Ebben a topikban a vívás harcművészeti aspektusait szeretnénk megvitatni. Elsősorban a történelmi európai vívással, ezen belül szablyavívással szeretnénk foglalkozni, de minden más vívás képviselője is szívesen látott vendég a topikban.
"Daidódzsi Júzan, más néven Taira Sigeszuke (16391730), korának híres konfuciánus szellemiségű tudósa és hadművésze volt. Műve, a Busidó Sósinsu már a Tokugava-korszakban íródott, és leginkább fiatal szamurájnövendékeknek szánt tankönyvként szolgált. Erkölcsi és szellemi útmutatása révén a busidó eszméinek egyik legfontosabb közvetítőjévé vált.
DAIDÓDZSI JÚZAN CÉLJA AZ VOLT, HOGY A HARCOS ERÉNYEIT A HŰSÉGET, A KÖTELESSÉGTUDATOT ÉS A BÁTORSÁGOT A BÉKEIDŐBEN IS MEGŐRIZHETŐ NORMARENDSZERRÉ FORMÁLJA.
Műve világos, gyakorlatorientált nyelvezete miatt évszázadokon át alapműként szolgált a szamurájok képzésében. Ma azért érdemes olvasni, mert a becsületről, önfegyelemről és belső tartásról szóló időtálló tanításai kapaszkodót nyújtanak egy olyan korban, ahol az értékek gyakran elmosódnak."
Hagakure -- legalább hallott róla az ember.
Muszasi műve -- bele is olvastam. A fenti könyvről nem is hallottam :-(
Tegnap 6 új Free Schollert köszönthetett köreiben az Egyesület. Ők azok, akik szombaton egy óra futás után levizsgáztak mindhárom tradícióból, levívtak 110 párbajt 111 perc alatt, megvédték díjukat hosszúkarddal és két választott speciális fegyverrel is.
Majd vasárnap ünnepélyes keretek között megvédték szakdolgozatukat vagy mestermunkájukat is.
Immáron Szabad Diákok vagytok, büszkék vagyunk rátok!
"Dating from around 1050 to 1150 and measuring one meter (3.3 feet) in length, the sword is inlaid with gold-colored copper forming the shape of a cross and a spiritual symbol known as an endless knot, the museum added."
"It appears that the sword was deposited in the river on purpose, and there were no traces of a scabbard found nearby.
Medieval swords were deeply personal possessions: they were either buried with their owner or alternatively ritually deposited into water, said the museum.
In the latter case, they are often exceptionally well preserved, it added.
At the time it was forged, the area would have been ruled by the Bishop of Utrecht, a nearby city, although he would have been in frequent conflict with the Counts of Holland and Flanders, who were becoming increasingly powerful.
This era also saw a shift in military tactics and weaponry: vertical slashing from horseback gave way to horizontal thrusting between pieces of armour, said the museum.
This sword, which could be wielded with one hand, embodies that transitional phase suited to both techniques."
Az FS-dolgozat megírása során kapcsolatba lépett más szablyavívó közösségekkel:
* CrossCut;
* valami németországi társasággal, konkrétan Indes.
Egy vicces kérdés: Huttonnál van szúrás, közben már nem voltak arrafelé párbajok. A szúrás általában halálos technika. Lehettek-e "titkos" -- nem igazán legális -- párbajok?
Korrekt válasz: Angliában társadalmilag nagyon elítélték az élet-halál párbajokat. A könyv 1889-es, az utolsó párbaj arrafelé 1854-ben volt és akkor is már 2 francia állampolgár párbajozott valahol egy mezőn. Hadseregi tiltás 1845-ben. Vívóeszköz: ~600 g, 80 cm-es pengével rendelkező szablya.
Egy másik bíráló: Roppant inspiráló volt, hogy egy bevezető edzés után kialakult egy egész kutatás!
HEMA-val először egy gimnáziumi szakkörön találkoztam, majd 2019-ben az Ars Ensisben kezdtem el komolyabban foglalkozni vele. Bár először csak sportként tekintettem rá, azóta a közösség és a szerzett barátok legalább annyit tettek hozzá az életemhez, mint a párbajok és a tanult technikák.
A hosszúkard mellett a pengeméret két végleteként a rondel tőr és a montante fogott meg leginkább. Balkezesként az évek során extra kihívást jelentett számomra a tanult technikákat ellentétes kéz ellen alkalmazni, az így tanultakat igyekszem minél inkább beleépíteni a vívói eszköztáramba.
Mestermunka címe: Gyógynövénytartalmú készítmények a 12. századi Európában"
Úgy tűnik, ez a rész a klasszikus Lapozzunk reakciót fogja kiváltani.
Lehet titeket nem érint annyira, viszont megkérnék mindenkit, hogy aki tud adjon le egy választ vagy küldje el ismerőseinek, aki HEMA csapatban van benne. Előre is Köszi! Az augusztusi konferenciához kellenek a válaszok.
Mindig is érdekelt a történelem és a sport. Különböző formában mindkettő gyerekkorom óta része a mindennapjaimnak. HEMA-val a Covid alatt találkoztam, ekkor pár éve nem edzettem már, így a korlátozások után azonnal csatlakoztam a legközelebbi edzéshez. Nagyon tetszik, hogy a HEMA egy viszonylag fiatal és formálódó sportág, ahol a modernitás és a tradíció nem csak szavak szintjén találkozik. Az AE-be csöppenve egy jóval sokrétűbb és színesebb világ fogadott, mint amire számítottam, sokkal több lehetőséggel, mint amivel kisgyerekes szülőként jelenleg élni tudok.
Mestermunka címe: Szabadvívó kesztyű" (FB)
Ez is érdekes lehet.
Vajon ez csak valami koncepciótanulmány vagy egy használható kesztyű lesz?
Négy évvel ezelőtt kezdtem el vívni a volt osztálytársam ajánlására - a kendo helyett - az Ars Ensisben. Kétlaki életet élek: Veszprémben és Pesten is járok edzésre. Fun fact rólam, hogy a kedvenc vívós játékom a négypontos párbaj.
Dolgozat címe: A Cold Steel szablyavívásának gyakorlati értelmezése." (Saját kiemelésem)
Ha négy éve, akkor Laci -- igen szorgalmasan -- minden évben vizsgázott (Scholler III, II, I).