H0-ban sk+55 peront építenék, ívben. Ehhez a flexi peronszegély jó lenne, a kettő között modellezőpasztával töltöm fel. Tehát fontos a szegély magassága.
A sínkorona magassága a talajtól 4,5mm, ezt levonom, akkor az Auhagen 7mm magas peronszegélye túl alacsony, a 13mm-ese túl magas. De TT-ben van 10mm magas, ami kb pont jó lenne. Valaki használ ilyet? Vagy más megoldást ajánlotok?
Elnézést, hogy write only módban vagyok, de sehol nem találtam olyan aktív magyar fórumot, ahol lenne valami féle összefoglaló anyag arról, hogy hogyan is kéne nekikezdeni a dolgokat mielőtt feltenném a kérdéseimet. Mondjuk úgy, hogy nagyon kezdő vagyok a témában, gyerekkoromból maradt pár vasútmodelles dolog, a most megálmodott projekthez ebből a H0-s 2,5mm magas sín elemeket szeretném felhasználni. A kiötlött projekt egy (szerintem legalábbis) rém egyszerű történet lenne: A pince plafonjára szeretnék kábelcsatornára/kábeltálcára felerősíteni egy (nem szabályos) körpályát, amin egyetlenegy egy darab valamelyik fajta BP-i metrószerelvény modellje járkálna körbe-körbe és nagyjából ennyi lenne (egy kvázi metró keresztmetszet). Egy megállót megcsinálnék neki, de az sem lenne elvárás, hogy ott mondjuk automatice megálljon, vagy ilyesmi. Egy szemafort raknék esetleg, de lehet, hogy azt is úgy, hogy alapvetően zöld, aztán valami mozgásérzékelős és időzítős témával, ha áthalad rajta a vonat, akkor 15mp-re pirosra vált. Ezen kívül a vonatnak legyenek fényei, illetve a megállónak, de az már lehet, hogy másik történet. Szóval valami ilyesmit szeretnék alacsony költségvetésből összerakni, bárki aki tudna segíteni az elindulásban szívesen fogadnám a segítségét. A meglévő vezérlőt már nem használnám, abból mindenképpen valami e századi kéne. Ahogy írtam nincs nagy elvárás és továbbfejlesztési igény, de ha úgy állnak össze a csillagok, hogy X összegért van valami ami ok, de X*1,25-ért 4-szer jobbat kapok, akkor nyitott vagyok átgondolni a dolgokat. Köszi előre is! ui.: ha van alkalmasabb hely ennek a témának kérlek irányítsatok át nyugodtan
Sziasztok! Előszedtem a gyerekkori mozdonyaimat és elkezdtem felújítgatni ezeket. Viszont a brozkefe kérdésnél elakadtam.
Két mozdonom is van, amibe 1,4x1,8x4 mm-es brozkeve illik, de nem találtam olyan boltot, ahol ilyet lehetne kapni. Muszáj gyártanom, vagy tudnátok nekem ebben segíteni, hogy hol kaphatnék ilyet? A két mozdony: Piko E69 és E44 Köszönöm szépen előre is a segítséget.
Tangóvölgyi Vasút terepasztal Gombakő állomásának vágányhálózata és a D55H0 típusú vezérlőasztala:
A J háromállású, középre visszaugró kapcsolók állítják a karosjelzőket és az alak előjelzőket. Két VU (vágányút) nyomógomb megnyomása programozott módon beállítja a köztük lévő kitérőket. A program lehetővé teszi azt is, hogy a VU1 és a VU2 egyidejű megnyomásával beáll a vágányút a be- és a kijárat között.
A VG háromállású ottmaradó kapcsolók a vágányszakaszok táplálását állítják be, két sebességszabályzó" egyikét kapcsolják a vágányra.
Ugyanilyen elvű, de sokkal kevésbé profi eszközzel vágom én is a hugarocell-típusú darabokat, remek eredménnyel. Egy kisebb, a pillanatforrasztó pákáénál kicsit nagyobb hurok izzószállal (bár nem kell izzania!) meg kézzel lehet faragni a szabálytalanabb darabokat.
Az izzószál hőfokát a rá kapcsolt feszültség szabályozásával kell beállítani. Ha túl meleg, nagy udvart olvaszt, ha jó a hőfoka, szépen vág.
A modulok találkozása fa oldlalfalba végződjön és az oldalfalat is megfaragod ahogy a terepet. Tul képpen mint egy fa doboz, és csak a köztes tér van kitöltve hungarocellel. így ha szétszeded a modulokat akkor sem sérül és csavarokkal össze lehet huzatni, hogy ne legyen hézag az elemek közt.
Sziasztok! 3 modulból van az asztalunk. Patakot is akarnánk. Akkor ugye a rétegelt lemez alapra ragasztani kell xps lapot. De azt hogy vágjátok el szépen egyenesen a modulok illesztésénél? Mert szetintem késsel össze-vissza ferde és hullámos lesz és a fűrészlap sem adhat jobb eredményt. Köszi!
Kedves Alkotasu és kedves Peti251! Elnézést a kései reagálásért, már le is mondtam a válaszokról. Azt hittem annyira trivit kérdezek, hogy ilyenre már nem is szokás reagálni, Ezennel meg is köszönöm a gondos válaszaitokat!
El is kezdtem nézegetni az érinkezőket. Látszólag jók voltak, de volt bennük egy pár girbe-gurba kanyarulat :) És láss csodát, a kiegyengetésükkel szépen sorban indulnak is a mozdonykák :). A többi javítási lépést is el fogom majd végezni, de a lényeg, hogy így már van értelme számomra gondolkodni a terepasztal tervezésen.
Ha jól tudom a közel múltban valami történ a Posch modellnél és lényegében megszűnt az... Viszont nekem jó pár csomag Kaláka forgóvázra lenne szükségem, de már sehol se találok. Tudtok helyet/boltot ahol még maradhatott illetve valami alternatívát a Posch Kalákára, foglalkozik nég valaki H0-ban ilyen forgóvázzal? Mikromodellben nem gondolkodom, egyrészt nekem a Mikromodell megléte is bizonytalana, másrészt a Posch féle kész, komplett forgóváz jobban tetszik mint a 3D nyomtatott felragasztani való maszk, ami bizonytalan minőségű/futásu lehet...
Reméljük (hamarosan) látogatható lesz Szörényi Szabolcs terepasztala a Nyugati pályaudvarról:
"A tavaly elhunyt Szörényi Szabolcs szimplán az Illés tagjaként is kitörölhetetlen a magyar kultúrtörténetből. De most már nemcsak ezért: a Közlekedési Múzeum nevében Schneller Domonkos főigazgató ünnepélyesen átvette a zenész feleségétől, Rosta Máriától a Nyugati pályaudvar 80-as évekbeli állapotát megörökítő terepasztalt, amelyet férje több mint húsz éven át épített."
Bevallom kerestem ezt az információt de nem találtam: tudja valaki mi a világos barna teherkocsi színnek a RAL kódja? Nem az a vörösesbarna (aminek tudom hogy nincs RAL kódja), hanem mondjuk ami az Eas kocsiknak szokott lenni az a halványabb barna színe?
ugyanakkor felmerül bennem a kérdés, hogy minuszolni van esze, de építő kritikát írni, vagy kijavítani hogy esetleg rosszul tudod, arra vagy nincs esze, vagy csak simán lusta.
nekem makszimálisan jó tanácsokat adtál, és bár nem tegnap óta vagyok ezeken a fórumikon, ez a minuszok osztogatása nekem új. köszönöm a linket, az ilyen jellegű kérdéseimmel megyek akkor oda!
Amúgy meg: Mindent meg kell nézni, mert ezek régi dolgok, nem az új szabvány, vakdugós rendszerek, azaz józan ésszel végig kell nézni, hogy hova vannak kötve az izzó vezetékei.
A lámpa egyik lába lehet a sínen - érdemes ezt a menetiránynak megfelelően, általában úgy hagyni. Bonyolítja a helyzetet, ha van ott még dióda is, de ezt általában már a másik lábra szokták tenni, hogy menetiránynak megfelelően világítson egyenáram esetén. Annyi megoldás volt, mint égen a csillag, már régebben is.