Keresés

Részletes keresés

macmester Creative Commons License 9 órája 0 0 41782

Igen ebbe benne van Paks 10-12 Km a távolság a melegvizes kifolyó és a gerjeni homokpad között. 

Előzmény: lapar (41781)
lapar Creative Commons License 20 órája 0 0 41781

Gondolom, ez a termálfürdő hatás Paksnak köszönhető. Itt Pest felett 22-23 fokos a víz.

Persze, majd most melegszik megint.

Előzmény: macmester (41780)
macmester Creative Commons License 1 napja 0 0 41780

Hétfő délutántól kedd délig voltunk lent a gerjeni homokpad alján. 4 horgász 8 pecabot fenéken/pergetve próbálkoztunk süllő, harcsa, ponty, keszegféle volt a célhal.

Csalik: csonti, gili, kukorica pop-up, kanadai gili, nadály, kagyló, kishal, élő, döglött, szelet, blade és wobbler...

A Duna felszíni hőmérséklete 27,8 fok volt... egy méteren is 25+.

Hal:

Nappal nagy büdös semmi.

Esti fényváltásnál a "mérsékelten" megindult, süllő jött bladre (2 x nőj még) ponty, keszeg, márna harcsa nem indult meg.

Éjjel halra/darabra normálisabb süllő. (1,5 és 3 kg )

Nadály, esőgiliszta kölökharcsa. ( 2 x kb. 2 nyara 30-40 cm-es)

Nagyok cuppogtak. - egyik vitte a süllőző blademet...

Éjjel se ponty, se más "békés" hal, ill. 1db kilós karika keszeg

Hajnali fényváltásnál megindult a dévér, de csak egy gödörben (máshol a pályán nem mozgott) ami reggel 6-7 felé el is ült (1 x 1,5 és 8 x 0,4-0,5) 

Reggel fenéken 4 m-es gödörben, küszszeletre 2,5-es balin.

Ennek többszöröség "kellett" volna fogni

Baromi meleg a víz és nagyon alacsony, a hal ül a mederben, a fenéken, a gödrökben és pihen. Estefelé kicsit megindul kajál / vagy nem.

Ha a mélyet, gödröt megtalálod és van benne pihenő hal azt megfoghatod 20 és 7 óra között

Ragadozok fényváltástól fényváltásig mérsékelten mozognak és esznek.

Előzmény: Nobody0000 (41775)
macmester Creative Commons License 1 napja 0 0 41779

Jó hajó, széles, stabil, lapos...

és igen praktikus méretű, itt a széktől a bottartóig, minden elfér....

Előzmény: Rendszer.hiba (41770)
Rendszer.hiba Creative Commons License 1 napja 0 1 41778

Mindig érdemes horgászni ... valamire. Ha nincs oxigénhiány, akkor táplálkoznak a halak... többnyire... De talán éjjel nagyobb az esély a halfogásra. Szerintem. 

Előzmény: Nobody0000 (41775)
Rendszer.hiba Creative Commons License 1 napja 0 0 41777

A horgászósba rakással nem volt gond, de Lapar kollégának igaza volt azzal, hogy nem a hajós offosban, hanem a csónakosban lett volna a helye. 

Nincsennek szigorú topikszabályok (szerencsére), hiszen néha ezerrel megy itt is az offolás... :)

Ráadásul amit egy kicsit, sőt inkább nagyon szomorúnak tartok, hogy évek óta alig-alig téved ide új ember, pedig jó lenne a már megszokott vélemények, tapasztalatok, gondolatok újakkal való frissítése, kiegészítése, újragondolása....

Csak hát mint ahogyan az indexen az összes fórum, ez is vegetál... Nem divat fórumozni. A régi "öregek" meg kikopnak, elfáradnak vagy elmúlnak. Csak az elmúlt egy évben is többen eltávoztak, akiket kedveltem, és vagy régóta személyesen is, vagy csak virtualuce ismertem.

Előzmény: Nobody0000 (41774)
L_áma Creative Commons License 1 napja 0 1 41776

Nem olyan szigorú szabályok ezek. Nagy az átjárás, a topicok közt. Csak..... ha már van csónakos, jelenjen meg ott is. 

Előzmény: Nobody0000 (41774)
Nobody0000 Creative Commons License 1 napja -1 0 41775

Jön a kánikula.

39 fokban érdemes lesz szerintetek horgászni?

Azt mondják olyankor nem esznek a halak, csak vízközt vagy a víz tetején pipálnak.

Nobody0000 Creative Commons License 1 napja 0 0 41774

Pedig van kapcsolat a peca meg a csónak között.

Én szívesen olvastam itt is.

De hát ezek a szigorú topic szabályok..

Előzmény: Rendszer.hiba (41773)
Rendszer.hiba Creative Commons License 5 napja 0 0 41773

Jogos volt az észrevételed az offban... Beraktam a "csónakosba" 😀

Előzmény: lapar (41772)
lapar Creative Commons License 5 napja 0 0 41772

Offban. Hülye droid.

Előzmény: lapar (41771)
lapar Creative Commons License 6 napja 0 0 41771

Reakció az offba.

Előzmény: Rendszer.hiba (41770)
Rendszer.hiba Creative Commons License 6 napja 0 0 41770

No, az igéret szép szó... Itt a csónak... a nevén még gondolkodunk... :)

Még nincsen teljesen kész, hiányzik a csúszásgátló orrborítás egy része, a horgonytartó,  a kötélrögzítő, a reflektor, illetve a vastagabb gurtnikötél-alátámasztás...

Ezeket holnap még elrendezem... Mert vasárnap már a Győr környéki Dunán lesz peca egy jóbarátommal meg asszonykájával. Ők is egy "friss" csónakkal lesznek... :)

Tegnap az erősen szeles, hullámos próba jött össze. Már nem bírtunk magunkkal, bár sokat filóztunk, elindulni, avagy sem... délután három előtt értünk a kikötőbe... 😀  Jó nagy területet bejártunk, az élő Tiszára is kimentünk, nem csak a Tisza-tavon csavarogtunk, és kb este fél kilencre értünk vissza a kikötőhöz... De sztem rohadt hideg volt már addigra... 

Amit tapasztaltam.

Nagyon jóindulatúan viselkedik, könnyen siklásba lehet tenni, két fővel plusz cuccokkal 36 km/h, a nagyobb sporthajók hullámain is szépen áthalad, tempós kanyarodásnàl nem kifelé billen, hanem befelé dől, amitől még stabilabbnak érződik. Ha ráállok a peremére, akkor sem akar felborulni, csak enyhén billen.. tehát beszállásnál jó ez a módi is. 

A motor fogyasztásáról nem tudok semmit mondani, mert elfelejtettem megnézni, most meg már nem vagyok otthon. 20-as Tohatsu, valszeg nem lett vákuum a12 lityós kannában... 😀

DLCBP Creative Commons License 2026.07.20 0 0 41769

1 kg-os poroltóval maximum egy Zippo-t lehet semlegesíteni.   😀

Előzmény: BözsiBözsi (41751)
lapar Creative Commons License 2026.07.18 0 0 41768

Az üvegszál egyáltalán nem gyúlékony, a gyanta, amiben van, annál inkább.

Nem is a test veszély, hanem a motor, ill. A villany cucc.

Nekem már gyulladt ki motorom régen, szerencsére elaludt, mielőtt a mentőmellényt rálöktem volna. 

Előzmény: Nobody0000 (41765)
Vosseler Creative Commons License 2026.07.18 0 0 41767

Én sem a deszkán ülve pecázok, hanem egy kurva kényelmes kempingszékből. (be sincs rakva az első ülésdeszka, csak a hátsó, ahonnan motorozok)

L_áma Creative Commons License 2026.07.18 0 0 41766

"A poroltó mellé nem árt egy tartalék evező sem."

Kötelező kategória...

Nobody0000 Creative Commons License 2026.07.18 0 0 41765

A poroltónál számít hogy fa- vagy üvegszálas-, esetleg fém a hajótest?

A fém azét nehezebben kap lángra, mint egy kátránnyal vagy bitumennel jól

átitatott fa hajó. Az üvegszál nem tudom mennyire gyúlékony.

Mi többnyire nem megyünk olyan messzire, hogy egy külön kanna benzint is vigyünk,

a tankban lévő elég. Egyszer vittem, de akkor meg hogászbotot nem,

mert akkor fel akartam fedezni a környéket.

Sőt, általában csak a villanymotort rakom fel, a benzies nem is emlékezem mikor volt 

utolára fent.

Ha benzin gyulladna ki a csónakban, nem biztos hogy oltogatni kezdeném,

szerintem inkább gyorsan a vízbe ugranék mielőtt megég mindenem.

De persze a poroltó helyes, segíthet a bajban.

Nekem a kocsiban is van. 30 éve vezetek, eddig még  nem kellett használnom. 

Hiába van csónakom, alapvetően nem tudom úgy kihasználni mint ti.

Megájdul benne a hátam, nem bírok ülni benne sokáig.

Ezért nem is horgászok belőle, csak néha-néha megyek vele ide oda.

A benzinest meg utoljára akkor raktam fel, amikor a család el akart menni egy vizi kirándulára.

A benzines mégis gyorsabb, és erősebb.

A poroltó mellé nem árt egy tartalék evező sem.

Ha valaki járt már úgy, hogy a tó közepén leállt a motor, és nem akart újra indulni...  

BözsiBözsi Creative Commons License 2026.07.18 0 0 41764

Hát most nekünk is ez a tervünk... :D

Csak most a peca elmarad.

Egyfajta kirándulást tervezünk, helyszínfelmérést, vagy ilyesmit...

Előzmény: L_áma (41763)
L_áma Creative Commons License 2026.07.18 0 0 41763

"a gyakorlatban a motoros csónakok túlnyomó többségében szoktak porral oltót tartani"

Az alsó kategóriában jellemzően nem. Peca, kukac, sör, és megyünk.... 

Előzmény: BözsiBözsi (41762)
BözsiBözsi Creative Commons License 2026.07.18 0 0 41762

Megkérdeztem a chatGPT is közben.

Ezt írja (tudom, néha hadovál össze-vissza!) :

Átnéztem a hatályos szabályozás alapján, és pontosítom a korábbi válaszomat.

A 4,5 m hosszú, 6 LE-s külső benzinmotorral hajtott, engedély nélkül vezethető csónakban a porral oltó nem azért kötelező, mert benzinmotor van rajta.

A Hajózási Szabályzat csónakokra vonatkozó előírása szó szerint úgy rendelkezik, hogy tűzoltó készülék akkor kötelező:

„ha a csónakban tűz- vagy robbanásveszélyes anyagot szállítanak, akkor megfelelő 8A, illetve 34B oltásteljesítményű tűzoltó készülék – 1 db.”

Ez felvet egy értelmezési kérdést:

Egy külső benzinmotor beépített vagy rácsatlakoztatott üzemanyagtartálya a hajó rendeltetésszerű üzemeltetéséhez szükséges, és a gyakorlatban a vízirendészet ezt jellemzően úgy kezeli, hogy van tűzveszélyes anyag a csónakban. Ha ezen felül külön benzines kannát is szállítasz, akkor már egyértelműen teljesül a „tűz- vagy robbanásveszélyes anyag szállítása” feltétel.

Ezért a gyakorlatban a motoros csónakok túlnyomó többségében szoktak porral oltót tartani, és ellenőrzéskor ez nem szokott vitás kérdés lenni.

Előzmény: lapar (41761)
lapar Creative Commons License 2026.07.18 0 0 41761

Nem 1 kg-os, nem poroltó, és nem ABC. A többi o.k.

(az rémlik, valami 8A.34B "tudású" kell legyen)

Rendszer.hiba Creative Commons License 2026.07.18 0 0 41760

Óvatos duhaj vagyok, nálam a lakóhajón is van tűzoltó készülék, s a csónakban is lesz. A lakóhajón lévőre egyszer már szükség volt, igaz nem nekem... 

Otthon is van pár. 

Előzmény: L_áma (41758)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2026.07.18 0 0 41759

Már csak napok-hetek kérdése. 😀  De fogok felrakni. 

Még volt egy kis hiányérzetem, ma reggel, még elutazás előtt vettem át két csomagot, aminek még meglesz a helye... :)

Előzmény: lapar (41737)
L_áma Creative Commons License 2026.07.17 0 0 41758

Akkor az oké. Ha erről megy a motor, akkor még nem kötelező az oltókészülék.

Előzmény: BözsiBözsi (41757)
BözsiBözsi Creative Commons License 2026.07.17 0 0 41757

Mivel nincs benne az. :)

Honnan tudjam? Régebben én csak ilyeneket láttam a csónakokban, kishajókon.

Fémből van, olyan ovális, hosszabb, mint magasabb (ez éppen 10 literes), és valamiféle spec hajós (kézi pumpás) csővel van felszerelve a motorhoz csatlakoztatva. A "kannán" a betöltő lyukra kell csatlakoztatni  az oda való gyári "dugót" amiből kiáll a benzincső amin van olyan marokpumpaszerűség.

Mindez gyári cucc. Semmi barkácsolás.

Előzmény: L_áma (41756)
L_áma Creative Commons License 2026.07.17 0 0 41756

Ez egy csónakmotor kültank?

Előzmény: BözsiBözsi (41755)
BözsiBözsi Creative Commons License 2026.07.17 0 0 41755

Most az a "kanna" ami olyan lapos féle, és a tanksapkája úgy van gyárilag alakítva, hogy onnan van megtáplálva a motor az kültanknak minősül?

Előzmény: L_áma (41753)
Rendszer.hiba Creative Commons License 2026.07.17 0 0 41754

A műfű tök jó dolog. 

A lakóhajón is az van a tetején és a hátsó tánctéren is. Régebben a kis stüszi volt, de 8 évet kibírt. Tavaly új került mindenhova, de már a hosszabb, 3 centis. Huh, ez nagyon kellemes. Nem csak a talpnak... :)

A fenti némileg rögzítve van, de könnyen oldható, a tánctéren lévő meg kiszedhető, kirázható, a vízbe beledobható, kimosható.

A csónakba még nem raktam be, előbb szeretném halnyálkával felavatni a kamionpadlót. A reflektoron kívűl már majdnem minden a helyén. Ez azért kell, mert éjjel is szeretnék véle mozogni, horgászni. 

Ha valaki rágyújtana az autómban a kérésem ellenére, tuti, hogy kiraknám. Nem érdekelne a sértődősdi.  Néha én is dohányzom, de zárt térben... brrr... nehogymár...

Előzmény: Sz.G.E270CDI (41735)
L_áma Creative Commons License 2026.07.17 0 0 41753

De hogy teljesen világos legyen. Amennyiben a motor kültankos, és gyári, szabályos kültankból üzemel, akkor az az egy kültank nem minősül tűzveszélyes anyag szállításnak, így akkor még nem kell.

De pl ha van egy kanna 60-as pálesz nálad, az igen, és akkor kell a készülék, motorbenzintől függetlenül. Vagy petróleum, a lámpához. Netán gázpalack... 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!