Keresés

Részletes keresés

Éhesló Creative Commons License 2007.01.20 0 0 16444

Helló,

az irakba kirendelt vizsgálóbizottság nem töltött el 10 napnál több időt kinnt.

A fegyverekkel kapcsolatos jelzések csak egyik részét jelentették a kivizsgálandó ügyeknek. Volt más - kifejezetten mérnöki - hozzáértést kívánó gond is. Korábban írtam is róla.

Nincs olyan ismert környezeti hatás ami a fegyverek rendszeres karbantartását és a rendszeresített kenő és karbantartó anyagok elhagyását, saját fegyverének berhelését a katona számára (törvényesen) lehetővé tenné. Arra sincs (törvényes)lehetősége, hogy az üzemeltetési szabályoktó eltérő módon, folyamatosan túlterhelje és a megengedett üzemeltetési paraméterek figyelmen kívül hagyásával használja a rábízott harceszközöket. Mégis megteszi. Az is fontos lett volna, hogy a személyi védőfelszerelését az előírásoknak megfelelően használja, tárolja, karbantartsa. Mésem teszi meg.

A mérnöki munka során az a feladatunk, hogy a projektben biztosított költségvetés, határidő és műszaki tartalom követelményei között az adott helyzetben a lehető legjobb kombinációban keltsünk életre egy eszközt, anyagot. Ebben a folyamatban minden elérhető infót fel kell használnunk. A terméket dokumentálnunk kell, és meg kell vizsgálnunk. A vizsgálatok olyan reprodukálható tevékenységeket foglalnak magukban, melyek alapján a termék ismételhető és összehasonlítható módon kerül kipróbálásra, mérésre. Ezeket a fejlesztő mérnökök végrehajtják. Megfelelő eredmények esetén a termék csapatpróbára kerül, ahol a felhasználók alkotnak  véleményt arról, hogy az adott termék megfel-e a vele szemben támasztott követelményeknek. Ha az eredmény pozitív a termék rendszeresítésre kerül. Kidolgozzák az üzemeltetésére vonatkozó előírásokat, és megkezdődik a gyártás és az ellátás.

Ha szar a gyártott termék és átveszik, és a csapatnál nem működik a leírtak és elvártak szerint, van erre hivatott technikai szolgálat (alsó szinten konkrét esetben pl: fv.mester) amelynél javításba kell adni. sorozatos meghibásodások (típushibák) esetén a technikai szolgálatnak jelenteni kell és intézkedni kell a visszavonásról, cseréről, súlyos hiba esetén a használatát le kell tiltani.

 

Erre vannak a szakemberek. Nagyjából-egészéből ezek szerint dolgozunk. Ezek miatt volt ott Feri és mások is. Javaslataikat megtették. Mi is. Döntés és intézkedés nem született, de ez nem a mérnök feladata (sajnos).

A felhasználói tapasztalat mindig is nagyon fontos infó. De nem az egyetlen forrása az általunk alkalmazható és használható műszaki tudásnak.

Ez még köztetek sem megy símán, hiszen a jó bakancs, esővédő ruházat és harci (málha) mellény típusában sem egyezik meg a véleményetek (csak abban, hogy az éppen aktuálisan ellátásba kerülő szar és drága). De Szfvár és Veszprém képviselője idén pl.  el sem jött a rendszeresítési ülésre (el is halasztottak minden az alkalmazók felé érzékeny területü rendszresítést).

Távol minden személyeskedéstől: a (nem)döntés mindig a parancsnok felelőssége, a technikai szolgálat és a mérnökök csak szakmai(mérnöki-tudományos) támaszt adhatnak egy általuk jónak gondolt döntés meghozatalához. Ezek a tanácsok pedig méréseken, kísérleteken alapulnak. Erre vannak a mérnökök.

És az én hivatásom is ez (volt).

 

Éhesló

 

 

 

Előzmény: Törölt nick (16414)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.01.20 0 0 16443

Na akkor menjünk sorban:

A Posta nem az állam csöcsén "élősködött" megtermelte magának a pisztolyra valót.

Nem, ez csehszlovák csoda volt. Nem ez volt egyébként a legkisebb pisztoly. Ha elmész a Hadtörténeti Múzeumba, ott alighanem még mindig ott van egy 2,7 mm-es Kolibri. Az lehetett még egy érdekes dolog. A Zbrojovkát egyébként a rossz nyelvek szerint akkor kezdték kivonni, amikor egy osztrák határon kiszökött határsértő visszaküldte a régi klasszikus bőrkabátját, amiben ott volt az a lövedék, amit a nyomozók utána lőttek. Csak a kabát másképpen gondolta.

Mikor felszámoltuk az ezredemet, a fegyvereket elvittük leadni Tápiószecsőre. Aztán amikor elkezdtünk panaszkodni a tisztító készletek állapotára, azt mondták, hogy vigyük a fenébe. Ebből mentettem 100 darabot. Azért lett rá szükség, mert a nyomozók szartak rá, és a többségnek elveszett a tisztító készlete. Igényelni éppen lehetett volna, de pénzért ki a fenének kellett.

A fegyverzeti fejlesztésből szerintem nem lett semmi. 2000. óta már lett volna rá idő, de azóta senkinek nem jutott eszébe a dolog. A Parabellum pisztolyokkal való átfegyverzés is megakadt, bár annak az oka az volt, hogy elfogyott a pisztoly, és nem volt, aki gyártsa.

1992-ben néhány napon keresztül részt vettem egy lövészet sorozaton, ahol a rendőrségnél rendszeresítésre tervezett fegyvereket tesztelték. Vagyis lőttek vele számolatlanul Mondanom se kell, hogy a Jericho 941F és 941K, valamint az UZI nyert. Állítólag valami világbanki hitel is volt a dologra, hogy a teljes rendőri állományt erre a három típusra átfegyverzik. Kosárban hozták volna be Izraelből az alkatrészeket, itt csak össze kellett volna rakni. Aztán valami technológiai hiányosság miatt kútba esett a dolog. Pedig nem lett volna rossz. Nincs valami túl nagy tenyerem, de nekem a Jericho annyira kézre esett. Néhány fajta fegyver már volt a kezemben, de egyik sem volt ergonómiailag olyan jó. Még a PA-63 sem volt olyan kényelmes, különösen akkor, amikor bal kézzel kellett vele lőni.

Erről a gépkarabélyos dologról nincsenek konkrét ismereteim. Ám amit leírtál, az valóban alkalmas elég sok zár kinyitására.

 

Előzmény: Stylist (16440)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.01.20 0 0 16442

 

 

  Már írtam róla, hogy fakerekes tütér létemre Guderianként BMP-századparancsnok voltam a déli határszakasz megerősítése kapcsán. Így kénytelen voltam szorosan együttműködni a pécsi határőrigazgatósághoz tartozó határvadász századokkal. A helyőrségben is hajtotttunk végre közös gyakorlatokat, a határvadász századnak 5 db PSZH-ja volt. Én is lőttem a 14,5-el, olyan állapotban volt, hogy a szétterpesztett lábammal  tartottam a tornyot, hogy el ne forduljon, és 5-6-os  sorozat után akadály jelentkezett a géppuskánál, újra kézzel kellett tölteni.  Várpalotán terveztem és levezettem olyan gyakorlatot, ahol a határvadász századparancsnok kérte a tüztámogatást. Preininger ott volt, bemutattuk neki, hogy milyen nehézkes volt a tűzkiváltás igénylésének rendje. Megbeszéltük előre a határvadász század parancsnokkal, hogy rádión keresztül nyugodtan szidhatja a k anyámat, mert a tűzkiváltásra nem kaptunk engedélyt. Valósághűen játszottuk el a szituációt, hajnalban kezdődött az éleslövészet, úgy, hogy csak a határvadász század és egy tüzérüteg volt kint. A többi résztvevő a másik két tüzér üteg, a bajai készenléti lövészszázad, és a lenti lövész zászlóalj részei folyamatosan helyőrségben kapták a riasztást, és úgy egészült ki a határbiztosításban résztvevők csapata. Délre megérkezett a két üteggel a tüzérosztály parancsnoksága, és bajai század parancsnoksága, 14 órára a lenti csapat is megérkezett. Azon a gyakorlaton csak olyan tüzet váltottunk ki, amit a határvadász század parancsnok, bajai századparancsnok, vagy a lenti zázslóalj paracsnok igényelt. Preininger valamikor késő délután értette meg, hogy mi folyik itt egyáltalán.

  A pécsi határőr igazgatóság 10, vagy 12 BTR-80-ast kapott, egyről egyszer leszedték a ponyvát, hogy bemutassák az újságíróknak. Kiképzést ezeken a harcjárműveken soha nem folytattak. Elszállításukig leponyvázva álltak az udvaron. Én készítettem egy javaslatot arra, hogy a tüzérdandár különböző vezetési pontjaira század tűztámogatóktól a hadosztály tűzkoordinációs részlegig milyen módon kellene elosztani és felszerelni a határőrség BTR-jeit. A javaslat elsüllyedt valamelyik miniszter fiókjában.

                                     Gyula

 

Előzmény: Volt tüzér (16434)
gencsydani Creative Commons License 2007.01.20 0 0 16441
>"Valami idióta, halvaszületett ötlet nyomán hajdanán a nyomozókat 6,35 mm-es Zbrojovkával szerelték fel..."

 

Ez valami orosz csoda volt?<

 

 

Ceska Zbrojovka, röviden CZ.

 

 

 

"És mi a helyzet a Jericho pisztolyokkal? Mert jópár éve a tévében Doszpot Péter ( aki azóta már képviselő "úr" ) egy ilyet mutogatott, hogy eztet kapták tesztelésre..."

 

 

Jerichokat először a "kommandósok" kaptak (közülük se mind), majd amikor náluk rendszeresítették az USP-ket, akkor "szétosztogatták" őket. Szóval ma akár már egy "mezei" nyomozónak is lehet ilyen a szolgálatija, ha éppen az volt a raktárban, mikor felszerelték vagy ha jóban van a raktárossal (nem vicc!).

Előzmény: Stylist (16440)
Stylist Creative Commons License 2007.01.20 0 0 16440

Köszi, hogy időt és energiát fordítottál a kérdés részletesebb megválaszolására!

 

"Ez a pisztoly akkor már nem a korábban megszokott R-61 volt, hanem a nyomozóknak 7,65 mm-es Browning kaliberű R-78 volt, a közterületi állománynak meg PA-63."

 

Ezt qrvára nem értem! Egy haverom a Posta biztonsági szolgálatánál főnökösködött, és ő mondta, ( sőt, mutatta! ) nekem, hogy a postai pénzszállítók 9 mm. Parabellum pisztollyal voltak ( vannak ) felszerelve. Ha egy hülyepostás ilyet kaphat 8 elemivel, akkor a Rendőrtiszti Főiskolát végzett nyomozók kezébe miért nem mernek normális fegyvereket adni? :-((

 

"Valami idióta, halvaszületett ötlet nyomán hajdanán a nyomozókat 6,35 mm-es Zbrojovkával szerelték fel..."

 

Ez valami orosz csoda volt? Ha tippelhetek, azért volt idióta ötlet, mert ilyen kaliberű fegyvernek nincs semmilyen stop hatása, ölő hatásról már ne is beszéljünk. Kb. annyit érhet, mint egy "flóbert" pisztoly, ráadásul az is 6 mm-es. Eddig azt hittem, hogy a "normál" lőfegyverek között a 7,65 a legkisebb... Szóval, ez volt vele a baj, vagy valami más (is)?  

 

"...a hadseregből annak idején megmentett 100 klt. fegyvertisztító felszerelés olyan pillanat alatt elkopott..."

 

Nem mondod komolyan, hogy egy gépkarabélyokat tömegével rendszerben tartó fegyveres testületnél nem lehetett alanyi jogon fegyvertisztító felszerelést igényelni? Miért kellett ehhez a honvédségi cuccost "átmenteni"?

 

"Ilyen is volt benne, hogy minden járőrkocsiban lennie kell egy darab ötlövetű 12/70-es sörétes puskának is."

 

Tiszta Amerika! :-)) Végül lett ebből valami, akár részlegesen is? És ha nem, akkor csak helyben topi van pénzhiány miatt, vagy már le is fújták az egész tervet?

 

"Ebben az időben szerelték át a rendőröket a P9RC-re legalábbis egy részét. Az én megyémben ez úgy sikerült, hogy a közterületi állománynak körül-belül fele kapott nagy pisztolyt, a maradéknak meg maradt a PA-63, meg az R-78."

 

És mi a helyzet a Jericho pisztolyokkal? Mert jópár éve a tévében Doszpot Péter ( aki azóta már képviselő "úr" ) egy ilyet mutogatott, hogy eztet kapták tesztelésre...

 

"Ami esetet tehát leírtál, az csak úgy lehetett, hogy a rendőr az alegység készlet egyik darabját kaparintotta meg, ami érdekes volt, mert ezeket a fegyvereket külön elzárva tartották, a lőszerük is három zár és pecsét alatt volt ládázva. A faszi tehát ügyes volt."

 

Nem mondanám, hogy ügyes volt, inkább erőszakos. Ugyanis úgy szerezte meg az AMD-t meg a lőszert hozzá, hogy a szolgálati pisztolyát ráfogta az ügyeletes tiszt fejére. Az ilyesmi pedig általában remek megoldóképlet zárakhoz és pecsétekhez, hiába a szolgálati szabályzat... :-))

Látod, így van ez, minél többet írsz, annál több új kérdést vetsz fel vele! De azért remélem nem tántorítlak el ezzel a megválaszolásuktól... :-))

Üdv:  

 

Előzmény: Volt tüzér (16433)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.01.20 0 0 16439
Ha csak az nem! :)
Előzmény: gencsydani (16438)
gencsydani Creative Commons License 2007.01.20 0 0 16438
Lusta vagyok:)
Előzmény: Volt tüzér (16436)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.01.20 0 0 16437

A mai Magyar Nemzet atvette a miskolci es a walkertoni vizszennyezesek osszehasonlitasarol irt blogbejegyzesemet.

 

szornyulkodjetek :(

 

http://ellehetmenni.freeblog.hu/files/mnocikk.jpg

 

Volt tüzér Creative Commons License 2007.01.20 0 0 16436
Mi van? Sajnálod? Itt nem fogy a tinta. Maximum az ujjad vége kopik egy kicsit.
Előzmény: gencsydani (16432)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.01.20 0 0 16435
Vagy legalábbis abban az időben arról szóltak a hírek, hogy azokat a BTR-eket a honvédség kapja meg. Valami cikket is olvastam, abban még képek is voltak a témáról. Ám azok a járművek valahogy eltévedtek. Tán itt is volt a témáról néhány hozzászólás.
Előzmény: Törölt nick (16423)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.01.20 0 0 16434
Arról valóban nem szabad megfeledkezni, de ők elsősorban a határral és annak közvetlen közelével voltak elfoglalva. Abban az időben, ha emlékszel, kétféle haderő volt nálunk, a fegyveres erők és testületek. Na a Határőrség is fegyveres erőnek számított, és le volt nekik biztosítva a tartalék kiegészítés. A fegyveres testületek abban az időben a rendőrség, BV, VPOP és Tűzoltóság voltak.  Mára már csak a hadsereg maradt fegyveres erő, a többi rendvédelmi szerv lett, többek között a határőrség is. A határőrséget emlékeim szerint csak a határ meghatározott körzetében lehetett alkalmazni.
Előzmény: Törölt nick (16421)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.01.20 0 0 16433

1992-ben kerültem a rendőrség kötelékébe, addig ht. katona voltam. Hogy a témát egy kicsit részletesebben lásd. Amikor kezdtem ezt a szakmát, akkor a teljes hivatásos (egyenruhás és polgári ruhás egyaránt) állománynak volt gépkarabélya, meg valamilyen pisztolya. Ez a pisztoly akkor már nem a korábban megszokott R-61 volt, hanem a nyomozóknak 7,65 mmes Browning kaliberű R-78 volt, a közterületi állománynak meg PA-63. (Valami idióta, halvaszületett ötlet nyomán hajdanán a nyomozókat 6,35 mm-es Zbrojovkával szerelték fel, de ez szerencsére viszonylag rövid ideig tartott.) Nos tehát a jelzett időben nagyjából ez volt a fegyverzet általános helyzete. A különleges egységekről nem beszélek, mert ott előfordult néhány egyéb eszköz is. Az egyéni fegyverzeten túl rendőrkapitányságonként (nagyságtól függően) általában 1 - 2 darab PKM, 1 - 2 SZVD, 1 AMP-69, és amikor kezdtem, 5 - 10 RPD golyószóró is volt, ezek a fegyverek épületvédelmi fegyvereknek voltak szánva.

Ebben az időben a lövészetek kb. úgy néztek ki, hogy a teljes állománynak évente kétszer tartottunk nagy lövészetet, amin a teljes állomány lőtt pisztollyal és gépkarabéllyal egyaránt (na persze nem olyan sokat). Ezen felül az egyenruhás állománynak lehetőség szerint havonta volt lövészete, de csak pisztollyal.

Aztán ehhez az állapothoz képest valamikor 1994. körül következett be az első változás. Levették a nyomozók gépkarabélyát. (Még emlékszem, hogy a hadseregből annak idején megmentett 100 klt. fegyvertisztító felszerelés olyan pillanat alatt elkopott, hogy szinte magamnak is alig maradt.)

A pisztolyokkal is történt némi variáció, mert a nyomozók is elkezdték megkapni a PA-63-at, az R-78 többnyire csak a csajoknak maradt. Hogy azért ne maradjanak teljesen fegyver nélkül, ezért kapitányságonként megmaradt (az egyéni fegyvereken felül) 15 - 20 darab AMD, ami alegység készlet volt. Nem volt gazdája, és ha időnként nem szántak rá egy kis időt, akkor ott rohadt el mind. Ekörül vonták be az RPD-ket, pedig azokért a fegyverekért kár volt. Én szerettem, nagyon jó kis támogató fegyver volt. (Korábban a hadseregben is találkoztam vele, pont akkor váltották le, amikor a katonai főiskolára jártam.) Innen már a lövészetek száma is csökkent, csak évente kettőre futotta, a nyomozóknak már csak pisztollyal, a közterületi állomány még lőtt mindkét fegyverével.

A legkomolyabb változás kb. 2000-ben következett be, amikor kijött egy ORFK utasítás, ami a rendőrök és a rendőrség fegyverzeti ellátásával foglalkozott. Az volt az első, hogy megszüntette a rendőr egyéni fegyvereként addig megszokott gépkarabélyt. Igaz, meghatározott olyan dolgokat is, hogy a csapatszolgálati századokat és a rendőri szerveket milyen fegyverzettel kell ellátni. Ez valami olyasmit is tartalmazott, hogy alegységenként minden rajnak rendelkeznie kell(ene) egy romboló puskával, egy SZVD-vel és egy gránátvetővel. A többi rendőr fele gépkarabéllyal, a másik fele meg meg géppisztollyal (UZI, KGP9) lett volna ellátva. Ilyen is volt benne, hogy minden járőrkocsiban lennie kell egy darab ötlövetű 12/70-es sörétes puskának is.

Ebben az időben szerelték át a rendőröket a P9RC-re legalábbis egy részét. Az én megyémben ez úgy sikerült, hogy a közterületi állománynak körül-belül fele kapott nagy pisztolyt, a maradéknak meg maradt a PA-63, meg az R-78. (Az új pisztolyok között rengeteg selejt volt.)

Ebben az időben az évenkénti két lövészet volt kötelező, egy vizsga, meg egy felkészülés. Szerencsére az előírások miatt emberenként 100 darab lőszert tudtunk biztosítani ezekre a lövészetekre.

Az előbb említett utasításban előírt fegyvercserét a szeptember 11-i balhé egy kicsit megakasztotta, akkor egy ideig senki nem merte vállalni, hogy fegyver nélkül maradjunk. Viszont amikor lecsendesedtek a dolgok, akkor elkezdték végrehajtani az utasítást első felét, vagyis összeszedték a gépkarabélyokat. Azt hiszem, ez a mennyiség kötött ki Afganisztánban) A második felére, vagyis a fegyverekkel való ellátásra már valahogy nem futotta. Persze minden rendőrkapitányságon maradt 15 - 20 darab gépkarabély egy meghatározott mennyiségű lőszerrel, de az senkié. Az alegység készlet. Gépkarabéllyal már nem lő a rendőr, csak az alapkiképzés alatt egyszer.

Az utolsó rúgás az volt, amikor a szakszolgálatok állományától bevonták még a pisztolyt is. Nekik ennek ellenére évente egy lövészet kötelező, olyankor kapnak egy kölcsön pisztolyt és 10 darab lőszert.

Én is szakszolgálathoz tartoztam, tehát elméletileg én is fegyver nélkül maradtam volna, de én minősített lőkiképző voltam, így minden rendszeresített pisztolyból volt egy, amivel legalább oktatni tudtam. Meg az átlagnál többet lőni is.

Ami esetet tehát leírtál, az csak úgy lehetett, hogy a rendőr az alegység készlet egyik darabját kaparintotta meg, ami érdekes volt, mert ezeket a fegyvereket külön elzárva tartották, a lőszerük is három zár és pecsét alatt volt ládázva. A faszi tehát ügyes volt.

Elég hosszú voltam? remélem.

Előzmény: Stylist (16420)
gencsydani Creative Commons License 2007.01.19 0 0 16432
Inkább ne. Nincs kedvem oldalakat írni...
Előzmény: Tiger205 (16430)
Tiger205 Creative Commons License 2007.01.19 0 0 16431

A baráti tanács jó dolog. Lehet, igazad van.
DE: én szarok az olyan vezető(k)re, akik - ha szolgálati úton jelentik a gondot, nem reagál(nak); ha kerülő úton (pl.: jelen fórumból) jut tudomás(uk)ra, akkor ledorongol(nak)!

 

Szia!

Szép és bátor amit leírsz.

És szvsz igazad is van.

Attól azonban még a világ úgy megy ahogy, és én minden jelenlegi katnának (főleg aki ide irogat)  azt szeretném kívánni, hogy (ha már egyszer úgy döntött, hogy vállaja ezt a kihívásokkal teli hivatást) minél zökkenőmentesebben menjen a karrieje előre.

És ne egy ide beirt butusság akadályozzon meg egy beo-t, missziót, stb...

Mert ilyenről is lehetett hallani (biztos pletyka volt)

Remélem megértesz!

Én veled vagyok!

üdv:

TGR

Előzmény: HG4I (16428)
Tiger205 Creative Commons License 2007.01.19 0 0 16430

igen, pedig a honvédségnél sokan szerették volna  a HÖR BTR-eket!

De mi inkább odaadtuk a polákoknak!

:o(

 

Más:

HÖR téma

kérdezzük meg Gencsy Danit, miért is nem HÖR fhdgy már .....

vagy ne?

 

üdv:

TGR

Előzmény: HPéter1978 (16426)
Kuruc71 Creative Commons License 2007.01.19 0 0 16429
"Téves,a HVSZD-ket már régen felszámolták,gyakorlatilag csak a nevük maradt fenn."


Az a megtiszteltetés ért hogy 1990 decemberében részese voltam az első kísérleti jeleggel felállított határvadász századnak. Igaz, hogy csak egy szakasznyian voltunk, de mi adtuk a követségi megerősítéseket, illetve a Ferihegyi megerősítést.

Rég volt, de szép volt. Mint mb szakaszparancsnok helyetes volt hogy a reptéren egy IFA-val majd hogy korlátlan úr voltam esténként. Málik főtörzs, vagy Tóth fhgy aludt, én meg vittem a műszakpótlék teát, és kaját meg ellenőriztem a árőröket.

Tényleg szép volt, mert volt értelme annak amit csináltunk.


Előzmény: Törölt nick (16423)
HG4I Creative Commons License 2007.01.19 0 0 16428
A baráti tanács jó dolog. Lehet, igazad van.
DE: én szarok az olyan vezető(k)re, akik - ha szolgálati úton jelentik a gondot, nem reagál(nak); ha kerülő úton (pl.: jelen fórumból) jut tudomás(uk)ra, akkor ledorongol(nak)!

Erről ennyit - zárt/andó topik ide, vagy oda.....

üdv.
Előzmény: Tiger205 (16381)
HPéter1978 Creative Commons License 2007.01.19 0 0 16427
Itt:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9010902

9172-től.
Jó rég volt, augusztus 19...
Előzmény: HPéter1978 (16426)
HPéter1978 Creative Commons License 2007.01.19 0 0 16426
Pár hónapja vagy itt vagy a harckocsis topikban volt róla szó, hogy Lengyelország vásárolt az ex-HÖR BTR-ekből. Felújítás után Irakba kerülnek. (a Lengyeleknek van engedélyük fegyvert eladni Iraknak)
Fénykép is volt a konvojról.
Előzmény: kovacsgyula44 (16424)
kovacsgyula44 Creative Commons License 2007.01.19 0 0 16424

Annak, hogy a BTR-eket átadták a honvédségnek, híre ment volna. Szerintem az előző kormányzati ciklusban a Lampert féle BM  még exportálni akarta, azóta nem tudok róla. Ha tudod ( tudja valaki) pontosan hogy mi történt, kihez került, érdekelne.

                                                 gyula

Előzmény: Törölt nick (16423)
Stylist Creative Commons License 2007.01.19 0 0 16422

Nekik most is vannak "határvadász" egységeik, BTR-el, miegymással. Ha csak meg nem "reformálták" őket is azóta... :-((  

Üdv:

Előzmény: Törölt nick (16421)
Stylist Creative Commons License 2007.01.19 0 0 16420

"El sem tudom képzelni azt a helyzetet, hogy egy rendőrt az R-78 pisztollyal állítsak őrségbe. Mert más fegyvere nincs. De nemcsak neki nincs, hanem a főkapitányságnak sem, tehát még csak adni sem tudnánk neki."

 

Szia Nem vonom kétségbe amit írsz, hiszen mégiscsak saját tapasztalataidat írod le. Csak arra szeretnék rákérdezni, hogy Te emlékszel-e arra az esetre, ami egy vagy két éve történt egy vidéki kisváros rendőrkapitányságán. Egy "kisrendőrnek" valami sérelme támadt a parancsnokkal, és úgy akarta megtorolni, hogy a kapitányságon pisztollyal kényszerítette az ügyeletest, hogy nyissa ki a fegyverszobát, magához vett egy AMD-t, meg jó sok lőszert, és elkezdett lövöldözni vele a városban. Végül állítólag öngyilkos lett, bár a családja ezt tagadja, szerintük a zsaruk nyírták ki. De nem is ez a lényeg, hanem az, hogy ezek szerint ( legalábbis vidéken ) még mindig van a kapitányságokon gépkarabély és lőszer is! Vagy ez egy egyedi eset lett volna?

Üdv:

   

Előzmény: Volt tüzér (16419)
Volt tüzér Creative Commons License 2007.01.19 0 0 16419

Igazad van, a képviselőkre meglehetősen ráférne egy kis képzés.

A rendőrökről:

Azt tudnod kell, hogy a rendszerváltást követően megalkotott honvédelmi törvényből kivették azt a kitételt, hogy a rendőrség háborús (ma minősített ) időszakban kap kiegészítést. Régen a feladatok növekedésének arányához közel a személyi állomány létszáma is nőtt. Most ez nincs. Minősített időszakban a rendőrség feladatai irdatlan módon megszaporodnak. Ha csak azt veszed, hogy érvényben van egy jogszabály, ami szerint a különféle kiemelten kezelendő objektumok őrzését a rendőrségnek kell átvennie. Nem igazán tudtam nevetni, amikor megtudtam, hogy a kiemelt honvédségi objektumokét is. Az egyik megye rendőr-főkapitányságán a védelemigazgatás volt a szakterületem, így volt alkalmam elmélyülni a dologban és elvégezni a különféle számvetéseket. A megyémben az ilyen olyan módon őrzendő objektumokhoz SZÜKSÉG LETT VOLNA kb. 3600 főre, hogy nagyjából el tudjuk látni a feladatot. Ugyxanakkor volt kb. 600 olyan rendőr, akiket erre a feladatra igénybe tudtunk volna venni. Azért csak ennyi, mert a civil ruhás (bűnügyi) állománynak sem felszerelése, sem fegyverzete nincs ahhoz, hogy őrségbe vezényeljük. El sem tudom képzelni azt a helyzetet, hogy egy rendőrt az R-78 pisztollyal állítsak őrségbe. Mert más fegyvere nincs. De nemcsak neki nincs, hanem a főkapitányságnak sem, tehát még csak adni sem tudnánk neki.

És ez még csak az őrzés. Akkor még nem számoltam a bevezetendő "rendkívüli intézkedésekből" adódó többletfeladatokat. Abból is van bőven, elhiheted. Ha a békelétszám a háromszorosára szaporodna, az sem lenne feltétlenül elég. Ennek ellenére egyetlen embert a rendőrség nem kap. Még arra sem, hogy a feltétlenül szükséges logisztikai apparátust felállítsa. Azt meg azért kalkulálhatod, hogy háborús időszakban az első héten elfogy az állomány 25 - 30 %-a.

Ezek után kit vinnél el katonának?

A rendőrségről egyébként mégis járnak néhányan a nemzetvédelmi egyetemre. Bizonyos parancsnoki beosztásokhoz kifejezetten a ZMNE által adott végzettség kell. Ezek általában a REBISZ állományába tartoznak.

Remélem, segíthettem!

Előzmény: Allesmor Obranna (16418)
Allesmor Obranna Creative Commons License 2007.01.19 0 0 16418
Információ:

1990 előtt:

- A Parlament képviselőinek kötelező honvédelmi képzésben kellett részt venniük az akkori Zrínyi Katonai Akadémián
- A Rendőrség állománya, illetve állományából háborús helyzet esetén besoroztak volna a Néphadsereg állományába egységeket, ennek megfelelően rendszeresen látogatták rendőrtisztek az Akadémiát.

Ez mind ma nincs.
OK, a rendőri állomány honvédelmi képzését nem kell annyira forszírozni, de a képviselők brutális dilettantizmusa okozta kár az elmult 16 évben már helyrehozhatatlan.
Farkas Roland Creative Commons License 2007.01.19 0 0 16417

Python,

dehogynem az o hibajuk, nagyon is az oveke!

 

A felso vezetes azert felso vezetes, mert felel azert, hogy mukodokepesse tegyek a rendszert amiben a beosztottak dolgoznak.

 

Csak nalunk mindig is jobban eloterben volt az a kovetelmeny, hogy a katonai vezetok jol ertsenek a tankok tologatasahoz, mintsem menedzseri kepessegek birtokaban legyenek.

Mert ahhoz kreativitas is kell...

Előzmény: Törölt nick (16415)
Törölt nick Creative Commons License 2007.01.19 0 0 16416

Tiszteletem!

 

Egyetértek. De hozzáfűznivalóm lenne a "szakértő"-vel kapcsolatban.

 

Ha a szakértő leírná az igazat a fegyverről/miegymásról/problémákról, akkor vajon mi történne?

 

Válasz: keresztbe tenne valakinek odafönt, és ... és  ... és...

 

MEGTANULHATNA REPÜLNI!!! (Ami azért nem egy utolsó szempont...)

 

Épp ezért rezeg szegénynek a p*csája a jelentés megtételekor (a zabszemnek nemigen jutna hely odabent). Ezért írja azt, hogy:

"Minden nagyon jó, mnden nagyon szép, minden a legnagyobb rendben van."

 

(Ebből ugyebár baj nem lehet, mert akiről ír, az mind alatta van.)

 

Tisztelettel: sasa777

Előzmény: Törölt nick (16415)
tuzer Creative Commons License 2007.01.19 0 0 16413

Egy tabornok (Szenes) mert kiallni a sereg erdekeiert, latod hova vezetett

 

Ebből se érzékeltem semmit. Viszont azt láttam hogy korábbi vélt sérelmeit hogy torolta meg a ZMNE-n.

Előzmény: Farkas Roland (16412)
Farkas Roland Creative Commons License 2007.01.19 0 0 16412

Egyetertek a tabornoki karrol irtakkal, meg ha a politika nem is tudatosan osztotta meg a hadsereg vezeteset, hanem a benasaganak es az elvtarsi vagy haveri osszefonodasoknak koszonhetoen osztogatta is boldog boldogtalannak a csillagokat...

 

Igy vegul is ervenyesult az oszd meg es uralkodj elv, meg ha nem is tudatosan. Ehhez hozzaveszed az alulfinanszirozottsagot es csodalatos kep tarul eled.

 

De szerintem akkor is a politika tartja, tartotta kezeben a gyeplot. Egy tabornok (Szenes) mert kiallni a sereg erdekeiert, latod hova vezetett. A politika vasarol maganak mas tabornokot ha kell...

Előzmény: tuzer (16407)
Zicherman Istvan Creative Commons License 2007.01.19 0 0 16411

Tiger,

OSZOOOOLJ????:)))

Egy főnek aszongyák, hogy ,,leléphet"(,,lelépni").:)

Előzmény: Tiger205 (16410)
Tiger205 Creative Commons License 2007.01.19 0 0 16410

vigyázz, pihenj, oszolj!:o)

TGR

Előzmény: Zicherman Istvan (16408)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!