occseb Creative Commons License 2024.02.07 -1 0 20365

Én nem tartozom egy táborba sem.

 

Akkor elkezdem előről onnan ahonnan félrement.

 

Tételezzük fel hogy homlokzati ventillátort tudok csak feltenni az egyik szobába, a többi szobában csak "luk" van falon hogy meglegyen a légáramlás iránya.

Ez legyen mondjuk úgy hogy a fürdőben van elszívás a hálókban  csak "luk".

 

Miért jobb egy lukat készíteni a falra mintha nyitva volna az ablak? 

https://netkazan.hu/termek/8492/aereco-eft-026-novelt-leghozamu-falatvezeteses-legbevezeto-40m3h-10-pa-80-m3h-40-pa-atm-100-mm-feher?gad_source=1&gclid=EAIaIQobChMIlui6s5KUhAMVdpJoCR3AMwqLEAQYAyABEgLgr_D_BwE

 

És akkor mégegyszer a félrement "Ennyi erővel azokban a szobákban nyitva is hagyhatnám az ablakot." kijelentéshez. Kb. a 20263-as hozzászólásodra referálva.

 

Ha nincs hőcserélő egy FOLYAMATOSAN MŰKÖDŐ szellőztetési rendszerben akkor szerintem tetemes mennyiségű hőt visz el a szobákból az állandó szellőztetés (most az hogy ventillátorral vagy sem igazából lényegtelen).

 

Egész éjjelre nyitvahagyott ablakok folyamatosan hozzák be a hideg (de friss) levegőt. Minél nagyobb a mennyiség annál nagyobb mennyiségű friss levegő kerül be, és annál jobban hűti a lakást. 

 

Ezért nem gondolom hogy egy egyszerű nagy légszállítású nem hővisszanyerős ventillátor ne hűtené ki teljesen a házat.

 

EZÉRT KÉREM HARMADSZOR ezúton hogy amennyiben leheőséged van rá kérlek készít képet a Te megoldásodról!

 

 

A résszellőztetést én nem keverném bele a megfelelő levegőmennyiségről gondoskodó témába, mert az talán tényleg csak arra jó hogy az ablak körül ne legyen penészedés ( ha arra jó egyáltalán). Szerintem ez egy gyártói-átverős maszlag duma:

https://ablakok.eu/mi-a-muanyag-ablak-resszellozo-funkcioja/

 

 

Előzmény: Mekk Elek 1042mester (20364)