Mindig érdemes horgászni ... valamire. Ha nincs oxigénhiány, akkor táplálkoznak a halak... többnyire... De talán éjjel nagyobb az esély a halfogásra. Szerintem.
A horgászósba rakással nem volt gond, de Lapar kollégának igaza volt azzal, hogy nem a hajós offosban, hanem a csónakosban lett volna a helye.
Nincsennek szigorú topikszabályok (szerencsére), hiszen néha ezerrel megy itt is az offolás... :)
Ráadásul amit egy kicsit, sőt inkább nagyon szomorúnak tartok, hogy évek óta alig-alig téved ide új ember, pedig jó lenne a már megszokott vélemények, tapasztalatok, gondolatok újakkal való frissítése, kiegészítése, újragondolása....
Csak hát mint ahogyan az indexen az összes fórum, ez is vegetál... Nem divat fórumozni. A régi "öregek" meg kikopnak, elfáradnak vagy elmúlnak. Csak az elmúlt egy évben is többen eltávoztak, akiket kedveltem, és vagy régóta személyesen is, vagy csak virtualuce ismertem.
No, az igéret szép szó... Itt a csónak... a nevén még gondolkodunk... :)
Még nincsen teljesen kész, hiányzik a csúszásgátló orrborítás egy része, a horgonytartó, a kötélrögzítő, a reflektor, illetve a vastagabb gurtnikötél-alátámasztás...
Ezeket holnap még elrendezem... Mert vasárnap már a Győr környéki Dunán lesz peca egy jóbarátommal meg asszonykájával. Ők is egy "friss" csónakkal lesznek... :)
Tegnap az erősen szeles, hullámos próba jött össze. Már nem bírtunk magunkkal, bár sokat filóztunk, elindulni, avagy sem... délután három előtt értünk a kikötőbe... 😀 Jó nagy területet bejártunk, az élő Tiszára is kimentünk, nem csak a Tisza-tavon csavarogtunk, és kb este fél kilencre értünk vissza a kikötőhöz... De sztem rohadt hideg volt már addigra...
Amit tapasztaltam.
Nagyon jóindulatúan viselkedik, könnyen siklásba lehet tenni, két fővel plusz cuccokkal 36 km/h, a nagyobb sporthajók hullámain is szépen áthalad, tempós kanyarodásnàl nem kifelé billen, hanem befelé dől, amitől még stabilabbnak érződik. Ha ráállok a peremére, akkor sem akar felborulni, csak enyhén billen.. tehát beszállásnál jó ez a módi is.
A motor fogyasztásáról nem tudok semmit mondani, mert elfelejtettem megnézni, most meg már nem vagyok otthon. 20-as Tohatsu, valszeg nem lett vákuum a12 lityós kannában... 😀
Átnéztem a hatályos szabályozás alapján, és pontosítom a korábbi válaszomat.
A 4,5 m hosszú, 6 LE-s külső benzinmotorral hajtott, engedély nélkül vezethető csónakban a porral oltó nem azért kötelező, mert benzinmotor van rajta.
A Hajózási Szabályzat csónakokra vonatkozó előírása szó szerint úgy rendelkezik, hogy tűzoltó készülék akkor kötelező:
„ha a csónakban tűz- vagy robbanásveszélyes anyagot szállítanak, akkor megfelelő 8A, illetve 34B oltásteljesítményű tűzoltó készülék – 1 db.”
Ez felvet egy értelmezési kérdést:
Egy külső benzinmotor beépített vagy rácsatlakoztatott üzemanyagtartálya a hajó rendeltetésszerű üzemeltetéséhez szükséges, és a gyakorlatban a vízirendészet ezt jellemzően úgy kezeli, hogy van tűzveszélyes anyag a csónakban.Ha ezen felül külön benzines kannát is szállítasz, akkor már egyértelműen teljesül a „tűz- vagy robbanásveszélyes anyag szállítása” feltétel.
Ezért a gyakorlatban a motoros csónakok túlnyomó többségében szoktak porral oltót tartani, és ellenőrzéskor ez nem szokott vitás kérdés lenni.
Honnan tudjam? Régebben én csak ilyeneket láttam a csónakokban, kishajókon.
Fémből van, olyan ovális, hosszabb, mint magasabb (ez éppen 10 literes), és valamiféle spec hajós (kézi pumpás) csővel van felszerelve a motorhoz csatlakoztatva. A "kannán" a betöltő lyukra kell csatlakoztatni az oda való gyári "dugót" amiből kiáll a benzincső amin van olyan marokpumpaszerűség.
A lakóhajón is az van a tetején és a hátsó tánctéren is. Régebben a kis stüszi volt, de 8 évet kibírt. Tavaly új került mindenhova, de már a hosszabb, 3 centis. Huh, ez nagyon kellemes. Nem csak a talpnak... :)
A fenti némileg rögzítve van, de könnyen oldható, a tánctéren lévő meg kiszedhető, kirázható, a vízbe beledobható, kimosható.
A csónakba még nem raktam be, előbb szeretném halnyálkával felavatni a kamionpadlót. A reflektoron kívűl már majdnem minden a helyén. Ez azért kell, mert éjjel is szeretnék véle mozogni, horgászni.
Ha valaki rágyújtana az autómban a kérésem ellenére, tuti, hogy kiraknám. Nem érdekelne a sértődősdi. Néha én is dohányzom, de zárt térben... brrr... nehogymár...
De hogy teljesen világos legyen. Amennyiben a motor kültankos, és gyári, szabályos kültankból üzemel, akkor az az egy kültank nem minősül tűzveszélyes anyag szállításnak, így akkor még nem kell.
De pl ha van egy kanna 60-as pálesz nálad, az igen, és akkor kell a készülék, motorbenzintől függetlenül. Vagy petróleum, a lámpához. Netán gázpalack...