2015. februártól évi néhány 100-ra csökken a hidrogénezett növényi zsír mérgezése okozta halálozás. A kérdés persze, hogy miért nem történik meg a teljes tiltás Magyarországon is. A jó hír viszont az, hogy tizedére mérséklődik az adalék okozta halálesetek száma. Jövő évtől lejár a türelmi idő, és napi 2 gramra kell csökkenteni a gyártóknak a hidrogénezett növényi zsiradékkal elfogyasztott napi transz-zsír mennyiséget, ami az áldozatok számát hosszú távon jelentősen csökkenti. A hidrogénezést a zsíradék keményítésére használják, ezzel kiváltva az eleve telített, drágább állati eredetű zsírokat. Elsősorban azoknál a késztermékeknél, amit egyszerűbb keményített zsírral elkészíteni, mint olaj használatával.
http://egeszseg.hu/a-transz-zsirsav-rendelet-evente-6000-eletet-menthet/
A halálozást nemzetgazdaságilag olcsónak tartják, azonban a megbetegedések számát 10-100x olyan számban befolyásolja. Több tízezer friss megbetegedés keletkezik évente a transz zsír mérgező hatásának köszönhetően.
De nem (jól) érted akkor: Most van tíz éve, amikor először vezették be több helyen a tiltásokat. Ezeken a helyeken ugrásszerűen csökkent a halálozás. Az adatokat feldolgozták, és az derült ki, hogy a transz zsír volt felelős az eltérésért. Ez nem volt kérdés.
Azóta több országban tiltják. Ott is hasonló arányokban csökkent a halálozás. Ezt számolták át a magyar lakosságra, itt állítólag kb 6500 ember haláláért felelős évente. Ez azt jelenti, hogy ennyivel kevesebben fognak meghalni jövő februártól, nem azt, hogy pontosan mi játszódik le a sejtjeikben.
A 2 g megtartásának csupán gazdasági indoka volt, nincsen technológiai nehézsége akár olajokkal, vajjal, vagy természetes növényi zsírokkal (pl. kókusz) felváltani. A termék árában nem jelentkezik, mert adagonként csak néhány forint a különbség.
Én azt hiszem, félreérthettél valahol egy számot. Nem a 3/4-ére esett a halálozás, hanem kb. a tizedére a határérték bevezetésével (bár ha jól tudom, ott 1 g-os határértéket alkalmaznak).
Milyen zsírról? Nem világos ez a kérdés. Az összeesküvés lehetőségét nem látom, hiszen gazdasági érdekekkel éppen szembemenő hatósági intézkedésről van szó. A gazdasági érdek a mai magyarországi szituációban a türelmi idő elérését tette lehetőve, meg az elég magasan meghúzott 2 g-os határértéket.
Nem tudok pontos számokat, de magyarországon keringési betegsége lesz évente mondjuk 200 000 embernek. Ebből meghal talán 10 000. A régebb óta keringési betegségben szenvedők közül meghal kb 70 000. Összesen 80 000 magyar hal meg évente keringési betegségben.
Ha bevezetik a tiltást (és itt is a külföldihez hasonlóan alakulnak a számok) akkor pár év múlva már cca 150 000 ember kap évente csak keringési betegséget. Ebből meghal talán 7000, míg a régebb óta betegek közül 67 000. Összesen 74 000 szív-érrendszeri halott/év. Az 6000-rel kevesebb a 80 000-nél.
Ha 0 lenne a határérték, akkor még 500-zal csökkenne az összes halott száma, a példa kedvéért 73 500-ra.
Ja értem a félreértést. Nem a szív-érrendszeri megbetegedések az érdekesek, hanem hogy a tiltás után ugrásszerűen csökkent a halálozás. Történetesen a szív-érrendszeri halálozás csoportjában történt csökkenés miatt. (A hidrogénezett zsír pedig ilyen betegséget vált ki.)
A kettő közötti összefüggésben amúgy nem kételkedik senki. Nem valami "leleplező" céllal jött létre a topic, hanem az új adatok érdekesek.
Összeesküvést nehéz itt találni mert a sokat szídott multik maguk léptek. A McDonald's már 6 éve technológiaváltással teljesítette a határértéket. Ugyanígy a nápolyi veszélyes termékkör, de ott sem a multikkal volt baj a magyar adatsor szerint, hanem valami magyar sajátmárkás olcsó termékben volt valami 25%. Ott meg kicsi a lobbierő.
ha jól emlékszem, akkor u.ezt kimutatták már a zsírról is
arról van adat, hogy a vizsgált merítésben milyen százalékban voltak azok, akiknek eleve hajlamuk volt az érrendszeri megbetegedésekre? Akik transzzsírok nélkül is nagy eséllyel szív-és érrendszeri betegségben halnak meg?
nem érzel lobby-érdekeket a kimutatott adatok mögött? Nagy pénzek működnek ám ilyen esetekben.
Túl kevésnek, vagy túl soknak érzed? Dániában ennyivel volt kevesebb a szívérrendszeri halálozás az intézkedés után. Ezalatt más változtatás nem történt, csak a transz-zsír kivonása. A topicban persze érdekes, de a valóságban nyilván mindegy, hogy pontosan mennyi, 1 is megengedhetetlen. Lehet, hogy tényleg lényegesen magasabb, mert a magyar lakosság kb fele keringési betegségben hal meg, ami évente hozzávetőleg 80000 ember. De ezek szerint a kockázat egy tizedét teszi csak ki a nagy mennyiségű transz-zsír. Így is közel akkora veszély, mint a dohányzás, bár annál meg alattomosabb, egy része az áldozatoknak nem is tud róla.
A szakemberek mindenesetre azt hangoztatják, hogy a dohányzással összemérhető, vagy lehet, hogy azt is meghaladó súlyosságú a hatása. Ha jól számolom, akkor 20 emberből egyet megöl?
Nem, ennek már tizenéve követem a szakirodalmát, ezt valóban halálesetek miatt állították le. Mostanáig semmi újat nem olvastam, viszont számszerű adatokkal nem lehetett eddig találkozni. Így viszont elég gyors lépésekre lehet számítani, mert elég megdöbbentőek a számok.
A számításhoz a többi ország esetszámait használták. Azokban az országokban, ahol megtörtént a tiltás, csökkent a megbetegedések száma, kb. a háromnegyedére. Az ilyen megbetegedésből adódott halálozások számának csökkenését arányosították a magyar lakossághoz.
Kb úgy néznek ki a számok, hogy a korlátozás előtt 6500 ember halálát okozta évente a transz-zsír, ez csökken a 2g-os határértékkel jövő évtől kb. 500 fő/évre.