Keresés

Részletes keresés

zsorsz Creative Commons License 4 napja 0 0 21668

A 2. ker erdőszélén vannak termő naspolyák, kb 10 éve onnan van egy. Dió nagyságú finom termés minden évben. Ami még jó benne hogy a héj erős így mint egy tubust szakadás nélkül ki lehet nyomni, könnyű enni. Pl a holland az össze-vissza szakadt.

pintjano Creative Commons License 5 napja 0 0 21667

Más gyümolcsok is jobban kelnek apróbb termésből... Akár ha marad gyümolcs és

magok,tobben is próbálhatnák és erre oltani, akár abból--ha küld oltóvesszőt--akinek nagyobb

termésű a magról kel naspolyája és finomabb. Nekem nem kelt magról a Szentesi rózsából

sem. Kajszi is csak az apróból kelt...

üdv PJ

Előzmény: Nobody1 (21663)
Didergő Király Creative Commons License 6 napja 0 0 21666

a 200-asnál nagyobb azért nem kicsi. lehet veszek egy szentesi rózsát, egyúttal megpróbálok oltani birsre. vagy ha jó a galagonya alany, akkor szedek ki az erdőszélről egyet, és akkor már csak oltani kell, nem kell birset gyökereztetni alanynak.

Előzmény: eszemlilahegy13 (21665)
eszemlilahegy13 Creative Commons License 6 napja 0 0 21665

Nálam van többféle. A magról kelt jóval kisebb termésű, de nagyobb mint egy 200 Ft-os, finomabb mint a nemes. Próbáltam lehúzva szaporítani, sajnos nem állt kötélnek, ezért talán a bujtás sem nyer. A szomszédomban van egy fa galagonyára oltva, hatalmas fa /kb. 90-100 éves/. Finom közepes termése van. Én is oltottam is szemeztem is galagonyára - sikerült, de talán a tavaszi oltás a jobb. Tévedésből oltottam körtére is - tavasszal, tévedésből körtével összekevertem az oltóágat - igen virulensre sikeredtek. 

Előzmény: Didergő Király (21654)
pintjano Creative Commons License 6 napja 0 0 21664

Gyokérsarj

üdv PJ

Előzmény: Didergő Király (21661)
Nobody1 Creative Commons License 6 napja 0 0 21663

Nem annyira tövises, csak kb mint a kökény. De azért így sem kellemes a vesszők között ténykedni. Főleg mert csak fél galambtojás méretű a termés nagyja, a magok meg akkorák benne, hogy alig van némi gyümölcshús, így leginkább a rigók eszik le a fáról.

Évek óta tervezem az átoltását de mindig elmaradt, pedig az egyik kedvenc gyümölcsöm...

Előzmény: pintjano (21658)
öreg_néne_b Creative Commons License 6 napja 0 0 21662

Gyakorlatilag két fajta volt elérhető a faiskolai kínálatban, így, ha nem Holland óriás, akkor Szentesi rózsa.
A Holland óriás nagyon szép növény, ellenálló, bőtermő (de minek...).
Termése nagy, lapos, gyakran egyenetlenül érik és aromája nagyon gyenge.

Előzmény: Didergő Király (21659)
Didergő Király Creative Commons License 2025.12.07 0 0 21661

mármint gyökérsarjat ültettél?

Előzmény: pintjano (21658)
Didergő Király Creative Commons License 2025.12.07 0 0 21660

muteromnak van ez a holland fajta, de ő sincs megelégedve vele. lehet megpróbálok birset gyökereztetni alanynak, aztán ráoltom a kiválasztott fajtát. de az is lehet, hogy pont szentesi rózsa az bokor, amiről oltanék...gondolom, hogy akkoriban, amikor ez a növény ültetve lett, nem volt még olyan nagy naspolyaválaszték magyarországon. 

Előzmény: szucsl57 (21657)
Didergő Király Creative Commons License 2025.12.07 0 0 21659

hát igen, ezért csodálkoztam, hogy a magról vetés is felmerült a botanikalandon, mint lehetséges módszer. ha dugványozással életerős növényt lehet létrehozni, aminek a termése ugyanolyan, mint az anyanövényé, akkor megpróbálnám azt. a birsre oltást szintén, csak nem tudom, hogy a birsfám, ami egyébként nagyon sarjadzik, szóval gondolom, hogy az is oltott, jó alanyt ad-e. amúgy a birs és a naspolya is a rózsafélék közé tartozik, úgyhogy állítólag egész jól lehet őket dugványozással szaporítani.

 

persze faiskolában is vehetnék naspolyát, csak az a baj, hogy ugyanolyat szeretnék, mint amit ismerek itt a környéken, de a fajtáját sajnos nem tudom. kb. 40-50 éves növény, nagy, szétterülő koronával. növényként is gyönyörű, főleg amikor virágzik, plusz a a termése is nagyon finom. van egy másik fajta is a környéken, annak talán nagyobbak a levelei és a termése is, később érik, de szerintem nem olyan finom a termése, mint az előbbié.

Előzmény: Nobody1 (21656)
pintjano Creative Commons License 2025.12.07 0 0 21658

Erről nem tudtam, hogy tovises is lehet a naspolya. Én is oltottam birsre és

van egy naspolyám saját gyokerén. Voltam régebben metszeni Rákosligeten

ott láttam, hogy saját gyokerén van (nem volt tovises) onnan hoztam. Sok volt

kihajtva gyokérről, abból. Holllandi óriásnál finomabb a Szentesi rózsa, igaz apróbb

Idén alig volt megfagyott nálam. Dugványozni próbáltam, a birsből sok sikerült a 

naspolyából nem. Magról is próbáltam régebben nem kelt, vagy nem találtam

üdv PJ 

Előzmény: Nobody1 (21656)
szucsl57 Creative Commons License 2025.12.06 0 0 21657

Egyedül az oltást próbáltam naspolyánál. A Holland óriás fajtám egy részét átoltottam Szentesi rózsával. Érdekességként írom, hogy a naspolya több ágába oltottam vagy 5 féle körtét, és köszönik szépen, jól érzik magukat rajta. A naspolyám birsre van oltva (faiskolai), de körtére is lehet.

 

Előzmény: Didergő Király (21654)
Nobody1 Creative Commons License 2025.12.06 0 0 21656

Magról szaporítva nekem apró termésű, tövises naspolyáim lettek. Dugványozni nem próbáltam (almaféléknél tudtommal nem is igazán jó), így marad az oltás...

Előzmény: Didergő Király (21654)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.12.05 0 0 21655

Összehasonlítás: ültetvényen, azonos fajta, minden második sor kezelve.
A szomszéd fája nem jelent semmit.

Előzmény: Nobody1 (21653)
Didergő Király Creative Commons License 2025.12.05 0 0 21654

Szaporított már valaki naspolyát? Mi a legjobb módszer? Mag, dugvay vagy oltás? 

Nobody1 Creative Commons License 2025.10.07 0 1 21653

"És ezt valaki ellenőrizte is?"

 

Azt nem tudom ültetvényeken ellenőrizték-e de azt tudom, hogy az én meszelt törzsű kajszifám minden tavasszal kb 10 nappal később hajt ki mint a szomszédé. Ráadásul az enyém a ház déli oldalánál van ahol megszorul a meleg. Régen ezért ez pár nappal előbb virágzott mint a másik. (Mindkét fa ugyanazzal az oltóvesszővel lett beoltva 2009-ben, tehát "ikertestvérek".)

Gondolom nagyüzemileg nincs rá munkaerő és ezért nem meszelnek. Újabban gyümölcsszedésre is alig találnak már melóst...

 

Szerintem a törzs és a vastag ágak színe jobban befolyásolja tavasszal a fa nedvkeringését mint a környező talajhő. A fa gyökerei ugyanis lenyúlnak az egyre magasabb fagyhatár alá és emiatt bármikor képesek lennének vizet és tápanyagot továbbítani ha fent a törzsben van "szívóerő". Ezt a szívóerőt - mivel még nincs párologtató lomb - a melegben kitáguló törzs adja. De a fehér törzs nem tágul annyira, ezért nem, vagy lassabban indul meg az "éltető nedű" felfelé és később hajt ki a fa...

Előzmény: öreg_néne_b (21651)
Törölt nick Creative Commons License 2025.10.02 0 0 21652

Biztos hogy igaz, legalábbis részben.

2 hét nem, de 3-4 nap igen, akár 1 hét is, attól függően mennyire napütéses a korai tavasz,

és attól függően hogy a környező dolgok mennyire árnyékolják a törzset, vagy az mennyire van napfénynek kitéve.

 

A fehér visszaveri a hőt, a szürke/barna stb elnyeli.

2-3-4 nap alatt, ha nem visszatérő hanem egyszeri fagy van, előfordulhat hogy ez a 3-4 nap miatt egyik ugyanazon tipusú fádon van termés, a másikon meg semmi.

Régen meszelték a törzset.

A meszelést csak vékonyan szabad elvégezni,  híg vizes ecseteléssel, hogy fehérítsen, úgy késleltei kicsit a kihajtást is, és fertőtlenít is.

Több mm vastagon kenve már ártalmas, mert a mész nagyon lúgos, megmarja a fát és

a vastag mészréteg alá betelepülhetnek a rovarok is.

 

Ne légy ennyire szeptikus. Bár a 2 hét biztosan túlzás.

Esetleg ha bemeszelnéd körülötte tányérban a földet is, és az is visszaverné a hőt.

De 3-4 nap szerintem eléggé hihető.

 

Jó, ha két hetente -6 fok van, akkor nem sokat ér.

 

Előzmény: öreg_néne_b (21651)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.09.23 0 0 21651

1-2 hetet simán lehet vele késleltetni a fák kihajtását, virágzását...

 

 

És ezt valaki ellenőrizte is? Mondjuk ültetvényen, minden második soron...
Szerintem, ha működne, akkor használnák a nagy termelők. 
Szerintem a talaj hőmérséklete fontosabb.

Előzmény: Nobody1 (21650)
Nobody1 Creative Commons License 2025.09.20 0 0 21650

"A meleg telek miatt minden hamarabb indul"

 

Régen "feltalálták" már a fatörzsek fehérre meszelését. Ennek pont az a fő célja, hogy a fehér törzs visszaveri a tavaszi napsugarakat és így nem melegszik fel idő előtt a fatörzs és nem indul meg benne korán a nedvkeringés. 1-2 hetet simán lehet vele késleltetni a fák kihajtását, virágzását...

Előzmény: Ali-bá (21647)
muskat Creative Commons License 2025.09.18 0 0 21649

Köszönöm a válaszokat!
Szölő "tartónak" sajnálnám a fát használni, szilvafára meg szükségem van. Próba cseresznye /szilva/.

Előzmény: Ali-bá (21647)
pintjano Creative Commons License 2025.09.18 0 1 21648

Bocs, ha beleszólok... Nálam is sok éve megfagy a kajszi.Nem oltom át--érzékeny is a metszésre

csonkitásr-- hanem szőlőt ültetek  a tövébe, s ráfuttatom, ha mégis lenne egy év amikor teremnem fagy meg-  akkor örülök, egyébként pedig olcsóbb és jobb az oszlopoknál, és a szőlő mindig terem (persze nem mindegyik fajta jó, de számos nemes bevált)

üdv PJ

Előzmény: muskat (21641)
Ali-bá Creative Commons License 2025.09.18 0 0 21647

 A meleg telek miatt minden hamarabb indul, pláne a kajszi.  Én nem várnám meg, hogy lében legyen, inkább azt megelőzően. 

Előzmény: muskat (21645)
öreg_néne_b Creative Commons License 2025.09.18 0 0 21646

 

Pedig lenne előnye, ha mondjuk egy medve kezét varrnának rám.

Hamar megbánnád. Mondjuk, amikor viszket valamid és csak tízcentis karmokkal tudod megvakarni... ;)

Előzmény: Nobody0000 (21644)
muskat Creative Commons License 2025.09.18 0 0 21645

Tisztelt "Alibá!"
Olyan kérdésem lenne még a barack-szilva oltással kapcsolatban, hogy az alanyt /a több éves kajszi fát/ a szokásos időben--nedvkeringés indulása--vágjam el? Nem megy tönkre a hirtelen nagytömegű keringés-nedv indulása miatt? Természetesen az elvágott törzset fasebkezekővel bekenném....

Nobody0000 Creative Commons License 2025.09.18 0 0 21644

Milyen jó, hogy a növényeknél ez lehetséges.

Nálunk meg nem.

Pedig lenne előnye, ha mondjuk egy medve kezét varrnának rám.

Talán majd a 22. században...

Előzmény: muskat (21641)
muskat Creative Commons License 2025.09.15 0 0 21643

Köszönöm szépen a gyors reagálást---megpróbálom!

Előzmény: Ali-bá (21642)
Ali-bá Creative Commons License 2025.09.15 0 0 21642

Hasonló módon jártam el, csak éppen fordítva, ilyen méretű szilvába oltottam kajszit. Én 8 csapot tettem bele, 7 megfakadt, hamar termett is.  Semmi gond nem volt vele. 

Előzmény: muskat (21641)
muskat Creative Commons License 2025.09.15 0 0 21641

Üdv!
Olyan gondolatom támadt, hogy a kb. 7 éves /de MINDiG ELFAGYÓ/ kajszi fámat oltási időben /március közepe-vége/ 80 cm-es magasságban elfűrészelném, és 4-5 darab nyugalomban lévő /hűtőben eltett/ 3 rügyes szilva ágat tennék bele.
Kérdésem: a kb 10-12 cm átmérőjű törzs a teljes koronától megfosztva megfelelő-e erre a célra? /Nem fogja túzott "erővel megnyomni" az oltóvesszőket?/

                kajszi megfelelő alany a szilvának?

Köszönöm a hozzáértők véleményét.

Üdvözlettel: Muskát György

öreg_néne_b Creative Commons License 2025.08.28 0 0 21640

Ha véletlenül lenne télen -10 alatti hőmérséklet, azt jó előre jelezni szokták.

Előzmény: Sándor111 (21639)
Sándor111 Creative Commons License 2025.08.28 0 0 21639

A gond ezzel csak annyi, hogy a telek 15km-re van... Nem olyan egyszerű folyamatosan így tenni...

Előzmény: öreg_néne_b (21638)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!