Keresés

Részletes keresés

Figyelget Creative Commons License 2018.01.21 0 0 146174

Felöltöztetni így egy véghűtőt!! :-D 

Előzmény: endrepp (146166)
Figyelget Creative Commons License 2018.01.21 0 0 146173

Számtalan módon tudsz kezdeni valamit vele, de ezek között nem szerepel az aroma. Azzal tulajdonképpen "nulláznád" az addig belefektetett energiádat, szándékodat. 

Előzmény: pacsepa (146157)
LacoP21 Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146172

Kedves pacsepa!

 

Természetesen a saját (öreg) gyümölcsfáimról szedett barack, körte, szilva manifesztációja van most az üvegekben.

Van ami még alszesz formában, de ez más kérdés...

 

Köszönöm az ajánlásaidat, élek vele, mert itt az Index Fórum topikjaiban tényleg sok értékes tapasztalat, tudás gyűlt össze.

 

A kertben meg sosem késő újítani:))

Előzmény: pacsepa (146164)
endrepp Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146171

Hollandok lazák, de rá is kérdezhetsz. :)

http://www.gootwerk.nl/gallery/14/

Előzmény: pacsepa (146168)
foxrudi Creative Commons License 2018.01.20 0 1 146170

Célba ért a postagalamb! :-)Nagyon szépen köszönöm!

    Azért a feladóhoz is visszarepül majd! :-)

Előzmény: Green Corner (146093)
pacsepa Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146169

Én szeretném megtartani a pálinka jellegét, szerencsére, vagy nem, csak enyhén cukrozott és a 70 %-os alkohol miatt utána még úgyis hígítani kell. Cukrot biztos nem tennék hozzá.

Megnézem majd a diabetikus polcot, hátha van ott natúr aszalt gyümölcs, amire mesterséges édesítőt sem tesznek.

Előzmény: ksanyi52 (146167)
pacsepa Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146168

Ez mindent vitt! :-D

 

Hétfőn ráállítom a bádogosaimat!

Vajon védett, vagy lehet gyártani?

Előzmény: endrepp (146166)
ksanyi52 Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146167

Az már így is likőr, de tegyél még hozzá gyümölcsöt. Én úgy szoktam csinálni hogy egy 3 literes befőttes üveget megtöltök gyümölccsel 3/4-ig, 1/2 kilo  cukor bele, és addig öntöm pálinkával hogy ellepje, és hagyom érni. Ez általában ízben tömény, alkoholban gyenge. Később ha jut bele, pálinkával lehet " hígítani". ( ez nyári friss gyümölcs meggy, dió, barack).

Előzmény: pacsepa (146157)
endrepp Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146166

Tudom már túlléptünk a hattyúnyakon, de muszáj ezt megmutatnom, hogy milyen lehetőségek vannak benne. :)

 

 

Előzmény: kupeci (146162)
pacsepa Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146165

A cukorról mi a véleményed amivel szórták az aszalt gyümölcsöt?

A gyümi mennyiséget még növelem, csak egy-egy zacsival vettem belőle. Van még ott!

Előzmény: kupeci (146158)
pacsepa Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146164

Tavasszal gyümölcsfákat ültetek:))

 

Érdekes a sorrend, nálam fordítva volt, először ültettem a fákat, aztán utána jött a pálinkafőző! :-)

Ha nem vagy gyakorlott kertész, akkor itt a fórumon számos topic van, ami segít.

Nagyon fontos és alapkérdés a gyümölcsfajták kiválasztása, először a megfelelő topic-ban tájékozódj, a faiskolák sőt még a témával foglalkozó internetes oldalak gyakran megtévesztenek! De az is lehet, hogy utólag jössz rá, hogy esetleg más tulajdonságú fajta jobb lenne. Csak mert betegségre érzékeny, rosszkor érik, nincs a közelben porzópárja stb-stb...

Teljesség igénye nélkül:

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9211857

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9206617

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9151241

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9020473

http://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9139124

Előzmény: LacoP21 (146159)
ksanyi52 Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146163

Sajnos igen.

Előzmény: LacoP21 (146155)
kupeci Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146162

Ha addig deflegmácio híjával küszködött valaki ez megoldja.

Előzmény: Wuti91 (146161)
Wuti91 Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146161

Duplafalú üst, olajjal van feltöltve és nyitott fent az olaj töltőnyílás. Vagy tizet csináltunk így és működik. Volt akinek először nem volt benne ez az "aroma torony" (ők így hívták) amit raktam én is a kupolába de mikor belerakta az is akinek nem volt (mert munka után főzte és bent csinált ilyet ő is) mondta hogy finomabb lett mert az külön tisztázta, hogy összehasonlítsa hogy jobb-e tőle a pálinka És finomabb lett tőle mert én is kóstoltam ezt is azt is ezért rakok bele én is.. 

Előzmény: kupeci (146147)
LacoP21 Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146160

Nálam a kondenzátorban (hűtő) van ilyen:

Előzmény: rézműves1 (146144)
LacoP21 Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146159

Köszönöm!

 

Kezdő vagyok, de "ráéreztem az ízére", tetszik.

Szeretem ezeket az illatokat, ahogy előjönnek, az ízekkel harmonizálva, vagy szembe velük.

 

Jó lesz újabb hobbinak.

 

Tavasszal gyümölcsfákat ültetek:))

Előzmény: pacsepa (146156)
kupeci Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146158

Aromát ne! De nem is lesz rá szükséged:).....inkább még egy kis aszalt gy.

Előzmény: pacsepa (146157)
pacsepa Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146157

Ma lefőztem a tavaly őszi cserszegi szőlő főzésből kimaradt utópárlatot.

10 literből nyertem 2,7 liter 70 %-os pálinkát, 55-nél volt a kiszálló.

Nagyon óvatosan, erős deflegmációval végig magas volt az alkoholfok, 62-63 %-körül zuhanni kezdett és az üst hőfoka is gyorsan kezdett emelkedni, amikor 100 oC fölé ment, akkor álltam le.

Úgy néz ki kóstolásra a fazékzamatot az üstben sikerült tartani.

Ágyaspálinka lesz belőle. Még nem csináltam. Most csak kísérletezek.

125 gr aszalt meggyre öntöttem 1 litert belőle, 200 gr kajszira 1,5 litert.

 

Kérdésem, hogy mennyire probléma, ha az aszalt gyümölcs enyhén cukrozott volt? Ilyet kaptam.

Ha nem sikerül fogyasztható dolgot alkotnom, szerzek valami aromát és likőr lesz belőle.

pacsepa Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146156

Ha leégetted a cefrét, abból már semmi jó nem lesz.

Ahogy írtad, mennek tovább az "ízek"...

Előzmény: LacoP21 (146155)
LacoP21 Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146155

Lenne egy naiv kérdésem:

Ugyebár csak a cefrét lehet lekozmálni, az alszeszt nem.

 

Tehát a leégetett alszeszből, tovább megy a "kozma" a párlatba is?

Előzmény: ksanyi52 (146154)
ksanyi52 Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146154

Egyszer én is leégettem a törköly pálinkámat, 2-3 -szor átengedtem vízszűrős kancsón. A végén már csak opálos volt. Ráírtam hogy Kozma Karcsi. Likőrnek kevertem, nem mondom hogy finom volt, de azért elfogyott.

Előzmény: belfest (146148)
In Lak'ech Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146153

Végül is nem szűrtük neki.

Előzmény: Green Corner (146151)
kupeci Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146152

De csak ha csikorgatod!:)

Előzmény: In Lak'ech (146150)
Green Corner Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146151

Te könnyen vagy, mert kipróbáltad az após birsével!:))

Előzmény: In Lak'ech (146150)
In Lak'ech Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146150

Fogaid közt. :-)

Előzmény: kupeci (146149)
kupeci Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146149

Vattakorong, teafilter, de igazi már nem lesz belőle.

Előzmény: belfest (146148)
belfest Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146148

kifőztem a pálinkámat kicsit odaégett, tettem bele aktív szenet/port/ most olyan fekete szürkés szine van, min szürjem le hogy tiszta legyen?

 

kupeci Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146147

A "nyitott főzők" alatt mit kell érteni?

Előzmény: Wuti91 (146146)
Wuti91 Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146146

Nem a tányérok lefelé hajlanak, kupecinek igaza van valami ilyesmi a célja és mikor csináltuk a nyitott főzőket akkor ilyet raktak a kupolába és mondták többen hogy sokat ér 

kupeci Creative Commons License 2018.01.20 0 0 146145

"mi ellen van?" ...talán arra szolgál hogy a cső közepén ne tudjon elslisszanni a gőz. Így nagy része kénytelen érintkezni a cső falával ( olyan tudod mint a kényszerházasság)  :) és így növekedik a defi.   ....de ez csak egy vélemény:)

Előzmény: rézműves1 (146144)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!