Budapesten dolgozok, agglomerációban lakom. Célszerűen Budapesten tudnám odaadni a vesszőket. A hajtatáshoz már nagyon az utolsó utáni pillanat van! Megnézem, kaptam-e email-t, ott tudok telefonszámot is adni.
Egyébként is metszeni akartam a héten (a fügéket is), leveszek pár vesszőt és beteszem a hűtőbe. Ha nem kell, majd kidobom.
The Dark Side of the Moon, téged is megszólítalak, te is ajánlottál Perretta ágat. Lactarius Curtis-ról hamar kiderült, hogy elérhető helyen lakik, de úgy tűnik, nem jár erre. Rólad nem tudom, merre vagy. Ha úgy gondolod, küldj emailt.
Ne fussunk ki az időből, amíg vérveszteség nélkül lehet vágni.
Igen, én is arra gondoltam, hogy a gyökereztetéshez a tél vége előnyösebb, úgy nincs macera a tárolásával. Annyi a kockázat benne, hogy ha -15°C alá megyünk, akkor elfagyhatnak a nélkülözhető vesszők (is).
Ha a közelben laksz, bármennyi Peretta ágat tudok adni :) De a kehelynílása ennek sem zárt mindig, illetve esős időben szétnyílhat. Cserébe gyorsan nő, bőtermő, elég nagy a termése és finom. Aszalni lehet, ezt megerősítem-
A régebbi fajtám (feltehetően Fiorone) ebben az idényben mutatta meg először az oroszlánkörmeit. Tavasszal egy hónappal előbb kezdett hajtani, mint amikor szokott, és most aug. vége óta annyi fügét érlel, hogy még erre is jut:
Kedves Perretta tulajdonosok! Megszánna engem valaki egy ágacskával? A gyökereztetés legyen az én gondom.
Valamikor régebben elkövettem egy bejegyzést, amelyben kételkedni kezdtem a kertészettől rendelt példány fajtaazonosságában. Mostanra ez bizonyossággá vált. Nagy, hosszú szárú, piros belsejű fügék helyett apró, felálló rövid szárú, világos belsejű gyümölcsöket terem. Azért ragaszkodnék a Perrettához, mert azt olvastam róla, hogy zárt marad a kehelynyílása. A fügén eddig főként a hangyák okoztak problémát, bár idén már poloskát is találtam rajta.
Ez egy másik fajta, tudja valaki melyik? Szétterülősebb bokra van.
Ez a másik. Egyéb években képes megnyílni, meg poshadósan érni. Most résen vagyok. De olyan "zöldtalpas" fajta. A kocsány felé éretlenebb, fűízűbb. Enni nem gond, mert leharapom a lényeget, a többi meg komposzt.
Már egy hete érik a füge második hulláma, ha így halad, lesz harmadik is... Eredetileg augusztus legvégén, szeptember elején kellene indulnia.
Ma szedtem másodszor, már 15 kg van a fagyasztóban. kb 50-60 kg-ból lesz pálinka, 5-10 kg-ot aszalni fogok. a többivel nem tudom még mi lesz, valószínűleg komposztra kerül.