne foglalkozz, nem olyan dolog, amit gyakran kellene venned. Ilyesmiből érdemes venni pár garnitúrát egyszerre és jó ideig nincs vele gondod.
Arról ne feledkezz meg, hogy ezeket a gépeket (a két szélsőt legalábbis) elszívó nélkül üzemeltetni inkább csak szabadtérben ajánlatos!
Üdv.Szerintem, én a két unimaxos közül választanék.Ha sok a zsé a kombináltat ,józan ész szerint az elsőt.Az a 750w-al már egy tisztességes gép,ami egyvalamit tud de azt rendesen.Ilyen kombinált güdéket meg ki lehet fogni használtan is,biztos jó valamire az ekkora szalagcsiszoló ,de mire...
Sziasztok! Eddig csak lelkes olvasója voltam a fórumnak, de most billentyűzetet ragadtam, hogy a segítségeteket kérjem egy kérdésben. Tudom, hogy végül nekem kell meghoznom a döntést, de biztos tudtok segíteni néhány véleménnyel. Jómagam informatikus vagyok, hobbiként űzöm az asztalos mesterséget. Ettől függetlenül a gépparkom egyre gyarapodik és egyre több dolgot tudok önállóan megoldani. Szeretnék egy homlokcsiszolót venni, de elgondolkodtam rajta, hogy akár egy szalagcsiszolóval kombinált gép is lehetne. Az alábbi termékeket találtam:
Homlokcsiszolónak talán az első a legjobb. Hátránya az öntapadós csiszolókorong, amit ugye nem tudok akárhol beszerezni. A következő két kombinált gép közül én hajlanék a Güdét választani, a Ferm-nél az sem derül ki, hogy van-e rajta elszívó csonk. Plusz a Ferm márkát nem is ismerem. Az utolsó gépnél pedig a szintén öntapadós korong mellett még az ára is fájna egy kicsist. Van ötletetek hát, hogy milyen szempontokat kellene még figyelembe vennem, illetve melyik lehetne az optimális választás?