Itthon használtan 380 ezret kérnek a kifutott UHD verzióért. Lengyelországból 3 nap alatt meghozták 357 ezerért az újabb típust újonnan. Ha most rendelném, akkor még olcsóbb lenne, mert bizonyos okok miatt sokat erősödött a forint tegnap óta! :-) Rendeltem még hozzá napellenzőt, azt is Lengyelországból. Még tartó kell, amivel a csónakhoz rögzítem. Az akkumulátor még kérdéses, mert a csónakom 24V-os motorral megy. Van hozzá DC-DC konverterem, amivel tudok 12 V-ot csiholni és talán a zajt is szűrni, hogy ne kelljen külön akkumulátort venni. Ez még kérdés, gyakorlati tapasztalat kell. benne van a pakliban, hogy interferencia miatt zajos lesz a kép, ha közös az akku a motorral.
Bevásároltam én is. A "tengeri" dobozt kár volt megvennem, abban számomra használhatatlan dolgok vannak. Akkora pilkerek meg ólmok vannak benne, amihez nincs is botom, pár cuccról meg azt sem tudom, mire való. Két használhatónak tünő twister volt benne, de azok is olyan szereléken, amiért nálunk helyben tarkón lőne a halőr. (Ha valakinek kell, a többi ingyen elvihető.)
A popperekkel kapcsolatban volt nagy várakozás, mert olyanom eddig csak egy volt, de az adott is halat. (Rapala Skitter Pop.) Ezek szép nagy popperek, csörögnek is, lehet, hogy agyonhorgászott vizeken inkább riasztják a halat. Mendegy, ezeknek nem fogom sajnálni lenyomni a horogszakállát sportjegyhez, és nem fogom sajnálni akadós helyekre dobálni őket.
Az "általános pergető" dobozban van egy úszó, ami alkalmasnak tünne felszíni módszerekhez, de a hozzá adott füzőtü-szerüséget nem tudom beledugni. ????
A mü "természetes" csalik közt van pár féregforma, amik jók lehetnek sügérre dropshoton. Azt nem tudom, ezek a csalik izesítettek-e, vagy külön kell hozzájuk aroma.
Úgy látom, a 41137-es hozzászólásomban feltett kérdésekre nincs válasz.
(25 éve vagyok az Index fórumon, de csak most találtam meg a horgászos topicot. Jól eldugták itt, az akvarisztika alatt... Mondjuk én sem régóta kezdtem (újra) a horgászatot.)
Lenne néhány kérdésem:
1. Használ valaki Reiva Seahawk baitcasting orsót? Idén ki akarom próbálni a multiorsós pergetést, vettem egy ilyet, a hozzá illő Reiva Stingray 205 cm-es casting bottal együtt. A zsinór 0.15-ös fonott, a tavalyi zsinórómat tekercseltem át a másik szerelésről. Pár gubanc után megtanultam vele valamennyire dobni, de nagyon zavar, hogy ez az orsó dobás közben elég idegesítően visít. Ez a normális működés része, vagy egy hibás példányt fogtam ki, esetleg valami beállítási hibára utal? A fékek beállításait a neten olvasott, illetve látott hasonló orsók beállításai alapján próbáltam meg, mivel az orsóhoz kapott használati utasítás ebben semmilyen támpontot nem nyújt.
2. Van itt valaki Székesfehérváról, vagy a környékéről? Aki szokott a Gaja-Nádoron, esetleg a Sárréti Malomcsatornán horgászni? Nem a titkos helyekre akarok rákérdezni, hanem arra, hogy érdemes-e egyáltalán kimenni? (Könnyüpergetni, nem a multis cuccal.) Olvasom egy helyi sporttárs blogját, a 12-13 évvel ezelőtti írásokban még akadt sügér, domolykó, bugyli csuka, néha süllő is, de legutóbb már ő is tavon feederezik... Azon a néhány alkalmon, amikor kint voltam ezeken, nemhogy nem fogtam semmit, de még halmozgást sem láttam. Semmilyet.
Szívesen fogadnék tanácsokat esetleg a Duna Fejér megyei szakaszával kapcsolatban is. Látom, vannak itt dunai horgászok, csak más régióból.
Jobbulást kívánok asszonykádnak! Ügyes pecás, Ő is kell melléd a vízpartra. Föleg egészségesen.
Pár napja a kertben kicsit megbolygattam a komposztot, kíváncsi voltam...
Akad benne igen szépen giliszta, talán szükség lesz azokra is, majd... De most harmatgiliszta kell(ene). Most néztem az előrejelzést, csak a jövő hét második felétől lesz sok csapadék.
Nem baj... ha nincs eső, akkor is kibújnak... meg ha nem is nagy számban...
A pecához annyit tudok hozzászólni, hogy az elmúlt pár napban anyámnál leaprítottam kb egy m3 kerti cuccot. Itthon meg ráborogattam a komposztra. Kukac lesz dögivel....
Az öregasszonynak mondtam, mire 1Km-t tud gyalogolni, én összszsedem a területi jegy árát. Nagyon igyekszik...
A jelenlegi vízállásnál a rómain és az óbudai kiságban is vannak úsztatóhelyek. Feltételezem a paduc/koncér vonalon vagy. Relatíve könnyű olyat találni , ahol úsztatós pálya van, a böki azt megtalálnod ahol a hal tartózkodik.
Egy biztos a víz mindjárt 10 fok, az sokkal jobb mint mint a kevesebb :)
Magam a kérdezett szakaszon tevékenykedem, mármár volt 1-2 képletem a tavaszra az elmúlt években, viszont kisvizes időkre lövésem sincs, mintha újra kellene tanulnom a folyót. Sokat kell reggelente kocogni/sétálni ahhoz, hogy megleld őket :(
Például a Perc utca - Bogdáni út vonalon kocogtam a víz mentén tegnap kora reggel és egy árva paducugrást nem láttam. Kormos se volt rajta.
Ha már azt hiszed tudod a tutit, jön egy kisebb áradás vagy a szerelem. Attól tartok a klímaváltozás okán ezek a kisvizek egyre inkább jellemzőek lesznek mint korábban.
Az RSD elég nagy vízterület. Különböző helyeken és mellékvizein most tavasszal összesen 72 tonna előnevelt háromnyaras pontyot telepítenek.
Ha a Te becslésed szerinti 1/3-ot visszafogják, akkor 24 tonnát visznek el már az első 2-3 hétben a horgászok.
Az RHDSZ egyesületeinek taglétszáma kb. 20 ezer tag. Ennek mondjuk 10%-a aki intenzíven horgászik (mészárol) a telepítési időszakban. 2000 horgász visszafogna és hazavinne fejenként 12 kg frissen telepített halat?
Ezt őszintén szólva azért nem hiszem, de akár lehetek naiv is.
Meggyőződésem szerint az RSD óriási vízterületében még ez a halmennyiség is elveszik és ahogy írod átáll az itt rendelkezésre álló bőséges (!) természetes táplálékra. Az ami most folyik a halak visszahorgászásával leginkább etikailag nem tetszik. Ennek semmi köze az élővizek világához (szerintem varázsához), nem tartom sportszerűnek sem, hogy nagy szavakkal is dobálózzak!
Én legfőképpen arról beszéltem, hogy a 72000 kg három nyaras ponty helyett lehetne két évente 72000 kg egynyaras pontyot, vagy akár ugyanennyi körömpontyot telepíteni. Belátható, hogy ez mekkora egyedszám különbséget jelentene! Természetes szaporodása a pontynak az RSD-n sem nagyon van, nincs is tilalmi idő, csak néhány "türelmi zóna" (kíméleti terület). Véleményem szerint, ha nem a horgászatot helyezik a központba, hanem a természetes szaporulat pótlását, akkor a mostani gyakorlat nem jó.
Persze, az RHDSZ a horgászegyesületek szövetsége, de azért egy ekkora élővíz esetében szerintem mindenképpen a természetes egyensúly biztosításának kellene a legfontosabb célnak lennie, mint a vízterület kezelőjének. Hosszútávon ez a horgászoknak is sokkal jobb lenne, ha már elfogadjuk, hogy ez a fontos. Egész évben jó esélyekkel lehetne leülni a vízpartra, nem csak a tavaszi és őszi telepítéseket követő pár hétben.
érthető egy nagy víz mint Balaton Duna Tisza máshogy telepíthető... ott a méretes állomány is megmarad, ha jó helyre kerül.
és a keltetett / növendék is, ha olyan helyre rakják...
a kicsi intenzív vizeken más a helyzet, vagy több telepítés van, kiosztva a halat / vagy tényleg 30-60 nap alatt lehorgásszák...
persze okos egyesület úgy csinálja - tavasszal első telepítés, tilalom előtt második, nyár végén/kora ősszel harmadik, tél elején utolsó 2 - 1 - 2 - 1 arányban
mindig van mit fogni, pörög a tó, a telepítést bőven fedezi a befizetés az engedélyre (db. ill. kilóra van megadva a fogható mennyiség)
nyaranta lehet játszani, ha elég meleg lesz a víz, beleraktunk afrikai harcsát 3-7 között néhányszáz darabot, gyakorlatilag késő őszre néhány tíz kivételével kifogták őket.
süllőfészkek mindig kikerültek, amikor leívott rá a süllő, kiszedtük, vittük keltetni, a előnevelt süllőivadék (5-8 cm) meg ment vissza a tóban.
mivel teljes tilalom volt, a part mentén ahol kevés volt a növényzet, műfű került az aljzatra, hogy a a keszegfélének, pontynak legyen ívóhelye a nád, káka, sás mellett...
compót, raktunk bele 1-2-3 nyarasat, keszegivadék mellett méreteset is.
Egyedül a harcsával nem foglalkoztunk volt a tóban 20-70 között jópár, azok ívtak, volt utánpótlás - volt hogy szelektáltuk, nagyharcsa fogásnál ingyen területi járt stb.
"Két szebb keszeget kiválasztottam, amelyik edényméret, na azt hazavittem és az volt a vacsorám."
Kb. én is így csinálom.
Csak annyit viszek haza, amennyit azonnal meg is eszek, illetve a karácsonyi pontyot, vagy azt az évközbeni 1-2 pontyot lefagyasztom, de nem raktározok be mázsaszámra.
Nekem is van ilyen Cralusso úszóm, de érdekes módon, nem használom. Pedig amikor megláttam sok évvel ezelőtt a TV-ben, akkor azt mondtam, hogy zseniális és forradalmasíthatja a folyóvizi úszózást. (...mégis alig látok olyat, aki használja)
Abban az időben, majdnem naponta lejártam, kenyeres szákra úsztatni, főképp paducra. Namondom, ez kell nekem.
Igenám, de ugye a szák kihúzó zsinórja, a parton volt, (peca végén kiszedtem, kimostam. Egy kézzel kötött, nagylyukú, pontyszák volt) tehát amikor a szák előtt visszaúsztattam a cuccot, akkor rendre beleakadtam ebbe a zsinórba. (ami 100-as monofil volt)
Így viszont jól szétcsapta a paecát, mert vagy betéptem, vagy kihúztam a szákot, amit újra be kellett vinnem. Tehát ilyen pecára nem jó. Gombócozához viszont remek, csak ahol én pecáztam, ott nem áll meg a gombóc, olyan sodrás van.
Mindettől függetlenül állítom, hogy maga a találmány, zseniális.