Próbáltam jól érezni magam,de ez a hirtelen rámtörő rossz,nyomasztó szorongás,félelem,kedvtelenség stb.annyira kikészített,hogy szinte sírni tudtam volna.Olyan egyedül éreztem magam,mintha a Holdon lennék,pedig csodás öbölben voltam.Aludni szinte semmennyit sem sikerült az "idegbetegség" miatt☹️
Miután kisütött a nap,tovább heverésztem a csónakban,és legszívesebben egy csettintésre otthon lettem volna.A legkisebb porcikám se kívánta a dubrovniki kijelentkezést,az albán szakaszról egészen Vloráig,meg jobb,ha nem is beszélünk.Így sajnos elhatároztam magam,hogy nem megyek tovább,mert ilyen lelkiállapotban ennek nincs értelme.
10 órs tájban,pár bátorító telefonbeszélgetés után a pejesaci-csatorna,Orebic,Korcula város felé vettem az irányt.A víz meglepően nyugodt volt,a szűkületben összevissza "lötyögés",de pár km.után,Hvar sziget,majd Makarska felé újra kisimúlt.Az első nap 225 km-e után erre a napra nóval kevesebbet terveztem,hisz későn is indultam,meg Split környékétől szelet is jósolt a Windy.
Makarskánál tankoltam 1,4 euro/liter áron(amúgy máshol is ennyi volt)
A csónak optimális körülmények között 4000-es fordulaton,biminivel 33 km/h sebességgel megy.Ilyenkor kb.23,5 liter/100 km a fogyasztás.A Yamaha műszerek leghasználhatóbb,számomra legfontosabb paramétere az injektorokon átfolyó benzin nagyon pontos mérése.Így nem is kell tank szintjelző,meg egyéb sacc/kb.funkció.Ha azt írja a műszer,hogy pl.28 liter fogyott,és 30 literes a tank,akkor ideje átdugni a csövet a másik tankra.Ez deci pontossággal működik.
Sajnos a többi funkció semmire se használható,mert a torlónyomáson alapuló sebességmérő kb.kétszerakkora értéket mutat,mint a valóság.Így a megtett táv is a duplája,a pillanatnyi fogyasztás meg csodaszámba menne.
Azt megfigyeltem,hogy szembeszélben,ha visszaveszem a gázt,még kb.3000-3200-fordulatig valami sikláshoz hasonló helyzetben halad,viszont csak 15-16 km/h sebességgel.Ez egy baromi gazdaságtalan haladás,hisz bőven 30 litert fogyaszt százon,de ezzel az alacsonyabb tempóval elviselhetőbbek az ütések,és kíméletesebb minden szempontból.
Split közelébe érve,úgy du.3 óra körül megjött a szél,és a következő 3 óra egy szenvedés volt.Hol atcsapott a szélvédő fölött némi víz,időnként jött egy-egy bazi hullám.
Hirtelen sok lett a vitorlás,motoros alig,azok se voltak számottevően gyorsabbak,mint én.
Nagy küzdés árán elértem a viniscei öblöt,bementem a legvédettebb helyre,és kikötöttem egy stégnél.
Nem volt kedvem horgonyozni,és kiúszni,baromi fáradt voltam.
Mire pont elrendeztem mindent,jött egy csajszi,és finoman távozásra invitált,mivel ez az ő privat stégje,és pont ide fog hamarosan megérkezni,majd kikötni egy bérhajó.Mondtam,hogy maradnék,és természetesen fizetek is a helyért,sőt a csónakban szeretnék aludni.
Így maradhattam,a közben megérkező hajó átállt a másik oldalra.
Ez így nekem is megérte,ezeket a helyzeteket szeretem,mégha pénzbe is kerül.Nincs félreértés,tudom,hogy jó helyen állok,nincs veszekedés,kiabálás.(20 euro)
Sajnos az idei túrám nagyon nem úgy sikerült,ahogy szerettem volna.Sokat tervezgettem,készülgettem fejben,de az időpont közeledtével egyre feszültebbé váltam,ahelyett,hogy egy izgalmas,jóleső várakozás érzése motiváljon.
Aki mindig rendben van lelkileg,ritkán vannak negatív gondolatai,le tud higgadni,el tud lazulni hetekig egy helyen,az nem is tudja elképzelni,hogy milyen a depresszió.Szerencsére én elég jól kezelem,és csak ritkán tör rám,és enyhe formában,de ez bőven elégedett ahhoz,hogy megfutamodjak.
Az időjárás optimális volt,jó kedvvel indultam el június 12-én Dragéból,korán reggel.
A csónakot két nappal előtte tettem vízre Tisnonál,majd miután nagybátyámék hazavitték a kocsimat futóstól,a csónak Dragénál egy jó nagy bójára kötve ringatózott.
A már oly sokszor(2018 óta talán minden évben)bejárt útvonalon indultam dél felé(majdnem) most is,szinte nyílegyenesen Vela Luka(Korcula) volt az irány a nyílt vízen.
Az első szakasz,Murtertől kb.Zmajanig kicsit zötykölődős volt,majd a nyitottabb részen kisimult a víztükör.Gondoltam beugrok Vela Lukába tankolni,hogy legyen nálam tartalék is Dubrovnikig.
Az alap három tankkal,80 liter benzinnel indultam,a vésztartaléknak gondolt 3 gumitank a csónak aljában lapult üresen.Egész idáig ma még nem láttam hajót,persze pont a kútnál tumultus volt,3 vitorlás is foglalta a kútoszlopokat.Hiába végzett már kettő,nem tudtak kiállni a harmadiktól,aki pont előttem,legutoljára érkezett.Itt biztosan eltököltem közel egy órát,de nagyon jó időben voltam,így jót is tett ez a kis pihenő.A terv az első napra a Peljesac-félszigeten lévő Uvala Vucine nevű,szép,védett,nagy hegyekkel szegélyezett öböl volt,amit nagyon korán,már 3 órakor elértem.
Itt sok üres bója volt,kb.1,5-2 méteres homokos részen,közel a parthoz.
Itt rákötöttem az egyikre,és kimentem nézelődni.
A csodás,mindenkinek csak ajánlható hely ellenére tört rám,a már említett depi szerűség.
2018-ban egy vihartól menekültem be a Vela lukai kikötőbe,ahol egy bójára kötöttem a légpadlós Lodestart.Fura volt,hogy mégis vészesen sodródok a sziklák felé.Ott is leszakadt a vastag,szétkorhadt kötél.Szerencsére egy rántásra indult a Suzuki🙂
Egyszer a mi öblünkben (ahol épp voltunk) is láttam ilyet egy vihar után, egy elég szép új kabinos hajót rakott ki a partra, ami a mellettünk lévő bóján állt addig. Ő jól rá volt kötve a bójára, az továbbra is ott lengedezett alatta, csak az ezer éves, elrohadt, kagylókkal borított bójakötél feladta a harcot az elemekkel.
Én is ezt tudom alátámasztani, még nem botlottam soha fizetős sólyába, lehet, hogy ahol van valami hivatalos szerv/kapitányság/marina vagy valami ott itt-ott kérnek érte pénzt, de nem jellemző. Engem is idegesítene, pont az elvi kérdés miatt (ne kérjünk már egy ferde betondarabon legurulásért pénzt - bár mikor ezt itt Budapesttel kapcsolatban megemlítettem egyszer, rögtön megkaptam,hogy micsoda kommunista tempó ez, hogy legyen minden ingyen..)
A hivatalokkal is többnyire pozitív volt a tapasztalatom, a vízhasználati engedély kiváltása teljesen európai és gyors folyamat, a szigonyos engedélyé meg online működik, vagy kluboknál emailben - én az utóbbit szoktam használni, a jobb fej klubok el is küldik az engedélyt lelaminálva a postacímemre, pedig nem is lenne kötelességük, az általam nyomtatott verzió is ugyanolyan jó.
A görög emberek lazábbak meg nyitottabbak persze, ez sokat tesz a hangulathoz, de jobban megismerve nekem a horvát házigazdáim 90%-a is nagyon kedves és jófej ember volt, csak "északibb" mentalitás a görögöknél, nem az a tipikus mediterrán.
Azért ez elég sarkos, közel nem így van, fogalmazzunk úgy vannak helyek ahol .... 19. hajós szezonom kezdem, de eddig az éves vízhasználatin kívűl semmilyen sarccal nem kellett találkoznom, igaz átlag 18lábas hajóim vannak nagyjából berakom bárhol. Stílus is olyan amilyen, bár ott is egykét túristákkal töke tele egyénen és pár parti éhes rablón kívűl nincs gond, a hivatali ügyintézőkkel meg egyenesen nagyon jó tapasztalatom van de ez egy másik történet.
Imádom ezt a helyet. Vagyis ennek közelében az öblöket, Lopari kompkikötő felé haladva. Stolac, Dubac, Ciganka a kedvenc. Ilyen helyet keresek adrián, de nem igazán találok, ahol ezt "kapom".
Az a baj, hogy mindenképpen nagyon szabályos akartál lenni. Ha nem foglalkoztál volna a dologgal, semmi gond sem lett volna. :))
A görög hivatalnok egy dolgot szeret, máshová küldeni, mert ő nem illetékes. Ha elintéz valamit, onnantól mindig neki majd azt intézni...... Jobb az ilyet inkább elkerülni. (mármint hogy dolgozzon) :))
Igen,vannak dolgok,amik nekem se tetszenek.A fizetős sólya pl.egy ilyen.
De pl.Görögországban sem minden" fenékig tejföl".Kezdjük pl.a tengeren tankolás nehézségével.Vagy nincs is ott kút,ahol jelzi a Navionics,vagy úgy kell hozatni tartálykocsival jóval több pénzért.A horvátoknál ugyanannyiért lehet tankolni(az esetek többségében),mint a szárazföldön,és 100 km-enként tuti,hogy van benzinkút.Tavaly a görög kiatoi kikötőben nem találtam kikötőmestert,vészhelyzetben ott kellett hagynom a csónakot.Írtam nekik emailt többször is,vázolva a helyzetet,képpel mellékelve,hol áll a csónak,biztosítva őket,hogy fizetem a költségeket.Válaszra sem méltattak.Majd dqr79 topictárs(bocs,mindig elfelejtem a helyes nicknevét,)görög nyelvtudását kihasználva felhívattam a kikötőt.Elég lekezelően,a kikötő azonnali elhagyására szólítottak fel,nem akarták megérteni,hogy haza kellett mennem az autómért,hogy el tudjam vinni a csónakot.
További emailemre-melyekben pl fizetni akartam,szintén nem válaszoltak.
A korfui bejelentkezésről ne is beszéljünk☹️
4 órát várok,amiből az utolsó legalább 1 azzal ment el,hogy 3 kapitány az E-Tepani illeték megfizetéséhez szükséges regisztrációt kérte tőlem,de egyik sem segített,mit,hogyan kell csinálni,pedig már csak egyedül én voltam ott.Majd a betoppanó 4.ügyintéző mondta el a másik háromnak,hogy ez csak 7 méter fölötti hajókra kell.Pedig ott volt a hajólevél az orruk előtt,latták a méreteit.
Milyen másként van ez Görögországban! Nekem nem tetszik, ahogy a horvátok a tenger használatának minden eleméért pénzt kérnek, hozzá a stílusuk sem. Mit kereshetnek az igazi hajók megsarcolásával?! A ferde betonon való vízbe gurulásért fizetni - mint nálunk… Valódi teljesítmény vagy szolgáltatás helyett ez olyan élősdi viselkedés. Mint fiatal koromban a balatoni palacsinta és lángos sütők, akiknek alanyi jogon "járt" a vendégek szarral etetéséért cserébe a pár hónapnyi munka utáni háromnegyed éves szabadság.
Már mondtam ezt csomószor de úgy látom hiába... :) sose mondtam olyat, hogy a Windy tévedhetetlen, én is szaladtam már bele nemegyszer olyanba, hogy tévedett, akár nagyot is. Ettől még nekem az esetek 80-85%-ban adott napon belül viszonylag pontos szokott lenni, ami sokkal hasznosabb infó, mint a teljes információhiány. Néhány napon belül pedig kb-ra használható, persze gyakran téved. De ezt már mondtam ezerszer, ennek ellenére mindig úgy csinálsz mintha azt állítanám, szentírás lenne.
Sárga jelzés van ott épp viharra meg szélre, ráadásul pont a Velebit csatornában vagy - ha a szép időben nem akartál hajókázni lehet nem most kéne bepótolni de te tudod :)
A sólya használata 15 euro,így hogy egy éjszakát a falhoz kötve áll a csónak,20 eurót mondott,ami nagyon kedvező.Persze azt nem tudja,hogy a csónakban aludtam🙂.
11-15 között lesz itt,akkor leveszi majd a láncot.
Angol,német,keveréke,valamint nemzetközi mutogatás volt a kommunikáció alapja🙂