advocatusdiaboli Creative Commons License 2019.06.25 -1 1 351195

Egyrészt valójában nem zéró kibocsátás kell - hanem klímasemleges ciklus. Nem zéró kibocsátású egy biomasszát tüzelő erőmű sem, de végül is a bolygó szempontjából egy zárt kört képez, csak olyasmit ereget ki, ami egy másik körben meg elnyelődik.

 

Ilyen alapon egy megújulóval termelt hidrogén-hajtású rendszer sem zéró emissziójú - de összességében mégsem számít.

 

Másrészt azt is vegyük észre, hogy, mint a klasszikus viccben "nem az oroszlánnál kell gyorsabban futni, hanem a másik delikvensnél" - nem zéró globális emisszió a fontos, hanem az, hogy egyensúlyt tudjunk tartani. A bolygó bioszférája irtóztató tömegű CO2-őt és sok más egyéb szennyezőt is fel tud dolgozni, el tud nyelni-semlegesíteni - és nem az a létfontosságú, hogy nulla legyen a kibocsátásunk - csak az, hogy egy adott szinten egyensúlyba tudjunk kerülni.

 

Példának okáért a mai globális közlekedési rendszer kibocsátását a bolygó önmagában gond nélkül elbírná, ha az egyéb szektorok nullát eregetnének - akkor nem, hogy nem nőne tovább a CO2 koncentráció, de lassan csökkenni kezdene.

Mellesleg ebből is sejthető, mennyi értelme van annak, hogy az energiákat arra koncentráljuk, hogy ennek a szektornak az emisszióján javítsunk még valamennyit...

Előzmény: Törölt nick (351167)