exhighand Creative Commons License 2017.04.30 0 0 28254

Önmagában az otthoni, családi fotózáshoz nem szükséges tükrös gépet venni. Ez egyfajta sznobizmus ma a fotózásban. Az otthoni felhasználók többsége  nem kiállításra fotózik, nem címlapra, valamelyik profi színes magazinba. A facebook a feltöltés után elképesztően lebutítja a legjobb fotót is.

 

100e Ft felett akkor érdemes gépet venni, ha saját magadnak van igényed és időd a jó minőségű fotózásra.

 

Kezdőként én egy 8-10 éves Fuji zoom-os bridge gépet vennék 10-20e Ft-ért. Ezek között kiemelkedő az s5600-as, amelyik minden olyan finombeállítást tud, amit a középkategóriás tükrösök, így tanulásra egyszerűen nincs is jobb.

 

Amikor már már kezded észrevenni ennek a gyengéit akkor kell gondolkodni, hogy egy középméretű érzékelős bridge legyen a választás 20x-os körüli zoom-al, vagy belépő tükrös, ami a csereobjektívekkel együtt minimum a kétszeresébe fog kerülni, úgy, hogy semmivel sem fog jobb képminőséget produkálni.

 

A pixeleknek 5Mp felett már nincsen jelentősége. Az 5Mp érzékelők voltak az utólsók, amiken az elemi pixelek ténylegesen szgetekként voltak kialakítva, átfedések nélkül. Így ezeknek a képe minden további nélkül felinterpolálható 20Mp-ig, megfelelő eredménnyel. A mostani 20Mp érzékelők átfedésesek, azonos érzékelő méretben zajosabbak, amit a gyártók különféle algoritmusokkal igyekeznek szűrni. Ennek eredménye az, hogy a zajjal együtt kiszűrik a részleteket is - tehát hasonló vagy rosszabb a képminőség, mint 5Mp-ről felinterpolálva.

 

A dolog arra hasonlít, amikor a tehetősebb hölgyek Honda 200LE-s VTI-t vásárolnak maguknak. Az autó náluk van 4-6 évig és a szervizesek látják a komputer logjában, hogy sohasem használta ki a hölgy 100-120 LE felett, mert megfagyna az ereiben a vér.

Előzmény: NS84 (28253)