Sziasztok!
Mivel ennek a kis kazánnak nincs saját topikja, így nyitnék egyet neki. Várom azokat az embereket ide, akiknek van már ilyen kazán felszerelve, és azokat is akiknek még nincs de ilyet szeretnének. Vélemények, okosságok, beszereléssel és használattal kapcsolatban.
Üdv mindenkinek segítséget szeretnék kérni 2 éve vásároltam Mika 6 kazánomat, kizárólag fűtés céllal .2 napja a készülék "temperál" azaz 34foknál begyújt felerősödik a láng 39 foknál lekapcsol. Es ez megy 2 napja . A szerelőt nem tudjuk elérni. Hétvége természetesen ....... rendszert feltöltöttem légtelenítettem . Hibakód nincs . A manuális radiátor víz hőfokának állítására nem reagál viszont a termosztátra igen . Keringetö szívattyú jó minden radiátor langyos . Ventillátor működik. Kezelő panel rendben reagál . Kérek segítséget 🙂
egy olyan problémába ütköztem (MIKA 6 EU), hogy a kazán gyújt, egy másodperc után kialszik, aztán ezt ismételgeti, és a sokadik próbálkozásnál valameddig működik.
Viszont ami igazán furcsa, hogy ezt csak akkor produkálja, amikor rajta van a burkolat, ha azt leveszem, minden remekül működik.
Találkozott már valaki ilyesmivel? Tanácstalan vagyok, ahogyan a szerelőm is.
Valaki tudna abban segíteni, hogy a mika6eu készüléknél mi lehet a gond, ha folyamatosan kattog? Majdnem olyan a kattogás mint amikor indul és gyújítja a lángot, de mégsem az. Hibakódot nem jelez, hőfok, nyomás renden van, újraindítás nem segített. Köszönöm előre is.
MIKA Turbo kazánnal kapcsolatban kérnék tapasztalatot.
A készülék kb. 3 hónapos.
Előremenő vízhőmérséklet: 50 °C
Fűtőtestek: 3 db szekciós radiátor + 1 törölközőszárítós radiátor, azonos beállítással
Termosztát: 24 °C-ra állítva
A probléma az, hogy 50 °C-on nagyon nehezen fűti fel a lakást, hidegebb időben akár órákig megy, mire egyáltalán emelkedik 1 fokot a hőmérséklet.
Ha 55 °C-ra emelem, akkor viszont erős műanyag/égettszag jelentkezik a szivattyú felől, ezért nem merem így használni.
Volt kint szerelő, aki azt mondta, hogy ez teljesen normális, mert az újabb készülékekben kínai gyártású szivattyú van, és az eleinte ilyen szagú. Nekem ez viszont nem megnyugtató, főleg úgy, hogy közben a kazán nagyon sokáig fűt, mégsem melegszik rendesen a lakás.
Tapasztalt már valaki hasonlót ennél a típusnál?
Normális ez, vagy inkább keringetési / szivattyúproblémára utal?
Arra gondoltam hogy leírom hogy építettem meg a fűtéseimet,hátha valakinek segít.
Ha van lehetőség akkor ne a léptetőmotoros gázszeleppel szerelt Mikát válasszuk ,hanem a Resideo-sat, szerintem jobb. Ha van lehetőség, akkor hagyományos keringetőszivattyúval szereljük fel. Ez abban más,hogy a forgórésze nem állandó mágnes, így nem szed össze minden mágnesezhető anyagot, feleslegessé válik a mágnesszűrő is de azért ártani nem árt.A hagyományos keringetőszivattyúk olcsóbbak, csendesebbek, és a 180mm bekötési távolságú könnyebben is beszerezhető, ráadásul van rajta egy dugó a tengely végénél, ha megragadna ,meg lehet forgatni egy csavarhúzóval. Tudom,ha nem húzzuk ki a konektorból a nyári időszakra, akkor nem ragad meg.
Ne szereljünk autómata radiátorszelepet a rendszerbe ,én egy radiátorra semmilyen szelepet nem szereltem,hogy mindenképpen nyitva legyen,tudjon a víz menni rajta teljes keresztmetszetben, jó erre a fürdőszobai törölközőszárító radiátor, ott kell a meleg. Ez azért kell mert a kazán hőcserélője kis átmérőjű rézcsövekből van, és ha lelassítjuk a viz áramlását benne, akkor vízkövesedésre hajlamos lesz.
Mindenképpen szereljünk egy töltőágat a vízvezetékről egy manométerrrel ,jól látható helyre . Érdemes a manométer plexi borítását lepattintani és a számlapot zöld filccel az 1,2 és 1,4bár között beszínezni,hogy jól látható legyen a megfelelő nyomás,hozzá nem értők esetén is.A plexit utána visszapattintani. Arra a mikára mondom ahol nincs manométer.
Érdemes a biztonsági szelep /piros foggantyú/ kivezetését a falon kívülre vezetni. Ha eresztene, kifele follyon, ha ki kell ereszteni a vizet valami miatt, akkor csak megnyitjuk és kész.
Mindenképpen keresztbe köthető /két ellentétes sarkán/ radiátorokat szereljünk fel,sokkal egyenletesebben melegszenek. A régi RADAL nem jó, csak egy oldalról szerelhető.
Még azt követtem el vele, hogy a víz a radiátorokban szándékosan lentről felfelé megy,tudom a fűtésszerelőknek ez rosszul hangzik, de ilyen kicsi rendszereknél majdnem mindegy, úgy gondolom, és a tapasztalat azt mutatja,hogy tökéletesen műkődik.
Egy-egy visszatérő radiátorszelepet raktam a radiátorokra , ezt azért hogy szabályozható legyen a rendszer,és mivel ezeknek a tekerője le van dugózva, elvileg egyszer kell beszabályozni,és nem tekerészi el az albérlő.Igazából nem is kellett szabályozni,minden szelep teljesen nyitva van,és jól működik. Ha nem lassítjuk le az áramlást nem vízkövesedik olyan könnyen.
Arra gondoltam ,kicsit jobban körülírom az E05 hibakóddal kapcsolatos dolgokat. Senkit nem bíztatok a kazán javítására, mindenki a saját felelősségére nyúljon hozzá,ez egy veszéllyes üzem.
Az E05 hibakód ,a léghiánykapcsoló hibájára utal. Ebben a kazánban nincs léghiánykapcsoló, de a nagy vezérlőelektronikát úgy tervezték mintha lenne. Másik kazánokban a léghiánykapcsoló azért van hogy a kazán működését levegő és égéstermék kiáramlási oldalról ellenőrizze, ezt a vezérlőnek jelentse hogy rendben van. Ebben a kazánban a levegő áramoltatását egy számítógépekből ismert 1,5watt teljesítményű ventillátorral oldották meg. Ennek a ventillátornak annyira kicsi a teljesítménye hogy létrejövő nyomáskülömbséget semmilyen mechanikus szerkezettel nem lehet érzékelni úgy mint más kazánokban a léghiánykapcsoló teszi azt.
Ugyanakkor az ötlet zseniális hogy a számítógépes ventillátornak van egy forgásjele / sárga vezeték/, és azt fel lehet erre a célra használni, mivel ha a ventillátor forog, akkor szállít is. Ha ezt a forgásjelet átvezetjük a vízáramlás kapcsolón, akkor egy többlépcsős biztonsági rendszert kapunk, ami tájékoztat a légáramlásról, a vízáramlásról,ezáltal a szivattyú működéséről is.Ezután az a feladat marad ,hogy a visszaérkező forgásjelet / sárga vezeték/, úgy dogozzuk fel, hogy ha van forgásjel akkor záródjon egy relé, ha nincs akkor nyisson. Ezt a feladatot látja el a TB201 elektronika és annak további változatai. Tehát a léghiánykapcsoló, maga a TB201 elektronika.
Tehát amikor megjelenik az E05 hibakód akkor a hibát a TB201 elektronika körül kell keresni, de ez nem azt jelenti ,hogy maga az elektronika a hibás, persze lehet az is. Hogy hol a hiba azt mérésekkel lehet eldönteni.Ha a méréseket kihagyjuk, akkor a javítás komoly szentségelésekkel válogatott káromkodásokkal folytatódhat mivel aTB elektronika már 25 ezer ft, vagy még több.
Hogy mérjük ki?
A TB201 és fiatalabb testvérei 230V árammal táplálkoznak , tehát meg kell mérni a betápját. Ha az jó, akkor meg kell mérni a ventillátorhoz menő piros és fekete vezeték között a ventillátor tápfeszültségét 12V körüli egyen feszültségnek kell lenni. Most értünk el egy lényeges ponthoz, meg kell mérni hogy a ventillátor sárga vezetékén vissza érkezik-e a forgásjel.Ennek a nehézségét az adja hogy az a jel egy négyszögjel . Megpróbálok betenni ide egy képet hogy hogy néz ki.Nem sikerült betenni. Egy 5v négyszögjel 50% kitöltéssel.
Tehát ha visszaérkezik a jel , akkor a ventillátor rendben van, a vízáramlás rendben van, záródni kell a TB201 bal sarkán lévő relének. Ha nem záródik, akkor a TB201 hibás. Ha a jel nem érkezik vissza akkor lehet hibás a ventillátor,a ventillátor vezetékei, a vízáramlás kapcsoló, a szivattyú, vagy nincs benne víz, vagy eldugult a vízáramlás kapcsoló.
Két Mika tulajdonosként megosztom a tapasztalataimat. Mika 6eu turbo mind a kettő. A kazán tejesen modern felépítésű, minden biztonsági követelménynek megfelel,gazdaságos,a lakatosmunka nem a legszebb de a célnak megfelel. A két kazán ránézésre azonos de ha belülről megnézzük van eltérés. Az egyik léptetőmotoros gázszeleppel van szerelve , a másik elektromágneses gázszeleppel /Resideo /.
A léptetőmotoros túl zajos leálláskor./kattog/. A másiknál ez nincs. Ezt leszámítva teljesen rendben van.
Sokat segített volna a kazán megítélésén, ha a gyártó egy vonalas rajzot tett volna a "user manual"-ba mint mások. Akkor az E05 hibának a ködszurkálós hibakeresési módszere "leegyszerűsödött" volna.Hátrány ,hogy a rajz hiánya miatt még a szerelők se tudják azonnal ,hogy mi a baj.Ezt azért írtam ide be,hátha a gyártócégnél olvassa valaki és pótolják a rajzot /idealista vagyok/. Az is lehet ,hogy nem érnek rá, mert a TB201.nek a 6. változatán gondolkoznak.
Még tanácsként, a viszonylag kicsi teljesítmény miatt ,max.négy-öt radiátor, 40-50 m2,lakásba való,esetleg ha nagyon jól le van hőszigetelve a ház ,akkor lehet nagyobb is.
Segítséget szeretnék kérni.Mika6 (a rácsos eléjü )kazán van a csővezeték az âlmennyezetben. 5 radiátor van rákötve. eddig döcögősen de ment 9 évig de most sorba elment a fűtés a radiátorokba A legtávolabbibol csak hideg viz jön. Átmosás, szivattyú csere, légtelenités minden volt de a legtávolabbi sose melegedett, a többi egy két nap és újra hideg. 6 szerelő nézte de fűtés nincs. Tudnátok segíteni mi lehet a hiba
Sziasztok! Van egy Mika 6eu kazán amiben amíg hideg a fűtővíz addig megfelelő a nyomás a rendszerben 1-1,2 bar. De amikor elindul a fűtés akkor leesik kb. fél barra a nyomás. Ez normális viselkedés vagy esetleg a kiegyenlítő tartályban kevés a levegő nyomása?
Sziasztok! Tudna nekem segíteni valaki abban hogy a Mika kazánomba a TB201 es panelon az R8 as ellenállásnaki mi az értéke ? Sajnos megadta magát ( olvashatatlan a színkód) .
Mika 6 minigazán generál kérdés. Lakás vásárlás előtt állok és szembe jött a Mika 6 különböző generációs kazán változata 1-1 lakásban (kazán + 3-4 radiátor, csak fűtésre használva). Utána olvastam pár estén keresztül és nagyúsan sok a hiba bejelentés ezzel a minikazánnal. Arra lennék kíváncsi, hogy ezek zömében nem megfelelő üzemeltetés miatt (nincs tisztíva, karbantartva, stb) jönnek elő, vagy sokkal inkább ennyire konstrukciós hibáról van szó? A lakások jellemzően 50-55 nm nagyságúak, ahol találkoztam ezzel a készülékkel. És meglehetősen vissza tartó erőnek számít.
Köszönöm, ha írtok valós tapasztalati véleményeket.
Adott egy 2018-ban vásárolt kazán amire 4 radiátor van kötve.
Utóbbi időben egyre gyakoribb az f37 hiba.
Nem látok szivárgást sehol.
Amit megfigyeltem ,amikor hidegebb van kint akkor a gyakoribb a hiba(heti 1-2 alkalom)
illetve amikor a kazán fölötti ablakot kinyitom főleg hosszabb időre akkor még gyakoribb az f37.Lehet csak véletlen egybeesés ,de hátha tapasztalta valaki már ezt itt is.Kiegyenlítő tartály miatt is lehet f37 hiba amennyire tudom,arról meglehet állapítani valahogy hibás e?
A radiátor akkor lesz melegebb, ha nem tudja leadni az adott hőmérsékleten a környezetének a hőt.
A Mika 6kW max teljesítménnyel üzemel. Ezt
65/45 600mm 22k-s radiátor ~5fm hosszban leadja.
Ha a lakás hőigénye 4kW akkor hiába megy maxon a mika, mert a radiátorban a visszatérő nem tud melegedni, mert mielőtt megmelegedne, a szobatermosztát kikapcsol.
Ez által a viaszatérő tovább hűl - szobahőmérséklet közelébe.
6kW meg így hogy nagyok a radiátorok kb soha nem lesz elég arra, hogy a 25C-os visszatérőből 60+ fokos előremenőt készítsen.
Ha fontos a meleg radiátor, akkor már a legkisebb teljesítményt is figyelembe kell venni, ami 3kW
3kW leadásához
65/45 600mm 22k-s radiátorok esetén elég 2800mm hosszú hőleadó.
Ha hűl a hőmérséklet akkor lehet növelni az előremenőt, így
75/65 600mm 22k-s radiátor esetén 2800mm hosszra jut 5kW.
Persze akkor lesz ennyi, ha a lakásban a hőigény is ehhez igazodik.
Ha a hőigény jóval kisebb mint az adott hőmérsékletpárhoz tarzozó teljesítmény, kb sose fogja elérni ezeket a munkapontokat.