Keresés

Részletes keresés

XtraP Creative Commons License 6 napja 0 2 8554

Úgy gondolod, errefelé mindenki más rajongott az eszéért? Szerintem tévedsz ... arról nem beszélve, hogy egyáltalán nem biztos, hogy bárki/bármi is elüldözte volna.

Előzmény: gyongyom bokretam (8553)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2026.04.07 -1 1 8553

Ami eddig senkinek sem sikerült, az most neked sikerült. Sikerült elüldöznöd a Szuperfizikust? Ez neked örömöt okoz?

Előzmény: MemetikaTan (8548)
Elminster Aumar Creative Commons License 2026.03.26 -1 2 8552

"Egy mémnek nem kell igaznak lennie, hogy kifejtse a tőle elvárt hatást."

Egy mém lehet tőrőlmetszett ostobaság is, ha mind az alkotó, mind a célközönség ostoba.

Előzmény: MemetikaTan (8546)
Run like hell Creative Commons License 2026.03.26 -1 0 8551

A relativitáselmélettel kapcsolatos baromságai a III. kötetben vannak.

Előzmény: Elminster Aumar (8550)
Elminster Aumar Creative Commons License 2026.03.26 -1 0 8550

"Iván Gábor válogatott ostobaságai
III. kötet"

Az nem az V. kötet?

Az ember könnyen összezavarodik, hiszen már többkötetes a "Nagy Mű" mint a Pallas Nagylexikona....

Előzmény: Run like hell (8549)
Run like hell Creative Commons License 2026.03.26 -1 1 8549

Ha egyszer a TÉR / távolság relatív, akkor a sebesség is az. 

Tehát nincs túl sok értelme bemaximalizálni.

Iván Gábor válogatott ostobaságai

III. kötet

Előzmény: MemetikaTan (8537)
MemetikaTan Creative Commons License 2026.03.26 0 1 8548

8523 kommentem is fő hatással volt arra, hogy FlúgosFizikus lelépett innét és több mint két hónapja már nem ír ide. Lelepleztem, hogy mindent amit összezagyvál, már mások korábban is összezagyválták és így ő már nem lehet FELTALÁLÓ. Ergó a szuperfizika könyve max plágium kategória lenne. 

Előzmény: Patreides (8547)
Patreides Creative Commons License 2026.03.26 0 0 8547

Hát a tieid itt mindig kifejtik a hatást, az tény.

Előzmény: MemetikaTan (8546)
MemetikaTan Creative Commons License 2026.03.26 0 0 8546

Memetika alapszabály/törvény:

Egy mémnek nem kell igaznak lennie, hogy kifejtse a tőle elvárt hatást.

Előzmény: Patreides (8543)
MemetikaTan Creative Commons License 2026.03.26 0 0 8545

Kilenc és 16 db nulla. 

Ugyan azt írtuk.

Patreides Creative Commons License 2026.03.26 -1 0 8544

Az a mém maximum annyit mond, hogy 90 x 10 a tizenötödiken db kis "m" betű azonos egyetlen nagy "E" betűvel.

Patreides Creative Commons License 2026.03.26 -1 0 8543

Igen.

A kettő között az a különbség, utóbbi jelent is valamit, előbbi meg egy értelmetlenség.

Értelmet meg még egy mémtől is érdemes lenne elvárni.

Előzmény: MemetikaTan (8542)
MemetikaTan Creative Commons License 2026.03.26 0 1 8542

Te nem tudod mi az a mémkép!!!!

Itt van mértékegységekkel is ugyan az amit írtam. Egy lexikonból kifotózva:

Előzmény: Patreides (8541)
Patreides Creative Commons License 2026.03.26 -2 0 8541

Még mindig nem fogtad fel hogy egy szám itt önmagában semmit nem jelent, a mérőszám mértékegység nélkül egy nagy nulla, semmi.

Előzmény: MemetikaTan (8540)
MemetikaTan Creative Commons License 2026.03.26 0 0 8540

Az adott képlet is hibás így, mert a fénysebesség maximuma a négyzeten az egy állandó és nem változó:

Egy jó nagy állandó szám. A mémképen kerekítve van:

Előzmény: Patreides (8538)
Patreides Creative Commons License 2026.03.26 0 1 8539

A fizikus nem számonkéri a Valóságot, hanem leírja. :)

Patreides Creative Commons License 2026.03.26 0 0 8538

De pont ez a határsebesség abszolút, mindenki számára ugyanaz. Ez a poén az egészben, és ez a lényeg. :)

Kivéve a (nevezzük így) "fény" számára, mert számára nem létezik az idő, a sebesség pedig így végtelen.

MemetikaTan Creative Commons License 2026.03.26 0 1 8537

Ha egyszer a TÉR / távolság relatív, akkor a sebesség is az. 

Tehát nincs túl sok értelme bemaximalizálni.

A relativitás elméletek még további pontosításokon fognak átesni, mint eddig is pontosodtak.

A maximális / abszolút sebesség  meg el lesz törölve. Tudományos tévhit kategória lesz.

Előzmény: Patreides (8536)
Patreides Creative Commons License 2026.03.26 -2 0 8536

Itt pont az a lényeg, hogy MI a fény? (Tágabban: mi az elektromágneses hullám? Az egymást gerjesztő elektromos és mágneses mező  - amely számára nem létezik idő, csak a külső szemlélő számára - állapotának változása, ami a határsebességgel terjed, és így szállít energiát?)

A határsebesség pedig a téridőben az oksági hatások (max.) terjedési sebessége.

Előzmény: gyongyom bokretam (8535)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2026.03.25 0 0 8535

Ha a fény nem változtatja a helyét, akkor mi lesz a fénysebességgel_? már amit megértettem belőle.

Előzmény: Patreides (8534)
Patreides Creative Commons License 2026.03.25 0 0 8534
Előzmény: gyongyom bokretam (8533)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2026.03.25 0 0 8533

Hogy lehetett mozdulatlan , amikor az éter szállitotta a fényt. Szerintem többféle elképzelés volt. Egy szálitóeszköz nem mozdulatlan.

Előzmény: JimmyG (8524)
gyongyom bokretam Creative Commons License 2026.03.25 0 0 8532

Nagy nehezen.Az étert átkeresztelted fényközegre, csak azért, hogy érvénzesüljön a nincs, ebben az esetben a nincs éter. A nincs a te mániád . szerinted semmi nincs.

Előzmény: JimmyG (8526)
Nick Elsdorf Creative Commons License 2026.03.13 -1 1 8531

A Michelson-Morley kísérlet negatív eredménye NEM utal az éter hiányára. Az éter létezése a Lorentz elmélet integráns része! Nincs olyan kísérlet, amely cáfolná az éter létezését.

Előzmény: MemetikaTan (8528)
JimmyG Creative Commons License 2026.01.19 -2 1 8530

Mi az éter?

A klasszikus fizikában a fény közegét nevezték fényéternek, vagy röviden éternek. 

Az éter szóval azt az ismeretlen anyagi közeget jelölték, amelynek a tovaterjedő rezgése, vagyis a hullámzása maga a fény. 

Később konkrét tulajdonságokkal ruházták fel az étert, amely:

- részecskékből (atomokból, molekulákból) áll

- az egész univerzumot kitölti

- láthatatlan

- homogén, vagyis mindenütt ugyanolyan

- nem képes mozgásra vagy áramlásra, vagyis abszolút mozdulatlan.

Ez az éter-elképzelés azonban több sebtől vérzett.

Mi volt a probléma az éterrel?

Egyrészről nagyon ritka légies anyagnak kellett volna lennie, amely nem tanúsít ellenállást a bolygók mozgásával szemben.

Másrész kemény sűrű anyagnak kellett volna lennie, mert csak ilyen anyagokban alakulhat ki tiszta ternszverzális hullám. 

Az egymásnak ellentmondó követelményeknek azonban semmiféle ismert anyag sem felelt meg. 

A másik probléma az volt, hogy a gondosan megszerkeztett Michelson-Morley kísérlet ellentmondott az éter mozdulatlanságának. A kísérlet null eredményét csakis akkor lehet megmagyarázni, ha az közeg elmozgdul a Földdel együtt. 

Mivel a helyes magyarázatra nem jöttek rá, a 19-20. század fordulóján a fizika patt helyzetbe került.

Ekkor jött Einstein azzal a hülye ötlettel, hogy ha nem sikerült kimutatni az étert, akkor a fénynek nincs is közege. A fényhullámok az üres térnek, vagyis a semminek a rezgései. Ebből az képtelen ötletből nőtt ki a relativitáselmélet 1905-ben. 

Azonban 15 év múlva Einstein töredelmesen bevalotta, hogy a fényközeg kiebrudalása nagy tévedés volt, mert:"... a tér éter nélkül elképzelhetetlen, nélküle nem terjedne a fény..."

A "modern" fizika azonban figyelmen kívül hagyja Einstein későbbi megvilágosodását, és továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy semmiféle fényközeg sem létezik. Mert ha létezne, akkor azonnal összeomlana a relativitáselmélet. 

Azonban azt az egyszerű kérdést senki sem tudja megválaszolni, hogy a semmi hogyan képes rezegni?

Vagyis a fizikusok ma sem tudják, hogy minek a hulláma a fény és a többi EM sugárzás. 

Sajnos a mai "mindentudás" fizikája a legalapvetőbb kérdésre sem tud értelmes választ adni. 

JimmyG Creative Commons License 2026.01.09 -1 1 8529

Hátha még értenéd is, amiket beidézgetsz!

Előzmény: MemetikaTan (8528)
MemetikaTan Creative Commons License 2026.01.09 -1 0 8528

"A fényéter vagy éter (a fényhordozó jelentése „fényhordozó”) a fény terjedésének korábban feltételezett közege. A látszólag hullámalapú fény üres térben (vákuumban) való terjedésének magyarázatára hivatkoztak, amire a hullámoknak nem szabadna képesnek lenniük. A fényéter térbeli plenumának (anyaggal teljesen kitöltött térnek) feltételezése – a térbeli vákuum helyett – biztosította azt az elméleti közeget, amelyet a fény hullámelméletei megköveteltek.

Az éterhipotézis története során jelentős vita tárgya volt, mivel egy láthatatlan és végtelen anyag létezését követelte meg, amely nem lép kölcsönhatásba fizikai tárgyakkal. Ahogy a fény természetét vizsgálták, különösen a 19. században, az étertől elvárt fizikai tulajdonságok egyre ellentmondásosabbá váltak. A 19. század végére az éter létezését megkérdőjelezték, bár nem volt fizikai elmélet, amely helyettesíthette volna.

A Michelson–Morley kísérlet (1887) negatív eredménye arra utalt, hogy az éter nem létezik, ezt a megállapítást pedig az 1920-as évek későbbi kísérletei is megerősítették. Ez jelentős elméleti munkához vezetett a fény éter nélküli terjedésének magyarázatára. A nagy áttörést a speciális relativitáselmélet jelentette, amely megmagyarázhatta, miért nem sikerült a kísérletben étert látni, de tágabb értelemben azt sugallták, hogy erre nincs szükség. A Michelson–Morley kísérlet a feketetest-sugárzóval és a fotoelektromos hatással együtt kulcsfontosságú kísérlet volt a modern fizika fejlődésében, amely magában foglalja mind a relativitáselméletet, mind a kvantumelméletet, utóbbi a fény részecskeszerű természetét magyarázza."

források netes lexikonok

MemetikaTan Creative Commons License 2026.01.09 0 0 8527
Előzmény: MemetikaTan (8525)
JimmyG Creative Commons License 2026.01.09 -1 0 8526

Az én Szuperfizikámban nincs éter. 

Fel tudod ezt fogni?

Előzmény: MemetikaTan (8525)
MemetikaTan Creative Commons License 2026.01.09 0 0 8525

Bizonyítás, hogy a mozgó éter és az éter-szél kb egy 200 éves dolog.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=171146059&t=9259239

Előzmény: MemetikaTan (8523)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!