Keresés

Részletes keresés

Menroting Creative Commons License 2013.08.30 0 0 214

Sziamiu fényfijú.Mert leállt a lemeztektonikája.Lehet hogy e modellhez hasonlón :http://www.origo.hu/tudomany/20080601-lemeztektonika-az-eros-melegedes-leallithatja-a-folyamatot-a-foldon.html

 

"Lenardic és kollégái modellje alapján, ha a földfelszín átlaghőmérséklete mindössze 40-50 Celsius-fokkal a mai érték (ami 15 Celsius-fok) fölé emelkedik, a lemeztektonika lelassul, és végül megáll. Ennek egyik oka az, hogy a földköpeny mélyebb részei és a kőzetburok közötti hőmérsékletkülönbség már nem lesz elegendő a köpeny anyagának a lemeztektonikához szükséges áramlásához. Ugyanakor a felmelegdő kőzetburok már nem lesz elég sűrű és rideg ahhoz, hogy vissza tudjon süllyedni a köpeny anyagába.

A globális melegedés során az óceánok vizének jelentős része elpárolog, emellett a kőzetek is vizet veszítenek, a szárazabb kőzetek pedig nehezebben mozgathatók. Bolygónk egyre kevesebb belső hőt tud majd leadni a lemeztektonika révén, ezért előtérbe kerülnek egyéb hőleadó folyamatok.

Erősödhet például az úgynevezett forró foltokhoz (vagy forró pontokhoz) kapcsolódó vulkáni aktivitás. Ilyen, nem a kőzetlemezek mozgásához köthető vulkanizmus jellemző például a Hawaii-szigeteken. Ez növeli a széndioxid-kibocsátást, és a légkörbe jutott szén-dioxid kisebb része tud karbonátos kőzeteket alkotva kiválni a melegebb vizekben - tehát ez is a globális melegedés felé hat. A számítások arra utalnak, hogy a Föld esetében az a hőmérséklet, ahol a globális lemeztektonika leállna, alacsonyabb annál, mint ahol az óceánok teljes vízmennyisége elpárolog.

A fent említett, 40-50 Celsius-fokos melegedés sokkal nagyobb annál, ami emberi hatásra előállhat. Ugyanakkor nem kizárt, hogy különböző természetes okokból ilyen magas hőmérsékletet is elérjen bolygónk. Ebben közreműködhet a vulkáni anyagkibocsátás növekedése, emellett Napunk energiakibocsátása is lassan növekszik élete során. Különféle visszacsatolási mechanizmusok is elképelhetők, amelyek a melegedés irányába hatnak." S ha leáll a lemeztektonika akkor nincs ami hajtsa a belső dinamót s földanyú meghol..:-(

"A Mars kis méretű égitest, ezért a gravitációja gyengébb. A bolygón azonban az élet jelenlétének legnagyobb akadálya a mágneses tér gyengesége, a Marsnak nincs olyan mágneses pajzsa, mint a Földnek. Ennek oka, hogy a Marson leállt a lemeztektonika. A Földön, mivel aktív lemeztektonika van, ezért a bolygó belsejében lévő forró, folyékony fémek, elsősorban a vasnikkel és kobalt állandó mozgásban vannak és súrlódnak a kéreggel. Ez a súrlódás annyi energiát termel, hogy ennek köszönhetően a bolygó egy nagy elektromágnesként működik. Ez tartja fenn bolygónkon azt a mágneses teret és ionoszféráját, amely elsősorban a napszél és más, az világűrből érkező töltött részecskék folyamatos támadásától óvja a felszínt és a légkört. A Mars azonban, melynek lemeztektonikája leállt, nem rendelkezik ionoszférával, így a napszél gyakorlatilag elfújta a bolygó légkörének jelentős részét. A hőmérséklet lecsökkent és a maradék légköralkotó gázok napjainkban csak jég formájában lelhetők fel a sarkokon. Ráadásul a kőzetlemezek mozgása is sokkal gyengébb volt, mint a Földön, és viszonylag hamar meg is szűnt, emiatt a bolygó mélyének anyagai nem tudtak úgy keveredni és reagálni a lékörrel, mint bolygónkon.

A légkör elillanása után a klíma hidegebb lett, a víz pedig reakcióba lépett a környezetével vagy elpárolgott, mindez körülbelül három milliárd évvel ezelőtt következhetett be. A maradék víz feltehetőleg megfagyott, ezt eddig nem találták meg, viszont az altalaj nagy mélységben még tartalmazhat folyékony halmazállapotú vizet.[18]"

Előzmény: repcsepista (202)
astronom Creative Commons License 2012.12.24 0 0 213

Lottóznod kéne.

Előzmény: postata (208)
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.24 0 0 212

ezt most így magadnak címzed? :-O

Előzmény: Megitelo (211)
Megitelo Creative Commons License 2012.12.24 0 0 211

Miért lenne egetverő barom az, aki képes az információkat úgy csoportosítani, hogy az jöjjön ki belőle, amit akat? Ez inkább okos ember, mert manipulálni tudja a többi hülyét :-)

 

Hát ide figyelj. Olvasd el Heribert Illig német történésztől a Kitalált középkor című könyvet (rajta van az interneten). Ezek szerint ma 2012-ben nem 2012 van, hanem 1715. Ennél a maja naptárnál mindenki alapértelmezettnek vette, hogy a Gergely naptár az nem hamis. Ha pedig hamis, akkor 2012 még messze van.

Előzmény: Megitelo (204)
emem Creative Commons License 2012.12.23 0 0 209
Előzmény: postata (208)
postata Creative Commons License 2012.12.23 0 0 208

Fejemet rá pár nap múva vmi egetverő barom elhinti, hogy rosszul számoltunk, mert a Gergely naptár, mert a maják, mert a nullsík, stb...  és kijön, hogy januárban lesz Világvége.

S.T.A.L.K.E.R Creative Commons License 2012.12.21 0 0 207

A világvége érdeklődés hiányában elmaradt.

emem Creative Commons License 2012.12.21 0 0 205

ezt kéred Karácsonyra? ebben az esetben talán válaszolok, egyébként semmi kedvem egy ilyen förmedvényt analizálni a buta és/vagy lusta topiktársak helyett. különben is, mivel ma már 21 van, a topikot nyugodtan be lehet zárni.

Előzmény: Megitelo (204)
Megitelo Creative Commons License 2012.12.21 0 0 204

Mondd meg, mi abban a cikkben az egetverő baromság. Melyik állítás? Talán az, hogy a föld pólusai nagyjából minden 200-400 ezer évben kicserélődnek? Vagy a mérések hamisak? Vagy talán nem igaz, hogy a póluscsere folyamata alatt a Föld kevésbé védett a Napból jövő sugárzással szemben? Mondd meg, hogy ezen három állítás közül melyik a baromság.

Előzmény: emem (203)
emem Creative Commons License 2012.12.20 0 0 203

te is jótól kérdezed....

az idézett cikk tele van egetverő baromságokkal.

Előzmény: Menroting (201)
repcsepista Creative Commons License 2012.12.20 0 0 202

Szia bija Naplána-filai, de jo jo joooo...Napozni ni ni ni...

 Szrintetek, miért, s mi (lehetett) az oka hogy a Mars elveszthette...elveszthette a Magnet Ica terét?

 bo bo booo...

Előzmény: Menroting (201)
Menroting Creative Commons License 2012.12.20 0 0 201

 

 

"A Mars a légkörével fizetett

Sok költöző állat- és madárfaj, a gnúktól a fecskékig, a Föld mágneses tere alapján tájékozódik. Ezeknek az állatoknak a sorsa megjósolhatatlan. Az emberek számára ugyanakkor a Napból érkező intenzív sugárzás jelenti a legnagyobb veszélyt. Normális esetben ezt a bolygó mágneses tere még kint az űrben eltéríti. Ha viszont a pajzs eltűnik, a részecskék akadálytalanul bombázhatják az atmoszférát.

"Ezek a Napból származó részecskék komoly kihatással lehetnek a Földre. Amikor a Mars néhány milliárd éve végleg elvesztette a mágneses terét, a sugárzás nyomán teljesen eltűnt a légköre" - jelentette ki Paul Murdin, a Cambridge-i csillagászati intézet munkatársa. Véleménye szerint a Földön a felső légkör fog felmelegedni, a bolygót körben végigsöprő hullámokat keltve, és ez előre megjósolhatatlan hatással lesz a klímára."

 

http://index.hu/tudomany/polford/

 

Ez igaz ?

 

 

Előzmény: Megitelo (197)
postata Creative Commons License 2012.12.19 0 0 199

12-én üzenetet kaptam Negurruból.

nem kell félnünk, csak vonuljatok védett helyre, gumiszobába pl

emem Creative Commons License 2012.12.18 0 0 198

felőlem akár erőskedhetnél is, feltéve, ha ezt racionálisan érvelve teszed.

ehelyett sajnos egészen más kategóriába esik az, amit csinálsz, mivel az előző hozzászólásod hemzseg a tárgyi tévedésektől és az ezoterikus butaságoktól.

Előzmény: Megitelo (197)
Megitelo Creative Commons License 2012.12.18 0 0 197

"a váltás ideje alatt maga a mágneses tér nem szűnik meg, csupán annak dipólus része, ennek következtében a mágneses védőpajzs hatása legrosszabb esetben is csak gyengül, de ez bizonyítottan nem okoz ökológiai katasztrófát."

 

OK

 

Én nem erősködöm. Majd meglátjuk (a vak is azt mondta mielőtt belelépett a sz@rba).

Előzmény: emem (196)
emem Creative Commons License 2012.12.18 0 0 196

a cikk korrekt, és egyáltalán nem fokozza a pánikhangulatot, sőt.

a szerzők nem tehetnek arról, hogy sokan (köztük te is) alapvető információkkal sincsenek tisztában:

 

1. a pólusváltás nem bug, hanem feature, és viszonylag rendszeresen bekövetkezik, az ismert adatok alapján ez eddig

nagyságrendileg ezerszer történt meg. az azonos polaritású időszakok hossza átlagosan 250 000 - 500 000 év.

 

2. olyat sehol sem állít a cikk, hogy az átfordulás már nagyon esedékes lenne. a legutóbbi háromnegyed millió éve történt, de elődordult már ötvenmillió éves nyugalmi periódus is. a szerzők arról írnak, hogy a legutóbbi pólusváltás óta eltelt időt összehasonlítva az átlagos ciklussal, a váltás valóban esedékes lehet. viszont a bulvárcikkekkel szemben kitérnek arra is, hogy a számítások, illetve az ismert adatok alapján:

 

a. a váltás 1000 - 10 000 év alatt mehet végbe,

 

b. a váltás ideje alatt maga a mágneses tér nem szűnik meg, csupán annak dipólus része, ennek következtében a mágneses védőpajzs hatása legrosszabb esetben is csak gyengül, de ez bizonyítottan nem okoz ökológiai katasztrófát.

Előzmény: Megitelo (195)
Megitelo Creative Commons License 2012.12.18 0 0 195

Bármennyire is korrekt (-nek látszó) cikk, mégiscsak a pánikhangulatot fokozza. Elég csak azt a két megállapítását venni (amit nem tudtam) miszerint a pólusváltás 1./ átlagosan minden 250 ezer évben bekövetkezik, 2./ már nagyon esedékes.

 

A cikkben arra is volt utalás (ami szerintem logikus), hogy földünk belső folyamatait a Nap is befolyásolja. Viszont a Nap a bolygókkal együtt a Galaxis középpontja körül kering, tehát elvileg a Nap pályájának lehetnek olyan szakaszai, melyek nincsenek annyira "árnyékban". Amiképpen a földön a felhők takarhatják a Napot, ugyanúgy a csillagközi por, vagy valami más (pl. a rejtélyes sötét anyag) takarhatja a Napot, illetve védheti "bizonyosfajta sugárzástól*", amely a Galaxis középpontjából származik. Ha ezen utóbbi ismeretlen sugárzás erősödik, akkor ez hathat a Nap működésére, ami pedig továbbhathat a Föld belsejére. 

 

*Hogy mi lehet ez a "bizonyosfajta sugárzás"? - Annyit biztosan tudok, hogy majdnem semmit sem tudok, úgyhogy elképzelhető olyan sugárzás is, amely eddigi fizikai ismeretünkön kívül esik. Lehet, hogy ezt a fajta sugárzást árnyékolja 99 százalékban a sötét anyag (amiről szintén nem tudjuk, hogy mi). Nem biztos, hogy ez a Galaxis középpontjából származó sugárzás valami teljesen negatív, romboló sugárzás - sőt lehet, hogy éppen ellenkezőleg, az élet alapja. Azt sem tudhatjuk, hogy ez miként hat az emberek agytevékenységére (rosszabb az ember már nem nagyon lehet, most már csak az lehetséges, hogy vagy kipusztulunk, vagy továbblépünk, vagy mindkettő), sőt még azt sem tudhatjuk, hogy miképpen hathat magára a klasszikus értelemben vett anyagra (amely protonból, neutronból, elektronból, stb. áll.) Úgyhogy szerintem nem kell annyira félni, mert a LÉTEZÉSNEK nem lehet az a CÉLJA hogy megszöntesse önmagát, mert akkor inkább EGYETEMES SEMMINEK kéne már végtelen idő óta lennie, és akkor erről a témáról sem agyalhatna senki.

Előzmény: Menroting (194)
Menroting Creative Commons License 2012.12.17 0 0 194
Előzmény: auretiel (190)
emem Creative Commons License 2012.12.17 0 0 193

Szubliminális üzenetek az X-faktorban

Megköveztek tudom, érzem, de szoktam néha nézni az X-faktort, na nem azért, mert annyira remek egy műsor lenne, de lényegtelen is. Ma a döntőt nézve döbbentem csak rá, hogy mennyi szubliminális, rejtett üzenet van elrejtve a műsorban, amelyeknek egyetlen üzenete van: a[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Megitelo Creative Commons License 2012.12.17 0 0 192

Elvileg én a következő dolgot tudom elképzelni. Biztosan sokan hallottak arról, hogy valami ősi mezopotámiai agyagtáblán egy éppen szántó paraszt van ábrázolva, miközben 2 darab nap süt az égen (ha jól emlékszem, egy kereszt alakú tünemény + a rendes Nap). Pár éve ezt egy rejtélyes nap-szerű fénylő bolygó feltűnésével magyarázták, a Nibiruval. Hogy állítólag ez a Nibiru bizonyos időközönként megjelenik az égen. De van egy másik magyarázat is. Elképzelhető, hogy a Naprendszernek a Galaxis középpontja körüli keringése során, olyan helyzetbe kerül, hogy megjelenik a Galaxis középpotja, az egymás melletti sok csillag, amely innen nézve kereszt alakot formáz. Tehát megjelenik az égen egy fénylő kereszt. Ez csak többezer évente egyszer jelenik meg - amikor a Naprendszerünknek a Galaxis középpontjához viszonyított helyzete ugyanolyan -, ugyanis általában valami csillagközi por, vagy valami más eltakarja a Galaxis középpontját. Ez megmagyarázná, hogy miért annyira fontos szimbólum a kereszt. Mert a kereszt az nem keresztény találmány, hanem sokkal ősibb, ugyanis a régi pogány vallásokban is ez szerepel, a kereszténység ezt csak átvete tőlük, mint ahogy pl. a karácsonyt is. Ez az ismeret (hogy feltűnik az égen a kereszt) egy szűk embercsoportnak biztosan óriási hatalmat jelent, amiképpen az egyiptomi fáraónak is hatalmat jelentett a napfogyatkozások pontos ismerete.

Előzmény: Törölt nick (0)
auretiel Creative Commons License 2012.12.10 0 0 191

na jó vmiért nem tudom beilleszteni a képet. lényeg hogy sarki fényt fotóztak Pécs felett. Vszínűleg fotoshop de mi lesz ha helyet cserél a két polus?

 

Előzmény: auretiel (190)
auretiel Creative Commons License 2012.12.10 0 0 190

rz kering a facen. Tudom hogy a polusváltás létező jelenség és már meg kellettt volna történnie de tényleg........... mi várható ha megtörténik?

emem Creative Commons License 2012.12.06 0 0 189

Nyakunkon a világvége - élőben szerdán este 6-kor

http://www.origo.hu/tudomany/20121205-eloadas-ajanlo-nyakunkon-a-vilagvege.html

 

"Lőrincz Henrik csillagász előadását élőben láthatják a neten szerdán 18 órakor, elmaradt és lehetséges katasztrófákról.

Lőrincz Henrik az [origo]-nak elmondta: a 2012. december 21-ével kapcsolatos felhajtás áttekintése után a maja naptárról beszél, az előadás nagy részét pedig a valós kozmikus eredetű veszélyek bemutatása teszi ki. Ilyenek például a földsúroló kisbolygók, a nagy napkitörések és a közeli szupernóva-robbanások.

Az előadás december 5-én, szerdán 18 órától látható a www.galileowebcast.hu weboldalon."

pizo Creative Commons License 2012.12.04 0 0 188

A bal felső napkorongon mintha a 'sugarak' egy fogaskerék evolvens fogai lennének. Én a bal felsőt kifejezetten gépelemnek, elemi fogazású fogaskeréknek látom.

 

Zoli

Előzmény: Törölt nick (185)
pizo Creative Commons License 2012.12.04 0 0 187

A csalás (Btk. 318 par.) esetleg ráhúzható. Főleg ha anyagi kár is ér ezzel valakit.

 

Zoli

Előzmény: emem (182)
emem Creative Commons License 2012.12.04 0 0 186
Törölt nick Creative Commons License 2012.12.04 0 0 185

A tititaca tónál? az a hely elég híres  és a közelben lévő építményeiről. pl ez is:
poén lenne, ha megnyílna ez a kapu 21.-én

 

http://letuntvilagokenigmai.blogspot.hu/2012/12/puerta-de-hayu-markaazaz-az-istenek.html

Narancs.tea Creative Commons License 2012.11.21 0 0 183

köszi

Előzmény: Menroting (180)
emem Creative Commons License 2012.11.21 0 0 182

kár, hogy a népbutítás nem büntetőjogi kategória.

Előzmény: Menroting (177)
Menroting Creative Commons License 2012.11.21 0 0 181
Előzmény: horpad (178)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!